MAKALELER / Robot Kullanımında Eğitim Getirecek-İş Hayatında Robotlar






1--Robot Kullanımında Sıçramayı Çapraz Eğitim Getirecek:



1—Robotlar kafesten çıkıp,insanlarla beraber çalışmaya başladığı süreçlere doğru gitmekte.



2—Robot eğitiminde yapay zekanın getirdiği olanaklara rağmen,robotlardan istenen verim sağlanamaktaydı.



2.1--Bu problemin çözümü için robotların insanlarla ve robot topluluğu olarak iletişim halinde yaşamaya başlaması ile çözülecek gibi durmakta.



2.2--Zira topluluk içinde yaşamak zeka süreçlerinin-öğrenme süreçlerinin en önemli parçası.



3—Yapılan bir deneyde bir grup robotlar delik delerken,insanlar vidalama yapmaktaydı.Ardın çapraz eğitim gereği roller değiştirildi.İnsanlar delik delerken,robotlar vidalama yaptı.



3.1--Ardından robotlar ve insanlar ilk işlerine geri döndü.Deney sonunda robotların ve insanların işlerini daha iyi yaptıkları saptandı.



4—Robot gelişiminde sıçrama yapmak için robotik iletişimin sağlanması(arılarda vs),kolektif olarak çalışması,görev rollerinin değiştirilmesi,insan-robot iletişiminin sağlanması herhalde şart olacak.Kısaca robotlara gereken şey deneyim ve kolektif olarak bulunmak.



Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki.



2--Robotlar İş Hayatına Egemen Olacaklar mı:



1—Dünyada bazı buluşlar insan medeniyetini ciddi anlamda alt üst edebilmekte.



1.1—Robotların insan hayatına daha fazla girmesi ile uzayda koloni hayatının oluşması ile insan medeniyeti klasik yapısından daha fazla uzaklaşabilecek.



2—Oxford Üniversitesinden Carl Benedikt Frey ve Michael  Osborne  tarafından yapılan bir araştırmaya göre :mevcut işlerin robotlar tarafından yapılma oranları:


1—ABD …………………. %47

2—Hindistan………………%69

3—Çin……………………..%77




3—Gelişmemiş ülkeler tarafından birçok işin robotlar tarafından büyük oranda yapılması robot işlerin basit olması,zengin ülkelerde ise yapılacak bir çok işin robotlara emanet edilmeyecek kadar robot zekasının düşüklüğünden kaynaklanan sektörler olmasından kaynaklanmakta.



3.1—Bu nedenle gelişmekte olan ve gelişmemiş birçok ülke bu robot istilasına karşı halklarını robotların yapamayacağı işlere yönlendirmesi önemli olabilir.Hindistan bunun farkına varmış olabilir zira halkını yazılım sektörüne yönlendirmekte.Robotlar neler yapamaz:Robotlar mücevher işleyemez,yazılım yazamaz,reklam yapamaz,film çeviremez,gurme yemek yapamaz.standart tekstil yapabilir ancak yaratıcı elbise yapamaz-modayı belirleyemez,a dan z ye tv montajı yapar ancak devre tasarlayamaz,evlerde su tesisatı yapabilir mi,inşaatta kalıp yapabilir mi,tarlada ürün ekebilir-biçebilir ancak tohum tasarlayamaz.Kısaca robot istilasına karşı sanatı ve sanatkarlığı-yaratıcılığı devlet politikası olarak vergi teşviki vs ile desteklenebilir.



Kaynak:Dünya Gazetesi




3--Robotlar Kısa Sürede Mevcut İşlerin Ancak %5 İni Alabilir:

 

1--McKingsey Global Enstitüsü'nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, insan gücü gerektiren pek çok iş robotlar tarafından yapılabilir.

 

2--800 farklı meslek grubundan 2000 kişinin dahil olduğu araştırmada pek çok işin otomasyona uygun olduğu tespit edildi. Ancak araştırmacılar, robotların kısa zamanda iş gücünü kaldıramayacaklarını, sadece iş yapma biçimini değiştirebileceklerini ifade etti.

 

3--Yayınlanan rapora göre; araştırmada yer alan 800 meslek grubunun %49’u şu an sahip olunan teknoloji ile robotlaştırılabiliyor. Bu işlerde toplam 1.1 milyar personel görev yapıyor ve maaş toplamları 15.8 trilyon dolara denk geliyor.

 

3.1--Araştırmacılar bu tutar ile sadece işlerin %5’inin robotlaştırılabileceğini belirtiyor.

 

4--Robotlaştırma alanında yapılan bu çalışmalar, firma sahipleri tarafından merakla beklenirken, çalışanlar işlerini kaybetme korkusuyla karşılaşıyor.

 

5--Araştırma kurulunda görev yapan Dr. Michael Chui, Amerikalı kamyon şoförlerinin, insansız araçları gördükçe işlerini kaybetmekten korktuklarını ancak bütün kamyon filolarının insansız hale getirilebilmesi için trilyon dolarlık bir yatırım gerektiğini ve bunun da yakın zamanda olmasının mümkün görünmediğini belirtti.

 

5.1-- Uzmanlara göre şu an var olan işlerin yarısının robotlaştırılması 2055 yılını bulacak.

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/

 






Makalenin İzlenme Sayısı : 369

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.