MAKALELER / Makine İmalatı Yapan Firmalarda Verimlilik






Makine İmalatı Yapan Firmalarda Verimlilik:


1—Firma Profili-Mini Ticari Araç Üreten Bir Firma:


1.1—Şirket kurucusu bir Yüksek Makine Mühendisi.Bilgisayarlı tasarım üzerine master yapmış.İlk ortağı ile cad/cam mühendislik ve teknolojik uygulamalar gerçekleştiren bir firma kurdu.


1.2--Diğer Ortağı Endüstri Mühendisi.Onunla endüstriyel dizayn işleri yapan bir firma kurdu.Diğer bir ortağı ise bir kalıp ustası.onunla da imalatı yapan ürünü fiziksel hale dönüştüren şirket kurdu.Her şirketin başında işin uzmanı ortaklar bulunuyor.


1.2-Projelerde TÜBİTAK-KOSGEB Desteği var.Köylerde çok kullanılan  tripor tarzı mini ticari araç  ürettiler.Üretilen araç  maliyeti 10.000 TL nin altına çekebilmek için Çin malı motor kullanılıp verim alınamayınca Japon motoru kullanıldı.


1.2.1--Araç ile köyler dePTO sistemi yardımıyla başka bir aracı tahrik edebilir yada kuyudan su çekebilirsiniz.


1.2.2--Belki bu araç ile tarlaya gidip PTO su yardımıyla sulama yapıp yine onunla köye dönmek söz konusu olabilir.


1.3-Firma taşıt araçlarında elektrikliye dönüş söz konusu olduğu için söz konusu aracın elektriklisini de üretme kararı aldılar.


1.4—Firma ürettikleri başka bir ticari aracın  dizel motorlu ve kapalı modeline Afrika ülkelerinde gelen talep üzerine görüşmeler devam etmekte olup montaja dayalı üretim yapılması ile desteklenmesi söz konusu olabilir.


1.5—Cad/cam tasarım şirketi  büyük otobüs firmalarına tasarım yapmakta olup,grup müşterilerinin ürettiği değil müşterilerinin üretmediği araçları üretmek kararı almışlar.


1.6-Grup İBB için tramvay tasarlayıp üretti.Tramvayın yürür aksamını İBB nin kendi mühendisleri gerçekleştirdi.Daha önce 2,5-4,5 milyon euro fiyat veren yabancı üreticiler,tasarımın yapılmasından sonra fiyatı 1,5 milyon euroya  çektiler.


7—Grup olması gereken en iyi formda kurulmuş olup,en iyi ticari seçimleri yaptığı başarısından anlaşılmakta.Bu anlamda makine imalat sanayinde olması gereken bazı özelliklerinde sayılması gerektiği açık.


2-Firmada Verimlilik:


1-Makine imalat sanayi küçük ve orta boy kobi firmalarının yer aldığı ekonomide yüksek katma değer üreten bir sektör.Sektör devlet ve devletler tarafından her zaman desteklenmekte.


2—Makine imalat sanayi kobilerinin kendilerini daha da geliştirmeleri için:


2.1—Bünyelerine araştırma yönü güçlü-yabancı dil bilen-bilgisayar kullanımı ve e-ticaret bilgisi gelişmiş  makine mühendislerini almaları herhalde oldukça gereklidir.


2.2--Firmalar ürün geliştirme için mutlaka TÜBİTAK tan teknik bilgi desteği ve fon desteği almalıdır.


3-Makine imalatı yapan küçük kobiler de bile tasarımın arge nin yapıldığı içinde kendisine ait olan ve imalatın yapıldığı atölye tarafından zaman zaman ödünç alındığı, her türlü kitabın ,ölçme aletinin,takım ve aparatın ve de çizim aletinin-bilgisayarın bulunduğu atölyenin üst katında olan bir teknik büronun  oluşturulması şarttır.


4-Makine imalatı yapan kobiler kendi karlarını ev yapmak-arsa almak vs değil de sürekli yaptıkları işe yatırırlar ise dünyanın bin bir halinde biri olan krizlerde sermaye yeterliği olduğu için yani öz sermayenin/ciroya oranı yüksek olduğu için krizleri en az hasarla atlatabilirler.En azından firma olarak yok olacaklarına krizden biraz zayıflayarak çıkabilirler.


4.1--Paraya ihtiyaçları olacaksa kendi şahsi altın vs nı  tekrar firmaya borç verebilirler.Ancak ev satarak işlerini büyütmeyi veya krizi atlatmayı düşünmezler zira işin sonunda bu durumda evin ve işin ziyan olacağını tecrübe ile bilirler.


5-Firmanın İş Ahlakı-İş Düzeni:                                                                                                                               

5.1--Bu tip firmalar elemanlarının ve müşterilerinin haklarına dikkat eden,iş ahlakına sahip firmalardır.


5.1.1--Firma kurumsallaşmasını yıllar içinde anormal büyümeyerek yani normal büyüme oranında elde ettiği için eleman politikası –piyasadaki yeri ve tüm kuralları yerine oturmuştur.                                    


5.2--Firma yıllık karın belli oranında bayram ikarmiyesi,prim olarak dağıtır.Öte yandan bir sakadaka tıpkı elektrik sigortası gibi firmaya gelebilecek zararı önlediği sözünden yola çıkarak,                                   


1-- kimsenin bilmediği fakir insanlara,                                                                                                                  

2--seçilmiş hayır kurumlarına


3--kendi seçtiği öğrencilerin bursu için


4--ülke dışı kuraklık vs boğuşan insanlar için açılmış fonlara,     


5--yerli doğayı koruma fonlarına ayırır

                                                                               

5.3--Ayrılan para dinin gereği olarak kazancın 40 ta birinden fazla olacaktır.Çünkü bu 40 ta biri olan para kendisine ait değil çevresine aitp paradır.                                             


5.4--Ayrıca elemanların her birisi de maaşlarının 40 ta birini her ay bir çocuğun okuması için bankamatikten çocuğun hesabına yatırmaktadır.


6—Bu tip firmalarda yapılan her iş tekniğe ve fenne-bilimsel bilgiye dayalı olarak yapılır.Sallama iş söz konusu değildir.Ölçmeye,hesaba,görülene göre iş yapılır.


6.1--Yeni ihtiyaç duyulan işleri sürekli piyasayı ve müşterileri iş olarak nabzını tutarak yani piyasayı koklayarak araştırırlar.Yeni ürünler için müşterilerden güncel bilgi alırlar.


6.1.1--—Firma karlarının bir kısmını tekrar iş geliştirmesi için yatırmakta bir kısmı ile altın almakta bir kısmı ile öz sermaye olarak artırmaktadır.


6.1.2--Firma her sene fuarlarda yer alır.Firma ülke fahri ve resmi ticari ataşeleri yardımıyla yurt dışına yeni pazarlar için çıkmakta.


7—Firmada israf yoktur.Kullanılan araçlar ekonomiktir.Bu anlamda dizel veya LPG araçlar kullanılabilir.K


7.1--Kullanılan araçlar çok amaçlıdır.Hem mal taşır hem de personel taşır.Firma gider kalemlerini tek tek inceleyerek,her kalemde neler yapılmasını saptamıştır.Kağıt masraflarını kısma için şirket içi işlemler bilgisayar ile yapılmaktadır.


8--Her bölümde bilgiler en az 2 adet harici har diske(biri eve götürülecek diğeri kasada) haftalık,8-16 GB flaş belleklere günlük kaydedilmektedir.Bu anlamda bilgilerin çalınma vs kaybolma derdi yoktur.


9--Türkiye de küçük-büyük her firma yeni mezun elemanı almakta ve kendi bünyesi içinde yetiştirmekte yani mezunlar piyasada gereken deneyimi kazanmakta.


9.1--Aynı zamanda birçok büyük firma ise personelini belli süre içinde maaşlı eğitimden geçirip,ardın firma içinde asistan-yardımcı kadrolarla işe başlatabilmekte.


9.1--Doğru olan politika yeni mezun elemanı en az tecrübeli teknik personelin verdiği birebir eğitim ile oryantasyon sürecini geçirmeleri ardından asistan kadrosu ile işe başlamaları,5 yıl sonra uzman personel kadrosuna geçmeleri olacaktır.


9.2--Yeni mezun elemanın dışarıdan alacağı eğitimler için firmanın en az üç yıl çalışma koşulu dış eğitimlerinin parasının % 50 sini ödemesi,süreden önce ayrılırsa bu ücreti firmaya ödemesi olabilir.

10-İmalat sanayinde yakın coğrafyanın en tercih edilen ürünleri marka olarak ülke ürünleri mutlaka olmalıdır.Makul fiyata kaliteli ürünlerde,diğer rakiplere göre 1. Tercih mutlaka yakın coğrafyada sağlanmalıdır.Ürün seçiminde katma değeri yüksek ürünlere yönelinmelidir.


11--Türkiye konfeksiyonda kendi markalarını yakın coğrafya ve Avrupa da oluşturmuştur.Bu durum beyaz eşyada,cam da,makine imalat sanayinde ve otomotivde sağlanmıştır.


11.1--Artık daha Uzay-uçak  teknolojileri-elektronik cihaz üretimi gibi yüksek teknolojilere ve yenilenebilir enerjiler-gen mühendisliği-tıbbi cihaz ve alet üretimine doğru devlet teşvik ve yönlendirmesiyle ilerlemelidir.


9—Enerji-Su Tasarrufu:

1--kompanzasyon panosu var olup bu şekilde reaktif güç için elektrik ücreti ödenmez.                                      

1.1—Firmada motorlara genel olarak elektrikte indirimin olduğu tarifeli sayaç ile ödemenin yapıldığı gece 10 dan sonra ağırlık verilebilir.                                                              

2-WC ve depo lambaları fotosellidir.

                                                                         

3--Tüm lambalar tasarruflu lamba olup,gün ışığı için atölye sahası gün ışığı aydınlatma sistemi ile aydınlatılmaktadır.                                                                                                                                                 

4--Radyatörler termostaik vanalı-kazanlar doğalgazlı-ekonomizerli-atmosferik brülörlü-dış/iç ortam temostadlı yada kombiler yoğuşmalıdır.                                                                                                               

5--Atölyede kullanılan tüm motorlar elektrik tasarrufu içinbir otomasyon firmasını yardımıyla  inverter kontrollü duruma çevrilmiştir.                                                                                                             


6--Bina yük girişi iki kapılıdır.Avluya alınıp kapı kapatıldıktan sonra yük boşaltması yapılabilir.                                        


7--Binada kullanılan musluklar tasarruf başlıklı ve WC ler çektiği kadar suyu bırakan az lt li tiptedir.                                                                                           

8--Ustaların akşam çıkışı için kullandığı sıcak su kaynağı çatıya konulmuş güneş kollektörüdür.

                

7-Bina ciddi olarak en az 5-6 cm sert 24-26 dans eps-beyaz-karbon strafor ile mantolanmış, camlar ses ve ısı yalıtımına karşı 16 mm çift camlıdır.                                                                                                          


10-SesYalıtımı:

                                                                                                                                 

10.1—Atölyede ustaların olduğu yerde ses seviyesini bir değerde tutmak için uygun noktalara içinde yumurta köpüğü bulunan ses yutma levhaları bulunmakta.                                                                            

10.2--Makina imalat alanının da duvarlar en iyi ses yalıtımı yapan 10 dans 3 cm kalınlıklı beyaz straforlu kalın alçı sıvalı çift tuğlalı kalın (alçı sıva ses-ısı-yangın yalıtımı yapar)duvarlardır.                                                                                             

10.3--Makine titreşimlerinin zemine geçmesini önlemek için hepsinin altında altında 4 cm 32 dans mavi straforlu 15 cm beton kaide ve makine altı kauçuk takozlar bulunmaktadır.                                                 

11-Yangın Yalıtımı:                                                                                                                                            

11.1--Yangına karşı yanıcı malzemelerin bulunduğu depo araları iki tarafı kalın alçı sıvalı duvarla ile yangın alanı parçalanmış olup,yeteri kadar emre amade yangın dolabı vardır.                                                          


11.2--Ayrıca yangın dolapları ortak saatten çıkan bir hat ile şehir şebekesi ile de beslenmiştir.                           


11.3—Uygun yerlerde her ay bakım sözleşmesi olan yangın tüpleri bulunmakta.                                     


11.4—Yangın vs için bina dışına konulmuş yada temel döküldükten sonra dökülen temel üzerine su yalıtımı yapılıp üzerine 15 cm donatılı perde ile dökülen su depolarından depolanmakta.                                 


11.5--Ayrıca yağmur suları yerden en az 5-6 m yukarıda bahçede oluşturulan  depoya aktarılmakta.Ayrıca 8-10.000 TL ye mal olacak bir sistem olarak fotovoltaik panelli 1kw lık DC pompa ile derin su kuyusundan bu depoya gündüz su basılmakta.Bu sular WC lerde rezervuar suyu ve bahçe sulama suyu olarak kullanılmakta.                                                                                                                          


12—Çatı ve Yemekhane Düzeni:


12.1--Yemekehane çatı arasında,çatının ısı yaltımını sağlayan panel sandaviç levhaları arasında yeteri kadar 1mx3 m genişliğinde şeffaf onudulinden ışıklıklar ve havalandırma için dışarı açılabilen pimapen pencereler vardır.                                                                                                                               

12.2--Çalışmada paydoslarda ustalar ya langır masasında langır oynar yada satranç.Yada siyasi olmayan teknik dergi ve ekonomi gazetesi okur.        


12.3--Yemekler işyerinde mevsiminde çıkan sebze vs ile yapılmakta.Yendiğinde uyku getiren-mideyi bozan salçanın kayda kavrulduğu,ağır yemekler yerine balık,tavuk ızgara,et sote, zeytinyağlı sebze yemekleri,özellikle her yemekte  marka yoğurdun ve doğal yerli elmanın ve mevsimlik meyvenin  yer aldığı sofra düzeni üzerinedir.                         


12.4--Kalan yemekler paketlenip tespit edilen ihtiyaç sahiplerine akşamleyin verilmektedir.


12.5--Çöpe için ayrılan yemekler ise belediyenin hayvan barınağına aktarılmaktadır.


12.6--Ayrıca bahçede kuşlar için su içme kabı-buğday ve ekmek artığının bırakıldığı  mermer sini vardır.

                                                                                                                                                              12.7--Bahçede sulama zaman ayarlı selenoid vana ile damlama sulama olarak otomatik yapılmakta-bahçede küçük ölçüde sebze-meyve ağacı olup,yemek artıklarından beslene 10-15 tavuk ise günlük yumurta ihtiyacını karşılamakta.





Makalenin İzlenme Sayısı : 244

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.