MAKALELER / Şaman İlacında Antidepresan Etki






Şaman İlacında Antidepresan Etki:


1--Güney Amerika’nın bazı yerli toplulukları tarafından yüzyıllarca dini ritüellerde kullanılan halüsinojenik (halüsinasyona neden olan) bir karışım olan ayahuascanın antidepresanlara dirençli vakalara yönelik tedavi potansiyeli taşıdığı keşfedildi.


2--Berbat bir tadı olsa da ayahuasca, kullanımının serbest olduğu ülkelere, örneğin Brezilya’ya ve Peru’ya giden pek çok turist tarafından deneniyor. Şimdiyse ayahuascanın depresyon tedavisiyle ilgili ilk rastsallaştınlmış  klinik denemesinde insanların ruh halini hızla iyileştirdiği görüldü.


3--Brezilya’da yapılan denemede depresyon ilaçlarına direnç gösteren 14 kişiye tek doz ayahuasca, aynı durumdaki 15 kişiye ise plasebo olarak ayahuasca içermeyen bir içecek verildi. Bir hafta sonra ayahuasca verilenler çarpıcı bir gelişme gösterdi. Bu kişilerin durumu standart depresyon ölçeğine göre ileri dereceden orta dereceye geriledi.


4--Şamanlar ayahuascayı geleneksel olarak Güney Amerika’nın iki yerli bitki türünü kullanarak hazırlıyor. Psychotria uiridis adlı bitki zihinde bilişsel ve algısal değişüdikler yapan dimetiltriptamin (DMT) adlı bir bileşik içeriyor.


5—Yorum:Ayahuascanın güçlü ve etkili antidepressan etkisi


1—içeriğinde bulunan psikotropların uygun karışım ve etkili doz ve yapısından kaynaklanabilir.


2—Ayahusacanın şamanın davetiyle yoksa ruhlarıda çağırıp-ruhların kişinin ilgili beyin devrelerini düzenlemesi olabilir mi.Bu yoruma hala gelinmiş değil.

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-İlay Çelik Sezer





Makalenin İzlenme Sayısı : 358

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.