MAKALELER / Barış Uzaya Açılınca Gelecek-1








Barış Uzaya Açılınca Gelecek-1:

 

1--Yapılan bir söyleşide ; Bir astronot uzaydan dünyaya bakınca bu mavi gezegenin ne kadar önemli olduğunu ve onu korumamız gerektiğini söylemiştir.

 

2--Son yapılan çalışmalar,uzayın sınırının dünyada deniz seviyesinden 118 km daha yukarıda başladığını kanıtlamaktadır.

 

3--Uzaya çıkış için,büyük devletlerin ABD Ve Rusya nın yaptığı çalışmalar yanında ABD de küçük bütçeli özel firma çalışmaları da vardır.


3.1--Bu küçük firmaların çalışmalarının, devasa devlet destekli çalışmalardan daha yüksek verim verdiği özellikle ABD de speys şip on adlı uzay aracı ile uzayın sınırına gidip gelinmesi konusunda yapılan belgeselde ifade edilmektedir.

 

4--Küresel ısınmanın dolu dizgin ilerlediği ve hala şirketlerin paraya doyma iştahının son hızla ilerlediği bu ortamda uzaya rutin uçuşların başlamasının ne kadar önemli olduğu gün gibi açıktır.

 

4.1--Uzaya rutin uçuşların başlaması sonuçta altımızda bulunan gezegenin ne kadar hassas ve korunması gereken bir yapısı olduğunu ifade ederken,aynı zamanda bu uçuşlar ile tüm sistemimizde de büyük değişim yaratacaktır.

 

4.2--Özellikle bizi en ince hassasiyetle yaratan, gücün evrendeki kudretini daha iyi idrak etmemizi sağlayabilir. Zira yaratıcı kudret her an her yerdedir.

 

5--Uzaya açılma insanlığın mevcut bütün problemlerine yepyeni açılımlar getirebilir.


5.1--Çeşitli dinler bu değişimden etkilenerek yeni yorumları bünyelerine katabilirler.


5.2--Uzaya açılma ile sosyal ve ekonomik sistemimizi de doğaya ve  insana uygun olarak herhalde yeniden tasarlayacağız.

 

6--Uzaya açılma düşüncesi ; paralelinde huzuru ve barışı da gezegenimize getirebilir.Zira İnsanlık dar bir çerçeveden olaylara bakmaktadır.

 

6.1--Eğer bu çerçeve yerine ,uzayda seyahat ederek sınırsız bir açıdan barksanız ve bu sizin yaşam tarzınız haline de gelmiş ise bilgide ve algı da derinliğiniz artar ,her şeye sevgiyle bakmaya başlarsınız.

 

7--Aydan dünyaya bakarken,yaşamın yeşermesini ve dünyanın nabzını yüreğinizde hisseder,bizler niye bu kadar bu güzel mavi gezegeni hor kullandık diye kendinizi huzursuz hissedersiniz 


7.1--ve niye bu kadar paraya tamah eden bir yapımız var diye ince ince düşünürsünüz.


7.2--Ve niye yolları,çayırları yaşamı bu kadar petrol,beton teneke ile doldurduk diye iç geçirebilirsiniz.

 

8--Uzaya açılma çalışmaları ile teknolojik değişimde de büyük ivmelenme sağlanacağı açıktır.Yaşamı-barışı-ekonomiyi-sosyal sistemi belki multi disipliner olarak yeniden tasarlayacağız.

 

8.1--Uzaya edep ile açılmalıyız.Zaten insan ırkı olarak eğer bu edebi sağlayamaz isek,bu gezegeni kendimize mezar yaparak yok olabiliriz.


8.2--Bu şekilde yapılacak rutin seyehatlar ile barışın anlamı daha da güçlü bir şekilde kavranacaktır.

 

9--Uzaya açılma deneyimi , hem bilgimiz hem deneyimimiz hemde yaratılışı-kendi varlığımızı-bilincimizi-ruhumuzu anlama yönünde bize olağan üstü bir deneyim ve bilgi birikimi imkanı sağlayabilir.

 

10--Düşünün ; dünyadan altınızda mekanik bir uzay gemisi ve güneş sisteminin sınırlarına doğru yola çıkıyorsunuz.Yolda uzayın donduruculuğu-güneşin radyasyonu-göktaşlarının çarpma olasılığı ile mavi gezegenden hızla uzaklaşıyorsunuz.

 

10.1--Ve sizle beraber sadece altınızdaki gemi vede sizinle her an varlığına ihtiyaç duyacağınız ,sizi yaratan bir kudret.Bu deneyim, hemde kısa mesafe deneyimi sizi ne kadar değiştirecektir.

 

11--Bu anlamda öncelikle büyük devletlerin liderlerinin öncelikli olarak bu yolculuğa çıkarılması acil olarak sağlanmalıdır.Trump-Merkel-Putin-Papa-Yahudi liderleri-Müslüman Liderler-Budist Liderler-Afrika-Asyanın-Çinin liderleri.

 

11.1--Herkesten önce İlk olarak bu liderlerin VİP servisle uzay sınırına kadar speys şip on aracı ile seyahat etmeleri oldukça önemlidir.Ve paraya tapan-güce tapan tüm liderlerin dünyayı yöneten tüm liderlerin astronotlardan önce ,paraları kamudan ödenerek bu geziye çıkarılmaları herhalde öncelikli olmalıdır.

 

11.2--Ve uzayın sınırında gezegene bakmalarını mümkün kılacak bu deneyim ,onların yönetim deneyimlerinde oldukça önemli bir deneyim olarak yeniden hayatı ve gezegeni anlamalarında bir mihenk taşı olarak yerini alacaktır.


12---Fazla bir eğitim olmaksızın insanlara uzaya uçma umudu ve daha ileride bu seyahatin iyice ucuzlamasına imkan veren çabalar içinde yer alan Speys şip (spaceship) adlı uzay gemisinin sahibi Virgin Galactic Şirketinin sahibi Richard Bronson ile şirketin tasarımcısı Burt Rutan Özyeğin Üniversitesinin daveti üzerine İstanbul a geldiler.


12.1--Burt Rutan ın Ayşe Arman la yaptığı Röportajdan(Hürriyet Gazetesi.1.04.2009) yapılan alıntılar:

 

1--Burt Rutan dan alıntılar.

 

1--J.F.Kennedy in aya ayak basacağız-İnsanlık tarihinde bir ilke imza atacağız demesi çok önemliydi.

 

2--İşin tuhafı Böyle bir teknoljiye sahip değildik ama kimse nasıl yapılacağını bilmiyordu.

 

3--60 lı yıllar Vitenam-ırkçılık-Uyuşturucu-Liderlerin katledilmesi-Siyasi çalkantıların olduğu yıllardı..Ve yinede her şeye rağmen aya gidecek parayı bulduk ve gittik.Peki 80 lerde ve 90 larda gittik mi.

 

4--Bunun nedenini tembellik olarak nitelendiremem ama cesur değildik artık.NASA da tarifi zor bir atalet vardı. Birkaç kazadan sonra bir şey dennmez oldu.

 

4.1--Daha doğrusu risk almamaya karar verdik.Artık zaten hedefin de aya değil mars olması gerekirdi.Ama kazın ayağı öyle değil.hala bu sene yine Ay a gideceğiz diyorlar.

 

5--Hedefi yüksek tutmak ,Marsa gitmeyi planlamak ama biz hala Ay la uğraşıyoruz.o yüzden kızıyorum NASA ya.

 

6--Tedirgin olmalarının-risk almak istememelerinin nedeni çağın hastalığı olan çuvallamaktan korkmaları. Roket motorlarına bakın hala 60 lardan kalma.Neden yeni bir roket motoru icat edilmiyor.

 

6.1--Onları en az riske sokacak şey ne,bildikleri şey; Ay a gitmek.Onu tercih ediyorlar.ama acı olan şu: Ay a gitmek bize hiçbir şey öğretmeyecek.

 

7--Eğer insanoğluu dünyaya çıkış noktası olan Afrika da hep kalsaydık,asla şu anki gibi olmayacaktık, maymunlar gibi algılayacaktık hayatı.

 

8--Yazarın Yorumu:Uzay araştırmalarında devasa büyüklüğe erişen NASA gibi kamu kurumlarının, 1960 daki gibi eski enerjik duruma gelmeleri için herhalde

 

1--JFK gibi bir lidere ve

 

2--esnek ve çevik bir idari yapıya geçmesi (kurumların,kurumsal hizmetler olarak ana bütüne bağlı özerk birimler halinde araştırma enstitüsü anlamında idari bir yapılanma çerçevesinde parçalanması-

 

3--1960 ların harcama limitlerin doğrultusunda(max verimi sağlayan parasal büyüklük) )ile mümkün olabilir.

 

9--Bizim genç nesillere ilham alacak şeyler sunmamız gerektiğini düşünüyorum.Keşif duygusu öldü artık. uzay istasyonunu napım ben?turistik değil.Butik otel yok.Ve milyonlarca dolar harcanıyor o uzay istasyonuna

 

9.1--Burt Rutan haklı.Çok parayla verimsiz değil-verimli çok iş yapılabilir.--Uluslararası uzay istasyon sayesinde ortaya çıkan üç önemli keşif ne derseniz.işin sorumluları önlerine bakarlar.

 

10--Hadi bitir artık spaceshep2(speys şip 2 ) yi diye sıkıştıran yokmu.Richar Bronson var.Ama elimizden geleni yapıyoruz.10 katı kadar daha fazla paramız olsa daha mı hızlı çalışırdık?Bilmiyorum.Ekonomik krize rağmen devam,proje rafa kalkmadı.

 

10.1--Yorum:Genel anlamda ve Bu tür projelerin,proje verimi ile harcamalar arasında ters parabolik ilişki olabilir.Kısaca bir yere kadar verim artar iken,tepe noktasından sonra verim düşmeye başlar.NASA nın durumu da böyle olabilir.

 

10.2--Diğer bir deyişle speys şip 2 nin proje harcama tutarı,verimi max da yada en yüksek değerde olduğu düşünülebilir.Daha fazla harcama proje verimini aşağıya çekebilir.

 

11--Uzayda hayat olması konusunda,sadece dünyada yaşam olduğuna inanmıyorum.Başka bir gezegene koloni gönderebilmemiz insanlığın geleceği için çok önemli.

 

11.1--Onun için uzay seyahatlerinin bir an önce başlaması gerekiyor. İnsanlığın uzaydaki varlığı kansere çözüm bulunmasından çok daha önemli.

 

12--Bizler uzayda yeni canlılar keşfedebiliriz.

 

12.1--Keşfetme duygumuz öldü.Evet bir sürü şey yolluyoruz.Mars a ama biz gitmiyoruz.Çeşitli cihazlar orada taşlara bakıyor ,geri geliyor.

 

13--İlham için; Uzay turizmide bu ilhamı verecek şeylerden biri. Şimdilik zenginlerin eğlencesi.Şimdilik öyle.Amaç maliyeti düşürüp,yüzbinlerce insanı atmosferin dışına çıkartmak.

 

14--Bugüne kadar 400 uçak tasarımı yaptım.44 tanesi uçtu.

 

15--Uçaktan ve uçmaktan korkmam.Çünkü çok emniyetli olduğunu biliyorum.İstatistiklere bakın,otomobile binmek,uçağa binmekten daha riskli.(Haklı. sayılar doğru yorumlanırsa yalan söylemez)

 

16--Küresel ısınmanın dolu dizgin ilerlediği ve hala şirketlerin paraya doyma iştahının son hızla ilerlediği bu ortamda uzaya rutin uçuşların başlamasının ne kadar önemli olduğu gün gibi açıktır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 525

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.