MAKALELER / Makine Parçalarının Ömrünü Uzatan Yöntem






Makine Parçalarının Ömrünü Uzatan Yöntem:


1--Makina parçalarının işlenmesi ve ısıl işlemi esnasında oluşan artık gerilmeler parçalara dıştan uygulanan gerilmelerle birleşerek etkilemektedir.


2--Bu etkileşim neticesinde parçaları zorlayan gerilmelerin şiddeti artmakta veya azalmaktadır. Artık gerilmeler yüzeyde bası ve iç kısımda çeki gerilmesi şeklinde olursa ve parçaya eğme ve burulma gerilmeleri ile zorlanırsa faydalı, parça çekmeye zorlanırsa gerilmeler üst üste ekleneceği için artık gerilmeler zararlı olmaktadır.


3--Faturaların ve yüzeylerin ezilmesiyle meydana gelen artık bası gerilmeleri ve yüzey mikro yapısındaki değişiklikler, yorulma dayanımında önemli bir artış sağlamaktadır.


4--Bilye bombardımanının ısıl işlemlerle birlikte yapılmasıyla yorulma dayanımmdaki iyileşme % 100'e kadar, bilye bombardımanının fırçalama ile birlikte yapılmasıyla % 79'a kadar artmaktadır.


5--İmalat işleminin şekli ve meydana gelen yüzey pürüzlülüğü yorulma dayanımını önemli ölçüde etkilemektedir. Yüzey pürüzlülüğü arttıkça yorulma dayanımı düşmektedir.


6--Talaş kaldırma esnasında meydana gelen plastik deformasyon artık bası gerilmesine, ısınma ise artık çeki gerilmesine neden olmaktadır, ince taşlama ve talaşlı imalat esnasında iyi soğutma yapılırsa yapılan işlemler sonucunda yorulma dayanımı bakımından daha iyi neticeler elde edilmektedir.


Kaynak: Mühendis ve Makina - Cilt: 41 Sayı: 486





Makalenin İzlenme Sayısı : 310

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.