MAKALELER / Sürücüsüz Araç Teknolojisi Geleceğin Teknolojisi






Sürücüsüz Araç Teknolojisi Geleceğin Teknolojisi:



1—Google geçtiğimiz yaz 100 prototip sürücüsüz otomobil üretimine başlarken,Audi ve BMW de kendi prototiplerini görücüye çıkardı.



2—Google nın sürücüsüz aracının en önemli özelliği aracın bilgisayarında saklanan harita.



3—Araç üzerinde taşıdığı radar,kameralar ve tepesinde dönen menzil belirleyici lazer ile çevresini anlık olarak algılamakta ve hesapalamanın azaltılmasında harita büyük ölçüde kullanılmakta.



3.1—Bu haritada tüm yollarda bulunan çukur,dur işaretleri vs ayrıntılar cm ölçeğinde bulunmakta.En önemli problem bu haritaların sürekli güncellenmesi.



4—Sürücüsüz araçlar geleceğin belki 10-15 yıl sonranın araçları.Tıpkı uçaklardaki otomatik pilot gibi.Her zaman manuel kullanımın yedeklenmesi gerektiği düşünülürse  sürücüsür araç teknolojisi geleceğin araçlarının teknolojisi olarak öne çıkacak gibi.



4.1—Bu teknolojide ilk yola çıkan firmalar daha önde koşacak.Bu teknoloji kullanıldıkça eksiklikleri doğal olarak kapatılacak.Bu araçların kullandığı yazılımın nöral network esaslı-kaotik davranışı içeren yazılım olması-öğrenen yazılım olması önemli.



4.2—Bu teknoloji ile sürücü kaynaklı araç kazaları büyük ölçüde azalabilir.          



4.3—Türkiye de büyük otomobil firmalarının elektrikli araç teknolojisi ve sürücüsüz araç teknolojisine yoğunlaşmaları uygun olabilir.



Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi






Makalenin İzlenme Sayısı : 322

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.