MAKALELER / Sosyolojik Süreçlerin Kaotik Dinamiği ve Turchin Döngüleri







Sosyolojik Süreçlerin Kaotik Dinamiği ve Turchin Döngüleri:

 

1—Temel Tez:Sosyolojik süreçler,devlet dinamikleri,hayvan nufusu dinamikleri kaotik diferansiyel denklem tarafından idare edilir.

 

1.1—İdealde Sürecin kaotikliği,tıpkı hava durumu,iklim gibi belirli kısa süre için tahmini mümün kılarken,uzun vadeli öngörü mümkün değildir.

 

1.2—Sistem kaotik olduğu için başlangıç koşullarına(devletlerin başlangıç koşullarına) aşırı bağımlıdır.

 

2—Sistem idaelde her ne kadar kaotik ise de sistemi kaosun bir alt hali olan peryodik-sinozidal-dalga fonksiyonu olarak ifade etmek mümkün olabilir.

 

3—Connecticut Üniversitesi matametik çevre bilim profesörlerinden Peter Turchin kliodinamik adını verdiği sosyolojik süreçler için ,toplu şiddete bağlı ölümlerin birbirini izleyen yaklaşık 50 yıllık döngülere sahip olduğu tezini ortaya attı.

 

3.1—Turchine göre 50 yıllık döngüler Eski Roma,vs aynı zamanda ABD içinde geçerli.Bu döngülere üst sınıfın toplumun diğer kesimlerine göre göreceli büyümesi neden olmakta.Turchin ile aynı kanaati paylaşan ekonomistlere göre ABD % 1 lik elit kesim % 8 ulaşmış durumda.

 

3.2--Ve 2008 krizinin nedenini bu artışa bağlayan görüşler var.Sonuç olarak, petrol lobisi karbondiosit emisyonun dünyanın sonunu getireceğine inanıp yeşil enerjiye geçerse,GDO cu tekel,ülkenin kanser ve obezle savaşamaya parasının yetemeyeceğini hesap ederek,GDO yerine tarımda doğal ıslaha geçerse ,silah lobisi de parasını uzay araştırmalarına yöneltir ise, % 8 tekrar % 1 geri çekilirse daha iyi bir Amerika ve dünya oluşabilir.

 

3.3—Turchin e göre ABD de 2020 de şiddet tepe noktasına ulaşacak.Turchin bu kanaatini döngülere dayanarak verdiği düşünülebilir.

 

4—Devletler doğar,gelişir,geriler ve ölür.Osmanlı imparatorluğu 600 yıllık imparatorluk yaşamında yükselme devrine kadar sinüs dalgasının 1. Çeyrek kısmını yaşarken,tepe noktasından 2.çeyrek ile duraklama dönemi,3.çeyrek ile gerileme,4.çeyrek ile çöküş süreci tamalanarak bir sinüs dalga fonksiyonu icra edilmiş diye düşünülürse,peryodik sistemlerin kaotik sistemin bir alt durumu olduğu dikkate alınırsa,devletlerin Turchinin öngördüğünün daha gelişmiş bir hali olarak kaotik-peryodik bir ömür sürdüğü düşünülebilir.Peryodik döngüler ülkeden ülkeye değişebilir.

 

Kaynakça:CBT-1360/10-12.04.2013

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 345

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.