MAKALELER / Bilişim Ekonomisinde-Bilgi Teknolojilerinde Durum Analizi-Türkiye








Bilişim Ekonomisinde-Bilgi Teknolojilerinde Durum Analizi-Türkiye:

 

1—Tüm bilgi teknolojileri harcamaları toplumu 7-8 milyar dolar civarında olup bunun yarısı bireysel harcamalardır.

 

2—Türkiye de 100 kişiye düşen akıllı telefon adedi Malzeya da 22 iken Türkiye de 9 dur.

Öneri:Uygulanan vergi oranları bir akademik çalışma çerçevesinde incelenmeli ve çıkacak raporun Maliye Bakanlığınca dikkate alınması uygun olabilir.

 

2.1—Bu düşüşün en önemli nedeni uygulan vergi oranlarının yüksekliği bir nedendir.

 

3—Kamuda BT harcamaları genel sektör geliri içinde Meksika da % 4.2 iken,Türkiye de % 1.9 civarında.Kobi lerde yazılım kullanım oranı düşüktür.

Öneri:Kamu da BT harcamaları artırılması gereken bir harcama kalemi olmalıdır.

 

4—2011 verilerine göre Türkiye de paket yazılım harcamaları 1.1 milyar dolara olup,bu yazılımların % 65-75 i yurt dışından getirilmiştir.

 

Öneri:Bu konuda böyle bir tercihin nedenleri saptanıp,kamu politikaları oluşturulması önemli olacaktır.

 

5—BT Sektörünün gelişmesi için kritik olguların başında insan kaynağı ve iç talep gelmektedir.

 

Öneri:1--Endüstri Meslek Liseleri dışında Büyük illerde gençler için motivasyon amacı olan BT Liseleri açılabilir.Staj işi okul yönetimine bağlı proje koordinatörü(özel sektör+dernek+okul) en iyi üretim işletmelerinde (montaj değil) gençlere imkan oluşturulabilir.

 

2—İç talebi destekleyen kamusal teşvikler verilebilir.

 

5—Sektörde kritik beceriler problem çözme,sözlü iletişim,iş etiği dir.

 

Öneri:Üniversitelerin,BT Liseleri ve EML ve Teknik Liselerin Bilgisayar Bölümlerine problem çözme,sözlü iletişim,iş etiği dersleri konulması yoluna gidilmesi uygun olabilir.

 

6—2011 verilerine göre dış kaynak kullanımında bulut bilişimin payı % 2.5 civarındadır.

 

Öneri:Yerli-Ulusal Bulut bilişim kamu tarafından güvence altına alınabilir ve desteklenebilir.


6.1--Türkiye de üretilen verinin ülke içinde kamusal olarak depolanabilmesi oldukça önemli olabilir.


6.2--Ulusal işletim sisteminin kamu tarafından yazılması-özel sektör tarafından pazarlanması uygun olabilir.

 

7—E-Ticareti desteklemek için Maliye Bakanlığında e ticaret masasına, verilecek bir firmanın diğer firmalar için sözleşmesini yaptığı elektronik e ticaret belgeleri(satış vs) üzerinden vergi indirimi yapılabilir.

 

8—2023 te elektronik sektörünün yaratacağı katma değerin yaklaşık % 60 ı bugün yapamadığı işlerden gelecek.İhracatında % 40 ını bu işler oluşturacak.

 

8.1—Bu işleri oluşturmak için kullanılacak yöntemlerden ucuz işçilik yolu kişi başına milli geliri 20.000 doları aşmış bir ülkede zor olacaktır.Geriye  Türkiye de tasarlatıp Çin vs gibi ülkelerde imal ettirmek olabilir ki birçok yabancı firmanın Türkiye de Arge birimi kurmaları bunun işaretleri olabilir.

 

8.2--Bu anlamda Türkiye yazılım ve tasarımda Ortadoğu-kafkaslar ve balkanlarda üs konumuna gelebilir ki bu potansiyel oldukça kuvvetli.Kamu bunu fark edip gereken teşvikleriyle destekleri zaman geçmeden vermeye başlamalıdır.Aynı zamanda kendi tasarımızla kendi knowhov muzu yani teknolojimizide üretip standartları belirleyecek duruma gelmek için çaba harcamalıyız.

 

8.3--Kamunun elektronik ve bilişim vs sektörleri-imalat sanayinin gelişmemesindeki rolü 2 önemli konuda olmuştur.Bunlar Gümrük birliği:Gümrük birliği ile serbest ticaret anlaşması izleyen ülkelerin malları Türkiye de cirit atarken,o ülkelere yapılacak ihracatlar yüksek gümrük duvarlarına takılmakta.

 

8.3.1--Bu anlamda gümrük birliği Türkiye nin çıkarlarına aykırı bir biçim almıştır.Eğer STA anlaşmaları yapılan ülkelerle Türkiye STA anlaşması yapamıyorsa,  Türkiye Gümrük Birliğinden ciddi anlamda ayrılmayı düşünebilmelidir.

 

8.5—2.olumsuz politika ise Ucuz döviz için yüksek faiz politikası:Bu politika cari açığı büyüttüğü-ithalatı teşvik ettiği ve ihracatı zora sokup-imalat sanayinin gelişimine olumsuz yönde etki eden 2. Büyük faktör olmuştur.Bu politika özde doğru olsa bile imalat sanayi ve ihracata olumsuz yönde etki etmeyecek biçimde bir takım düzenlemelerin gerçeleştirilmesi herhalde gerekir.

 

9—Türkiye de Arge yapan firmalar için 6-7 sonrası için berrak bir görüşe,hedef ve süreç desteğine ihtiyacı olacaktır.

 

10—Batıda üretilen ürünü mağazada deneyen ve raporlar yazan bir müfettiş-müşteri grubu,ürünü geliştirmek için fütürist biçimde temel bilim ve uygulama bilgisi kuvvetli ön tasarımcılar,yazılımda intel vs hesabına götürü çalışan butik çalışan yazılım uzmanları, Hindistanda yaptırdığı yazılımı ABD deneyip parasını yazılımcıya online ödeyen firmalar,imalatı gemide yapan fabrika gemiler çok yıllardır sürecin içinde yerini almış bulunmakta.

 

Kaynakça.CBT--01.03.2013/1354-12-8

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 464

Eklenme Tarihi : 25.10.2020

Önceki sayfaya geri dön.