MAKALELER / Rüzgar Türbinleri-Yeni Nesil






Rüzgar Türbinleri-Yeni Nesil:


1--Yeni buluş üç kanatlı türbin konvansiyonel türbinlerden farkı, yüksek momentum sağlamak amacıyla daha küçük boyutlar taşıması.


1.1--Konik görünümlü kompakt türbinler rüzgâr yönüne göre dönme ivmesini sağlayan kuyruk teşkilatına da ihtiyaç duymuyor.


1.2--“Konik türbin” adıyla da anılan düzenek her yönden gelen rüzgâr akımını anında sisteme iletiyor. Bu özelliğinin yanı sıra kanatların doğrudan şafta bağlı olması enerji kaybını minimuma indiriyor.


2--Yeni sistem aslında 1953 yılında Fransız mucit “Georges Jean Marie Darrieus” tarafından patenti alman “turbulance generation” sistemine dayanıyor. Ancak bu sistemde dev kanatların yerini kule üzerine yerleştirilen çok katmanlı tomurcuk kanatlar almış.


2.1--Hassas hesaplamalar sonucu sistemin özel sürümleri şimdi taşıt araçları ve gemilere de konuyor.


2.2--Son yıllarda maliyeti % 60’a kadar düşen klasik türbinlere göre yeni sistem ekstra fiyat avantajına da sahip olacak. Aktarma organlarının azlığı bu konudaki beklentiyi pekiştiren en önemli etken.


--Halen Çinliler tarafından geliştirilen türler ise evlerde elektrik ihtiyacının karşılanmasında yaygın olarak kullanıma girmiş bile, iddialara göre bu basit türbinlerden elde edilen elektriğin maliyeti hidroelektrik santrallerden elde edilenlerle hemen aynı düzeyde.


4--Yeni nesil türbin sistemini geliştiren Finlandiya firması "windside Wind Turbines” adıyla faaliyet gösteriyor.


4.1--Çin'den Kanada'ya kadar birçok ülkede şubesi ve iş ortakları var. Şirketin kurucusu Risto Joutsiniemi'nin geliştirdiği değişik modeller bugün arktik kutup bölgelerinden en sıcak çöllere kadar her yerde başarıyla kullanılıyor.


4.2--Konuya ilgi duyan girişimci iş adamlarımızın bu geniş ufuklu mucit yatırımcıyla temasa geçmesinde yarar var.


4.3--Gerekli bilgileri ve mevcut türbinlerin teknik spesifikasyonlarını "Windside.com” adresinden temin edebilir.


5—Yorum:Yeni nesil rüzgar türbinlerini imal etmek ve kullanıma sokmak için kamu otoritesi ciddi teşvik verebilir.Çatılara kurulacak sistem ile site-apartman-atölye vs enerji ihtiyacı ciddi anlamda karşılanabilir.


Kaynak:Haftalık Ekonomi Dergisi-Para Dergisi-17-23 Ocak 2010-s: 55





Makalenin İzlenme Sayısı : 221

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.