MAKALELER / Temiz Olmak-Sağlık-Aşırı Hijyen ve Sakıncaları-Mutfak-Banyo-Sokak





Temiz Olmak-Sağlık-Aşırı Hijyen ve Sakıncaları:


1—Kesme Tahtaları:


1.1--Uzmanlar mutfakta sıklıkla kullanılan kesme tahtalarının da hele de üzerlerinde et kesildiyse hemen yıkanması gerektiğini belirtiyor.


1.1.1--Örneğin kesme tahtasını tavuk kesmek için kullandıktan sonra aynı tahtada domatesleri ve yeşillikleri de doğramaya kalkarsanız tavuktaki bakterilerin diğer yiyeceklere geçmesine neden oluyorsunuz.Ayrıca tahtanın üzerindeki küçük yarıklar da bakterilerin gizlenip çoğalmasına uygun bir ortam oluşturuyor.


1.2-- Tavukların pişirilmeden önce yıkanmaması gerekiyor.Bunun nedeni tavukların çoğunda bulunan ve gıda zehirlenmesine yol açabilen zararlı bir tür bakteri olan Campylobacter.


1.2.1--Tavuğu yıkadığınızda bu bakterinin lavaboya ve mutfak tezgâhına kolaylıkla yayılmasına neden oluyor ve enfeksiyona davetiye çıkarmış oluyorsunuz.


1.2.2--Dikkat etmeniz gereken, tavuğu iyi pişirmek ve hazırlık sırasında kullandığınız malzemeleri ve tezgâhı iyice temizlemek.

 

2—Yataklar:


2.1--Astımın ve alerjik hastalıkların tetücleyicisi olduğu düşünülen ev tozu akarları da bir diğer sorun. Bu akarlar nemli yerlerde yaşamayı sevdikleri için halılar ve yatakların içi onlar için en uygun barınma alanlarındandır.


2.2--Yatağı hemen düzeltmeyip sabahları bir süre açık bırakmak ve evi sık sık havalandırmak akarlara karşı alınacak en etkili önlemlerden.

 

3—Toprakla Haşır Neşir Olmak:


3.1--Uzmanlar , açık havada zaman geçirmenin bağışıklık sistemine daha iyi geleceğini belirtiyor. Dışarıda yapılabilecek etkinliklerin başında da spor yapmak ve toprakla haşır neşir olmak geliyor. Toprakta bulunan çeşitli mikroorganizmalara düzenli olarak maruz kalmanın vücuttaki mikro florayı çeşitlendirdiği düşünülüyor.


3.1.1-- Erken yaşlarda farklı türde mikroplarla karşılaşmanın güçlü ve düzgün işleyen bir bağışıklık sistemi inşa etmede rol aldığını vurguluyorlar.


3.2--Emzikleri emerek temizleyen ebeveynlerin bebeklerinde astım, egzama ve alerjenlere karşı hassasiyet görülmesi olasılığının daha düşük olduğu belirlendi.


3.2.1--Bu ebeveynlerin bebeklerinin tükürük mikro florasının diğer bebeklerinkinden farklı olduğu, dolayısıyla emziği emerek temizlemenin bir tür koruma etkisi oluşturduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar tükürük yoluyla ebeveynden bebeğe geçen mikropların bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, bunun da alerji gelişmesi riskini azalttığını düşünüyor.

 

4--Evdeki Temizlik Maddeleri:


4.1--Ev işleri yapılırken kullanılan temizlik malzemelerinin içeriklerindeki kimyasal maddeler her ne kadar ayrı ayrı test edilseler de birbirleriyle karıştıklarında nasıl bir etki yarattıkları ve ne kadar tehlikeli olabilecekleri bilinmiyor.


4.2--Üstelik bu tür ürünlerin güzel kokmasını sağlayan etken maddeler havadaki ozonla tepkimeye girerek karsinojenik etkiler oluşturabiliyor.


4.3--Bu nedenle uzmanlar temizlik sırasında ağırlıklı olarak sirke, soda ve limon gibi gündelik yaşamımızda yeri olan “yenilebilir” malzemelerin kullanılmasını ve temizlikten sonra pencerelerin açılarak evlerin havalandırılmasını öneriyor.

 

5—Banyo Yapmak:


5.1--Banyo yaparken çok kısa aralıklarla, sıcak su ve sert lifler yoluyla ölü hücreleri yok etmek, kötü bakterilere alt tabakaya gitmeleri için bir yol açar.


5.1.1--Neyse ki derimiz kendini yenileyebilir ve bir süre sonra dış tabaka tekrar oluşur.


5.2--Ancak çok sık banyo yaptığınızda deriye kendini yenilemesi için yeterli zaman vermemiş olursunuz. Bu da genellikle cildin kurumasına ve tahriş olmasına yol açar.


5.3--Derimizin en dış tabakası ölü deri hücrelerinden oluşur. Bu bölüm, altta bulunan canlı deri hücrelerini bir kalkan gibi korur ve kötü bakterilerin alt tabakaya ulaşmasını engeller.

 

6—Antibakteriyel Sabunlar:


6.1--Anti bakteriyel sabunlar da temizlik açısından sorunlu ürünlerden. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle, şaşırtıcı gelecek ama anti bakteriyel sabunların diğer sabunlardan daha etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok.


6.2-- İkincisi, uzmanlar bu sabunların içeriğindeki antiseptik kimyasalların bakterileri öldürmek yerine daha dirençli olan bakteriler üremesine neden olabileceğini belirtiyor. Çünkü bakterilerin % 99,9’u yok olsa da geriye kalan % 0,1 üremeye devam edebilir ve daha dayanıklı olarak geri dönebilir.


6.3--Üçüncüsü ise bu tür sabunlarda ve dezenfektanlarda kullanılan triklosan adlı kimyasal madde. Uzun süreli kullanılırsa bu kimyasalın insan sağlığına zararlı olduğu biliniyor.


6.4-Her durumda ve özellikle kış ayları ve salgın hastalık riski altında sık sık-yemeğe başlamadan önce veya bir şey yemeden önce, elleri doğal sıvı-katı sabunla en az 15 saniye yıkamak ve iyice durulayarak mikropların deriden uzaklaştığına emin olmak alınabilecek en temel önlem olarak görülüyor.El hijyeninde bir diğer çözüm ise 80 C li kolonya ile elleri yıkamak.

 

7--5 Saniye Efsanesi:


7.1--Pek çok insanın efsaneden öte bilimsel bir gerçek olarak algıladığı 5 saniye kuralı, yere düşen bir yiyeceğin 5 saniye içinde yerden alınırsa bakteriler konusunda endişe etmeye gerek olmadığını öne sürer.


7.1.1--Ancak bu doğru değil. Yiyecekler daha yere düştükleri ilk saniyeden itibaren yerdeki bakterileri toplamaya başlar. Üstelik son yıllarda yapılan çalışmalar, bakterinin yiyeceğe tutunmasında yiyeceğin yüzeyle temas süresinin yanı sıra yiyeceğin ve yüzeyin yapısı gibi etkenlerin de rol aldığını gösterdi.


7.2--Elbette temas süresinin uzun olması yiyeceklerin üzerinde daha fazla bakteri birikmesi anlamına geliyor.


7.3--Bunun yanı sıra ıslak yiyecekler daha kuru olanlara göre (örneğin karpuz şekere oranla) aynı süre içinde daha fazla bakteri topluyor. Sonuç olarak yere düşen bir yiyeceği üfleyip yiyebilir miyiz derseniz..Bu olayın evinizde olduğunu farz edersek,eğer yerleri çok iyi temizlediğinizi düşünüyorsanız,olabilir. Tercih sizin.


8—Steril Yaşamak:


1--Çok kirli olmak kadar çok temiz olmak da zararlı olabiliyor. Uzmanlar asıl hedefin, steril olmak yerine zararlı mikroplardan mümkün olduğunca uzak durmak olması gerektiğini söylüyor.


2--Kısacası, dışarıda daha çok zaman geçirin, ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin, evinizi ve kendinizi zarar getirecek kadar çok temizlemeyin.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 262

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.