MAKALELER / Ormanları Meksikada Halk Koruyor






Ormanları Meksikada Halk Koruyor:

 

1—Meksika da ormanların % 60-80 inin işletilmesi ve korunması yerel halk-topluluklar tarafından sağlanmakta.

 

2—Eğer bir ülkede Yerel topluluklar ormanları korumayı üstlenemez ise ormanların kamusal otorite tarafından tam anlamıyla korunacağını varsaymak pek gerçekçi bir uygulama olarak herhalde kabul edilemez.

 

3—Meksika da yerel toplulukların ,ormanları korumak için kurdukları örgütlerde ,orman ve işletme ile ilgili kararların alınması çoğu erkek 390 kişi tarafından sağlanmakta.

 

4—Komite ormanda ağaç kesmek gibi yasa dışı bir iş yapıldığında ,olayın failini katı bir şekilde cezalandırmakta.Bazı ülke uygulamalarında orman yakan kişilere aynı ormanı oluşturma cezası verilebilmekte.

 

5—Bu işletmelerde elde edilen karın % 30 u yatırım olarak geri dönmekte.%30 u ormanı korumaya,% 40 ı da işletmedeki elemanların emekli maaşları,düşük faizli kredi vs için kullanılabilmekte.

 

6—Ormanların sadece devlet gücüyle korunmayacağı açık.Orman köylüsünü hukuki alt yapısı hazırlanarak Meksika benzeri tarzda koopretiflerle ormanın işletilmesine ve korumasına katmak gerekir.

 

6.1--Öte yandan orman köylüsü tarafından ormanda kontrollü biçimde yapılan keçi otlatmaları aslında ormana zarar vermek yerine fayda sağlamaktadır.

 

7—Uygar Bir Ülkede Devletin Her konuda her işi yönetmeliklere çözmesi pek sağlıklı bir yönetim tarzı olmayabilmektedir ki hele yönetmelikleri hazırlayanın hiç saha tecrübesi yoksa.Kısaca devlet yönetimde yerelleşmeyi sağlamalı ve bunun için yönetime kooperatif vs gibi yapılarla yerel halkları katmalıdır.

 

Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki





Makalenin İzlenme Sayısı : 387

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.