MAKALELER / Fabrika-Otel vs Soğutma Sistemleri için Yangın Deposunun Kullanılması






Fabrika-Otel vs Soğutma Sistemleri için kullanılan Isı Pompalarında Kaynak Olarak Bina Yangın Deposunun Kullanılması:


1--Hava soğutmalı olarak kurulmuş olan soğutma sistemlerinin iyileştirmesinde yer kaynaklı ısı pompası sistemi ile soğutma yapılması çözümlerden birisidir.


2-Yapılan bir uygulamada yıl boyunca sıcaklığı yaklaşık 10°C ’de sabit olan örneğin 1000 ton luk bir yer altı yangın deposu kullanımı ile tüm yıl boyunca soğutmada yüksek verimlilik sağlanbilmektedir.


3—Bu şekilde yer altı yangın deposunun kaynak olarak kullanıldığı  yer/su kaynaklı ısı pompalarında yüksek ilk yatırım maliyetine sahip kaynak tarafı kurulumu için minimum yatırım yapılması ise sistemin geri ödeme süresini 7,5 ay gibi kısa sürelere çekebilmektedir.


4—Sistemde Bir plakalı eşanjör vasıtası ile üstünde basket sahası olan yer altı yangın deposundan su çekilmekte; eşanjörede ısı alarak tekrar depoya üstten geri boşamaktadır. Isı pompası cihazı ile kullanılabilecek maksimum su sıcaklığı da dikkate alınarak, eşanjör kullanımı nedeni ile deponun su sıcaklığı maksimum 35°C’ye yükselebilmektedir.


5—Bu çalışmada Isı pompası kaynak olarak yeraltındaki yangın depo suyunu kullanıp yük tarafında 7 °C-12°C sıcaklık aralığında su sağlayarak soğutma yapabilmektedir.


6—Yangın Depo kaynaklı ısı pompası sistemi kurulan fabrikada elde edilen işletme karlılığı , Hava kaynaklı soğutma sistemine göre %47 daha karlılık göstermektedir.


6.1—Bu nedenle büyük yer altı yangın depolarının kullanıldığı fabrika-otel vs tesislerde kullanılan soğutma sistemlerinde hava kaynaklı merkezi soğutma yerine yangın depo kaynaklı ısı pompası sistemi kurmak ile işletim maliyetlerinde % 50 ye yakın tasarruf sağlayabilmektedir.


6.2--Bu fark ile hava kaynaklı sisteme göre oluşan ilave ilk yatırımlardaki farkı 7.5 ayda kendini amorti edebilmektedir.

 

Kaynakça:Mühendis-Makine - Isı Pompasıy la Isıtma ve Soğutmada Kaynak Olarak Yangın Deposunun Kullanılması-Mak.Müh.Korhan ALTINKAYA Mak. Müh. Özlem ÇETİN






Makalenin İzlenme Sayısı : 405

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.