MAKALELER / Protez Elde Dokunma Hissi Oluşturmak






Protez Elde Dokunma Hissi Oluşturmak



1--Chicago Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sliman Bensmaia başkanlığındaki araştırmacıların yaptığı bilimsel çalışma, IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering adlı bilimsel dergide yayımlandı.



1.1--Deneyin bir bölümünde ellerine değişik kuvvetlerde fiziki dokunuşlar uygulanan, diğer bölümündeyse beyinlerinin dokunma hissine tepki veren bölgesine elektrotlar yerleştirilmiş maymunlar kullanıldı.



1.2--Elektrot yerleştirilen maymunların ellerini görmelerini engelleyen araştırmacılar, daha sonra dokunma hissini yaratmak amacıyla beyinlerine elektriksel titreşimler gönderdi.



1.3--Maymunların ellerine uygulanan fiziki ve elektriksel uyarılara verdikleri tepkilere ilişkin verilerden faydalanan araştırmacılar, böylece maymunların ellerine uygulanan değişik seviyelerdeki fiziki uyarılar için gerekli olan elektriksel titreşimi tanımlayan bir matematiksel fonksiyonu veya denklemi tanımladı.



1.3.1—Burada en önemli konu protez elden gelen sinyallerin işlenmesi ve elektrotlar ile ilgili beyin bölgesine iletilmesi konusu.Protez elden gelen sinyalleri tanımlayıp deney sonucu oluşturulan-kopyelenen denklem-algoritma ile işlendikten sonra beyne iletilmesi sürecidir.



1.3.2--İlgili bilim adamları burada hile yapıp maymunların ellerine değişik fizik kuvvet ve titreşim gönderip beyinde bu titreşimleri tanımlayan denklemi tanımlamaları olmuştur.



1.3.3--Muhtemelen bu sinyaller beyindeki ilgili bölgeye varmadan önce omurilikte motor sinir lifi üzerinden cihazlara kaydedilmiş olabilir.Sinyaller ilgili beyin bölgesinin pet vs görüntüleri ile eş zamanlı anlar dikkate alınarak çek edilmiş olabilir.



1.3.4--Bu sinyaller motor sinir lifinde fourier serisine açıldığı için sinyaller açılan seriden yola çıkılarak fonksiyon matematik olarak tanımlanmış olabilir.



2--Araştırmacılar daha sonra aynı deneyi fiziki dokunuşlara beyne elektriksel sinyaller gönderen protez elle tekrarladı.



2.1--Maymunların kendi ellerine veya geliştirdikleri protez ele yapılan fiziki dokunuşlara aynı şekilde tepki verdiğini gözlemlediklerini anlatan Bensmaia, "Dokunmaya ilişkin bir uyarının, bir hayvan veya organizmanın suni bir hissedici eleman vasıtasıyla algılanması, bildiğim kadarıyla ilk kez gerçekleşti" dedi.



3--Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi'nin (FDA) benzeri cihazların insanlar üzerinde denenmesine izin verme aşamasında olduğuna işaret eden Bensmaia, böyle bir sistemin gelecek yıl içinde uygulamaya konmasını ümit ettiğini belirtti.



http://www.yeniasir.com.tr/


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 354

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.