MAKALELER / Yeşil Şehirler




Yeşil Şehirler:

 

1—Şehirlere yönelik yapılan araştırmada göz önünde bulundurulan kriterler şöyle: kamusal yeşil alanların yüzdesi, yenilenebilir enerji kaynaklı toplam enerji ihtiyacının yüzdesi, işe gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanan nüfusun yüzdesi, hava kirliliği seviyesi, kişi başına su tüketimi, yayalara uygunluk, şehir genelinde geri dönüşüm olanağı ve çiftçi pazarları sayısı.

 

1.1--Resonance şirketine göre dünyanın en yeşil 10 şehri:

 

1--Viyana, Avusturya  ,  


2--Münih, Almanya  ,  


3--Berlin, Almanya

 

4--Madrid, İspanya      ,  


5--Sao Paulo, Brezilya  , 


6--Manchester, İngiltere

 

7--Lizbon, Portekiz    ,  


8—Singapur  ,  


9--Amsterdam, Hollanda

 

10--Washington D.C, ABD

 

 

1.2--Avusturya'nın başkenti Viyana parkları, toplu taşıma araçlarına erişim vb. kriterlerde, New York merkezli Resonance adlı danışmanlık şirketinin yaptığı araştırmada dünyanın en yeşil şehri seçildi.

 

2--Araştırma kurumu, dünyanın en çok ziyaret edilen 50 şehirdeki hava kalitesini, park sayısını ve toplu taşıma araçlarına erişimi inceledi. Araştırma yeşil enerjiyi de içeren 9 farklı kriter üzerinden yapıldı.

 

3--Resonance, şehir nüfusunun neredeyse yarısının toplu taşıma kartına sahip olan Viyana'yı "Avrupa'da model teşkil eden şehir olarak" gösterdi.

 

4--Yerel yönetim başkan yardımcısı Birgit Hebein, "Viyana gerçekten harika,

% 50'nin üzerinde yeşil alan var.

 

4.1--Şehir eşit derecede yeşil değil bu yüzden daha fazla yaya geçitleri ve bisiklet yolları yapıyoruz. Bu çok önemli çünkü herkes evinin yanında bir park bulundurma şansına sahip değil." dedi.

 

4.2--Avrupa Birliği ülkeleri Covid-19 salgını nedeniyle mesafe kurallarından dolayı vatandaşların toplu taşıma araçlarına yoğunlaşmaması için bisiklet kullanımını artırmanın yollarını arıyor.

 

4.2.1--Zira sera gazı emisyonlarının % 43’ü ulaşım sistemleri tarafından oluşturuluyor.

 

5--Dünyanın en çok ilgi çeken müzik şölenlerinden biri: Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri verdi.Viyana'da toplu taşıma, bisiklet ya da yürümeyi tercih edenlere ücretsiz konser ve müze bileti veriyor.

 

6--Güneş enerjisi sistemleri de yakın zamanda Viyana'daki bütün yeni binalarda zorunlu hale getirildi.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 339

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.