MAKALELER / Almanya Gücünü Nereden Alıyor









Almanya'nın Gücü Nereden Geliyor?

 

1--Ekonomisi çökmüş Doğu Almanya ile zengin Batı’nın birleşmesi ekonomik ibreleri Almanyada alt üst etti. Almanya, krizdeki Yunanistan’la birleşmiş gibi bir durum söz konusuydu. Zorlu birkaç yılın ardından Almanya yükselişe geçti.

 

2--Dünyanın dördüncü büyük gücü krize karşı dayanıklılığıyla örnek teşkil etti.

 

3--Sadece 10 yılda Almanya’nın ihracatı iki kat arttı. İhracat rakamları 1 trilyon Euro’ya ulaştı. Dünya sıralamasında uzun süre liderliği kimseye kaptırmayan ülke son dönemde Çin tarafından geçildi.

 

4--Almanya gücünü ihraç ettiği kaliteli ürünlerden alıyor. Otomotiv, elektronik, mühendislik ve yenilenebilir enerji alanlarında Almanya liderliğe oynuyor.

 

5--Avrupa Birliği güneş enerjisi üretiminin dörtte üçü Almanya’dan geliyor. Güneş enerjisi konusunda ise dünya sıralamasında ikinci sırada bulunuyor.

 

6--Ülkenin diğer önemli silahı ise Euro Bölgesi’nin en düşük iş gücü maliyetine sahip olması. Maliyetlerde 10 yıldır hiçbir yükselme olmadı.

 

6.1--Öte yandan işsizlik oranı diğer ülkelerin aksine Almanya’da düşüyor. 2005’te % 12 olan oran 2012’de % 6.7’ye çekildi.

 

6.2--Bu mucizenin gerçekleşmesinde devletin mali yüklerini hafifletmeyi hedefleyen istihdamı artırma politikaları baş roldeydı.

 

6.3--Ülkede asgari ücret kavramı da bulunmuyor. Bu da işe alımları artıran önemli bir etken. Tabii durumun olumsuz yanları da yok değil.

 

6.4--Örneğin çalışanların yüzde yirmisi saat başına 10 Euro’nun altında kazanıyor.

 

6.5--Almanya’da maaşlar son on yılda ortalama % 4.2 oranında düştü. Halkın yavaşça yoksullaşması Alman modelinin karanlık tarafını oluşturuyor.

 

7--Son olarak ülkenin en zayıf noktası halkın hızla yaşlanması. Çocuk sahibi olma oranı % 1.4’ü geçmiyor. Nüfusun % 20’si 65 yaşın üzerinde bulunuyor. 2060’da bu oran % 34’e ulaşacak.

 

7.1--Bu fenomen iş gücü piyasasında şimdiden hissedilmeye başlandı. Almanya’da yaşı ilerlemiş kişiler çalışmaya devam ediyor.

 

8—Yorum:

 

1—Almanya da nüfus yaşlanırken devlet nüfusu gençleştirmek için illaki uygulayacağı politikaları zamanı gelince uygulayacaktır.

 

2—Almanya endüstri4.0 ile fabrikalarını hızla tam otomasyona sokmakta ve ihtiyaç duyduğu istihdamı ciddi anlamda azaltma yolunda ilerlemekte. Endüstri 4.0 ın sağlayacağı ekonomik gelir ile Alman devleti ülkesini maddi olarak çok daha yukarı çekebilir.ve aynı zamanda endüstri 4.0 ı lider olduğu sektörler dışında birçok alana da kayabilir.

 

2.1—Sonuç olarak dünya sanayisi tam otomasyona-robotiğe ve endüstri 4.0 doğru ilerliyor.Bu kulvarda ülke olarak biz neredeyiz.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 537

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.