MAKALELER / Yeşil Fabrika-Çevre Dostu-Tasarım Önerileri








Yeşil Fabrika-Tasarım Önerileri:


1-- Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde bulunan ve kaynak teknolojileri alanmda faaliyet gösteren Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, Gebze Şekerpmar’da 2007 yılının Ekim ayında faaliyete geçirdiği tesisi ile % 50 tasarruf sağlıyor.


1.1--40 bin metrekarelik alanda kurulan tesisteki çevreci uygulamaların sağladığı yıllık tasarrufun parasal değeri 400 bin dolar civarında.


2—Fabrika Müdürü İlkay Bayram, fabrikadaki çevreci uygulamaları şöyle sıraladı:


1--Su ve elektriği olabildiğince az tüketmeyi(öneri-sensörlü musluklar-sensörlü led lambalar) hedefledik.


2--Yeni' üretim alanımızı gün doğumundan batımına kadar aydınlatmada elektrik kullanmayacak(öneri-mahal alanının %20 nden fazla 16 mm çift camlı pencere alanları) şekilde tasarladık.


3--Çatıya kurduğumuz düzenek sayesinde(öneri-gün ışığı aydınlatma sistemi-ışık tüpleri) hava kararana kadar aydınlatmada gün ışığından faydalanıyoruz. Bununla yıllık 215 bin kilowatt saat enerji tasarrufu elde ediyoruz.


4--Çatısında doğal bir havalandırma tasarımının(otomasyona bağlı motorlu havalandırma açıklıkları) uygulandığı fabrikanın ısıtma ve havalandırmasında yüksek enerji tüketen fanların kullanılmasına gerek kalmıyor.


5--Çatıda kurulan 34 hava düzeneği (öneri-çatı tipi eksenel rüzgar türbini ile fabrikanın elektriğini büyük oranda sağlamak) ile yıllık 500 bin kilowatt saat elektrik tasarrufu elde ediliyor.


6--Tesiste kurutma işleminden çıkan artık ısı ısıtmada yeniden kullanıldığından fabrikanın ısıtılması için ek bir enerji harcanmıyor.


7--Fabrikadaki tüm evsel sıcak su ihtiyacı ise güneş enerjisi sistemleriyle sağlanıyor. Bu ısıtma sistemi sayesinde yılda 9 bin metreküplük doğalgaz tasarrufu sağlanıyor.


8--Bunun yanında doğalgazla(en ekonomik ve çevreci yakıt doğalgazdır) çalışan fırınlar sayesinde yıllık 500 ton fuel-oil tasarrufu sağlanıyor.


9--Düzeneğin en önemli kısmı olan merkezi kimyasal banyo sistemi-otomasyon ile yıllık 54 ton asit, 90 ton sıvı sabun, 9 bin 600 metreküp su ve 18 ton bakır sülfat tasarrufu-geri dönüşümü sağlanıyor.


10--Önümüzdeki yıl 2 yeni projeye daha imza atacaklarını belirten İlkay Bayram, “İstanbul’da ilk rüzgar enerjisi santralı kuran firma olma iddiamız var.


10.1--Gebze Şekerpınar Askaynak Tesisinin arsasında kurulacak bu tesis ile 2 MW elektrik santralı kurmayı planlıyoruz.1MW  toplam 1 milyon dolara mal oluyor. Biz bu projenin 10 yılda kendi maliyetini karşılayacağını hesaplıyoruz.


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 306

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.