MAKALELER / Mantolamada Termal Görüntüleme






Mantolamada Termal Görüntüleme:


1--Termal kameralar insan gözünün algılamadığı kızılötesi ışınımı görünür hale getiren cihazlardır.


2—Bu cihazlar ile gece karanlıkta herşey görülebilir vede aynı zamanda sıcaklığı-ısıyı taşıyan bu ışınlar olduğu için binaların sıcaklık-soğukluk durumu yada yalıtımın ne kadar iyi yapılabildiği çekilen termal kamera fotoğrafları ile anlaşılabilir.


3—Yine bu kamera ile akan akım hatlarındaki kopukluklar tıpkı röntgen gibi sıvayı kırmadan sıva üstünden görülebilir.Bu anlamda borulardaki akım hatları(sıcak su,soğuk su),elektrik kablo hatları(tesisat,motor) akıştaki kopukluk ve verimlilik durumu saptanabilir.


4—Yine termal kamera ile bir elektrik motorunun fotoğrafı çekildiğinde eğer motor enerjisini ısı olarak kaybeden tipte eski tip motor ise çekilen fotoğraftan motorun verimliliği anlaşılabilir.Yani verimsiz motorların kızılötesi ışınımı daha fazladır.


5—Bu cihazlar ile ile güzünüzle görmenizin mümkün olmadığı izolasyon sıkıntıları görülebilir hale gelebilmektedir. Binalarda termal kameralar kullanılarak ısı köprüleri tespit edilebilir. Bu anlamda binada sağlıklı yalıtımın temelinde mevcut ısı köprülerini yalıtmak gerektiği kabul edilebilir.


5.1--Mantolama süreçlerinde binanın camlar dışında kalan bütün dış duvar yüzeyi mantolanmalıdır ki pencere denizlikleri vs ile oluşabilecek ısı köprüleri de ortadan kalksın.


6--Termal kameralar ile izolasyon sıkıntısı olan boru ve sıcak yüzeyler tespit edildikten sonra bunların boru yalıtımları yapılmak suretiyle bu borularda olabilen mevcut ısı kaybının önüne geçilebilir. Kısaca termal kamera her ısı yalıtım firmasının sürekli kullanması gereken bir cihazdır. Yalıtım öncesi ve sonrası termal kamera fotoğrafları ile binada yapılan mantolamanın ne kadar iyi yapılabildiği saptanabilir ki mantolama yapacak bina sahipleri mantolama öncesi ve sonrası için bu resimleri mantolama yapacak firmadan istemeleri yerinde ve uygun olacaktır.


7-- Termal kameralarla İzolasyonun durumunun tespiti yanında elektrik panolarındaki gevşek bağlantıların bulunması, fazlardaki yük dağılımının tespiti gibi uygulamalar ile enerjinin etkin kullanımı için gerekli imkanları sağlayabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 549

Eklenme Tarihi : 11.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.