MAKALELER / Belediye Hizmetleri Anlamında Uygulama Önerileri-1






Belediye Hizmetleri Anlamında Uygulama Önerileri:

 

1—Organizasyon:

 

1—Organizasyon Şemalarında dikey bir yapılanma sözkonusu.Bu hiyerarşik yapıyı daha demokratik ve işlevli bir yapı anlamında her birimin ilişkide olduğu diğer Müdürlüklerle bir kısım yetkiler verilerek yatayda daha etkin hale getirilebilir mi.

 

1.1—Organizasyon şeması otomatik kontrol blok diyagramı gibi düzenlenebilir.Örneğin bir müdürlüğe halktan bir input girerken bir input çıkmakta ve bu çıkan inputtan bir geri besleme çıkışı tekar giriş inputuna bağlanmakta.Kısaca gerçeği aks ettirmek istiyorsak şema blok diyagram tarzında yeniden düzenlenebilir.

 

2-Çoğu belediyede Müdürlüklerin personel oturma düzeninde karşı iki takım şeklinde-2 sıra bir yapılanma sözkonusu.Yeni Başkanlık binasında personelin oturma düzeni bankalar-özel firmalar vs büro oturma düzeni içinde 2 li L biçiminde oturma düzeni uygulanması sözkonusu olabilir mi.Masalarda masa seviyesine kadar paravan üstü şefaf cam olan yeni oturma düzeni.

 

3—Her sene ekim ayında Streteji Md.lerinde bütün personele dağıtılacak bir föye-kağıda tüm personelin isim ve md lüğünü istek ve taleplerini yazması ve bunun Md ce değerlendirilmesi-bu föylerden belediye için starteji üreten kişilerin belirlenmesi-performans desteği verilerek bu personelden zaman zaman ilgili konularda raporlama yapması istenebilir.

 

3.1—Belediye sınırları içinde , belediyeden bir ekip ile Bölgedeki işyeri sahipleri ile görüşülerek belediye ve uygulamaları ile ilgili istek ve talepler belirlenebilir.Spor sahası mı talep ediliyor-minibüs yeterli mi-yağmurda sokakta bir sorun çıkıyor mu-vergi ödenmesinde bir sorun oluyor mu-işyeri ne kadar yenilenebilir enerji kullanıyor-enerji-su tasarrufu uygulaması varmı-bahçesindeki ağaç yeterli mi

 

1.1—Başkanlık Binaları İçinÖneriler:

 

1—Başkanlık binası bahçesine konulacak spor aletleri ile sürekli masasında hiç kalkmadan oturan memurların öğle saatlerinde spor yapmaları sağlanarak kalp-damar sistemi-sağlıkları korunabilir.

 

2—Başkanlık binasını leed sertifika alacak şekilde:

 

1—kojenerasyonlu(doğalgazdan elektrik üreten-atık ısı ile ısıtma soğutma yapan)

 

2—Çatısında fotovoltaik panelli

 

3—Mekanik Tesisastı ve enerji sistemi otomasyonlu

 

4—Aydınlatmada gün ışıklı ledler

 

4.1—Tüm prizlerin akıllı priz olması

 

5—Havalandırmada doğal havalandırma desteği için çatıda termostata bağlı motorla açılır çatı tipi havalandırma kapakları(velüksler)

 

6—Bütün pencerelerin yarım açılır olması

 

7—Yemekhanesinde organik sebze-meyve ağırlıklı yemekler-salatalar ve ortamda resim tablolarının olması

 

8—Yeni elemanların ve stajyerlerin eğitimi için 10 kişilik otocadlı masa ve kitapların olduğu kütüphane

 

9—Bahçesinde meyve ağaçları-üzüm ve akasya-ıhlamur ağaçları

 

10—Otoparkda bisiklet park parkuru  yapmak

 

 

2—Hizmet Tesisleri:

 

1—Bölgenin Müze sayısı …. adet.Bunun örneğin AB ülkeleri-Büyük Şehirler dikkate alınarak …… sayısına çıkarılabilir mi.

 

2—Bilgi evleri sayısı mahalle sayıları kadar.Bunun yerine okullar ile temasa geçilerek okul ihtiyaçları doğrultusunda bilgi evleri ve kütüphane sayıları yeniden belirlenebilir.

 

3—Portatif Yüzme havuzlarının sayısı-havuzlara gelen talep dikkate alınarak ihtiyaca binaen yeniden belirlenebilir

 

4—Bölgedeki okullardaki tüm öğrenciler bağcılarda belediyenin tüm sosyal tesisleri hakkında bilgilendirilebilir.

 

5—……Gençlik kampı gelen talep dikkate alınarak yeniden kontejanı arttırılabilir mi.

 

6—Çocuk bakımevi …… ciddi anlamda bir ihtiyaç.Bu anlamda gelen talep dikkate alınarak kapasitesi yeni bir yer veya yerler kiralanarak arttırılabilir mi.

 

7--3D Sinemalı….. bilim merkezi için eğer yoğun talep varsa yeni bir bilim merkezi daha kurulabilir mi.

 

8—……..sarayı ve Engeliler Sarayından konferans vs için daha yoğun olarak yararlanılabilir mi.

 

9—Nostalji Bahçelerinde üretilen üzüm vs gelen misafirlere ikram edilebilir mi.Buraları protokol için misafirhane olarak da hizmet edebilir mi.

 

10—Tüm tesislerin işletme masraflarnı ciddi anlamda düşürecek enerji-su tasarruflu hale getirilmesi-yeşil bina sertifikasının alınması

 

 

3—Araçlar:

 

1—Motosikletlerin-otomobillerin-otobüslerin-engelli araçların belli oranda elektrikli veya hibrit hale getirilmesi ve bunlar için şarj istasyonu kurulması önemli.

 

1.1--Yeşil şehir konseptinde yenilenebilir enerji- enerji-su tasarrufu-akıllı şehir uygulamaları-organik tarım oldukça önemli…………Belediyesinin hizmet felsefesinin yeşil şehir kurgusu üzerine kurulması oldukça güzel olur.

 

2—Yazın sıcakta özellikle kurak geçen bu aylarda arterlerdeki ağaçların sulanmasının sağlanması ve bunun için arazöz yeterlimi değilse 1 ad daha alınması.

 

4—Parklar:

 

1—………Bölgede kişi başına düşen yeşil alan açısından ……… en zayıf ilçelerinde biri durumunda.Bu anlamda yeşil alan artırılabilmesi için

 

1.1--Yeni mahalle parkları kurulması-mevcut parkların genişletilmesi

 

10.2--Bölgedeki ağaç sayısının artırılması(özellikle meyveli ağaç olarak ) oldukça önemli.Bunun için arterlerde ve parklardaki ağaç sayısını artırılması

 

10.3—Parklarda kedi evleri ve hayvanların su ihtiyacı için suluk ve hayvanların gıda ihtiyacı için bölgedeki lokantalardan toplanan gıda atıkları sini biçiminde yapılan ve sık sık temizlenen beton yerlere konulabilir.

 

10.3—Bölgede yeşil çatı yapanlara vergi indirimi teşviki-meclis kararı ile buna imkan verilmesi önemli.

 

5—İnsan Kaynakları:

 

1—Personelin erkek oranı-……-kadın oranı-%.......Bu anlamda kadın personel oranın%30 a doğru artırılması uygun olabilir mi.İdeal %50-%50.

 

2—Personelin eğitim durumunda lisans ve üstü personel oranı

memurlarda-%55, sözleşmelilerde -%77,İşçi kadrosunda bulunalarda %55 oranında.Bu oranlar kaliteli eğitimli insan oranı iyi ancak.Gelişmiş ülkeler artık üniversite mesunu sayısı artırmanın ötesinde lisans üstü değil doktoralı insan sayısını artırma yoluna gitmekte.

 

2.1—Bu anlamda personel alırken doktoralı eleman almak veya personelden doktora yapmak isteyenleri teşvik etmek iyi bir politika olabilir.

 

6—İlçeye Ait Bilgiler:

 

1—Nüfus analizi:

 

Bölgenin

0-14 yaş nüfus oranı……%25

15-24 yaş nüfus oranı…..%16

25-49 yaş nüfus oranı…..%41

50-64 yaş nüfus oranı…..%12

65 yaş üstü nüfus oranı….%4

 

6.1—Yukarıdaki tabloya göre nüfus genç ve orta yaşlı insanlardan oluşmakta.

 

6.2—0-14 yaş arası nüfus oranı %25.Bu değer daha fazla sayıda çocuk oyun alanı yapılmasını ifade etmekte.Bu anlamda insanların dinleneceği büyük parklar yerine çok sayıda çocuk oyun gruplu park yapımına gidilebilir.Sitelere ilave çocuk oyun alanı yapılarak protokol ile çevre halkın buradan yaralanması sağlanabilir.

 

6.3--25-49 yaş nüfus oranı…..%41.Bu değer yüksek bir değer.Bu anlamda …………….mahalle kültürü anlamında kahvehaneler-kültür merkezleri bu boşluğu doldurmakta.

 

6.3.1--Kahvehaneler belirli günlerde ev sinemasında nostaljik filmler gösterebilirmi bu sinemayı ve filmleri belediye temin edebilir mi

 

6.3.2—Camilerin altında ……….. Derneği dernekler kurularak- Camilerde konferans salonu düzenlenerek buralarda etkinlikler düzenlenebilir. Ayrıca bu konferanslarda bilim konferanslarıda verilebilir.

 

6.3.3—……………… halka yönelik kültür merkezinde bilim-sanat-felsefe programları düzenlenebilir.

 

7—Ulaşım:

 

1—Banka-Kamu binası-Atm grubu vs engelliler için bordür ve tretuvarların yeniden kontrolü ve düzenlenmesi uygun olacaktır.

 

1.1—Engellilere yönelik yeni uygulamaların engeliler merkezi aracılığla engellilerin yaralandırılması

 

2—…………. trafiğin durumunu analiz etmek için temel yol ve kavşaklarda  sabah-akşam saatlerinde drone çekimleri yaptırmak ve bunların ………… Üniversitelerinde analizini yaptırıp tıkanıklıklara yeni çözüm yolları bulmak.

 

3—Tüm önemli kavşakları yapay zeka ile yolun analizini yapıp ona göre ışıkları yakan akıllı kavşak haline getirmek.

 

4—Tüm yollarda yolun sağdan 120 cm kısmını scooter ve bisiklet yolu olarak şerit olarak ayırıp bisiklet-scooter yolu yazmak hem bisiklet-scooterlilere hemde taşıt trafiğine açmak.

 

4.1—……………. halk için belediye olarak cüzi abonman ücretli bisiklet kiralama sistemi kurmak.

 

5—…………………. kısa mesafeler-yürüyüş yolları için duraklı yürüyen yollara yapmak.

 

6—Otopark ihtiyacı olan yerleri tespit edip buralara 100 m lik asansörlü-çelik konstrüksiyonlu otoparklar yapmak.

 

6.1—Tüm otoparklarda sensörlü otopark doluluğunu cep tlf gösteren sistemleri kurmak.

 

7--İlçede trafik yoğunluğu harita sistemini kurmak

 

7.1-- İlçe genelinde bisiklet yolları oluşturmak

 

7.2--Özellikle …………..bu yola konulan 3 adet ışık ve yolu kesen diğer 3 yoldan dolayı sabah-akşam bu kısa mesafeyi geçmek yarım saati bulmakta.Burada yolu kesen yol sayısı tek yola ve ışık sayısı tek ışığa düşürülebilir.Oto sahibi bu tek yolu veya başka yolları kullanabilir.Ayrıca bu mesafeye konulacak kameralar ile park yapanlara ceza verilebilir.Yine bu mesafede bulunan dükkanlara yük indirme-boşlatma için ikaz-tebliğ yapılabilir.

 

7.3—……………..yürüyüş yolu olarak düzenlendiği için …………. aşırı sıkışıklık olabilmekte.Bu nedenle ……….. bir tarafı bu sıkışık saatlerde trafiğe açılabilir.

 

7.4—Görevlendirielecek 1 ad. makine müh-1 ad. planlama müh. İle bölgedeki trafik yoğunluğu için çözüm önerileri istenebilir.Bölgenin drone fotoğrafları ile yoğunluk ve önerilen yol çözümleri Teknik Üniv.Ulaştırmada ilgili hocaya gösterilip önerilen çözümler irdelendikten sonra deneysel olarak yol oluşturulup ardından tam uygulamaya gidilebilir.

 

7.5—Otoparklarda yerde sensör konularak bulunulan alanın dolu-boş olduğu anlaşılabilir, bu şekilde araç sayısı ve boş alanın belirlendiği bir bilgisayar yazılımı(turkcell yapıyor mu) sistem tasarlanırken ayrıca plaka tanıma sistemi olması uygun olabilir.

 

7.6—Bölgedeki tüm kavşakların akıllı kavşak haline getirmek.Kavşak lambalarının enerji ihtiyacı için güneş paneli desteği sağlamak.

 

7.6.1--Kavşaklarda yapay zekalı kavşak yönetimi uygulamak.Aynı zamanda Tam Adaptif Trafik Yönetim-Akıllı Kavşak uygulamasıyla trafik akış hızı yükselirken, bekleme süresi ve yakıttan da tasarruf sağlanıyor.uygulamaya girilen yeni sistemlerle, kavşakta trafik akış hızı % 15 oranında artabilmekte. Kavşak noktalarına kurulacak olan sayım kameraları ile araç yoğunluğunun tespiti yapılarak,yapay zekayla vs yoğunluk bazında sinyalizasyon sürelerinin belirlenerek kurulacak olan trafik kontrol merkezinde fiber ağ ile kavşakların adaptif yönetimini sağlamakla halkımıza daha hızlı kaliteli konforlu bir ulaşım imkanı sunulacaktır.

 

7.7—Bölgedeki tüm tüm tıkalı yollar için İTÜ-Yıldız Üniv.-ODTÜ vs Teknik Üniversitelerden destek alarak-mevcut yol durumları drone ile gözlemlenip-ardından aynı yol yeniden bilgisayarda simüle edilip yeni çözümler-yollar belirlemek.

 

8--Kavşak çapı bile trafikte önemli oranda akışı yavaşlatırkan bütün tıkalı yollar için gerçek zamanlı simülasyonlar yapmak-yol genişliği-kavşak çapı vs bu simülasyonlarda yeni değer olarak girerek trafiğe çözüm üretmek gerekirse çelik konstrüksiyondan yapılma-araçlar için üst geçit yapmak.

 

9-Sıkışıklığın olduğu caddelere konulacak kameralar ile park yapanlara ceza verilebilir.

 

10--Yine bu mesafede bulunan dükkanlara yük indirme-boşlatma için ikaz-tebliğ yapılabilir.

 

11—Bölgede çarşı caddelerde kısa mesafeli nostaljik tekerli tren seferleri yapılabilir.

 

12--Bölgeyi yavaş şehir-slow city konspterine almak için bir yol haritası hazırlamak ve uygulamak.

 

13—Belediye olarak bisiklet kirama sistemi kurmak.Kiralık bisiklet işletmeci firmaya bu işi ihale edip, kişiler firmanın irtibat noktalarından teslim alabilir- bisikletleri kiralayabilir.

 

14—Ayrıca trafik yoğunluğu düşük yollarda yolun emniyet şeridi içinde kalan kısmını bisiklet-scooter yolu yazısı yazılabilir mi

 

15—Başkanlık emrinde kullanılmak üzere Temsa vs nın Elektrikli otobüsünden-araçlarından satın almak ve bunlar için 2-3 noktada şarj istasyonları kurmak.Bu araçlarla bölge içinde seyahat amaçlı taşıma yapabilmek.Ayrıca bölgede bulunan mevcut dolmuşların vs elektrikli araçlara geçmesi için araştırma yapmak.

 

16—Özürlü bisikletlerinin elektrik dolumu için bölgedeki akaryakıt istasyonları-muhtarlık ve başkanlık binalarında şarj ünitesi kurmak.Ayrıca belediye olarak aküsü bitmiş özürlü arabalarının akülerini talep ile ücretsiz değişimini sağlamak.

 

17-Bölgedeki yönlendirme levhalarını yeniden revize etmek. Ayrıca bina kimlik levhalarında bina no su yanında binanın mah-sokak isminide yazmak.Ayrıca sokak başı ve bitiminde sokak isimlerini mutlaka yazmak gerekir.

 

18--Kent içi taşımacılıkta sınırlı bölgelerde atlı faytonlar-güneş enerjili faytonlar bulundurulabilir.

 

19—Bölgede-…………. vs küçük ölçekli teleferik sistemleri vede aynı zamanda raylı sistem hattı kurulabilir.

 

 

8—Kamu Binaları:

 

1—İlçedeki tüm kamu binalarının deprem güvenliği-statik kontrolü yapıldı mı.Statik açıdan sorunlu binalar özellikle okul binaları deprem açısandan güçlendirilebilir mi

 

2—Kamu binalarının ısı yalıtımı-mantolamalarının yapılıp özellikle okulların çatılarına güneş enerjili sıcak su üretme sistemi kurulabilir mi.

 

3—Kamu binalarının uygun olaranlarının boyanması-bahçelerine akasya-leylak vs ağaç dikilmesi.

 

9—Çevre:

 

1—Geri dönüşümde en önemli nokta cam-kağıt-plastik atıkların yerinde ayrılıp geri dönüşüme gönderilmesi.Bu anlamda

 

1.1--………………. sitelerdeki apartmanlara-apartmanlara her kata Belediye tarafından 1 adet atık geri dönüşüm kutusu konulması ve bu kutuların içindeki atıkların düzenli toplanması.

 

1.2--Ayrıca her 2 atık konteynerine ilave 3. Bir üzerinde geri dönüşüm yazan konteyner konulması.

 

1.3--Yine ayrıca gıda atıklarını kompost olarak değerlendiren firmalarla görüşülmesi.

 

1.4—Atık kutuların içine konulacak poşetlere barkotlu olmasının sağlanması-barkotta apartman ve adres bilgileri yazılması.Poşetlerde uygun olmayan atıkları atanların bu suretle tespiti ve ceza kesilmesi.

 

1.5—Okul Yönetimleri ile  irtibata geçilerek verilecek derslerde Çevre Md. ilgili mühendisçe çevre konusunda bilgi verilmesi.Kısaca çevre konusunda okullar en iyi destek noktası olabilir.

 

 

 

 

10—İmar ve Şehircilik:

 

1—Bölgede 3.Normal katlı binaların olduğu bir mahallede 15 katlı 1 adet bina yükselebileceği için bu tür yapılara meclisten çıkarılacak bir kararla ilgili komisyon kararıyla izin vermeyip uygun şartları taşıyan yüksek bloklara izin verilmesi uygun olabilir mi.

 

2—Bütün yeni ruhsatlarda peyzaj ve siteler için ayrıca peyzaj sulama projesi-park projesi istenebilir mi

 

3—Deprem açısından riskli mahallerde betonarme karkas yerine çelik karkas projeleri istenebilir mi.

 

4—Dar sokaklara itfaiye aracı girememekte.Bu anlamda bu tür sokaklarda kat adedine bakılmaksızın binalara bina ana su hattından beslenen yangın dolabı tesisatı kurulabilir mi-meclis kararı ile.

 

5—yeni ruhsatlarda binalara meclis kararı ile merkezi anten tesisatı zorunluğu getirilmesi.

 

6—Meclis kararı ile 3 katlı binalara en az 2 adet-yüksek katlı binalara karbon hesabına göre çıkan ağaç sayısı kadar 5 cm çapında akasya-ıhlamur-likstrum tipi ağaç dikilmesinin sağlanması.

 

 

 

11—Akıllı Şehir Uygulamaları:

 

1—Önemli tüm kavşakların akıllı kavşak haline getirilmesi

 

2—Turkcell vs ile ibirliği ile parklara konulacak toprak nem sensörleri ile parkların sulanma zamanın saptanması-otomatik olarak sulanması

 

3—Şehrin aydınlatma direklerinin hareket sensörlü ve led aydınlatmalı hale getirilmesi

 

4—Şehrin değişik noktalarına konan gürültü düzeyi-hava kalitesi-sıcaklık sensörleri ile sürekli ölüm yapmak ve bunları yayınlamak

 

5—Tüm parklarda-kamu binalarında internet hizmeti vermek.

 

6—Çöp konteynerlerine yakın konulacak kameralar ile yapay zeka uygulaması ile konteynerlerin doluluk oranlarını saptayıp ona göre boşaltmak

 

7—Şehirde değişik noktalarda elektrik tüketimini ölçmek yayınlamak

 

8—Kısa mesafeli yerlerde(yürüyüş yollarında-hatta ana arterlerde) duraklı yürüyen yollar yapmak

 

8.1—Engeliler için bekledikleri araçların durağa geldiğinin anlayacak cep tlf uygulaması gerçekleştirmek.

 

9—Belediye olarak bisiklet kiralama sistemi kurmak ve halkın yararlanmasını sağlamak

 

 

12—Kültür-Sosyal İşler:

 

1—……………….. yaşamı- zenginliklerini gösteren tanıtan youtube vs sitelerde izlenebilen 4-5 adet sitenin yapılıp-youtube koulması

 

2—Meclis kararı ile evlenen her çift için1 adet fidan dikilmesi

 

3—Şehrin uygun noktalarında sanat heykelleri-meydanlarda büyük isveç tipi kademeli  mermer su havuzları yapmak.

 

4—Kütüphane yönetimleri ile temasa geçilerek talep edilen ancak kütüphanede bulunmayan kitapları belediye olarak satın alıp kütüphanelere katmak.

 

5—Belediye olarak 5-6 mahallede Türk Sanat-Türk Halk Müziği derneklerini ilgili kişlerle-mahalleli ile kurup buarada insanların sanata katılımı sağlamak.

 

6—Gençlik merkezlerinde resim-heykel-seramik-ebru-hat ve  bilgisayar donanım-yazılım-elektrinik cihaz tamiratı-tesisat eğitimi vermek.

 

 

13—Mal ve Hizmet Alımları:

 

1—Mal ve hizmet alımlarında ilgili raportör mutlaka teknolojik olarak farkli tercihleri projesinde ilk yatırım ve işletme maliyeti olarak  istemeli ve mukayeseli olarak fiyatıyla ortaya koymalı-tercih ederken ilgili dayanakları belirtebilmelidir.

 

1.1--Örneğin bir kültür merkezini ısıtırken doğalgazla ısıtabildiğiniz gibi yanı zamanda ısı pompası ile de ısıtabilirsiniz.Burada ilk yatırım maliyeti ve işletme maliyeti projede belirtilmelidir.

 

2—Her dönem sonunda ev temizliği yapmak gibi gereksiz yatırımlar yeniden değerlendirilip yatırım listesinden çıkarılabilmelidir.

 

3—Kıasaca Bütçenin …………. inin mal ve hizmet alımına gitmesi nedeniyle yapılacak imalatlarda ve hizmet alımlarında tablo bazında ve sistem bazında mukayeseli fiyat analizleri yapılması-sistem bazında en verimli ve optimum maliyetli sistemin mukayeseli analizle seçilmesi mal ve hizmet alımında verimi yükseltecektir.

 

4-- şahıslara iadesi ve ödenmesi gereken örneğin  %xx olup bu rakam daha aşağı(örneğin %xx e) çekilebilir mi

 

6.4--Bina hesap işlerinde yapılacak harcamalar özkaynaklar ile sağlanmalı-sermaye yeterlik rasyosu belli bir değerin altına düşmemesi uygun olacaktır.

 

 

 

14—Diğer Öneriler:

 

 

1--Proje safhasında Çatılara bina tipi eksenel rüzgar türbini yapmak-sıcak su üretmek için fotovoltaik panel kurmak teşvik sağlamak için vergi indirimi yapmak ve aynı zamanda -kamu kurumlarına-okullara belediye olarak bunların montajını yapmak

 

2—Klima sistemi kurulurken hava soğutmalı değil verimi daha yüksek su soğutmalı çiller kullanılmasını talep etmek

 

2.1--Kamu binalarında klima ihtiyacı için elektrik gideri klimaya göre çok daha düşük olan tavan tipi vantilatör dimer(kısılabilir) anahtarlı olarak kullanılabilir.

 

 

3--binalarda klima yükünü azaltmak için doğal havalandırma desteği için çatıya termostat ile açılan 80x120 motorlu havalandırma menfezleri açmak

 

3.1—Kamu binalarında mahallerdeki pencereler yarım açılır sistemi yapılarak yarım açılır pencereler ile doğal havalandırma yapılmalı.

 

3.1.1--Ayrıca mahallere dimerli anahtar ile hızı ayarlanabilen tavan tipi vantilatörler yada karşılıklı pencereler konacak 35 cm çapı düşük devirli pencere fanları ile hava akımı sağlanabilir.

 

4--kamu binalarına 1 defaya mahsus gün ışığı renkli led veya kompkat floresan lamba takmak

 

4.1—Kamu binalarında koridor-depo-antre-okullarda sınıflara aydınlatmaya hareket sensörü ilave edilerek tasarruf sağlamak

 

5—Gün ışığı aydınlatmasından yararlanmak için kamu binalarında hol ve üst katlara ışık tüpü-gün ışığı aydınlatma sistemi takmak.Meclis kararı ile etüt proje safhasında iş merkezleri ve market vs için gün ışığı aydınlatma projesi ve mimaride bunlar için ışık boruları için şaft kurulması istenebilir.

 

5.1—Kamu binalarında çatıya konacak armatür ve ışık boruları(25 cm çaplı) ile bina içinde gün ışığı aydınlatması yapan firmadan teklif alınarak gün ışığı aydınlatma yapılabilir.Bu konu önemli.Engelliler merkezi ve diğer hizmet binalarında gün ışığı aydınlatma sistemi kurulabilir.

 

6—Kamu binalarında bilgi işlem odalarında verimi artırmak için cihazların sağlıklı çalışması için termosta bağlı(18 C ayarlı) tavan-pencere tipi vantilatör kullanılabilir.

 

7—Kamu binalarında verimi artırmak amacıyla kazanı kontrol etmek için binada örneğin 1. Kata konulacak 20 C ayarlı iç ortam termostadı-dışarı konulacak 15 C ayarlı dış ortam termostadı kullanılabilir. Ayrıca çelik kazan-baca arasına ekonomizer kullanılmalı yada kaskad sistem kurulmalıdır.

 

8--………….. sınırları içinde Yol aydınlatmasında sarı ışık ve hareket sensörlü lambalar kullanılmak suretiyle ciddi tasarruf sağlanabilir.

 

8.1—Bina ve yol aydınlatmada kullanılan Mevcut manyetik balastlı aydınlatma lambalarının elektronik balastlı armatürlerle değişiminin yapılması.

 

9—başkanlık binası ve diğer kamu binalarında uygun olanlar için Almanyada olduğu gibi belediye Binaya uygun kapasitede kojenerasyon sistemi kurulursa doğalgazdan üretilen elektriğin fazlası satılabilir ve üretimden çıkan sıcak su bina soğutma ve ısıtmasında ve ayrıca başkanlık binasına bağlı bir seranın ısıtma ihtiyacı için kullanılabilir

 

10-Kamu binalarında Binanın soğutma sistemi elektrik yerine doğalgazlı soğutma ile kurulursa elektrikliye göre daha ekonomik olacaktır.

 

11—Büyük hizmet binalarında sistemin elektriğini üreten vede şebekeye satan küçük çaplı doğalgazlı kojenerasyon sistemleri kurulabilir.

 

12--Bölgede yapılan toplam inşaat alanı 20.000 m2 üstündeki binalar jeneratör kuracağına kojenerasyon sistemi kurabilir.İdare bunu meclis kararı ile şart koşulabilir.

 

13—Kamu hizmet binalarında, cihazların stand-by konumunda harcadığı enerjiye karşı tüm prizleri akıllı priz ile değiştirmek.

 

14—Tüm tesislerde metal aksamı ve cihazları topraklamay bağlayarak-katotik koruma ile ömürlerini uzatmak.

 

15--Lazer yazıcılar 300Watt akım çekerken,kartuşlu yazıcılar sadece 10 Watt çeker.Yazıcı alırken kartuşlu yazıcı satın almak.

 

15.1--Yeni beyaz eşya vs alırken A+++ sınıfı cihaz almak

 

16—Belediye Hizmet tesislerinde elektrik motorlarının kullanıldığı tüm yerlerde kompanzasyon panosu kurmak.Bu panonun kurulumu ile elektrik ücret ödemelerinde % 30 daha az ödeme imkanı sağlanabilmekte-6-12 ay içerisinde panonun kendini amorti etmesi sözkonusu olup kurulum maliyeti kwh başına 12 EU alınabilir

 

16.1—Ayrıca panoyu kuran firmanın ne kadar elektrik tükettiği elektrik faturasından belli olup-panonun kurulum sonrası işlevinini yerine getirdiği çek edilmelidir.

 

17—büyük hizmet binalarında Aydınlatma-Isıtma-Klima-Havalandırma Tesisatında  ekonomik olarak(pahalı olmayan) otomasyon sistemi kurdurmak.

 

18—Hizmet binalarındaki asansörler için Asansör makine dairelerindeki ısınmaya karşı ve motorun ömrünü uzatmak için

 

1-klima cihazı bağlamak yada

 

2--makine dairesi penceresine 35 cm fan takıp, bunu asansör panosunda meşgul devresine bağlamak

 

19--Hizmet ve kamu binalarında Hol-antreler  gibi gece boyunca yakılabilecek mahaller ve asansör kabinlerinde  kullanılabilen E27-Normal duylu lamba yerine 1W güçlü LED ampulleri kullanmak

 

20—Bölgedeki tüm parklarda kullanılan tüm pompa motorlarına verimi yükselten piyasada hazır satılan paket inverter bağlamak ve

 

20.1--ayrıca  sulamayı toprak nem sensörlü damlama sulama ile sağlamak.

 

21—Hizmet binalarında sıcak su ihtiyacı için bina çatılarına güneş kolektörü sistemleri kurulması

 

22—Hizmet binaları ve kamu binaları-spor salonları-stadyum-halı sahaları-sokak ve park aydınlatması için LED projektörler kullanmak.

 

23—Bölgedeki trafo bina duvarlarını-okul duvarlarına bir ressama bu işi verip-rassam tarafından yağlı boya resimler yaptırma.Ayrıca Trafo havalandırma pencerelerine 40 cm fanlar takıp(25 C termostat sıcaklığında devreye giren) havalandırmasını sağlamak.

 

24—İlçe belediyeleri uygun yerlere yenilenebilir enerji santrallerini kamu-özel ortaklığı ile kurabilir.(……….. rüzgar-biyogaz santralleri-osb için güneş enerjisi santrali vs)

 

25--Mevcut çöp konteynerlerini geri dönüşüm ve gıda atık konteyneri olarak etiketlemek.her iki konteynerden birini geri dönüşüm konteyneri olarak etiketlemek.Daire sahiplerine barkodlu geri dönüşüm  ve barkodsuz çöp poşeti vermek.Geri dönüşüm poşetine gıda atığı atan kişileri barkod ile tespit edip uyarmak-geri dönüşüme süt vs teşvikler vermek.

 

25.1—Geri dönüşüm oranını artırmak için yol ceplerinde bulunan çöp konteynerlerinde en az birine geri dönüşüm konteyneri diğerlerine ise gıda atık konteyneri yazmak.Belediye olarak gıda atığı konteynerlerinde bulunan gıda atıklarını solucan gübresi vs kompost yapmak üzere tesis kurmak.Gıda atıklarını kompost olarak değerlendiren firmalara-bu işi yapanlara vermek.

 

25.2--Plastik poşet kullanımının sınırlandırılması için,belediye olarak ismeklerde bez poşet üretip-halk ekmek büfelerinde ücretsiz veya cüzi ücretle satılmasını sağlamak.

 

25.3--Pazarlarda-Marketlerde meyve vs paketlemek üzere kesekağıdı torba kullanımı desteklemek.Bunların üretimi için çözüm üretilebilir.Bu torbalar çeşitli kamu kaynaklarında üretilebilir mi(ismek vs).

 

25.4—Pet şişe kullanımında geri dönüşümü sağlamak üzere atık pet şişe içine atıldığında akbil konturu yükleyen matikler çeşitli merkezi noktalara yerleştirilebilir.

 

25.5--Büyük site çöp konteynerleri yanına cam geri dönüşüm kumbaralarıda konulabilir.

 

25.6—Belediye ana arterlerde 1-2 adet olacak şekilde çöp konteynerleri yakınına atık giysi kumbarası ve eski kitap kumbarası vede kapaklı güzel atık ekmek kutusu yerleştirebilir.Buradan sağlanan kaynaklar ihtiyaç sahiplerine verilebilir.

 

 

26--Kapalı Pazar yeri yapılırken-altını otopark olarak-üstünü Pazar dışında kalan zamanlar için çeşitli etkinlikler(resim tabloları-mücevher-el emeği ürün satıcıları için Pazar yeri yada yöresel ürünler Pazar yeri- yada okullar için kermes alanı-yada açık hava sinemasi yeri-konferans yeri olarak kullanmak)

 

27--……………. hizmet eden kamu kurumları-okullarda ve mümkünse ana otobüs duraklarında wifi kurarak insanların internete erişimini sağlamak.

 

 

28--İsrailde yağmur suları vs yerlatı kuyularına gönderilerek bu bölgelerde toprağın kuruması önlenmekte.Bu anlamda sitelerde ve ana yağmur kanallarındaki yağmur suları toprak neminin düşük olduğu yada uygun yerlere-parklara açılmış-üstü kapalı yağmur suyu kuyularına basılabilir.

 

28.1—Sitelerde etüt proje safhasında gri su sistemi projesi istemek(meclis kararı ile) ve bunu teşvik etmek için etüt proje harçlarında örneğin % 2 teşvik vermek.

 

 

29--Özellikle depremde öncelikli yollara mobese sistemi kurarak bu yollarda cep dışında akışı bozacak şekilde park etmiş araçların fotoğrafları çekilerek plaka tanıma yazılımıyla araç sahiplerine ceza tebliğ ettirilebilir.

 

30--Youtube girip ……….. etiketi ile arama yapıldığında uygun bir şey çıkması için uygun videolar çıkması için bu videoları hazırlayıp yüklemek gerekir.Youtube Expedia ispanya-expedia kanada etiketi ile girdiğinizde ispanya veya kanada nın en güzel yerleri güzel bir müzik eşliğinde hızlı-çok yavaş olmayan bir hızda izleyebilirsiniz.

 

30.1—Bu anlamda …………Belediyesi …………. ilgili şu etiketlerde youtube yüklenmek üzere videolar hazırlayabilir.

 

30.2—………..Tanıtım Belgeseli-HD-İçeriğinde:………. en güzel sokakları(bölge mühendislerine anket yaptırılabilir),sabah güneş doğarken sokak görüntüleri-parkları,okulları,siteleri,AVM leri ,Mahalle-park vs drone görüntüleri yüklenebilir.

 

1—………… Tarihi-Parkları-Sosyal Dokusu-HD

 

2—………… Sanat-Spor-Çevre Etkinlikleri:

 

3—………….. Ramazan-İftar çadırları-Davulcular-Akşam mahalle etkinlikleri

 

4—……………. Sitelerde Yaşam:

 

5—……………. Nikah Sarayı Görüntüleri:

 

6—…………….. Engelliller Sarayında Yapılan Çalışmalar-Neşeli Görüntüler:

 

8—…………. Okullar-Okul Etkinlikleri-Pilav Günleri-Öğretmenler Günü Kutlamaları

 

9—……………. Belediyesinin Çalışmaları-Grafik ve somut sayılarla anlatım

 

10—……………. Belediyesi Hayvan Bakım Merkezi-Neşeli Görüntüler

 

 

 

31—Belediye bir ilçenin herşeyidir.Bu anlamda kurum binalarını tadilat işlerinin yapılması estetik ve verimlilik açısından oldukça önemli.

 

32—23 adet Süs Havuzunun bakımının yapılması verimlilik açısından önemli. Ancak çapı 1.5 “ olan fıskiyeler kullanıldığında elektrik gideri yüksek olmakta.Bunu düşürmek için bu fıskiyeleri kendi etrafında dönen debisi düşük fıskiyelerle değiştirmek uygun olabilir.Ayrıca bunların makine dairelerinin yeraltından yer üstüne çıkarıp-havalandırma menfezleri olması arıza sayısını en aza indirebilir.

 

33-- Kavşak Cadde Ve Refüj Düzenlemelerinin ve Mahallelerde İlan, Reklam ve Tabelaları Uygun Hale getirilmesi çalışmalarının  yapılması ilçeyi estetik açıdan daha güzel bir konuma getirebilir.

 

34--Kamu binaları-Okullar için bahçede oluşturulacak yeşil alan-bankolar-fıskiyeli mavi mermer süs havuzu-küçük bir kafeterya-spor aletlerini barındıran küçük bir alan olması oldukça önemli.

 

35—Ana arterlere 2m arayla kuşlarında yiyeceği meyvesi olan ağaçlar dikilebilir.Bu suretle ağaçlı bulvarlar oluşturulabilir.Ayrıca dikilmiş her ağaç için ağacın havayla temasını engelleyen toprakla dolmuş delikli taşlar vs kaldırıp-40x40-50x50-60x60 cm ölçüsünde toprak alan bırakılmalı-bahar aylarında toprak havalandırlıp-sıvı gübre verilmeli.

 

36--Yol-kaldırım yaparken hem geçmiş hemde yeni yapılan yollarda kullanılmak üzere yağmur suyunu toprağa veren delikli taşlar kullanılma zorunluğu getirilebilir.

 

37—……………… uygun parklara müze kurulup parkın yönetimi müze yöneticisine verilebilir.Bu yöneticiler parkı normal ticari işleten esnaftan daha kaliteli yönetebilir ve korur.Ayrıca parklar için içeride küçük çay ocağı yapılabilir

 

38--Bölgede kişi başına …… m2 olan yeşil alan oranını en az 2 m2 ye çıkarmak için:

 

38.1—Bölgeye daha fazla yeşil alan katmak için ,ana arterlerde kaldırım kenarından itibaren parke taşı döşeli kısımda parke taşlarını söküp yerine  60 cm toprak alan oluşturup buralara 2 m de bir süs eriği-ıhlamur-akasya-at kesanesi ağaçları dikmek

 

38.2—Bölgede uygulanmak üzere Meclis kararı ile 1000 m2 üstündeki çatılara yeşil çatı yapma zorunluğu getirmek-teşvik vermek.

 

38.3—Bölgede , kamuya ait alanlarda irili ufaklı yeni park alanları oluşturmak. Yeni kiraz-nar-zeytin bahçeleri kurup buradan elde edilen meyveleri yöre halkına ve ilgili personele sunmak.

 

38.4—Bölgede ağaç stoğunu daha yukarı çekmek için mevcut parklardaki-arterlerdeki ağaç sayısını 2 katına çıkarmak.Bunun için eksik ağaçları tamamlamak ve ağaç dikim aralığını 2 m ile sınırlamak.

 

39--Belediye ilk öğretim okullarına içinde horoz-tavuk-kaz-kedi bulunan küçük 15x15 m2 lik çiftlik kurup-bakımını okul idaresine bırakabilir.Bu suretle sanal hayvan yerine canlı hayvanları sevme imkanı sağlanır.

 

39.1—Belediye olarak sahipli hayvan edinme olgusu desteklenmeli.Parkın-okulların maskotu olacak sınırlı sayıda hayvanlarda olmalı ve bunlar belediye denetiminde olmalı-korunmalıdır.

 

39.2—Sokak hayvanları için 1 adet hayvan ambulansı tedarik etmek uygun olabilir.

 

39.3—Parklarda ve uygun noktalara mini kedi evleri ve köpek kulübeleri yapılabilir.

 

39.5—Bölgedeki parklarda Osmanlı çeşmesi kurup bu sudan insanların yaralanması-hayvanlar için su kabı-pınarı kurup-bu sudan parktaki hayvanların yararlanması sağlanabilir

 

39.6-İlçe belediyeleri  büyük parkların içinde küçük hayvanat bahçesi-aqupark-akvaryum kurabilir.

 

40--Politika olarak devlet hastanesine gelen yükü azaltmak için aile sağlık markezlerininin sayısını her yıl artırmak.Belli yılda hedefe ulaşmak.Bu merkezlerin ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamak.

 

41--………………. Belediyesinde

 

41.1--Engelli memur sayısı örneğin ….. ya—engelli işçi sayısı……………çıkarılabilir mi.

 

41.2---Başkanlık binasında-mahalle konaklarında ve Petrol istasyonları ile irtibata geçip birkaç petrol istasyonda engelli şarj ünitesi kurulabilir.Pili bitmiş engelli vatandaşların tespit edilerek pilleri yenilenebilir.

 

41.3—Tüm belediye birimlerinde bir teknik personel görevlendirilerek engellilerin kurumlara ulaşımları önündeki engeller tek tek tespit edilip ilgili birim tarafından giderilebilir.

 

41.4—Başkanlık arge merkezinde engellilere yönelik tüm teknolojik geliştirmeler araştırılıp-uygulama için adım atılabilir.

 

41.5—Belediye yönetimi Engelliler için çözüm uygulamalarını araştıran-2 kişilik bir ekip oluşturmalı.Bulunan çözümler başkanlığa rapor olarak sunulmalı.

 

41.6—Belediye yönetimi tarafından bir mühendis görevlendirilerek engellilerin kurumlara ulaşımlarında önündeki engeller tek tek tespit edilip ilgili birim iletilip giderilmesi-sonucun ilgili amire rapor edilmesi sağlanabilir.

 

41.6.1—Bu iş anlamında Kaldırımlardaki kabartma taşlar-yol inişleri-kaldırım yükseklikleri tek tek tespit edilip düzenleme yapılabilir.

 

41.7--……………….Belediyesi ……… tanıtımı için yaptırabileceği internet sitesinde engellilere yönelik yaptığı hizmetleri burada tanıtabilir ve bu faaliyetleri dahada ileri taşıyabilir.

 

42--……….. belediyesi gibi bitkisel ürünler haftası ve pazarı gibi bir etkinliği ………… Belediyeside düzenleyebilir.

 

42.1—Belediye internet sitesinde faydalı bilgiler başlığı altında akademik kaynaklı bitkisel ürün araştırmaları kaynak gösterilerek yayımlanabilir.

 

42.2—Bölgede yerel ürünler-organik ürünler pazarları haftanın belli günlerinde sent pazarı alanında açılabilir.

 

42.3—Okullarda kamu kurumlarında koruyucu sağlıkla-yemek kültürü-organik besinler-basit hastalıklar için bitkisel tedavi- ilgili pratik bilgi konferansları düzenlenebilir.

 

42.4—Bölgede odun fırını çalıştıran fırınlarda daha çok organik ve çeşitli ekmek çeşitli hamur üretmeleri konusunda telkin-çalışma yapılabilir.Almanyada bir fırındaki un mamülleri ürünü çeşitidinin belli onda biri bizim fırınlarda üretilmekte.Dünyada yerele doğru bir kayma olduğu düşünülebilir.

 

42.4--1—………. Devlet Hastanesi ile Verem Savaş Dispanseri ile işbirliği içinde uygun noktalarda göz-kulak-kalp-akciğer vs konularda halk sağlığı taraması yapılması

 

43--Ayrıca belediyeye bağlı yeni bir kreş açılması ihtayaca binaen uygun olabilir.

 

43.1--…………. kampına alınan öğrenci sayısının artırılması ve ayrıca kampların şubat tatilinde de yapılması uygun olabilir.

 

44--Geniş aile yapısını koruyan etkinlikler-Geniş aile günü düzenlemek.

 

44.1--Okullarda-Halk konferanslarında(kapalı Pazar yerlerinde düzenlenen) geniş aile üzerine söyleşiler yapmak

 

44.2--Yaşlılar haftasında yaşlılara baston-akbil hediye etmek.

 

44.3--Cenaze arabası-otobusu sağlanması ve cenaze evine pilav-ayran ikramı oldukça iyi uygulamalar.

 

44.4--Dışarıda kalan evsiz insanlar için ………… Merkezde aşevi kurmak ve araç ile mahallere belirli saatlerde 3 öğün çorba dağıtmak

 

 

44.5--Kültürel düzeyi yüksek mahallerde sadece kadınların yararlanacağı parklarda kadın kahvesi oluşturulması.

 

 

44.5.1--Ayrıca kadın ve çocuk konukevi yapılması veya kiralanması uygun olabilir.

 

 

44.6--…………. kapalı Pazar alanlarında mahallenin en iyi komşuluk ilişkileri güçlü ailerine ödül verilmesi ve hacıvat-karagöz gösterisi yapılması.Ayrıca bu alanlarda seyyar açık hava sinema sistemi kurulması ve hafta sonları film gösterilmesi.

 

45--Mahallerde Kiralık Gençlik Merkezleri tutup burada

 

45.1—Kodlama-ingilizce eğitimi vermek-elektronik cihaz-kombi-klima tamiri bakır işlemeciliği-ebru-keman kursları verilmesi.

 

45.2—Burada konunun uzmanlarına-üniversite hocalarına bilim(fizik,biyoloji,felsefe,meal) söyleşileri yapmak.

 

45.3—Burada küçük çay ocağı kurup tavla-satranç-pinpon trunuvaları düzenlemek

 

46-- …………….genelinde portatif Semt Havuzları yapmak

 

46.1--Her mahalleye portatif spor havuzu sistemiyle havuz sistemi kurmak.Özellikle küçük çocukları burada eğitime almak.Havuzu 8-22 arası işletmek.

 

46.2--Okullara spor salonu yapmak özellikle okulların spor aletlerini tamamlamak

 

46.3--1—Özellikle mahalle bazında-ada bazında- plan proje müdürlüğünce yürüyüş yolları oluşturmak- kısaca uygun yollarda 120 cm genişliğinde kauçuk zemine ring tipi yürüyüş yolları oluşturup buraya yürüyüş yolu yazıp halkın orta hızda burada yürümesini teşvik etmek.Bu konuda özellikle dar-geniş kaldırımlardan yaralanılabilir.

 

46.4--Anket düzenleyerek halkın talep ettiği yerlere aletli spor aletleri(2-3 adet bisiklet-ayak kuvvetlendiren aletler-çocuk salıncağı  yerleştirmek). Çalıştırılmayan aletleri buralara monte etmemek.

 

47—Belediye olarak elektronik belge yönetim sistemi oluştur buna bağlıda dijital arişiv oluşturmak.Uzun vadeli olarak dijital arşivde yapı ruhsatı-yapı kullanım izin belgesi-projelerin-aplikasyon planı- projenin özellikle 2012 öncesi projelerde evrak kontrolü yapılması.

 

48--Belediyenin bilişim altyapısını güçlendirmek

 

48.1—Personelin kullandığı Bilgisayar Sayısı:

 

İnce İstemci……………….xxx  

Masaüstü Bilgisayar………xxx 

Dızüstü……………….……xxx

Mını Bilgisayar………..…...xxx              

 

Toplam……………xxx………xxx/personel sayısı)=1.51

 

48.2--bu değer-1.5 olduça iyi bir rakam.Ancak Teknik Md.lük ler için en az 2 ad autocad programlı kasalı bilgisayar verilmesi uygun olabilir.

 

48.3—Bilgisayar donanımı sayısı:

Yazıcı……………………..xxx………….xxx/ps=%35 bu değer %45 e çıkarılabilir mi

 

Tarayıcı………………xx  , 

Faks…………………xx ,

Fotokopi…………….xx  ,

Projeksıyon…………xx

 

48.4---Mahrem bilgilerin(proje-otocad çizimleri ve satış-muhasebe) olduğu bilgisayarlarda internet bağlantısı olmamalı (internetten izlenebiliyor).

 

48.5--Yapılan her çalışma(muhasebede-arge de) en az iki harici diskte günlük ve haftalık olarak yedeklenmeli.

 

48.6--İstanbul Belediyelerinde dijital arşiv mutlaka imar md de personelin kullanacağı biçimde oluşturulmalı- mühendisler küçük bilgisayarlar ile dijital arşivden yükledikleri projeleri sahada lazer metreler kullanarak kontrol edebilmeli.

 

48.7—Örnek kriter olarak olarak

 

1--Belediyelerde 46.000 binaya sahip bir ilçe için 5 Terabayt elektronik belge yönetimi sistemi için gerekebilir

 

2--15 Terabayt alan ise dijital arşiv için gerekebilir.

 

3--Toplam 20 terabaytlık bir kapasiteye ihtiyaç olup,20 terebayt lik ek kapasite ise yedekleme için sağlanmalıdır.

 

48.7.1—Belediyenin dijital kapasitesi asıl 20 TB-yedek 20 TB olup bu kapasitenin yıllar içinde 5 TB ve katları olarak artırılması işlem gücünü ve kapasitesini artıracaktır.

 

48.8—Belediye tıpkı özel sektörde olduğu gibi kurumsal kaynak planlaması-ERP ile kurum verimini daha da artırabilir mi.

 

49--Personel niteliğini ve motivasyonunu yükseltmek

 

49.1--Çalışanların %71 i yüksek öğrenim(2 yıl ve üstü) mezunu olup-bu durum belediyenin teknik ve genel kültür düzeyini yükseltmekte.

 

49.2—Lisansüstü-Yüksek lisanslı çalışan oranını %6 den örneğin %15 çıkarmak için gereken teşvikler verilebilir.

 

49.3--Çalışanlar arasında kadın çalışan oranı zayıf olarak kabul edilebilir.Bu oranı politika olarak örneğin %30 a çıkarmak uygun olabilir.Aynı zamanda çalışan bayanların kreş imkanı için yeni kreş açılması düşünülebilir.Fransa kamuda kadın çalışan oranını artırmak için en iyi çözümü kreş yaparak çözmüştür.

 

49.4—Çalışanların Yaş Durumu:

0-5 yıl çalışan oranı………%14…..genç kuşak(yaklaşık 23-28 yaş arası)

6-15 yıl çalışan oranı……...%33……orta genç kuşak(yaklaşık 29-44 yaş arası)

16-25 yıl çalışan oranı…….%26……orta kuşak(yaklaşık 45-60 yaş arası)

26 yıl üstü çalışan oranı…...%25…….yaşlı kuşak(yaklaşık 60-65 yaş arası)

 

49.4.1--Belediyede yaş grupları dengeli dağılmış durumda.Çok genç kuşak olsaydı tecrübe olmazdı-kurum kültürü aktarılamazdı-çok yaşlı kuşak olsaydı kurum hantal bir yapıya girebilirdi.

 

50--Belediye strateji Md. ne bağlı kurulacak Arge şefliği birimi personeli İlgili üniversitesi hocaları ile içli dışı olup birlikte tübitak destekli araştırma yapabilmeli.

 

50.1--Arge biriminin yanında teknik ve kültürel küçük bir kütüphane oluşturulabilir.

 

50.2--Ayrıca Bir arge personelinin işi yarım gün internet tabanlı(big data) belediye hizmetleri ile ilgili tüm belediyelerin internet sitellerini ve interneti araştırma yapıp-elde ettiği bilgiyi teknik müdüre aktarmalı.

 

50.3—Belediye yönetimi ve personelin bilgi birkimini daha yukarı çekmek için Dünya-Türkiye Belediye uygulama örnekleri için internet tabanlı araştırma yapmak üzere 2 mühendis yönetim tarafından görevlendirilebilir.Bu ekip yaptığı işe ilave olarak bu işi sürekli yapmalı.Ürettiği raporları başkanlığa sunmalı

 

50.4—Kritik personel ile yurt dışı fuarlara mutlaka gidilmeli.İlgili belediyelerde 2-3 aylığına ordaki sistemi tanımak ve buraya adapte etmek adına kalabilmeli.

 

51--Belediye olarak bölge halkının bilgi ve becerisini artırmak için mevcut okulları cumartesi ve Pazar günleri kullanacak şekilde vede okulun öğretmenlerine bu günlerde ücretleri belediye tarafından ödenecek şekilde yada bizatihi belediye tarafından:

 

51.1—çocuklar için maker-beceri atölyeleri açılabilir.

 

51.1.1—Bölgede Çocuklar için bilgi evleri ile birlikte masal evi kurulabilir.

 

51.2—Okullarda hafta sonu ve gençlik merkezlerinde gençler için elektrik-elektronik-muhasebe-yazılım-cihaz tamiri-kombi-cep tlf -spor eğitimleri verilebilir. bakır işlemeciliği-ebru-keman kursları ilave edilebilir.

 

51.3—Okullarda yetişkinler için spor-okuma yazma-bilgisayar eğitimleri verilebilir.Gençlik merkezlerinde inovasyon eğitimi-seminerleri-söyleşileri yapılabilir.Belediye küçük kafeler kurabilir (belediye cafesi-ekmek ve organik gıda satan belediye büfeleri).Belediye sınırlı sayıda öğrencilere burs verebilir.

 

51.4—Bölgedeki okullara halı saha kurulabilir.Okullara ağaç eksenli(%50 meyve+%50 süs ağacı)peyzaj yapılabilir.

 

51.5—Belediye, spor merkezleri-taekvondo-güreş vs kurabilir.Burada insanlara spor yapma imkanı sağlanabilir.

 

52—Belediye olarak,kamu kurumlarının ihtiyacı olan bilgisayar malzemelerinin sağlanması ve dijital arşiv için gereken harici disklerin sağlanmasında yardımcı olunması.

 

53--Bölgedeki müzelerde çay-börek eşliğinde üniversite öğrencilerine-entellektülere vs yönelik konusunda en iyi bilim ve sanat adamlarından bilim-sanat söyleşileri yaptırmak.

 

54--Bölgede yerleşmiş insanlar için kökenlerine uygun yemek günleri düzenleyebilir. Kastamonu-Trabzon-Van-Edirne günleri gibi.Semt pazarında buraların ürünleri satılabilir.Belediye olarak tarihi peynirciler çarşısı(ciğer,çerez,çiçek,et ürünlerinide satan) kurabilir.

 

55--Gençlere yönelik olarak yaz okulları-kış okulları uygulamaları çocuklara yönelik Oyunlarla Ritmik Dans (3-4 yaş)-12-14 yaş için çocuk tiyatrosu-4-6 yaş grubu için akıl oyunları atölyesi-9/14 yaş grubu için yaratıcı yazın atölyesi-masal yazın atölyesi kursları-karikatür kursu düzenlenebilir.

 

56--Bölge öğrencileri için kültür ve gençlik merkezlerinde film ve 3d filmlerinde gösterilmesi sağlanması.Küçük bir uzay gözlem odası yapılması(telekopu olan)

 

57--Ayrıca bölgedeki işçiler için belediye konferans salonunda ikramlı iş güvenliği-yanında meslek bilgisi vs eğitimleri verilmesi.

 

58--Belediye telefon ile eski giysi ve kitapları halktan alıp-ihtiyaç sahiplerine verilmesinde aracılık edebilir.

 

59--Bölgede küçük ölçekli doğa parkı-bilim parkı oluşturulabilir.

 

60--Bölgeye uygun mahallere açık hava sinemaları kazandırılabilir.

 

61--Büyükşehir belediyeleri kentin gıda ihtiyacı için kent çevresinde kentin ihtiyacı olan sebze vs yetiştiren alanları belirleyip-buralarda tarım yapılmasını sağlayabilir.İlçe belediyeleride böyle kontrollü alanlar oluşturabilir. Cumhuriyetin ilk yıllarında istanbulun sebze ve meyve ihtiyacı için yalovada bunların üretilmesi tasarlanıyordu.

 

61.1--İlçe belediyesi parkların yanında küçük ölçekli botanik bahçesi kurabilir.

 

61.2--Belediye Semt pazarı içinde ekolojik Pazar bölümü kurabilir.

 

62--Belediye olarak kitapların yayınlatmak isteyen yazarlara baskının yapılmasında destek verilebilir.

 

63--İlçe belediyeleri psikolojik danışma merkezi-aile danışma merkezi ve kadın lokalleri kurabilir.Evde bakım hizmeti sunabilir.

 

64--Belediye tespitini yaptığı engellilere engelli arabası-çölyak hastalarına çölyak peketi-gıda yardımı-ihtiyaç sahibi ilaç alamayan hastaların ilaç ihtiyacının kısmi sağlanması-asker yardımı-yaşlı yardımlarında ihtiyaç sahiplerine destek sağlayabilir.

 

65--Belediye kendi internet sitesinde sunduğu bütün hizmetlerle ilgili pratik bilgiler adı altında bölüm oluşturup, bilgi dokümani düzenleyip-vatandaşların internetten pdf olarak indirmesini mümkün kılabilir.Bu suretle vatandaşlar aldığı hizmetin içeriğni öğrenebilir.

 

66—Belediye yaptığı ihaleleri internet sitesinde yayımlayabilir.

 

67—Belediye gençlik merkezlerinde yoga-meditasyon-pilates kursları verebilir.

 

68--Belediye engelli bakım merkezlerini özel firmalarla kurabilir.Burada engelli çocuklar için atla-hipoterapi eğitimi verilebilir.

 

69--Belediye,bölgedeki fırınlara askıda ekmek uygulması yapılmasını telkin edebilir.

 

70--Belediye Bilgi İşlem dairesi görme-işitme-ortopedik özürlülere yönelik onların ihtiyacını karşılayan web sistesi oluşturabilir.

 

71--Belediye anlaştığı mağaza-marketlerde kullanılmak üzere ihtiyaç sahipleri için giysi-gıda kuponları verebilir.

 

72--Belediye uygulamaları için Elazığ-İzmir-Antalya Büyükşehir Belediyeleri internet portalı incelenebilir.

 

73--Belediyeler Arası Performans Kiriterleri Önerileri:

 

1—Nufus başına engelli taşıma aracı sayısı

 

2—Bölgedeki esnaf başına zabıta sayısı

 

3—Bölge nüfusu başına belediyede çalışan toplam memur sayısı

 

4—Bölge nüfusu başına kütüphane-kültür merkezi vs m2 alanı

 

4.1—Bölge nüfusu başına kitap kişi başına dergi ayrıca kişi başına gazete okuma oranı

 

5—Bölge nüfusu başına temizlik aracı saısı

 

6-Bölge nüfusu başına toplam m2 park alanı

 

7—Belediyede çalışan memur sayısı başına bilgisayar monitör sayısı ve memur başına bilgisayar kapasitesi-GB/KİŞİ

 

8—Belediyede çalışan toplam memurların % olarak  ilk/orta okul mezunu-lise mezun-2 yıllık yüksek okul mezunu-lisans mezunu-yüksek lisans mezunu-doktora yapmış eleman sayısı

 

8.1—Belediyede çalışan % kaçı memur-sözleşmeli personel-kadrolu işçi-geçici işçi

 

8.2—Memurlar arasında kadın-erkek oranı

 

8.3—Personelin % kaçı mesai saatleri dahilinde hizmet içi eğim alıyor.

 

9—Bölgede toplam nüfus sayısı başına cami-dernek-mahalle sayısı

 

10—Bölgede nüfus başına site alanı m2 si

 

11—Bölgede nüfus başına ağaç sayısı

 

12—Bölgede nüfus % internet kullanıyor ve bunun % kaçı fiber internet

 

13—Bölgede nüfus başına kapalı Pazar yeri alanı m2 si

 

14—Bölgede kişi başına atık miktarı ve atıkların % kaçı geridönüşüme

gönderiliyor

 

15—Bölgede kişi başına bisiklet yolu m si

 

16—Bölgede kişi başına akıllı trafik ışığı sayısı

 

17—Bölgede nüfus başına ilk-orta-lise öğrenciler için derslik sayısı-sınıflarda ortalama öğrenci sayısı

 

18—Bölgede nüfus başına üniversite öğrenci sayısı

 

19—Bölgede nüfus başına engelli sayısı ve engelli başına hizmet alanı m2 si

 

20—Bölge nüfusunun % kaçı kadın-erkek ,% kaçı çocuk-genç-erişkin-yaşlı

 

20.1—Çocuk başına toplam oyun alanı m2 si-genç başına spor alanı m2

 

21—Bölgede toplam binaların % kaçı 1999 yılı sonrasında yapıldı.

 

21.1—1999  öncesi yapılan binaların % kaçı yeni deprem yönetmeliğine yakın.

 

21.2—Bölgede kişi başına düşen otopark alanı m2 si

 

21.3—Bölgede kişi başına düşen yağmur suyu kanalı uzunluğu m

 

21.4—Bölgede kişi başına parklarda spor aleti sayısı

 

22—Bölgede bulunan hizmet binalarında kullanılan mekanik-elektrik sistemlerin % kaçı enerji verimli

 

23—Bölgede bulunan tüm binaların % kaçı kaçak bina

 

24—Bölgede kişi başına düşen tiyatro-konser-sinema alanı-m2

 

25—Bölge çocuk nüfusun % kaçı gençlik kamplarından yaralanıyor

 

26—Bölge için kişi başına düşen doktor sayısı

 

27—Bölgede doğum-ölüm oranları

 

28—Bölgenin % kaçı yardıma muhtaç ve bu ailelerin % kaçına yardım yapılıyor.

 

29—Bölgede kişi başına spor alanı m2 si

 

30—Belediyenin konularına göre aldığı ödül sayısı

 

31—Belediye gelirlerinde tahakkuk/tahsilat oranı

 

31.1—Belediye harcamalarının/gelirlere oranı

 

31.2—Belediye projelerinin % kaçı fizibiliteye dayalı-minimum maliyetli sistem(inşaat-mekanik-elektrik) tasarımı yapılmış

 

32—Belediye-vatandaş iletişimi oranı(hane ziyaretleri,çağrı merkezi,halk görüşü vs bağlı %)

 

33—Bağcılarda binaların % kaçı estetik açıdan uygun

 

34—Bölgede ulaşımda yeterlik oranı.

 

35—Bölgede kirli havaya bağlı pm2.5 oranı.

 

36—Bölgede mahalleler bazında ortalma gürültü düzeyi-db

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 451

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.