MAKALELER / Gürültü Kontrolu Hesaplar-Öneriler






Gürültü Kontrolu- Hesaplar:

 

1-- Uzaklığa Bağlı Ses Düşümü

Ses kaynağınd uzaklık[m]…1…2…5…10..25…50..100


Ses basınç düzeyi düsümü-dB..0..5...12..16..23..28..32

 

1.1-- Örnek :

Genis bir alana yerlestirilms vidalı kompresör 75 dB(A) ses basıncı düzeyine sahiptir.


10 metre uzaklıkta bu kompresörden kaynaklanan ses basıncı düzeyi yaklasık olarak

(75 – 16 dB(A)) = 59 dB(A) seviyesine düşer.

 

2—Farklı İki Kaynağın Toplam Gürültüsü-Etkisi:

 

2.1--Eğer aynı oda içerisinde aynı düzeyde ses kaynağı var ise bu durum asağıdaki diyagramda görüleceği sekilde oda içerisindeki ses basıncı düzeyini(diğer kaynaklardan gelen gürültü dikkate alınmaksızın) artırıcı etki yapar.


2.2-- Diyagram, iki kaynağın ses düzeyleri arasındaki farka (L1 – L2) göre, yüksek olan ses seviyesinin (L1) ne kadar arttığını gösterir. 

Formül: L3(d B)=-0,25x(L1-L2)+2,5

 

2.3--Örnek :Biri 75 dB(A) diğeri 70 dB(A) ses basınç düzeyine sahip iki kompresör genis bir alana yerlestirildiğinde toplam ses basınç düzeyi 

(75 - 70dB(A) = 5… L3=-0,25x5+2,5=1,3

L=L1+L3=75 + 1.3 = 76.3 dB(A) yükselir.

 

2.4—Not: İki ölçüm yöntemi arasındaki fark 6 dB(A) ’e kadar fark içerebilir.


2.5--Çoğu ülkede İsçi Sağlığı ve İs Güvenliği yasalarına göre 85 dB(A) değerinden sonra ses yalıtımı zorunludur.

 

3—Ses Gücü(W)-Ses Basıncı(dB):

1—Jet Uçağı………100.000 W….170 Db

2—Disco….………..10W………..130 dB

3—Kompresör..……0,01 W……..100 dB

4—Normal Ses……0,00001 W…..70 dB

 

4—Ses Yalıtımı:Ses yalıtımı malzemeleri kesinlikle , toz ve yağı emmemeli ve alevlenmez özellikte olmalıdır. 


4.1--Bu nedenle , genellikle kanopi-çelik konstrüksiyon üzerine giydirilen tasyünü ve fluorokarbon içermeyen kendinden sönümlü özellikte köpükler kullanılabilir. 


4.2--Titreşimli cihazlar (pompa,jeneratör vs) kauçuk levha üzerine oturtulabilir.


4.3--Kazan dairelerinde pompa çıkışlarına kompansatör konulabilir.


4.4--Asansör kuyuları ve makine dairelerinde Duvar ve döşeme 19 luk yatık tuğla ile örülüp perlitli şapla sıvanmalıdır.

 

2--Binalar İçin Gürültü Kontrolu Uygulamaları:

 

1—Komşu Dairelerden kaynaklanan ses yalıtımı için çift tuğla arasına 2 cm 16 dans.beyaz-eps strafor veya adapen veya 5 cm taş yünü levhası koymak ve duvar üstüne perlitli sıva vede alçı sıva atılması-su bazlı boya ile boyanması.

 

1.1--komşu dairelerin ortak duvarlarının iki tarafına-duvar yüzeyine ses ve ısı yalıtımı yapan  7-8 mm kalınlıklı kauçuk membran yada doğal mantar  döşenip-onun üzerine perlitli sıva onun da üzerine alçı sıva uygulaması yapılabilir.


1.2--Binalarda yere şap atarken perlitli şap atmak yada şapa perlit katmak -şap altına berkosan vs ın kauçuk membranını döşemekve ıslak zeminlerde şapa sika katmak uygun olacaktır.

 

2—WC Havalandırma bacalarını her daire için bağımsız yapmak olmaz ise Ortak hava bacaları döşenirken baca ikiye bölünecek biçimde tam ortasından bir sıra tuğla(bims vs) geçirilip örülürse ses karşı tarafa geçmez.Yada bacalara havalandırma menfezi yerine WC aspiratörü konulup,bunu WC ışığına bağlamak.

 

3--Katlar arası ses ve ısı yalıtımı için şap olarak 2 cm perlitli şap yapmak.

 

4--Dış seslerin içeri girmesine karşı ahşap-plastik 12-16 mm çift cam-ısı cam kullanılabilir.

 

5--Asansör makine dairelerinde gürültüye karşı Duvarları BİMS-İzoduo-çift tuğla arsı 16 dans eps strafor-5 cm taş yünü-5 cm adapen levha   ile örülebilir veya 19 cm yatık tuğla örüp üzerine  perlitli sıva çekmek.Yada BİMS üzerine 5 mm kauçuk membran(panetti) onun üzerine perlitli sıva ve onunda üzerine kırmızı alçı sıva yapılabilir.(BİMS  alçı sıva ses yutucu malzemelerdir)


5.1--Asansör kumanda panosu arkasına taş yünü şilte döşenebilir.


5.2--Asansör kuyusu 19 cm yatık tuğla ile örüp  içten 

2 cm lik perlitli sıva yapılabilir.


6--Kazan dairesi,jeneratör odası,hidrofor odalarında taban-tavan ve duvarlara 1,5 cm perlitli sıva atmak.Duvarlarını çift tuğla arası taş yünlü yapmak.Yangına dayanıklı tuğla tuğla duvardır.


6.1--Kazanı 20 cm yüksekliğinde sert straforlu yüzer kaide üzerine oturtmak.

 

7--Jeneratörün egzozuna tek susturucu yerine 2 adet susturucu takılabilir.Susturucu önüne 45 açılı üzeri 2-3 cm lik ytong levha kaplı plaka konursa ses dalgaları 45 derecelik açı ile atmosfere dikey olarak yansıtılır.Yada sustrucunun ağzını yukarıya doğru çevirmek.

 

7.1--Ayrıca jeneratörün dizel motoru deposuna mazot getirmek için DN40 lık kilitli mazot doldurma ağzı  ve onun mazotu aktaran çelik boru,mazot yüklemesi yapan aracın hortumunun bağlanacağı yere-yola kadar çekilmelidir.

 

7.2--Jeneratör ve kazanlar öncelikle yere kauçuk takoz plaka üzerine oturtulmalı ve yere temas eden çizgisi boyunca köpük sıkılarak,alt gövdeden yere gürültü geçmesi engellenmelidir.

 

7.3--Jeneratörün bulunduğu odanın etrafı yapraklı ağaçlarla çevrilirse çıkan gürültünün bir kısmı bu ağaçların yapraklarıyla tutulabilir.


8--Pompaları yere kauçuk takoz üzerinde oturtmak en iyi çözümdür


9--Kazan dairesinde pompa çıkışına konacak kompansatör ile kazan-pompa gürültülerinin borularla katlara taşınması önlenebilir.

 

10--Gürültüye karşı yüzeye 5 cm taş yünü döşemek onunda üstüne 10 cm çaplı dairesel delikli perfore sac iliştirilirse 7-8 desibele kadar ciddi gürültü düşümü sağlanabilir.Yada yumurta yuvası piramit biçimli köpükler kullanılabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 373

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.