MAKALELER / Isı Yalıtım Kontrol Kriterleri-Binalarda






Isı Yalıtım Kontrol Kriterleri-Binalarda:

 

1--Dış Duvar Isı Yalıtımında 5 cm (24-26) dansinite EPS-Beyaz Sert Strafor Kullanılacak.


2--Mantolama-Yalı baskı yaparken strafor plakasına en az 3 dübel atılacak ve mantolama yere kadar indirilecektir.


3--Zemin katda yapılan Mantoyu korumak için yerden 1.70 cm yüksekliğe kadar olan kısım


1—Manto üzerine delik delinerek üzeri seramik yapılabilir


2-Manto üzerine birer gün arayla 2 kat kalekim+2 kat mineral sıva yaparak koruyucu kırılmaz katman yapılabilir.


3—Mantonun önüne 50 cm  genişliğinde ferforjeli çit yaparak çocukların buraya girmesi önlenerek manto korunabilir.


4--Binada dış duvarlar örülürken ;  Zemin katın ;  5 cm Beyaz Sert straforlu çift duvar olarak  örülmesi ,Normal katlara  ise mantolama yapılması uygun olabilir.


5--Duvarlar örülürken  duvar-kiriş bileşimlerine iki taraflı olarak file yapılması uygun olacaktır.


6--Ses yalıtımı-yangın yalıtımı-ısı yaltımı ve nem dengelenmesi için  kaba sıva üzerine alçı sıva çekilmesi uygun olacaktır.


7--Bitişik Nizam Binalarda bitişik dış  duvarlar 2 cm Beyaz Sert straforlu çift duvar olacak. 


8--Katda çift daire varsa ortak duvar (2 cm yoğun+2 cm düşük yoğunluklu toplam 4 cm taş yünü) yada 4 cm EPS-Beyaz   Sert straforlu çift duvar olacak.


9--Cephe kaplamada alttaki sabit pencerenin arkası , kısaca pencerenin zeminden  1 m kadar olan kısım 5 cm taşyünü-cam yünü şilte  ile kaplı olacaktır. 


10--Dış Pencerelerin ahşap veya plastik malzemeden 12-16 mm aralıklı kaplamalı çift camlı olarak yarım açılabilir yapılması uygun olacaktır.


11-- Çatı Yalıtımında yanmaz malzeme kullanılmalıdır.Bu anlamda oluklu strafor veya strafor plaka veya E Sınıfı yanıcı membranların kullanılması uygun değildir.  


12--Çatılarda kaplama malzemesi olarak kiremit kullanılması uygundur.


12.1--Kiremit döşenirken sadece ön iki sıraya alaturka kiremit -arka sıraya da ya alaturka yada  normal kiremit döşenmesi  uygun olacaktır.


12.2-- Kiremitin altına da su yaltımı için çift kat membran (3 mm kauçuk membran+ 2 mm kiremit altı membran) yapılması gerekir.  


13--Çatı yalıtımı için ;  konutlarda  çatıda mertek altına 8-10 cm taş yünü veya cam yünü  şilte ile kaplandıktan sonra ,cam yününün üzeri OSB –lambri veya alçıpan ile  kapatılabilir.


14--İşyerlerinde ; çelik çatıların  üzerinin  panel sandaviç ile kaplanması uygun olacaktır.


15--Bina teras yalıtımında  öncelikle yere su yalıtımı membranı serilecek ardından şap altına 5 cm, 32 dansinite sert XPS-Mavi strafor plaka üzerine 5 noktada 6 cm çapında delik açılıktan sonra membrana yapıştırlarak sabitlenecektir.Ardından strafor plakalarının üzerine  file+5 cm perlitli sikalı şap+çift kat likit  su yalıtımı+silikon harçlı seramik yapılacaktır.


16--Binanın dış cephesinin beyaz-krem gibi açık renkli kendini temizleyen su bazlı boyalarla boyanması serinlik açısından  uygun olacaktır.  


17--Bina taban yalıtımında Bodrum Katta daire varsa  şap altına önce brüt naylon altına 5 cm, 32 dansinite sert XPS-Mavi Starfor kullanılacaktır.  


18--Yönetmelik gereği katlar arası ses ve ısı yalıtımı için banyo-wc dışındaki mahallerde  Zemin ve Normal Katlar için Şap altına önce brüt naylon altına 32 dansinite 2 cm sert XPS-Mavi  Strofor döşenmesi yada perlitli şap atılması uygun olacaktır.Bunun için strafor plakası üzerine  5 noktada 6 cm çapında delik açıldıktan sonra , strafor plakası döşemeye  yapıştırılacak ardından strafor plakasının  üzerine 4-5 cm şap atılacaktır.


19--Açık çıkmaları yalıtmak için 3 cm sert mavi strafor üzerine 5 noktada 6 cm çapında delik açıldıktan sonra,straforlar demirin altında-kalıbın üstünde olacak biçimde döşenir.Ve  ardından açık çıkmanın döşeme betonu dökülecektir.


20--Kat döşemeleri için asmolen köpük gibi yanıcı malzeme kullanılamaz.


21--Kolonlar ve kirişler 3 cm 32 dansinite XPS-Mavi Straforla yada 4 cm perlitli sıva sıva ile yalıtılacaktır.   


22--Temel su yalıtımı için minimum 10 cm grobeton üzerine minimum 2 mm membran serildikten sonra bohçalama yapılması uygun olacaktır.  


23--Yapı Malzemelerinin ve Yalıtım Malzemelerinin CE veya G uygunluk isareti -- uygunluk beyanı veya belgesi alması zorunludur. Kullanılan malzemeler mutlaka TSE li olacaktır.






Makalenin İzlenme Sayısı : 307

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.