MAKALELER / Forklift Bıçaklarının Soğukta Davranışı






Forklift Bıçaklarının Soğukta Davranışı:


1--Bir forklift firmasının ürettiği forklift bıçağında, forklift bıçağı dizayn yükü olan 3.5 tondan daha düşük yüklerde çalışırken aniden kırılmıştır


2--Yapılan araştırmalarda kırılmanın Kasım ayında 10°C’de meydana geldiği, düşük sıcaklık sebebiyle malzemenin gevrekleşme gösterdiği gözlemlenmiştir.


3--Hasar sonrası yapılan incelemede kırılmanın ana delikte gerçekleştiği saptanmıştır. Kırılmaya, kenar çatlaklarının sebep olduğu görülmüştür.


3--Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak statik ve dinamik yükleme durumlarında hasarsız ve çatlak içeren iki farklı bıçak modeli için farklı sıcaklıklarda gerilme-zorlanma dağılımları incelenmiştir.


4--Analizler, aynı yükleme durumu için sıcaklık düştükçe gerilmelerin arttığını göstermiştir.


4.1--sönüm etkisiyle kuvvet statik değerine yaklaştıkça gerilme değerleri düzenli değere ulaşmaktadır.


4.2--Ayrıca, dinamik yükleme durumunda da sıcaklık düştükçe gerilmelerin yükseldiği saptanmıştır.


4.3--sönüm etkisiyle kuvvet statik değerine yaklaştığında dahi gerilme değerleri kritik seviyelerdedir. 


Sıcaklık düştükçe gerilmeler yükselmektedir. Ayrıca sıcaklık düştükçe malzemenin tokluğu düşeceğinden kırılma için gerekli koşullar oluşmaktadır.


5--Analizler göstermiştir ki sıcaklık düştüğünde gerilmeler yükselmektedir. Sıcaklık düştükçe malzemeye ait özellik olan kırılma tokluğu da düşmektedir.


5.1--Tüm makina elemanlarında olduğu gibi ortaya çıkabilecek hata oluşumunu önlemek için, özellikle kritik bölgelerin muayenesinin ve mümkünse uygun yöntemlere bakım ve onarımının önemlidir.


Kaynakça:Sıcaklık farkının forklift bıçağında meydana gelen gerilme dağılımına etkisinin araştırılması--Emir Gürcan Derbedek, Dr. Binnur Gören Kıral--Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü 






Makalenin İzlenme Sayısı : 359

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.