MAKALELER / Güneş Enerjisinin Kapalı Olimpik Yüzme Havuzlarında Kullanımı






Güneş Enerjisinin Kapalı Olimpik Yüzme Havuzlarında Kullanımı


1-- Konvansiyonel enerji kaynaklarının kullanımı pahalı olduğu için kapalı olimpik yüzme havuzlarının ısıtılmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının özellikle güneş enerjisinin kullanımı önemlidir.


2—Makaleye konu olan çalışmada, güneş enerjisinden yararlanılarak Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara illerindeki kapalı olimpik yüzme havuzlarının ısıtılmasında kullanılan düzlemsel güneş ışınımı toplayıcılarının, ihtiyaç duyulan enerji miktarına göre optimum toplayıcı alanının saptanmasına yönelik teknik ve ekonomik bir analizi yapılmıştır.


3-- Ülkemizde yüzme mevsimi Marmara Bölgesinde ,3-4 ay iken, güney bölgelerimizde 4-6 ay arasında değişmektedir.


4--Güneş Enerjisi:


1--Bir düzlemsel güneş toplayıcısına gelen ışınımın % 4-6'sı direkt yansır, % 8-15'i yüzeyden yayılır, geri kalan % 80-88 lik kısmı ise toplayıcı yüzeyden geçer.


2--Güneşten gelen ışınım; kısa dalga boylu olup 0,1-0,3 Ìm arasındadır. Yüzeyden geçen ışınım toplayıcı içinde 1,0-10 Ìm'lik uzun dalga boyuna dönüşür ve güneş ışını içerden dışarı çıkamaz. Buna ‘sera etkisi' denir. Bu ışınımın % 94 ile 96'sı absorbe edilir.


5--Kapalı Yüzme Havuzlarında Isı Kayıpları Kapalı Yüzme Havuzlarında Isı Kaybı


1--Konveksiyonla ısı kaybı,


1.1— Konveksiyonla Isı Kaybı :

1.1--Konveksiyon ısı kaybı ortam havası ve havuz suyunun sıcaklıkları arasındaki farkla orantılıdır.


1.2--Ortam havası durgunken (v=0) olduğunda doğal konveksiyon gerçekleşir.


1.3--Diğer durumlarda ise zorlamalı konveksiyon meydana gelir. Buharlaşma, havanın bağıl nem derecelerine bağlı olarak yoğunluk değişimi etkisi ile doğal konveksiyon şeklinde gerçekleşir.


1.4--Su ve hava sıcaklıkları eşit olduğu zaman, konveksiyon ısı transferi oluşmaz ve sadece havuz suyunun buharlaşması sırasında gizli ısı kayıpları meydana gelir. Bu sırada havuz suyundan oda havasına su buharı difüzyonu olmaktadır


2--Su yüzeyinden buharlaşmaya bağlı olan gizli ısı kayıpları:Buharlaşma miktarı ile buharlaşma gizli ısısının çarpımı havuz yüzeyinden buharlaşma ile olan ısı kaybını verecektir.


3--Havuzun yüzeyi ile çevresi arasında meydana gelen net radyasyon ısı kaybı: Kapalı yüzme havuzlarında duvarlar ile havuz yüzeyi arasında radyasyon ile ısı transferi gerçekleşmektedir. Havuz yüzeyi duvarlardan daha sıcaktır.


4--Havuzun yan duvarları ile havuzun tabanından toprağa olan kondüksiyonla ısı kayıplarıdır. Havuz Yan Duvarlarından Kaybedilen Isı Yan duvarların yapımında üç faktör göz önüne alınmalıdır. 

4.1--Bunlar; havuz yan yüzeyinin su basıncına dayanabilmesi, su yalıtımı ve ısıl yalıtımın sağlanmasıdır.Grobetondan sonra bitüm tabakasının konularak su yalıtımı yapılmış ve ytong tabakasının nemlenmesi engellenmiştir. 

4.2--BTB ve bitüm tabakaları su geçirmediğinden iki yönde de su yalıtımı sağlanır.


6-- Kapalı yüzme havuzlarınında tavsiye edilen yüzme havuzu suyunun sıcaklık değeri, spor ve eğitim havuzları için, 26°C'dır


7-- Düşük sıcaklıktaki ihtiyacı karşılamak için düzlemsel güneş toplayıcıları kullanılır.


8--Havuz suyu direkt ve endirekt ısıtma sistemleri kullanılarak ısıtılabilir.


8.1--Direkt sistemlerde; ısıtılmak istenilen havuz suyunun, düzlemsel güneş ışınımı toplayıcılarında dolaşımı sağlanır.


8.2--Endirekt sistemlerde ise düzlemsel güneş ışınımı toplayıcılarında güneş enerjisi ile ısıtılan su,                


8.3-- Endirekt ısıtma sistemlerinde; düzlemsel güneş ışınımı toplayıcı devresindeki ısıtan akışkana antifiriz ilave edilmesiyle suyun don etkilerine karşı boşaltılması gerekmeyecektir. Aynı zamanda, devrenin havuz suyunun korozif etkilerinden zarar görmesi de söz konusu olmayacaktır.


9-- Havuz suyunun ön ısıtılması, havuz işletmeye alındıktan sonra bir kez yapılır. Bu ısı yükü çok yüksek değerlerde olacağından kalorifer kazanı ile yapılmalıdır. Havuz suyunun ilk ısıtma süresi 4 gün olarak alınabilir.


9.1—Sistem rejime girdikten sonra meydana gelen ısı kayıpları güneş enerjisi destekli doğalgazlı bir kazan ile karşılanır.


10—Sonuç Olarak: Yapılan çalışmaya göre Havuz Isıtma yükünün , 

Antalya-Adana için.............................. %42 

İstanbul için........................................... % 30 

Ankara İçin........................................... % 32 si güneş enerjisi desteği karşılanabilir.


Kaynakça:Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 96, s. 11-20, 2006-Uğur AKBULUT--Olcay KINCAY-- Fatih KÖŞKER

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 601

Eklenme Tarihi : 11.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.