MAKALELER / Nesnelerin İnternetine Bağlı Tehlikeler






Nesnelerin İnternetine Bağlı Tehlikeler:


1--2020’li yıllarda internet trafiğinin % 50 si nesnelerin internetinden kaynaklanacak. Buzdolaplan, TV'ler. çamaşır makineleri, iş makineleri, tesisler ve hatta otomobiller internet trafiğini yoğun bir şekilde arttıracak.


1.1--2020 lere elektrikli ve hıbrid araçlar ile hafif araç teknolojilerinin. 2030'lara ise otonom sürüş ve araç paylaşım teknolojilerinin damga vurması bekleniyor.


2--İnternetteki tehditler her şekilde karşınıza çıkabilir. Evdeki ağa bağlı su ısıtıcıdan güvenlik kamerasına kadar hepsi saldırılarda kullanılabilir.


2.1--Siber güvenlik konusunda tüm dünyada 400 milyon kullanıcı ile 270 bin kurumsal kullanıcıya hizmet veren Kaspersky Lab Güvenlik Uzmanı Deniş Makrushin saldırılara karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:


1--İnternete bağlı cihazlarınızı internet ağından yalıtın.


2--Bilmediğiniz markalan kullanmayın.


3--Türkiye’de servisi olmayan Çin malı üretimden uzak durun.


4--Evinizdeki ağa bağlı bir su ısıtıcısına gönderilecek komutlarla evde yangın çıkarılabilir.


5--Güçlü bir şifreleme yöntemi kullanın. Doğum tarihi, tuttuğunuz futbol takımı, ardışık sayılardan oluşan şifreleri kullanmayın


6--Cihazların güncellemesini zamanında yapın aksi halde güvenlik açıkları oluşturur.


7--Evinizde güvenlik kamerası(bilgisayarın kamerası) varsa kameranın doğrudan internete bağlanmasını engelleyin(kameranın lensinin önüne siyah bant çekebilirsiniz)


8-- Akıllı televizyonun kamerasının kontrol dışı kullanılmaması-kameranın lesine siyah bant yapıştırmak vs için fiziki önlem alabilirsiniz.


9—Eğer tasarım firması iseniz tasarımı yaptığınız sadece bu bilgisayarı internete bağlamayın.Bu bilgisayarı sadece tasarımda kullanın.Bu bilgisayar ile diğer bilgisayarlar arasında data alışverişini flaş bellek-cd ile sağlayabilirsiniz.ve her akşam yaptığınız kayıtları en az 2 harici belleğe yeniden kaydedin-yedekleyin.


10—Kişisel kalp vs cihazları internet ağından yalıtabilirsiniz.Bir sinyal cihazın çalışmasını durdurabilir.Ağa bağlı otomobilinize gelen bir sinyal otomobilin yüksek hızda durmasına neden olabilir.


10.1--Özellikle otomobil yolculuklarında konum bilgisi paylaşmak-otomobilin ağa bağlanması riskli olabilir.Eve giriş sisteminiz internete bağlı ise bir saldırı durumunda kapıdan içeri giremeyip dışarıda kalabilirsiniz.TV niz internete bağlı ise saldırı durumunda eğilimlerinizi tespit edip kullanabilirler.


10.2--Kısaca her cihazı internetten idare etmek pek akıllıca olmasa gerek.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 325

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.