MAKALELER / Fındık-Sağlığa Faydaları









1--Fındığın Sağlığa Faydaları:

 

1--Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, “Hasta olmamak, yaşam sürenizi uzatmak ve bağışıklığı güçlendirmenin yolu fındıktan geçmektedir” diyerek fındığın faydaları konusunda bilgilendirmede bulundu.

 

2--Düzenli olarak her gün fındık tüketmenin kalp krizi geçirme riskini azaltmakta etkili olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, “New England Tıp Dergisi'nde yayımlanan bir çalışma; en büyük faydayı her gün bir porsiyon kuruyemiş tüketenlerin gördüğünü söylemektedir.

 

2.1--her gün kuruyemiş tüketenlerin yaşam süresinin hiç yemeyenlere oranla % 20 daha uzun olduğu saptanmıştır. Tüketilen kuruyemişler arasında ise fındık önemli bir yer almaktadır” diye konuştu.

 

3--İyi bir enerji kaynağı olan fındık kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Yani tam bir kalp dostudur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir.

 

4--E vitamini açısından da zengin olan bu besin, mesane kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün oluşumunun engellenmesine destek olmaktadır.

 

5--Kas hacminin artmasına ve kasların güçlenmesine de katkıda bulunan fındık ayrıca güçlü kemikler için bol miktarda ihtiyacımız olan kalsiyum ve magnezyumu da almamızı sağlamaktadır.

 

6--Günlük 30 gram fındık tüketerek sağlıklı ve zinde bir yaşam sürebilirsiniz.


7--Yorum:Türkiyenin stratejik tarımsal ihraç ürünlerinden olan fındıkta kamu politikası olarak teknik fındık yetiştiriciliği ile fındık bağlarının gençleştirilmesinin sağlanması ve yönetilmesi-fındık borsasının kurulması ve tanınmasının sağlanması oldukça önemli.

 

Kaynak: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/730315.aspx


2--Kavrulmuş Fındıkta Akrilamid Riski Düşük Düzeyde:

 

1--AA'nın haberine göre; GRÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Tepe ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayşegül Çebi öncülüğünde oluşturulan ekip, nişastalı gıda ürünlerinde kızartma, fırınlama ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında oluşan kimyasal akrilamid maddesinin, Giresun kalite fındığında da aynı işlemler uygulandığında ortaya çıkıp çıkmadığı konusunda araştırma yaptı.

 

2--Akademisyenler, yaklaşık yedi ay süren çalışma sonrası kavrulmuş Giresun fındığında karsinojenik bir madde olan akrilamid düzeyinin çok düşük olduğunu ve bunun halk sağlığı açısından risk teşkil etmediğini belirledi.

 

2.1--Giresun kalite fındığında da kavurma işlemi sırasında akrilamidin oluşup oluşmadığının belirlenmesi amacıyla bir proje yürüttüklerini dile getiren Çebi, şöyle konuştu: "Çalışmamızda, Giresun'un Keşap ilçesinden toplanan fındık örnekleri 130 derece, 150 derece, 170 derecede etüvde 15 ila 30'ar dakikalık sürelerle kavrulmuştur. Daha sonra paketlenip ölçüm yapılana dek buzdolabında saklanmıştır.

 

2.2--Kavrulmuş fındık örneklerinin önce fotoğrafları çekilip renk analizleri yapıldı. Örnekler ekstraksiyon yapılarak akrilamid tayini gerçekleştirildi. Bulgulara göre, sıcaklık arttıkça renk analiz değerlerinde de uygun şekilde yükselme gözlenmiştir."

 

3--Yapılan laboratuvar araştırmaları sonucu, Giresun fındığında, kanserojen etkisi bulunan akrilamid molekülünün düşük seviyede olduğunun belirlendiğini söyleyen Çebi, "Bu sonuçlar sanayide kullanılan fındık kavurma sıcaklıklarındaki fındıklarda akrilamid seviyesinin düşük düzeylerde olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: http://www.haberturk.com/kavrulmus-giresun-findigi-kanser-riski-tasimiyor-1973097


 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 376

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.