MAKALELER / Kamuda Verimlilik Uygulamaları






Kamuda Verimlilik Uygulamaları:


1-kamu kurumalarında, müdürler idari işler ile meşgul olup bu durum onların iş tekniği olarak mesleki anlamda körelmelerine neden olabilmektedir


2--Bu durum için önerilebilecek çözüm kadrolarda müdürlük ünvanı yerine “raportör müdürlük “ adı gelmesi gerekir.Bu tanıma göre Müdür hem idari anlamda müdürlük yapmakta hem de eski görevi olan raportörlüğe devam edecektir.


3--Bir anlatı:Adam ,fabrikaya geliyor.Fabrika sahibini arıyorum diyor.Şu adam diyorlar.Adamın yanına geliyor.Adamın üstü yırtık ve kirli vede fabrikanın meydancısı.Adam fabrika sahibini arıyorum diyor.Üzeri kirli meydancı benim diyor.Niye meydancı,çünkü fabrikada ne varsa-ne olup bittiğini ancak o bilir.


4--Kamuda veya işletmede  örgütlenme her zaman hiyerarşik-lineer değil kaotik olabilir.Bu ise müdür dışında,2 li-3 lü kendi içinde geri beslemeli örgütlenme yapıları ile sağlanabilir. Geri besleme her zaman müdüre değil,kendi alanı ile ilgili kişilere karşı da olabilmeli.


5—Kamuda Arge Kurulumu:


5.1--Bir işletmeyi verimli kılan temel politikalardan biride,fabrika sahibinin en iyi arge grubunu ve onunun başına da en iyisini getirip,direk kendine bağlaması olabilir.


5.2--Bu anlamda gerek kamu kurumlarında gerek belediyelerde iyi bir arge grubu kurulmalı ve arge direk başkana bağlı olmalı.


5.3--Bu arge grubu,tapu kadastro müdürlüğünde direk müdüre bağlı bir grup olmalı,ilçelerde en az bir kişi arge elemanı olmalı.


5.4--Karayolları,DSİ,TOKİ gibi her kurumda hem makro-büyük-10/15 kişilik hemde şefliklerde 3/5 kişilik arge birimleri olmalı.Direk amire(genel müdüre,müdüre,şefe) bağlı olmalıdır.


6—Proje Eksikliklerine Bağlı Uygulamalar İş Çarkının Durumu:

 

1--Özellikle belediyelerde, iş bitirme,rapor vs alımında sahada bir takım eksiklikler olduğundan Raportör ya bunları bir şekilde önemsememekte yada yasal olarak mümkün değil diyerek,mevcut iş çarkının dönmesine izin vermemektedir.


2--Zira eğer o raporlar alınırsa,müteahhit binayı başlayacak-insanlar binaya taşınacak ve iş yapacak-insanlar için iş kapısı olacak.Yani mevcut iş çarkı dönecek.Bu anlamda bu süreçte iki şey yapılabilir.


3--Yasal-yönetmeliklerden gelen sıkıntılar için , bu konuda verilecek taahhütnameler yani beli bir süre yada işleme kadar süre verme-öteleme yasal olarak mevcut çarkın devamını mümkün kılar


4--Yönetmeliklerin her yıl iyi bilen insanlarca revizyonu-yanlış ifadelerin özel toplantılarla düzeltilmesi-düzelte ifadenin yönetmeliğe yeniden yazılması


5--Raportörlerin teknik bilgi eksikliği.Bunun için özellikle sahada yer alan Mühendis ise mesai saatleri dışında çizim yapıp mesleğinden kopmayan-yapılan her uygulamayı yerinde üşenmeden kontrol eden,sürekli en az 2 teknik dergiyi ve 3 gazeteyi güncel olarak takip eden-en fazla şantiye bitirmiş  mühendisler-mimarlar ın kamuda yer alması sağlanmalı.ve onların ayrıca konularında kitap yazmaları sağlanmalı.Yaptıkları çalışmalar hedefine varmalı.


6--Her kurumda başkanlık onayı ile fikir kulübü kurulması


7--Raportörlerin sportif ve sanatsal etkinliklerin içinde olması için şartlar sağlanmalı.


7--Kamuda Kaynak Kullanımı:


1--Hükümetler veya ilgili bakanlıklar kendilerine yakın kamu kurumlarını başarılı görünmelerini sağlamak için,merkezi bütçeden kaynak aktarımı yapabilmektedirler.Eğer siz bir kuruma kaynak aktardıktan sonra verilen paranın nereye gittiği hiç araştırılmışmıdır.


2--Bu harcamaların çoğu gerekli fizibiltenin-gereklilik araştırmasının yapılmadığı çok katlı beton bina imalatlarına gidebilmektedir.Bu durumu önlemenin bir tek yolu vardır.


2.1--Artık her kurum kendi kaynakları ile ne yapacaksa yapmalı.Merkezi bütçeden sübvanse etmek-kaynak aktarmak-sen ayağını yorgandan dışarı çıkarmaya devam et demektir. Parası yoksa,merkezi bütçenin parasıyla betonarme bina-gereksiz yatırımlara gitmemeli.

 


8-İmalatta Standardizasyon:


1--TSE her şeyi standardize eder hatta köfteyi bile.Ama ne gariptir ki her boyutta pencere bulunabilmektedir.Oysa, pencere boyutları belli değerler olarak standardize edilmeli ve bu değerler dışında pencere vs üretimine izin verilmemelidir.


2--Bu imkan ile dağınıklığın getirdiği İş ve enerji kaybı da ortadan kalkacaktır. Aynı bağlamda TSE Türkiye ısı bölgelerine göre Isı yalıtım projesi istemini kaldırıp-her bölge için kullanılacak EPS-XPS strafor vede perlitli sıva vd ısı yalıtım malzeme kalınlıklarını ilan etmelidir.


3--Çıkarılacak kanun geçmişe ve geleceğe dönük olarak sadece yönetmelikle belirtilen kalınlıkları,Bayındırlık Bakanlığına bağlı bir komisyon tarafından iki yılda bir ilan edilmesi yeterlidir.


4--Enerji Bakanlığı enerji yatırımları için ekonomik model araştırması yaparken,aynı zamanda enerji tasarrufu için teorik temeli sağlam pratik önerileri de uygulamaya koymalıdır.Bu anlamda Belediyeler ve Enerji Bakanlığı vasıtasıyla halka bir defaya mahsus CFL-tasarruflu ampul dağıtılabilir.


5--Kamuda yapılacak herhangi bir yatırım için ciddi almamda gereklilik-enerji ve ekonomik etüd-mukayeseli karşılaştırma araştırma yapıldığı iddia edilebilir mi.


6--Bunun en pratik yolu kamuda yapılacak örneğin her çeşit bina için en ekonomik ve enerji-su tasarruflu standart modeller üretilebilir.ve bu modellerin her türlü projesi ve maliyetleri ilan edilebilir ve yapılacak binaların bu modellerden hangisine uygunsa ona izin verilmeli ve belirlenmiş proje-malzeme şartnamesi ve fiyatından ihale edilmelidir.

 

7--Yani bina ve ihale fiyatı ve malzemesi belli.Sadece denetlenecek.Bu imkan büyük tasarruf getirecektir.Bu projeleri EİEİ içinde bir bölüm üstlenebilir.


8--Aynı bağlamda sulama-süs havuzu-asansör-ısıtma-klima vs tip modelleri tıpkı standart bina tipleri gibi tip olarak belirlenmelidir.


9--Kamu kurumlarının alacağı araç-gereç ve techizat içinde aynı yapı sağlanmalıdır.X kurumun alacağı binek aracı ve sayısı-modeli veya muadili modeli belli olmalıdır.


9- Cumhurbaşkanlığı  ve TBMM Arge Dairesi:


1-- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ve TBMM de  Kanun Teklifi Araştırmaları anlamında Arge yapılması gerekir.


2--ABD Kongreye gelecek tasarılar için,bu işi iyice inceleyip kongerde incelemeye hazır hale getiren sivil toplum kurumları vardır.


3--TBMM de kanunların hazırlanması ve araştırılması vs için teknik(kütüphane-dökümantasyon merkezi-her türlü teknik imkan(bilgisayar vs) ve personel olarak kamuda en iyi personeli içinde barındıran(en az 10 yıllık ödül almış-yayını olan kamu personelinde oluşacak-yine mühendis kökenli araştırmacıların ağırlıklı olduğu birim(%60 ı mühendis)) TBMM arge sekreterliği birimi oluşturulmalıdır.


4--Bu birim çalışılacak kanun vs öncelikle tüm detayları ile hazırlamalı ve ilgili komisyona havale etmelidir.Gerekirse üniversite ve özel kuruluşlara ücretli olarak araştırma yaptırabilmelidir.Özel sektörde kendini konusunda kanıtlamış personelden part taym ücretle olarak yararlanabilmelidir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 347

Eklenme Tarihi : 25.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.