MAKALELER / Psikoterapi-Yapay Zekalı Psiko Terapi








Psikoterapi-Yapay Zekalı Psiko Terapi:


1—Stanford Üniversitesinden Alison Darcy tarafından tasarlanan Woebot isimli uygulama bilişsel davranışçı terapi kullanarak depresyon tanı ve tedavisinde en yüksek klinik araştırma oranına sahip.


1.1—Günlük soru-cevap cümleleri ile kişilerin ruhsal durumlarını açığa çıkarmak üzere tasarlana uygulama kişilerin negatif duygularını daha nesnel bir biçimde ifade etmelerini hedefliyor.


2—Yapay zeka tabanlı psikolojik destek çözümleri birden fazla avantaja sahip.İlk olarak veri analizi ile tanı süreci daha hızlı ve kesin olabiliyor.


2.1—Bunun yanında yapay zeka ile birlikte tanısı konan hastalar tedavi sürecindeki planlı muayenelerinin yanında uzaktan da takip edilebiliyor.Bu imkan ile hastadaki ani değişiklikler acil durumlar kayıt altına alınabiliyor.


2.2—Darcy kullanıcıların duygusal hallerini anlatırken aslında yaşadıkları stres,depresyon yada derin kaygılara neden olan psikolojik etkenleri fark ettiklerini ve gerekli önlemleri almak için adım atmaya olumlu baktıklarını belirtiyor.


2.3—Sanal terapi kullanıcıları kendilerini yargılamadan açıkça anlatabildikleri için bu yöntemleri tercih ettiklerini dile getiriyor.


2.4—Yapay zeka destekli psikolojik terapi uygulamaları yılın ilk çeyreğini 27 milyon gelirle kapattı.


2.5—Öte yandan Dünya sağlık Örgütünün verilerine göre heryıl 300 milyon insan depresyondan etkilenirken-800.000 intihar vakası gerçekleşiyor.


2.6—Psikoterapide temel amaç bilinçaltına itilen bir olgunun konuşma terapisi ile bilinç yüzeyine çıkarılması ana hedeftir.


2.6.1--.Bu suretle tedavi sürecini beyin bizzat oluşturabilir.Yani vucut kendini tedavi etmeye başlar.


2.6.2--Kısaca bilinçaltına atılan olgu-bilinçaltındaki buzluktan bilinçüstüne çıkarmak tedavide en önemli etkendir.Bilinç yüzeyine çıkarılan olgu psikoterapistin kılavuzluğu-önerileriyle tedavide çözüme yaklaşabilir.


2.7—Davranışçı psikoterapide  karanlık bir ara sokakta soyulan biri suç mahalline güvenli bir şekilde tekrar tekrar dönerse karanlık ara sokaklara girme korkusunu kaybedebiliyor.Bun sanal olarak yapmak bu işte herhalde belirli oranda çözüm olabilir.


2.7.1—Diğer bir tedavi yöntemi de yüksek tansiyon ve sosyal kaygı tedavisinde verilen beta blokeri olan propranololu insanlara travmatik deneyimin hemen ardından vermek.


2.7.2—Propranolol hem hipokampus hemde prefrontal kortekste normalde korkula ilgili anıların kalıcılaşmasını sağlayan noradrenalinin etkilerini baskılıyor.Sanal terapi ile anılar hastaya tekrar yaşatılırken ardından propranolo verilerek çözüm sağlanabilir mi.


3—Yorum:


1—Sanal terapi ile kişiler mahremlerini bir bilgisayara rahatlıkla anlatabilir.Bu ise olgunun bilinçüstüne çıkarılarak kişinin onu fark etmesini sağlar.Ancak kompleks vakalarda sanal terapi tedaviyi daha da karıştırabilir-daha zor duruma sokabilir mi.Zira karşınızda işleyen bir program var ve bilinç sahibi bir kişi-psikoterapist yok.


2—Sanal terapiyi uygulayan yapay zeka programı her ülkenin verilerine göre eğitilebilir mi.Zira psikoterapide kültürel farklar oldukça önemli olabilir. Dolayısıyla ülke olarak bu programı ilgili üniversitelerce geliştirilmesi ve kullanıma sokulması uygun olabilir.ve aynı zamanda verilerinde ülke içinde kalması uygun olacaktır.

 

Kaynak:HBT-Herkese Bilim Teknoloji Dergisi-S:230-21.08.2020-s:21

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 435

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.