MAKALELER / İstanbulun Yapısal Gelişimi-Yapılan Köprüler Neleri Değiştirdi








İstanbulun Yapısal Gelişimi-Yapılan Köprüler  Neleri Değiştirdi:


1--TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu bu konuda bir araştırma yapmış. Kolcuoğlu’nun paylaştığı verilere göre İstanbul


1.1--1960’lara kadar Anadolu-Avrupa sahil şeridi boyunca ve tren yolu hattı etrafında kentleşirken,


1.2--1960-80 döneminde ise tren yolu hattı ile E-5 karayolu arasında,


1.3--1980 ve 2000’li yıllar arasında ise E-5 karayolu ile TEM otoyolu arasında gelişti


2--İstanbul’un iki yakası üç köprüyle bir araya geldi. İstanbul’un trafiğini rahatlatan köprüler, sadece iki bölgeyi birleştirmekle kalmadı, aynı zamanda İstanbul’un yerleşim planlarını da etkiledi.


3--İlk Boğaziçi köprüsü olan 1973 yılında açılan  15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile kentin doğu- batı aksındaki gelişimi sağladı.


3.1—Bu gelişime göre Ortaköy-Beylerbeyi arasında yapılan ve Fulya, Gayrettepe, Esentepe, Mecidiyeköy, Etiler ve Ulus gibi yeni yerleşim bölgeleri oluşturan ilk köprümüz, sadece iki yıl içinde İstanbul’un doğu yakasın-da nüfusu 350 bin artırdı


4--1988 yılında Hisarüstü-Kavacık arasın-da yapılan Fatih Sultan Mehmet  Köprüsü ile birlikte kuzey - güney aksında gelişmesini tetikledi.


4.1—Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yarattığı yoğunluk ise ilkinden daha fazla oldu. Kavacık, Beykoz, Ümraniye, Sarıyer, Zekariyaköy, Maslak, Anadolu Hisarı gibi yeni yerleşim bölgelerinin önünü açan 2. Köprü 1988 ve 1990 arasında geçen 2 yılda nüfusu 650 bin kişi artırdı.


4.2--3. Köprü ile birlikte kuzey - güney aksındaki gelişmenin böylelikle çok daha ileri boyuta taşınacağı tahmin edilmekte.


4.3—İstanbulun deprem riskini en aza indirmek için Bazı deprem bilimcilere göre İstanbulun yerleşiminde kuzeye-Anadolu yakası-Karadenize doğru açılma önemli.


5—3. Köprü ile birlikte kente yeni yerleşim alanları olarak Garipçe, Poyrazköy, Tayakadın ve Arnavutköy ilçesi hızlı bir gelişim sergileyebilir gibi durmakta.


5.1--Kolcuoğlu’nun bilgilerine baktı-ğımızda 3. Köprü sonrası yaşanacak gelişmeler şöyle: 2013 yılında yapımına başlanan ve 2016 yılı sonunda tamamlanan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Oto-yolu Projesi'nin de köprü üzerinde yapılması planlanan raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.


6--Boğaza yapılan her köprü sadece şehrin iki yakasını bir araya getirmedi. Aynı zamanda şehrin gelişim yönü belirlenirken, 3.Köprü ile İstanbul'un kuzey güney aksındaki gelişimi hızlandı.


6.1--Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.


6.2--Kuzey Marmara Otoyolu ise aynı zamanda Adapazarı ile Tekirdağ’ı birbirine bağlayacak olup, 3. Köprü ile entegre edilerek, Garipçe - Poyrazköy geçişi sağlayacak.


6.3--Belli kısmı tamamlanan ve hizmete açılan Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı kavşakları ile ilgili çalışmalar son sürat devam etmekte.


7--Avrupa Yakası’nda Silivri, Çatalca, Boyalık ve Göktürk ile Zekeriyaköy ana bağlantı noktaları konumunda. Bu bağlantı noktalarının inşatının başlanmasıyla günümüzde Göktürk ve Zekeriyaköy’de inşai yatırımlar hız kazandı


7.1--Üçüncü Köprü nedeni ile ilk etapta en fazla hareketliliğin yaşandığı konut alanları


1--Avrupa Yakası’nda Zekeriyaköy-Başakşehir- Arnavutköy - Kayabaşı aksı olurken,


2--Anadolu Yakası’nda ise bu hareketlilik ilk etapta Beykoz sonrasında ise Çekmeköy- Sancaktepe'de yaşandı denilebilir.


3--Yorum:Küresel ısınma betonlaşan şehirleri yaşanmaz hale getirebilir.Bu anlamda İBB öncelikli konusu şehrin betonlaşan-ısı adası olan bölgelerinde ilçe belediyeler ile işbirliği yaparak mevcut ağaç stoğunu 2-3 katına çıkarabilir çözüm yeşil şehirler

 

Kaynak:Emlak Gündemi-Leyla İlhan





Makalenin İzlenme Sayısı : 708

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.