MAKALELER / Yerli Su Ürünleri İçin Yerli Malı Kampanyası Düzenlemek








Yerli Su Ürünleri İçin Yerli Malı Kampanyası Düzenlemek:


1--Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zenginliğin denizde yattığını belirterek, "Avcılık ve yetiştiricilikle, açık deniz balıkçılığıyla su ürünleri üretimimizi çok daha fazlaya çıkarmamız mümkündür.


2--Su ürünlerinde ülke ihracatları:

Çin…………..21 milyar dolar

Norveç’in…….l0.8 milyar dolar

 Vietnam’ın….. 8 milyar dolar

Türkiye……….0.744 milyar dolar ihracat yaptığı bu alanda hala kat edecek çok yolumuz var” dedi.

 

2--Bayraktar, yaptığı açıklamada, Su ürünleri üretimi, 2010-2014 döneminde dünyada 148,2 milyon tondan 167,3 milyon tona çıktı. Bunda

 avcılığın payı………..%55,9 iken

yetiştiriciliğin payı…..% 44,l’e yükseldi.

 

2.1--Dünyada 2014 yılında Avcılıkla………….. 93,5 milyon ton, yetiştiricilikle 73,8 milyon ton su ürünleri üretimi yapıldı.

 

2.2--Avcılıkta ilk sırayı

Çin…………….17,1 milyon ton

Endonezya……. 6,4 milyon ton

ABD………….. 4,9 milyon tonla üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye……….302 bin tonla-45’inci sırada

 

2.3--Yetiştiricilikte

Çin……………… 45,5 milyon ton

Hindistan……….., 4,9 milyon ton

 Endonezya……… 4,3 milyon

Türkiye…………. 235 bintonla-22’nci sırayı aldı.

 

2.4--Yerli balık seferberliği başlattıklarını kaydeden Kılıç Deniz Ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, "Bu sene desteklerimiz kaldırıldı. Yaklaşık 60 milyon TL destek alıyorduk. Bu kalkan paranın yarısının tanıtıma yönelik kullanılması gerekiyor. Çünkü bir para var ve biz sektör olarak bu paradan vazgeçtik.


2.4.1--Devlet bize bu parayı vermesin. Ama tüketimi arttıracak işlerde harcasın. İspanya'da bu böyle yapılmış. İspanya'da üretilen balığı tüketelim diye okullarda her yerde kampanyalar düzenleniyor.


2.4.2--Yerli balık seferberliği başlatılması lazım" dedi.Norveç hükümetinin Norveç somonunu tanıtmada yüksek miktarda para harcadığını ifade eden Kızıltan, yerli balık tüketilmesi için hükümetin su ürünleri sektörünü desteklemesi gerektiğini belirtti.


3-- Bayraktar, “Ülkemizde uzun süreli açık deniz balıkçılığı yapabilecek, avladığı su ürünlerini işleyip, depolayabilecek bir filo kapasitesi bulunmamaktadır. Uluslararası sularda avcılığın yapılabilmesi için gerekli girişimlerin ve bu yönde yatırımların yapılması su ürünleri sektörümüz için büyük önem taşımaktadır” dedi.


Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 326

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.