MAKALELER / Astronotların Kalbi Uzayda Değişiyor






Astronotların Kalbi Uzayda Değişiyor:



1—ISS de oniki astronotun katılımıyla gerçekleştirilen yeni bir çalışmaya göre 18 ay ve daha uzun süreli uzay uçuşlarında astronotların kalplerinde değişim olmakta.



2—İnsan kalbi uzayda gerektiği gibi çalışmadığı gibi aynı zamanda kalp kasında kütle kaybıda  meydana gelmekte.



2.1—Araştırmacılar astronotların kalp sağlığını korumak için hangi tip egzersizi ne kadar yapmaları gerektiğini bilmeleri önemli olduğunu belirtmekte.



2.1.1—Egzersiz programı aynı zamanda uzun süreli yatak istirahati önerilen yada kalp yetmezliği yüzünden fiziksel sınırlarında yaşayan insanların kalp sağlığına katkı sağlayabilir.



3—ISS-Uluslararası Uzay İstasyonunda astronotların ultrason kullanarak kendi kalp görüntülerini alabilmeleri için eğitim verildi.Elde edilen sonuçlara göre uzayda kalp şeklinin küreselliği % 10 civarında arttığı gözlemlenmekte.



4—Astronotlar Dünya ya döndükten kısa bir süre sonra kalp normal haline dönüyor.



4.1—Astronotlar Dünya ya döndükten sonra genellikle sersemlik yada ayağa kalktıklarında kan basıncının hızlı ve aşırı derecede düşmesi-ortostatik tansiyon nedeniyle bayılma gibi sorunlar yaşar.Ayrıca uzay yolculuklarında düzensiz kalp atışı gözlenmekte.Ayrıca Astronotların radyasyonun damar sertliğini hızlandırdığına dair endişeler var.Ekip bu problemleri araştırmaya devam ediyor.



Kaynak:Tübitak Blim ve Teknik Dergisi-Temmuz 2014-s:77






Makalenin İzlenme Sayısı : 386

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.