MAKALELER / Risk Kavramı -Akışkanlar Mekaniği Benzeşimi






Risk Kavramı -Akışkanlar Mekaniği Benzeşimi :


1--Risk oranını  0-1 aralığında seçersek, ve risk eğrisini logaritmik eğri olarak da seçersek,bu eğriden şöyle sonuçlar türetilebilir:


2--Logaritmik eğrinin değişimi ilk önce doğrusal olarak artar,sonra  x-eksenine paralel olarak düzleşir.


3--Bu eğride risk %  0-20 aralığında,riskin oluşamayacağını yada  minimum oluşacağı ,


1-- risk % 20-80 aralığında ise riskin belirsizleştiği riskin artarak makisimize olacağı-,


2-- risk oranı % 80-100 aralığında ise riskin gerçekleştiği kabul edilebilir.


4--Riskin genellikle gerçekleşmesi bu  % 20-80 belirsiz ve istikrarsız aralıkta oluşacaktır.


5--Yukarıdaki yoruma göre riski-risk oranı % 0-20 aralığında riskin oluşmayacağı ve bu aralığın akışanlar mekaniğinde su akışı için laminar akım sınırı—risk oranı % 20-80 aralığının belirsiz ve istiktrarsız olduğu-akışkanlar mekaniği benzeşiminde yarı türbülanslı bölgeye  olduğu--risk oranı % 80-100 arasında riskin tam anlamıyla gerçekleşeceği ve bu aralığın akışkanlar mekaniği benzeşiminde tam türbülanslı bölge olduğu  öngörülebilir.


6--Bu yaklaşıma göre riskin tam olarak gerçekleştiği veya belirsiz olan yarı türbülanslı bölgeden,laminar sınırlara-bölgeye geri dönmek olacağı açıktır.


7--Akışkanlar mekaniğine göre  tam-yarı türbülanslı bölgeden laminar akım bölgesine dönmek için,akışın karakteristik sayısı olan Reynolds sayısını aşağı doğru,belli bir değerin altına çekmek gerekir.


8--Bunun için Reynolds sayısını parametre bileşenleri olan akış hızını,akış yoğunluğunu,akışın geçtiği kanalın çapını düşürmek ve akışı daha akıcı hale getirmek gerekir.Ve bu durumda risk minimumdur.





Makalenin İzlenme Sayısı : 365

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.