MAKALELER / Kreş, Anaokulları ve Etüt Eğitim Merkezleri İçin Çalışma Tasarım Kriterleri






Kreş, Anaokulları ve Etüt Eğitim Merkezleri İçin Çalışma Kriterleri-Öneriler:


1—İdari Yapı:Müdür, şef,şef yardımcısı, öğretmen (Çocuk Gelişimi Mezunu), 1 sosyolog,1 sosyal etkinlik görevlisi, 1 Gıda Mühendisi, 1 Gıda Teknikeri, sınıf annesi, 1 büro elemanı ve mutfak elemanı olarak düşünülebilir.


2—Fiziki Kriterler:


1--Yangından korunma ve ısıtma sistemi bakımından uygun nitelikleri taşımaktadırlar. Döşemeden ısıtma astım ve alerjiye neden olabildiği için döküm veya panel radyatörlü ısıtma sistemi kullanılabilir.


2--Sınıflar bol ışıklı(geniş pencere alanı-mahal alanın %25-30 i kadar cam alanı), kolaylıkla havalandırılabilir(yarım açılır pencereler-çift yada 3 camlı), taban ve duvarlar çocuklara zarar vermeyecek kaplama ve su bazlı boya ile kaplanmıştır.

 

3--Oyun ve yatak odaları çocuk başına 2 m2 alan, 6 m3 hava düşecek biçimde düzenlenebilir.


4--Her yaş grubu için bir sınıf, bir oyun odası, bir yatak odası, her 10 çocuğa bir klozet ve lavabo düşmesi uygun olabilir.


5--En çok 20 çocuk için bir öğretmen ve bir sınıf annesi bulunması uygun olabilir.


6-- 1-36 ay arası en çok 10 çocuk için bir öğretmen ve bir sınıf annesi eğitim vermesi uygun olabilir.


7--Çocuk başına bir yatak, bir sandalye, bir minder, şahsi eşya dolabı, ayakkabı dolabı, yeterli sayıda faaliyet ve yemek masası, oyuncak ve eğitim malzemeleri olması uygun olacaktır.


8--Yemekhane, mutfak, kum havuzu ve çocuk sayısına yeter sayıda bahçe oyuncakları içeren çocuk bahçesi olması uygun olacaktır.


9--1-72 ay arasındaki çocuklar ile ilkokul çağındaki öğrencilere sabah 07:00´dan akşam 18:30 a kadar hizmet sunulabilir. Sınıflar yaş gruplarına göre ayrılır.


9.1--Sabah 09:30´ a kadar öğrencilerin merkezlere gelişleri ve sabah kahvaltısı sürmesi düşünülebilir. Öğrencilere, saat 12:00´de öğle yemeği, 16:00´da ise ikindi kahvaltısı verilebilir.


10--Çocukların sosyal açılımlarını sağlamak, ritim duygusunu aşılamak, el becerilerini geliştirmek amacıyla belirli gün ve haftalarda tiyatro, sinema, inceleme-araştırma gezileri ile okul öncesi eğitimin amaç ve ilkelerine uygun programlar ile desteklenen eğitim ve öz bakım hizmeti ile sosyal etkinlikler gerçekleştirilebilir.


11--Gıda Mühendisi ve Gıda Teknikerlerinin  gözetiminde dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanması uygun olacaktır.Günlük protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral değerleri gramajlarına göre belirlenerek düzenlenen yemek listesi her ayın başında Okullara ve Veliler dağıtılması uygun olacaktır.

 

11.1--Çocuklar için hazırlanan gelişim ve gözlem raporlarının yanı sıra eğitim yılı boyunca her yaş grubundaki çocuklara farklı testler uygulanarak çocukların psikolojik ve sosyal gelişimleri konusunda aileler bilgilendirilmesi uygun olacaktır.

 

11.2--Çocukların ev ve okuldaki davranışları arasında bir bağ bulunduğu göz önünde tutularak, okul ile evdeki davranışları değerlendirilerek karşılaşılan problemlerin çözümü yoluna gidilmesi gerekir.

 

12--Anaokullarının gelişen okul öncesi eğitim sistemlerini yakından takip etmesi bu okulların daha modern ve daha yetkin olmasına yardım edebilir.


12.1—Bu nedenle okullarda  Aktif Eğitim Sistemi uygulanması uygun bir seçim olacaktır. Aktif Eğitim Sistemi ile çocuğun bireysel aktif öğrenmesinin yanında 8 ayrı zeka türünü (Sözel-Dil Zekası, Mantıksal-Görsel Zeka, Ritmik Zeka, Bedensel Zeka, Sosyal Zeka, İçsel Zeka, Doğacı Zeka) içeren Çoklu Zeka Kuramı ile de İlgi alanlarının geliştirilerek, yaşayarak öğrenmeleri sağlanması amaçlanır.

 

Kaynak:www.izmir.bel.tr/anaokulları





Makalenin İzlenme Sayısı : 365

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.