MAKALELER / Bisiklet Kullanımı-Türkiye-Dünya








Bisiklet Kullanımı-Türkiye-Dünya:

 

1—Genel Bilgi-Ülkeler:

 

1--Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 3 Haziran'ı "Dünya Bisiklet Günü" ilan etti.

 

2--Kentlerdeki araç sayısının artması nedeniyle meydana gelen trafik sıkışıklığı, fosil yakıt tüketimi nedeniyle artan çevre kirliliği ve şehirleşme karşısında ulaşım altyapısının yetersiz kalması bisiklet kullanımının artmasındaki başlıca nedenler arasında yer alıyor.

 

3--Araştırmalar, dünya genelinde 2 milyardan fazla bisikletin olduğunu ortaya koyarken, 2050 yılı itibarıyla bu rakamın 5 milyara yükseleceği tahmin ediliyor.

 

3.1--Bisikletler onlarca ülkede üretilse de Çin, Hindistan, Avrupa Birliği, Tayvan ve Japonya küresel üretimde en büyük paya sahip.

 

3.2--Dünyadaki bisikletlerin yüzde 60'ından fazlası Çin tarafından üretirken, ABD'de satılan bisikletlerin büyük çoğunluğunun da Çin'den ithal edildiği biliniyor.

 

3.3--10,83 milyon nüfuslu Belçika’da 5.2 milyon adet bisiklet bulunmaktadır.

 

3.4--Norveç, ulaşımda bisiklet kullanımını %10'dan %20'e çıkarmak için, yeni bisiklet yolları için yaklaşık 1 Milyar $ harcayacaktır.

 

3.5--Avrupa’nın en yüksek bisiklet kullanımına sahip şehirleri Hollanda, Danimarka, Almanya ve Belçika’dır.

 

3.6--Satılan bisiklet sayısı olarak Almanya'da bu rakam 4.5 milyon olurken, çocuk bisikletleri dahil Türkiye'de satılan bisiklet sayısı 1.3 milyon civarında

 

2—Ülkeler:

 

1—Hollanda:

 

1— Hollanda‟daki bisiklet sayısı otomobil sayısının üç katıdır ve şehir içlerindeki araçlı trafiğin %48‟ini oluşturmaktadır.

 

1.2--Hollanda kişi başına günlük ortalama 3 km bisiklet yolculuk mesafesi ile Avrupa ülkeleri içerisinde birinci sıradadır ve 100 milyon kilometre başına 1,6 ölümlü bisiklet kazası ile en düşük kaza oranlarından birine sahiptir.

 

1.3--Güvenli ve iyi işletilen bir bisiklet yol ağına sahip olmalarının yanı sıra bisikletin toplumun her kesimi tarafından bir ulaşım aracı olarak tanımlanmış olması bu başarıda kilit rol oynamaktadır

 

1.4--Hollanda'da son yıllarda bisiklet kullanım yüzdesi %26 civarındadır.

 

1.5--Hollanda‟nın 150.000 nüfuslu Groningen kentinde günlük yolculukların yaklaşık yarısı (%48), Delft‟te %43‟ü bisiklet ile yapılmaktadır.  

 

2--Kullanım oranının en yüksek olduğu şehirlerde kullanım %35 ile %40 oranlarındadır; kullanımın en düşük olduğu şehirlerde ise oran %15 ile %20 arasındadır.

 

3--Hollanda halkının %5'i yürüyerek, %24'ü bisikletle işe gidip gelmektedir

 

4--Bisikletleri, çok katlı bisiklet parkları ve bisiklet yolları ile özdeşleşen Hollanda'da tüm ülkeyi kapsayan bir "Ulusal Bisiklet Master Planı" bulunmaktadır.

 

5--Ayrıca Hollanda Ulusal Bisiklet Şebekelerinin Finansman Yasası'nı yürürlüğe koyarak bisiklete ve bisiklet yollarına finansmanı yasal olarak da teminat altına almıştır.

 

6--Hollanda'da yaşayan halkın 84'ünün bir veya birden fazla bisikleti bulunmaktadır.Toplam 17 milyon kişilik nüfusa 23 milyon bisiklet düşmektedir. Bu bisikletlerin 2 milyonu elektriklidir

 

7--"Bisikletler diyarı" olarak bilinen, 17 milyon nüfuslu Hollanda'da yaklaşık 23 milyon bisiklet bulunurken, aile başına ortalama 3 bisiklet düşüyor. Ülkede yolların düz olması ve bisiklet yollarının bulunması da avantaj sayılıyor.

 

8--Dünyanın bisiklet dostu şehirleri sıralamasında ise Kopenhag, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Montreal ve Tokyo başta geliyor.

 

9--Hanelerin yüzde 50'sinin 3 veya daha fazla bisiklete sahip olduğu Hollanda'nın Utrecht şehrinde 2017'de 12 bin 500 bisikletin konulabileceği dünyanın en büyük bisiklet parkı açıldı.

 

10--Dünyanın en gelişmiş bisiklet yolu ağına sahip şehirlerden biri olan Amsterdam’da bisikletin geçiş önceliği var. Toplu ulaşım sistemi ve otoparklar bisiklet kullananlara göre dizayn edilmiş durumda.

 

10.1--Şehir içi ulaşımda yüzde 39’a ulaşan bisiklet, Amsterdam’da yaşayanların günlük yaşamının bir parçası. Şehirde bin 120 bisiklet otoparkı bulunuyor.

 

10.2--Şehrin düz olması bisiklet kullanımını olumlu etkileyen faktörlerden. Yaklaşık 850 bin nüfusu olan kentte bisiklet sayısı 1 milyonu aşıyor.

 

 

2—Danimarka:

 

1--Danimarka’nın başkenti Kopenhag, bisikleti gündelik hayata en iyi entegre eden kentler arasında.

 

1.1—Kopenhag şehrinde iş ve okul seyahatlerinin %50‟si bisiklet ile yapılmaktadır.

 

1.2--Her on kişiden 9‟unun bisiklet sahibi (bisiklet sayısı 650000) olduğu şehirde otomobil sahipliğinde bu sayı 5,5‟tir.

 

1.3--Kopenhag‟da hafta içi bir günde ortalama 1,27 Mkm bisiklet sürülmekte ve bunun %36‟sı işe veya okula gitmek için kat edilmektedir.

 

1.4--Bu yüksek kullanım oranının tersine 4,2 Mkm‟de (dünyanın çevresinin 100 katı) 1 ciddi bir yaralanma veya can kaybı ile kaza oranı oldukça düşüktür.

 

1.5--Kopenhag‟da kendini trafikte güvende hisseden bisiklet sürücülerin oranı %76‟dır

 

2--1860’lı yıllardan itibaren bisiklet yollarının yapımına ağırlık veren şehirde 600’den fazla bisiklet kiralama ofisi bulunuyor.

 

3--Kopenhag’da bisiklet sayısı 300 bin, motorlu taşıt sayısı ise 255 bin civarında.

 

4—2014 yılında Kopenhag iş ya da eğitim yerlerine tüm yolculuklarda % 45 bisikletle yapıldığını göstermektedir.. İki yıl öncesine (2012’ye) göre bu oran % 25'lik bir artışa işaret ediyor.

 

4.1--2014 de Toplu Taşıma da oran % 27—Otomobilde %23 dür.

 

5-- Danimarka‟da bisiklet yolculuklarının tüm ulaşım modları içerisinde payı %16‟dır ve 5 km‟den daha kısa seyahatlerde bu oran %25‟e çıkmaktadır

 

6--Danimarka‟nın Ödense, kenti %20 ve üzerinde bisiklet kullanım orana sahip şehirdir.

 

3—İsveç—Malmö:

 

1--Uzunluğu 400 km’ye varan bisiklet yolları ile Malmö’nün pek çok yerini gezmek, alışveriş yapmak ve kültürel aktivitelere katılmak çok kolay. Bisikletin yanında paten ve kaykay için de pek çok seçenek bulunan Malmö’de 2000 metrekarelik, Avrupa’nın en büyük kaykay pisti yer alıyor.

 

2-- İsveç‟in Vasteras, kentinde bisiklet kullanım oranları %30‟lar düzeyindedir.

 

4—Belçika-Antwerp:

 

1-- Antwerp, Belçika’nın en bisiklet dostu şehri. Şehrin kendine has kiralama sistemi olan Velo ile sadece bir kaç saniyede bisiklet kiralayabilirsiniz. Akıllı telefonunuza indireceğiniz Velo uygulaması ile birlikte size en yakın olan bisikleti bulabilirsiniz. Kullandıktan sonra, yine şehirde bulunan istasyonlardan birine bırakabilirsiniz.

 

2--Belçika‟nın Bruges kenti %20 ve üzerinde bisiklet kullanım orana sahip şehirlerdendir

 

5—Almanya:

 

1--Almanya'da bütün yolculukların içinde bisiklet kullanımının payı %10’dur. Kullanım oranı Batı eyaletlerinde daha yüksektir. Özellikle Nordrhein-Westfalen’de, Münster ve Freiburg etrafındaki şehirlerde %20 ila %30 arası bisiklet yolculuk oranları mevcuttur. Berlin'de ise bu oran yaklaşık %10 seviyelerindedir

 

2--Almanya’da bisikletli ulaşımı teşvik için; Bisikletlerin mevsimsel ulaşımları için tramvay ve otobüslerin yeniden tasarlanması, halkın bu konuyla ilgili planlamalara katılımının sağlanması, esnek kullanımlı araçlar için değişimler tasarlanması gibi çalışmalar yapılmaktadır

 

3--Almanya’nın başkenti Berlin, Avrupa’da en uzun bisiklet yolu ağına sahip şehirlerden biri. Toplamda 650 km’yi aşan bisiklet yolu ile şehirde bisikletle bir yerden bir yere ulaşmak çok kolay.

 

3.1--Şehirde günlük trafik yoğunluğunun yüzde 15’i bisikletlilere ait. Parklarda, meydanlarda, alışveriş merkezlerinde, metro ve otobüslerde bisikletlere ayrılan özel alanlar ve otoparklar var. 

 

3.2--Şehirde 500 bini aşkın bisikletin olduğu biliniyor. Belediyenin ve özel firmaların bisiklet noktalarından bisiklet kiralama yapılabiliyor.

 

6—Avusturya:

 

1-- Avusturya‟nın Salzburg, kenti %20 ve üzerinde bisiklet kullanım orana sahip şehirlerdendir

 


7—Fransa:

 

1—Starzburg:

 

1--Strazburg, uzun zamandır Fransa’nın en iyi bisiklet dostu şehri olduğu bir gerçek.

 

2--Strazburg’un kendine özel bir şehir bisiklet sistemi var, ismi Vélhop. Telefonla aradıktan sonra şehrin herhangi bir yerinde bulunan 4400 Vélhop bisikletinden birini ödünç alabiliyorsunuz. Bisikleti bırakmak istediğinizde, bisikletinizin anahtarı ile uyumlu bir durağa bırakmanız yeterli.

 

2—Bordeaux:

 

1--Bordeaux’da şehre özel bir bisiklet kiralama sistemi bile oluşturulmuş. VCUB isimli sistemle birlikte, şehrin 139 noktasında bulunan istasyonlara kiralamaya açık 1500 bisiklet yerleştirilmiş. İstasyonlar, turist dostu olarak tasarlanmış ve otomatlar sayesinde ödeme yapmak son derece kolay hale gelmiş.

 

 

8—İtalya:

 

1--İtalya Avrupa‟da en düşük bisiklet kullanım oranına sahip ülkelerden birisi iken en yüksek ölümlü kaza oranına sahip ülkeler arasındadır.

 

2-- İtalya‟nın Ferrera kentlerinde bisiklet kullanım oranları %30‟lar düzeyindedir.

 

 

9—İspanya-Seville:

 

1-- Seville’de her yerde kiralanacak bisiklet bulabilirsiniz. Şehrin kiralama sistemi SEVici, 250’den fazla noktada 2500’den fazla bisiklete sahip

 

 

10—İngiltere:

 

1--İngiltere’de bisiklet kullanım oranı sadece %2’dir. York ve Hull şehirlerinde kullanım oranı %11, Oxford ve Cambridge’de %20’ye yakın bisiklet kullanım oranı söz konusudur.

 

2--Londra’da ulaşım istatistiklerine bakıldığında kullanıcıların %18’inin toplu taşıma, %37’sinin yaya, %1’inin bisiklet ve %44’ünün ise araba tercih ettiği görülmektedir.

 

2.1--İngiltere‟nin Cambridge kenti %20 ve üzerinde bisiklet kullanım orana sahip şehirlerdendir

 

3—İngiltere-Son Durum:

 

1--Başbakan Boris Johnson liderliğindeki hükümet, İngiltere'de bisiklet kullanımını yoğun şekilde teşvik edecek bir plan açıkladı. Söz konusu plan, yeni bisiklet yollarının yapımından, bisiklet tamiri için ödenecek teşvike kadar bir dizi yatırımı içeriyor.

 

2--Johnson'ın bizzat açıkladığı plana göre, "Bisiklet ve yürüyüş devrimi" hedefiyle 2 milyar pound (2,19 milyar euro) yatırım yapılacak. Bu kapsamda yurttaşları bisiklet kullanmaya teşvik etmek üzere, eski bisikletlerin tamiri için kişi başı 50 pound (55 euro) destek ödenecek.

 

3--Başbakanlığından önce, 2008-2016 yılları arasında Londra belediye başkanı olan Johnson, sekiz yıllık görev süresinde, kentte kapsamlı bir bisiklet kiralama sistemi oluşturmuştu.

 

4--İngiliz hükümetinin halk sağlığı konusundaki tek planı, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla sınırlı değil. Pazartesi günü başlatılan bir kampanya ile aşırı kilo ve şişmanlığa karşı mücadele hedefi de duyuruldu.

 

5--Ayrıca büyük restoran ve kafeler, yiyecek menülerinde yemeklerin kalori değerlerini belirtme şartının getirilmesi de öngörülüyor.

 

6--İngiltere’de çeşitli kentlerde uygulanan bisiklet politikaları; bisiklet parklarının otobüs parklarına ve sürüş alanlarına ilave edilmesi, kullanılmayan demir yollarının ve kanal boylarının bisiklet için düzenlenmesi, “yeşil yollar” olarak bilinen stratejik geçitlerin geliştirilmesi vb. uygulamalar şeklindedir.

 

 

11—ABD:

 

1--New York’ta her gün 100 binden fazla insanın bisikletle ulaşımı sağladığı ve bu sayının her geçen gün arttığı belirtilmektedir. Kentte bisiklet kullanımının yaygınlaşması amacıyla Mayıs ayı Bisiklet Ayı ilan edilerek bu amaçla tüm New York'ta çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

 

2--Bisikletin bir spor aracı olmasının yanı sıra bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı New York'ta ABD'nin diğer kentlerinden fazla sayıda bisikletle işe gidip gelen olduğunu belirtilmiştir.

 

3--Bisikleti özendirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Manhattan bölgesinde 50 kilometreden fazla bisiklet yolu oluşturulmuştur.

 

 

12—Japonya:

 

1--Japonya’da insanların %15’i işe bisikletle gidip gelmekte ve yılda 10 milyon adet bisiklet satılmaktadır.

 

1.1-- Japonya‟nın bazı kentlerinde iş ve okul seyahatlerinin %20‟sinin bisiklet ile yapıldığı belirtilmektedir

 

2--Japonya’nın başkenti Tokyo, dünyada trafik sorununun en üst düzeyde yaşandığı kentlerden. Çok iyi organize edilmiş bir toplu ulaşım sistemi olmasına rağmen yüksek nüfus nedeniyle şehirde ulaşım içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüş durumda.

 

3--Gündelik yaşamda yüzde 14’e ulaşan bisiklet kullanımı her geçen yıl az da olsa artıyor. Şehirdeki bisiklet yolları, bisiklet otoparkları ve toplu taşıma araçlarında bisikletlere ayrılan özel bölümler bisiklet kullanımını teşvik ediyor.

 

4-- Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Tokyo’da indekslere göre bisikletle ulaşım rahatlığı düşse de şehir hala çok büyük bir bisiklet dostu. Şehirde Motorlarla birlikte bisikletle ulaşım kentte oldukça popüler.

 

5--Bisikletçiler Tokyo’da park sorunu neredeyse hiç yaşamıyorlar. Tokyo yönetiminin en önemli planlarından biri bisikletle ulaşıma destek oluşturmak için metronun kullanımını 24 saate çıkarmak.

 

 

13—Çin:

 

1--Pekin‟de iş yolculuklarının %50‟si, Tiyenşan‟da %70‟i, Şanghay‟da %40‟ı bisiklet ile gerçekleştirilmektedir.

 

14—Kanada:

 

1--Kanada da diğer Avrupa ülkeleri ve ABD’de olduğu gibi; bütün eyaletlerinde bisiklet yollarını yaygın şekilde kullanmaktadır.

 

2--Toronto‟da yapılan bisiklet seyahatlerinin %65 işe gitmek, %3‟ü spor yapmak ve %16‟sı alışveriş ve sosyal faaliyetler için yapılan seyahatlerdir.

 

3--Kullanıcıların %58‟i kış aylarında bisiklet sürmeyi tercih etmemektedir.

 

4--Kullanıcıların %18‟i bisikletlerini motorlu taşıt trafiğinden tamamen ayrılmış ve bisikletliler için düzenlenmiş yollarda kullanmak isterken,

 

4.1--%23‟ü bisikletler için bir düzenleme yapılmış olsa dahi kendisini motorlu taşıt yollarında güvende hissetmediğini ifade etmektedir.

 

4.2--Yol ağının %12‟sinin bisikletliler için düzenlendiği Toronto şehrinde ve bu oranın hızla artırılması için çalışmalar yapılmaktadır

 

 

15—Türkiye:

 

1—Genel Bilgi:

 

1--: Euromonitor International: Passport (2014) Possession of Bicycle from national statistics sıralamasına göre ABD 23-Yunanistan 24- İspanya 26-Türkiye 29.sırada.2020 de diğer ülkelerle aramız çok daha fazla açıldı.

 

1.1—2019-Dünyanın en bisiklet dostu şehirleri belli oldu. İlk 10’da Avrupa’dan 7 şehrin bulunduğu listede, Türkiye’den sadece İstanbul yer aldı. Megakent 90 ülke arasından 74’üncü sırayı aldı.

 

2--Ülkemizde de Konya, Eskişehir, Antalya,Sakarya, Kayseri, İzmir, İstanbul gibi kentlerimizde bisiklet yolu çalışmaları bulunmaktadır. Sağlıklı Kentler Birliği üyesi olan bazı belediyelerde bisiklet yolları yapımına önem verilmekte ve bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımı teşvik edilmektedir.

 

2.1--Türkiye'deki kullanılabilir bisiklet sayısının 30 milyon, kullanıcı sayısının da 50 milyon olduğunu düşündüklerini, bu bisikletlerin 5-6 kilometreye kadar olan kısa mesafe ulaşımda kullanılması halinde yarattığı yıllık katma değerin 24 milyar dolar, sağlık, çevre ve ekonomi ile birlikte bu rakamın 100 milyar doları bulduğunu kaydetti.

 

3—Türkiye de 2000’de hanelerin % 14’ünde bisiklet vardı. 2014’de bu oran %30 oldu,fakat hala çok geride.

 

3.1--OECD ülkeleri arasında sondan üçüncü, Avrupa ülkeleri arasında sondan beşinci.

 

3.2--Buna karşın bisiklet satışlarındaki artış bisiklete ilginin arttığını gösteriyor. Son 10 yılda bir patlama var. Son senelerde bisiklet satış rakamları yılda 1,5 milyonu geçiyor

 

3.3--Ne var ki yetişkinler arasında bisiklet kullanımı henüz çok düşük Türkiye’de kullanılabilir bisiklet sayısı 30.000.000 (BİSED, 2013)olmasına karşın kullanım % 5’i geçmiyor.

 

4--Bisiklet çocuk ve genç işi olarak görülüyor.

 

5--Toplumun neredeyse tamamı çocuğunun bisiklet kullanmasını istiyor

(%97).

 

6--Yetişkinler arasında da bisiklet kullananlar ağırlıkla bekar, öğrenci ve çalışan gençlerden oluşuyor.

 

7--Bisiklet ilköğretim çağında öğreniliyor. Bisiklet kullanmayı bilenlerin %83.5’i 12 yaşına gelemeden bisiklet kullanmayı öğrenmiş oluyor.

 

8--Bisiklet sürme çocuk yaşlarda öğreniliyor fakat toplum yaş ilerledikçe bisikletten uzaklaşıyor. Bisiklet en çok 5-12 yaş arasında kullanılıyor.

 

9--Bisiklete başlayanların % 65’i 16 yaşlarında iken %75’i 18 yaşından sonra bisikleti bırakıyor.

 

10--Yetişkinler arasında bisiklet kullanmayanlar ya da bilmeyenler, bisikleti “yaşına uygun” bulmuyor.

 

11--Bisiklet kullanmamada yaygın gerekçe zaman.

 

12--Bisiklet kullanmayanlar en çok, zamanım olmadığı için bisiklet süremiyorum diyor (%68.2).

 

13--İstanbul’u bisiklet kullanmaya uygun bir şehir olarak görmeme (%42,5) ve trafik (%33,6) diğer gerekçeler.

 

14—Öte yandan her iki kişiden biri bisiklet yolları ve park yerleri olması halinde bisiklet kullanmayı düşünüyor.

 

15--Bisiklet kullananların en zorlandıkları konuların başında ise

Araçlarla yaşanan sorunlar çatışmalar…………………........ ( %58),

bisiklete ayrılmış yolların devamlılık. Göstermemesi…. (%57),

Yolların güvenli olmaması……………………..................……….( %44,5) başta geliyor

 

16--Bisikleti toplum en çok eğlence, sonra da oyuncak olarak görüyor.

 

17--Bisiklet kullananların %77’si düzenli kullanıcı değil. Kullanıcıların %82’si keyif amaçlı, %18’i fayda amaçlı kullanıyor.

 

18--Bisiklete daha çok, yaza girerken ve yazın biniliyor ve en çok eğlence amaçlı. Ulaşım için kullanım % 14.

 

15--Bisiklet denilince akla en çok spor (%70) geliyor.

 

15.1--Bisiklet kullanmayı bilmeyenler bisikletleri sporcu ve sağlığına önem veren kişiler olarak tanımlıyor. Bisiklet kullanıcı ise kendilerini özgür ruhlu ve sporcu olarak tanımlıyor

 

2—İlller:

 

1—Konya:

 

1-- Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için hedeflenen Kopenhag sistemi kapsamında pilot il seçilen Konya'da, 500 kilometrelik bisiklet yoluna ulaşılması üzerine yeni 2023 hedefi 1000 kilometre olarak belirlendi.

 

2-- Akyürek, ekonomik ve çevreci bir ulaşım aracı olan bisikletin trafikte henüz yeteri kadar kabul görmediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

3--"500 kilometre bisiklet yolu yaptık ama bisiklet yolu kültürünü tam oluşturamadık. Bisiklet yoluna trafik sinyalizasyonu gerekiyor. Onun entegrasyonuyla ilgili çalışma yapıyoruz. Bisiklet yolunun trafik ışıklarıyla yönetilmesi gerekiyor Bisiklet yollarının önemli bir bölümünün kesintisiz olmasını sağlayacağız."

 

4--Bisiklet yollarının otopark olarak kullanılmaması gerektiğine de değinen Akyürek, "Otomobil kullananlar bisikletlileri trafiğin bir parçası olarak görmeli ve saygılı olmalı. Bu konuda halkımızı uyarmamız gerekiyor. Bisiklet de otomobil gibi trafiğin bir unsuru." dedi.

 

5--"Konya'daki hanelerin üçte ikisinde bisiklet var. Eski tarihlerde Türkiye'deki toplam bisiklet sayısının % 40'ı Konya'daydı. Çok iyi mesafe aldık. Türkiye'nin bisiklet şehri şu anda Konya."

 

6--Yeni Büyükşehir Yasası kapsamında, merkez ve ilçelerinde yaklaşık 310 bin hanenin bulunduğu Konya'da, hane başına neredeyse 3 bisiklet düşüyor. Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentte motorlu araç trafiğini rahatlatırken, yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.

 

7--Konya ilinde 250 bisiklet kullanıcısına yapılan ankette bisiklet kullanıcılarının

%49‟unun……….. 16–24,

%38‟inin ise……… 25–40 yaş grubunda olduğu görülmüştür.

 

7.1—Bisiklet kullanıcılarının

 

%43‟ü…………… öğrenci,

%25‟i…………….. işçi ve

%8‟i………………. esnaftır.

 

7.2--Seyahatler içerisinde

işe gidiş…………(%36) ve

okul……………. (%25) yolculuklarının ağırlık kazandığı görülmektedir.

 

7.3--Bisiklet kullanıcılarının

%44‟ü………… kötü hava koşullarında yolculuklarını daha seyrek yapmakta, %15‟i………… hava ve mevsim koşullarından etkilenmediğini ve yolculuk biçimlerini değiştirmediklerini beyan etmiştir.

 

7.4--Bisiklet kullanıcılarının

%45‟i……………. taşıt sürücülerinin davranışlarından,

%16‟sı…………… kentteki bisiklet park yerlerinin yetersizliğinden şikâyet etmiştir.

 

7.5--Kullanıcılardan

%43‟ü…………….. daha fazla bisiklet yolu,

%29‟u…………….. park yeri düzenlemeleri yapılmasını önermişlerdir

 

7.6--Bisiklet yolculuklarının amaçlarına göre dağılımında en büyük payı %55 ile işe gidiş-dönüş yolculuklarının aldığı ve yolculuk mesafesinin ortalama 3-7 km olduğu saptanmıştır.

 

7.7--Bisiklet kullananların yarıdan fazlasının (%54) 15-35 yaş grubunda ve kullanıcılarının % 74‟sının çalışan ve %16‟ünün öğrenci olduğu ifade edilmiştir


2—İzmir:

1--İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet kiralama sistemi BİSİM İzmir’de bisiklet kültürünün oluşmasında ve yaygınlaşmasında çok önemli bir yere sahip.

 

2--Bugün 40 bisiklet istasyonu, 810 park yeri, 550 tek kişilik bisikletimiz bulunuyor. Hizmet vermeye başladığı günden bu yana BİSİM’in 2 milyonu aşkın kiralama sayısıyla

 

3—Kastamonu:

 

1--Kastamonu‟da bisiklet kullanıcılarına uygulanan anket ile 15-25 yaş arasındaki kullanıcıların %41 ile en büyük paya sahip olduğu ve %37‟sinin üniversite mezunu olduğu belirlenmiştir.

 

2--Katılımcıların %61‟i çalışan %26‟sı ise öğrenci olduğu belirtilmiştir.

 

3--Bisiklet kullanım amaçları içerisinde %17‟lik oran ile spor ve sağlık amaçlı kullanım ilk sırada yer almıştır.

 

4--Katılımcılar, bisiklet kullanımını sınırlayan etkenler arasında diğer araç sürücülerinin olumsuz davranışlarını (%47) ve karayolundan ayrı güvenli bisiklet yolu olmamasını (%46) göstermişlerdi

 

4—Sakarya:

 

1--Sakarya‟da 636, Eskişehir‟de 706 ve Antalya‟da 167 bisiklet kullanıcısıyla anket yapılmıştır


1.1--Bisiklet kullanım amaçlarının işe gitme (%50, %32, %38) olduğu görülmüştür.

 

1.2—Kullanıcılara bisikleti hangi sıklıkla kullandıkları sorulduğunda, her gün (%73, %47, %41) kullananların oranının hayli yüksek olduğu görülmüştür.

 

1.3--Bu sonuç, kullanıcıların büyük çoğunluğunun bisikleti temel bir ulaşım aracı olarak kullandığını göstermektedir

 

2--Sakarya‟da yapılan çalışmada şehrin, bisiklet kullanımı açısından düz bir topografyaya sahip olması güçlü yönü olarak, toplum bilincinin eksikliği ve

gerekli altyapının bulunmaması da zayıf yönleri olarak belirlenmiştir.

 

3--Kullanıcıların yerel yönetimden beklentisi kapsamlı bir ulaşım politikası hazırlanarak bir bütün oluşturacak şekilde bisiklet yol ağının oluşturulmasıdır

 

 

5—İstanbul:

 

1—İstanbul Büyük Şehir Belediyesi -İBB Çalışmaları:

 

1--Bisikletin eğlence ve spor amaçlı kullanılmasına ilave olarak bir ulaşım aracı olarak da kullanılmasını teşvik etmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İSPARK, İSBIKE "Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi" ni İstanbul genelinde yaygınlaştırarak sağlıklı ve çevreci bir ulaşımı tüm bisiklet severlerin hizmetine sunmayı hedefliyor.

 

2--Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi ile bisiklet severler bisikletlerini kullanabilmek için yanlarında taşımak zorunda kalmayacak, istedikleri İSBIKE istasyonlarından bisiklet kiralayabilecekler ve herhangi bir İSBIKE istasyonuna bırakabilecekler.

 

3--Birçok metropolde bisiklet severlere alternatif ulaşım olarak hizmet veren teknolojik veri tabanı ile desteklenerek bisiklet taşıma zorunluğunu ortadan kaldıran ve kentteki ulaşım ağına entegre olabilen sürdürülebilir bisiklet paylaşım sistemidir.

 

4--Bu sistemin amacı, 3 – 5 km uzunluğundaki ara mesafeleri motorlu araç kullanmak zorunda kalmadan gidilebilmesini sağlamaktır. Bu sayede toplu ulaşım üzerindeki yük ve çevreye zarar veren sera gazlarının etkisi azalacak, toplum daha sağlıklı ve daha çevreci bir ulaşım aracını kullanabilme imkanına sahip olacaktır.

 

5—İsbike

Anadolu yakasında…380 bisiklet….38 istasyon

Avrupa yakasında…..1120 bisiklet..102 istasyon ile hizmet vermekte.

 

6--İSBİKE mobil uygulama veya web sitemizden üyeliğinizi tamamladıktan sonra abonelik ücretini ve bakiye yüklemenizi yaparak tek şifre ile kolayca bisiklet kiralayabilirsiniz.

 

7--Bisiklet kiralama istasyonlarını kullanarak ister tek kullanımlık şifre isterseniz kredi kartı kullanarak bisiklet kiralayabilirsiniz.

 

8--Bisiklet kiralama istasyonlarında yer alan bisiklet parklarına bisikletinizi iade ederek kiralama işlemini sonlandırabilirsiniz.

 

9--Vatandaşlar akıllı bisiklet istasyonlarından yoğun bir şekilde bisiklet kiraladılar.2016 yılında özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kullanım daha da artarken toplamda 150 bin kişi akıllı bisikleti kullandı.

 

10--İstanbullular 6 kilometrelik Florya-Yeşilköy arasında, 18 kilometre Kadıköy –Maltepe Şehir Parkı arasında akıllı bisikletleri istasyonlardan kiralayarak kullanabiliyorlar. Aldıkları bisikletleri istedikleri istasyona bırakabiliyorlar. Kredi kartı ve abone kartı ile kiraladıkları bisikletlerle bu güzergahlar arasında hem spor yapıyorlar hem de sahilde keyifli bir yolculuk yapıyorlar

 

11--Mevcut hatlara özellikle sahil bandında, tarihi yarımadada, arazi yapısı uygun merkezlerde, metro ve diğer toplu ulaşım noktalarında yenileri eklenecek. İki yıl içerisinde yeni hatlarla birlikte bisiklet sayısı 3 bine çıkartılacak.

 

12--Bisiklet severler ISBIKE abone kartı alarak yada kredi kartı ile 0-60 dk. arası 2,5 TL, 60-120 dk. arası 4 TL, 120-180 dk. arası 6 TL, 3 saat ve üzeri kullanımda her saat 4 TL olarak bisiklet kiralayabiliyorlar.

 

13--RF ID ve GPS teknoloji sayesinde veri tabanı ile irtibat kurarak aktif hale gelen sistemde bisikletin tüm hareketleri izleniyor. Ayrıca, sistem alınan bisikletin her hangi bir “ Akıllı Bisiklet İstasyonuna “ teslim edebilme imkanı da sunuyor.

 

14--Güncel olarak 140 noktada, 1500 adet bisikletimiz aktif olarak İstanbullulara hizmet veriyor. Moda’dan Tuzla, Pendik tersanesi girişine kadar bir güzergahta; bir de metroya uzanan dikey hatta, Dragos – Cevizli arası noktada istasyonlarımız mevcut.

 

14.1--Planlama aşamasında olan Beykoz- Küçüksu Parkı Mesire Alanı’na ek olarak Ümraniye’de de Hekimbaşı Mesire alanı içerisinde 2 tane durağımız var. Bu duraklar sadece başlangıç. Hedefimiz, eğer bir revizyon gerçekleşmezse sahilde Beykoz’dan Küçüksu Çayırı’ndan, Türk Alman Üniversitesi’ne kadar yaklaşık 16 durak daha eklemek. Dolayısıyla ciddi bir mesafe ve ciddi bir ulaşım aksından bahsediyoruz.

 

14.2--Çubuklu feribot hattında da bir planlamamız var. Dolayısıyla sistem Sarıyer’le de entegre olacak.

 

14.3--Ümraniye bölgesinde 29 Mayıs Üniversitesi’ni de içine alacak (hem öğrenci yurdu  hem kampüs) Alemdağ Caddesi’ne kadar olan bölgede bir çalışmamız olacak. Bunlar gelecek planlamalarımız.

 

14.4--Avrupa Yakası’nda şu anda Florya – Yeşilköy, Bakırköy – Yenikapı, Bakırköy – Ataköy Metro Durağı’na kadar İsbike ağımız mevcut.

 

14.5--Zeytinburnu’nda da çok ciddi bir ağ var. Kabataş ile Sarıyer arasındaki güzergahta da paylaşımlı sistemimiz hizmet veriyor.

 

15--Öncelikle Londra ile bir karşılaştırma yapmak istiyorum. Londra paylaşım hizmetine

 

1--2010 yılında, 11.600 adet bisiklet ve 700 kadar istasyon ile başlıyor. 2016 yılına gelindiğinde 167.000 kayıtlı abonesi olan bir sistem.

 

2--2017’de 11.600 bisiklet ile 254.000 aboneye ulaşıyor.

 

3--İstanbul’da ise 1 Haziran 2018’de 140 durak 1500 bisiklet ile başladığımız bu serüvende 150 bin aboneye ulaştık.

 

4--Bu hem sevindirici, doğru yolda olduğumuzu gösteren bir gelişme hem de üzücü bir netice. Çünkü daha fazla istasyon daha fazla bisiklet olsaydı bu sayı belki de iki ya da üç katına çıkacaktı. 

 


2--Zeytinburnu'nda Bisiklet Kullanımı:

 

1--Zeytinburnu Belediye Başkanı ise temizlik işçisinden müdürlere kadar tüm çalışanlara bisiklet zorunluluğu getirerek bir ilke imza attı.

 

   

2--300 bin nüfuslu Zeytinburnu'nun İstanbul'un diğer ilçelerinden farkı yok. Beton yığını, tıkalı yollar ve dar yeşil alanlarıyla Zeytinburnu tipik bir İstanbul ilçesi.

 

3--58 yaşındaki Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ilçeye ayrı bir özellik kazandırmış. Her gün ortalama 10 kilometre pedal çeviriyor. Koyu takım elbisesi, renkli kravatı ve başındaki kaskıyla bisikletle giderken hemşerileriyle selamlaşıyor.

 

4--Aydın toplantılara ya da cenazelere bisikletle gittiğini ve Zeytinburnu'ndaki resmi yolculuklarının yüzde 95'ini bisikletle yaptığını anlatıyor.

 

5--Otomobilin özgüven ve prestij sembolü yerine geçtiği Türkiye'de AKP'li belediye başkanı aynı zamanda hem emsalsiz hem de bir öncü. Temizlik işçisinden yapı denetim görevlisine kadar belediyede çalışan herkese "bisiklet" zorunluluğu getirmiş.

 

5.1--Murat Aydın, "Önce çok itiraz eden oldu. Yüksek kademedekiler saçmaladığımı ve kısa zamanda durumun düzeleceğini sandılar. Ama ben resmi hizmet araçlarını altlarından aldım ve ya bisiklete binersiniz, ya da yaya gidersiniz dedim” diyor.

 

6--Aydın işçi statüsündekileri ikna etmenin zor olmadığını ve direktifine uyduklarını, ancak çoğunun bisiklete binmeyi bilmediğini görünce bisiklet kursları başlatıp belediyeye 500 bisiklet aldıklarını anlatıyor.

 

7--36 yaşındaki Barış özel üniformasıyla bisikletli zabıta ekibinde çalışıyor. Önce o da direktifi kuşkuyla karşılamış. Ama bisiklete alışınca hem dört kilo vermiş hem de bisiklet fanatiği olmuş. Barış "Bisikletli zabıta da ciddiye alınıyor. Zeytinburnu sakinleri sempatik buluyor. Çevreyi otomobildekinden daha iyi kontrol edebiliyoruz. Şikâyet gelmeden nerede sorun çıkacağını kestirebiliyoruz. Kaldırımı ya da engellilere ayrılan yolları işgal edenlere anında müdahale edebiliyoruz” diyor.

 

7.1--Zabıta olarak görev yapan: Bisikletli zabıta da ciddiye alınıyor. Zeytinburnu sakinleri sempatik buluyor

 

7.2--Barış hızın da önemli bir avantaj olduğunu söylüyor. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarla otomobille on beş dakikada gidebildiği yere bisikletle beş dakikada vardığını anlatıyor.

 

7.3--Temizlik işçisi Murat da temiz hava alabildiği ve daha çok hareket ettiği için bisiklete binmekten memnun.

 

7.3.1--"Sabahları bisikletle temizliği bana düşen mıntıkaya geliyor, bisikleti park edip sokakları süpürüyorum. İşim bitince de süpürgeyi alet dolabına kilitleyip bisikletle evime gidiyorum” diyor Murat.

 

8--Bisiklet belediyeye sadece zaman kazandırmakla kalmıyor. Başkan Murat Aydın projenin başlatıldığı Nisan ayından Ekime kadar 30 bin euro tutarında 20 bin litre yakıt tasarruf ettiklerini ve bunun da 50 ton karbondioksit salınımına eşit olduğunu söylüyor. Aydın bu miktarın 90 tona çıktığını da tahmin ediyor.

 

9--Murat Aydın sözlerini şöyle sürdürüyor: "Önce Zeytinburnu sakinleri ile başka belediye başkanları tarafından alaya alındım. Ama Zeytinburnu zamanla Türkiye'ye örnek oldu. Belediye başkanları arayıp bilgi alıyorlar. Umarım projemiz önce İstanbul'a, ardından da bütün Türkiye'ye yayılır ve üç, dört yıla kadar da nüfusun dörtte biri bisiklete biner.”

 

10--Zeytinburnu ilk adımı attı. Belediye pazar günleri bisikletli halk turları düzenliyor. Turlara 200 ila 300 ilçeli katılıyor. Tabii en önde de Belediye başkanı Murat Aydın gidiyor.

 

3—Bakanlığın Çalışmaları:

 

1--Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hava kalitesini korumak için yeşil yürüyüş ve bisiklet yollarına ağırlık vereceklerini söyledi.

 

1.1--Bugüne kadar yerel yönetimler tarafından yapılan 1150 kilometrelik bisiklet yoluna destek olduklarını

1.2--2023 yılı sonuna kadar ülke genelinde toplamda 4 bin 775 kilometre bisiklet ağı kurmuş olacağız

 

2--Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Çankırı, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya, Rize, Sakarya, Trabzon, Tunceli'de başlanan toplam 102 kilometrelik bisiklet yolunun yapımının tamamlandığını belirten Bakan Kurum,

 

2.1--Batman, Bitlis, Çanakkale, İstanbul, Konya, Kırşehir, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Rize, Siirt, Trabzon, Tokat, Yozgat, Zonguldak illerindeki toplam 114 kilometrelik bisiklet yolunun yapımına ise devam edildiğini ifade etti.

 

3--Avrupa Bisiklet Ağı (Eurovelo) ile entegre olacak 3 bin 165 kilometrelik güzergah için "Şehirlerarası Ulaşım ve Turizm Amaçlı Bisiklet Yolları Master Planı" hazırladıklarını aktaran Kurum, Anadolu ve kıyı koridoru olmak üzere 2 etap halinde planlanan bisiklet yollarının 1650 kilometrelik kısmını bu yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını vurguladı.

 

4-- Dünya Bisiklet Dostu Şehirler:

 

1--Kentsel tasarım danışmanlığı yapan Copenhagenize Index'in 2019 raporuna göre,

 

2—Bisiklet Dostu Şehirler Listesi-2019:

 

1—Kopenhag/Danimarka

2—Amsterdam/Hollanda

3-- Utrecht / Hollanda

4- Antwerp / Belçika

5- Strasbourg / Fransa

6--Bordeaux / Fransa

7—Oslo/İsveç

8—Paris/Fransa

9—Viyana/Avusturya

10—Helsinki/Finlandiya

11—Bremen/Almanya

12—Bogota/Kolombiya

13—Barcelona/İspanya

14--Luibyana/Avusturya

15—Berlin/Almanya

16—Tokyo/Japonya

17—Taipei/Tayvan

18—Montreal/Kanada

19—Vancouver/Kanada

 

5--Bisiklet Kullanımının Sağlığa Faydaları

 

1--Araştırmalar, gündelik yaşamda bisiklet kullanan bireylerin, fiziksel aktivitelerinin artması neticesinde, metabolizmalarının hızlandığı ve daha kolay kilo verdiklerini ortaya koydu.

 

1.1—Seyahat Mesafesine Göre:

0-2 km………….yürümek

1-8 km………….bisiklet

4….x km……….toplu taşıma

 

1.2—Seyahat Araçlarının km de karbon salınımı:

Bisiklet…………….....…..21 gr

Elektrikli Bisiklet…….22 gr

Toplu Taşıt Otobüsü….101 gr

Otomobil……………..271 gr

 

1.3—E Bike-Elektrikli bisiklet kişi bisikleti sürerken zorlandığı noktada pedal gücüne destek olduğu için oldukça kullanışlıdır.

 

1.3.1--E biskilette insanın pedala verdiği mekanik enerji gücü batarya ile desteklenmekte.Pedala basıldığında küçük bir motor devreye girerek sürücüyü desteklemekte,zor parkurlarda güç vererek kolayca hızlanma sağlanmakta.Kontrolün ayaklarda olduğu e-bisikletlerde geleneksel bisiklet hissi de azalmamakta.

 

1.3.2--Elektrikli bisikletler için  her petrol istasyonunda elektrikli bisiklet sarj ünitesi kurulması uygun olabilir.

 

1.3.3--Devlet elektrikli bisikleti ciddi anlamda destekleyebilir.Yol düzenlemelerinde yerel yönetimle birlikte ciddi anlamda yol kat edebilir.

 

2--Kolesterol, diyabet ve guatr gibi sağlık sorunlarının da giderilmesinde etkili olan bisiklet kullanımı esnasında, kişinin ruh halini belirleyen serotonin, dopamin ve endorfin gibi hormonlar aktif şekilde salgılandığı için bireyler kendini daha enerjik ve mutlu hisseder.

 

3--Bireylerin eklemlerinin daha sağlıklı ve güçlü olmasına da yardımcı olan bisiklet kullanımı, bacak, sırt, basen, kol ve bacak kaslarını da etkili şekilde çalıştırıyor.

 

4--Araştırmalar, sırt ve bel ağrısı problemlerinde önleyici bir spor türü olan bisiklet sürmenin, kalp hastalıklarını da önlemeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

 

5--Uzmanlar, bisiklet kullanımının özellikle çocuklarda konsantrasyon, denge, hız ve çeviklik gibi yetenekleri arttırdığına işaret ediyor.

 

6--Öte yandan, çevreyle barışık ulaşım aracı olan bisikletlerin kullanımının yaygınlaşması, fosil yakıt tüketen araçların kullanımının azalmasını sağlayarak çevrenin daha az kirlenmesine olanak tanıyor.

 

7--Bu bağlamda, sağlıklı toplumların oluşmasına katkı sunan bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için kamu ve yerel yönetimlerin bisiklet yollarıyla ilgili politikalar geliştirmesi, şehir ve ulaşım planlamalarına mutlaka bisiklet yollarını dahil etmeleri önem arz ediyor.

 

8--Kilo vermek anlamında bisiklet, düz yürüyüş yapmaktan daha faydalı olabilir. Karşılaştırmak gerekirse şu oranlar karşımıza çıkıyor: Saatte 25-30 km hızda bisiklet sürmek, bir saatte yaklaşık 850 kalori yakarken, saatte 6.5 km hızla yürüyen bir insan aynı sürede 350 kalori yakacaktır.

 

9—Bisiklet iki tekerin veya tek tekerin hareket halinde olduğu sürece dengede kaldığı bir ulaşım aracıdır.Yapılan çalışmalara rağmen bisikletin hareket denklemleri-diferansiyel denklemi hala kurulamamıştır.

 


Kaynak:

1--www.dw.com/tr/

2-- https://www.aa.com.tr/

3--https://www.turna.com/

4-- https://magazine.trivago.com.tr/

5-- https://velespitim.com/

6--https://www.ntv.com.tr/

7--https://tr.euronews.com/

8--https://aktifyasam.org.tr/pdf/bisiklet-algisi-raporu.pdf

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 4230

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.