MAKALELER / Curiosity Marstaki ilk Yılında Görevinin Yarısını Tamamladı






Curiosity Marstaki ilk Yılında Görevinin Yarısını Tamamladı:


1—Asli görevi yalnızca  iki yıl olarak ayrılan ve 2.5 milyar bütçeli NASA nın Curiosity adlı aracı Marstaki ilk Yılında Görevinin Yarısını Tamamladı.

 

2—Kabaca bir araba boyutunda olan Curiosity günde 90 m yi bulan hassas bir tempoyla ilerleyerek 1.6 km den fazla yol aldı.Geride kalan yolculuk ise 8-9 ay daha sürecek.

 

3—Curiosity  bu sürede 36700 görüntü çekti ve kayaçlarla toprağı analiz etmek için 75000 defa lazer ışınladı.

 

4—Bir mars günü Dünya gününden 40 dk daha uzun.Curiosityi taşıyan uzay aracı dünya saati ile  5 Ağustos 2012 gece saatlerinde 21000 km/h daha yüksek hızla Mars atmosferine girmiş ve hedeflenen 155 km genişliğindeki Gale Kraterine indirildi.

 

5—Program yönetmenlerine göre Curiosity Marsı iki yıldan çok daha uzun süre araştırabilir ve araç olarak çok iyi durumda olup umulandan daha iyi iş çıkardı.

 

6—Curiosity Şubatta bilgisayar hafızasında bir arıza göstermiş ve birkaç hafta devre dışı kalmıştı.

 

8—Curiosity in Mars toprak analizlerine göre dağı tabanında kile rastlanmış.Kil ph nötr olan sularda oluştuğu için bir zamanlar yaşam var olmuş olabilir.

 

9--Curiosity de geçmiş yada şimdiye ait yaşam biçimlerini arayacak araç ve gerece sahip olmadığı için bu konuda araştırma yapmak mümkün değil.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 366

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.