MAKALELER / Koronavirus-Sağlık-Beslenme-Bağışıklık








Koronavirus-Sağlık-Beslenme-Bağışıklık:

 

1—Vitamin D:

 

1--ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, İsviçre, İran, G. Kore ve Çin'deki hastanelerden topladıkları Covid-19 hastalarına ait verileri inceleyen araştırmacılar, Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüksek bulunduğu ülkelerdeki hastaların D vitamini seviyelerinin, ölümlerin az görüldüğü ülkelerdeki hastalara göre daha düşük olduğunu tespit etti.

 

2--Temizlik, maske, mesafe. 


2.1--Koronavirus-C Vitamini Alımı:

 

1-- Life dergisinde yayınlanacak olan 12 klinik araştırmanın sonucunda, vitaminin damardan verilmesinin kandaki oksijen seviyesini artıracağı, iltihabı azaltabileceği ve hastanın hastanede kalış süresini kısaltabileceği tespit edildi.

 

2--Çin'in Wuhan kentinde yapılan araştırmada, C vitamininin, belirti gösteren Covid-19 enfeksiyonunun iyileşme oranını plaseboya kıyasla % 70 oranında artırdığı bulundu.

 

2.1--Araştırmaya Yeni Zelanda Otago Üniversitesi’nden katılan bilim insanı Anitra Carr, "Daha kritik hastalar için, günde 6-24 gram doz C vitaminin damardan verilerek kullanıldığı denemeler, hastaların koronavirüs ile mücadelesini artırıp hastanede kalış süresini azaltması, oksijen seviyelerini artırması gibi olumlu etkiler gösterdi” diye konuştu.

 

2.2--Araştırmacılar, yirmi adet portakalın bir gram C vitamini sağladığını, bu nedenle bunun yeterli olmayarak takviye gerektirdiğini söyledi. İncelemede, Covid hastalarının % 70 ila 80'inde C vitaminini konsantrasyonlarının çok düşük olduğu ve birkaç gram vitaminden yararlanabilecekleri öne sürüldü.

 

 

3—Psikoloji:

 

3.1--Hastaların moral motivasyonlarını bozmamaları gerekiyor. Yüzde 90 ve üzerinde iyileşme ihtimaline yoğunlaşmak lazım. Hatta ben de o dönemde bir kağıda ' Yüzde 98 iyileşiyor.' diye yazıp duvara asmıştım, kendime hatırlatma olsun diye.

 

3.2--Bir kağıda 'Yüzde 98 iyileşiyor. Yazıp duvara asmak iyi bir çözüm

 

3.3--Ciddi nefes darlığı olduğunda hastaların hastaneye başvurması gerekiyor. Bu, hastalığın ilerlediğini gösteriyor."

 

 

4—Diyabet-Şeker Hastalığı:

 

4.1--Çalışmalarda Kovid-19'lu şeker hastalarında sağlıklı topluma göre hastaneye yatma ve ölüm oranları belirgin olarak arttığı gösterilmişti. Başka bir çalışmada yoğun bakıma yatan hastalarda yatmayanlara göre diyabet sıklığı 2 kat artmış olarak bulunmuştu.

 

4.2--Bu riskleri belirleyen en önemli faktörler şeker hastalığının seyri, yaşı, kilosu ve şeker hastalığının kişide oluşturmuş olduğu tahribatlardır."

 

4.3--şeker içeriği yüksek yaz meyvelerine dikkat çekmek istiyorum. Karpuz, kavun, üzüm gibi şeker içeriği yüksek meyveler özellikle aşırı tüketildiğinde şekerde ciddi yükselişler yapabilir.

 

4.3.1--Ek olarak korona dönemi birçok kişinin dışarıdan ekmek almak yerine evde ekmek yapmayı keşfettiği bir dönem oldu. Gözlemlediğim kadarıyla bu durum ekmek tüketiminde bir artışa yol açtı.

 

4.3.2--Özellikle şeker hastaları ekmek tüketimini son derece kısıtlamalı. Diyetin yanında şeker ilaçlarının kullanılması aksatılmamalı. Hastanın hastaneye gidemediği dönemde hastalar evde kan şekeri ölçümlerini yapmalıdır.

 

5—Koronavirus Troit Dokusunu Bozuyor:

 

5.1--İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek “700-800 civarında hasta birinci ayını tamamladı kontroller içerisinde. Bu hastalarda birkaç şey dikkatimizi çekti. Koronadan sonra vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı kontrolsüz otomimmün durumları bekliyorduk.

 

5.2--Bizim yaptığımız çalışmanın ham verilerine göre tiroit dokusuna karşı antikor fazlalığı oluştuğunu gördük. Normalde yüzde 9 olan antikor popülasyon fazlalığı, izlediğimiz hastalarda yüzde 17-20 civarında. Aşırıya kaçan bağışıklık sistemi tiroit dokusunu bozuyor” dedi.

 

6—Ölüm Riskini Düşüren Deksametazon Adlı Ucuz İlaç:

 

6.1--Oxford Üniversitesinin yürüttüğü testlerde "Deksametazon" adlı ucuz ve yaygın olarak bulunan bir ilacın Covid-19'da ölüm riskini düşürdüğü belirlendi.

 

6.2--Bu ilaçla yapılan tedavide, solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının üçte bir, standart oksijen tedavisi görenlerde ise beşte bir azaldığı görüldü.

 

6.3--Uzmanlar, düşük doz steroid tedavisinin ölümcül virüse karşı mücadelede önemli bir ilerleme olduğunu belirtti.

 

6.4--Araştırmaya liderlik eden Oxford Üniversitesinden Prof. Martin Landray, yaptığı açıklamada, sonuçlar için "Bu, Covid-19 olup da solunum cihazına bağlı veya oksijen tedavisi alan hastalara Deksametazon verildiğinde hayat kurtarılacağını ve bunu oldukça düşük bir maliyetle yapacağını gösteriyor." dedi.


6.1—Koronavirusta Antidepresan Kullanımı Tedavide Başarıyı Artırıyor:

 

1--Depresyon rahatsızlığının tedavisinde kullanılan Fluvoxamine-Ticari ismi Faverin vs ilacının Covid-19 ile enfekte olanların ağır belirtiler göstermesini ve hastaneye kaldırılmasını büyük ölçüde engellediği ortaya çıktı.

 

1.1--ABD Gıda ve İlaç Dairesinin 13 yıl önce depresyon tedavisinde kullanımına onay verdiği, Luvox ismi ile satılan Fluvoxamine ilacının Covid-19 hastalarında ölümcül olabilecek akciğerlerdeki iltihaplanmayı da önlediği tespit edildi.

 

1.2--Washington'daki St. Louis Üniversitesi araştırmacısı Dr. Caline Mattar, Fluvoxamine verilen hastaların hiçbirinin ciğerlerini etkileyen ağır bir Covid enfeksiyonu geçirmediği ya da solunum durumunun bozulmadığını belirtti.

 

2--Utah Üniversitesi, Washington Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi ve NorthWestern Üniversitesi, iki haftalık bir periyotta hastalar üzerinde Fluvoxamine'in denenmesine başladı.

 

2.1--Bu ay başında Covid-19 pozitif teşhisi konulan Eduardo Veliz, söz konusu ilaçla tedavisinin ardından, "Daha iyi hissediyorum, ateşim ya da titreme belirtileri yoktu. Nefes alamama durumum da ortadan kalktı" dedi. Veliz, tat alma duyusunu

 

8—Yapılan bir başka araştırmaya göre Paris’te psikiyatr olarak çalışan doktor Nicolas Hoertel, görev yaptığı hastanede Fransız doktor, 7 bin Covid-19 hastası üzerinde yaptığı araştırma sonucunda depresyon ilacı alanların, bu grubun içinde çok az yer aldığı ve depresyon ilacı alıp da yoğun bakıma kaldırılanların ve hayatını kaybedenlerin sayısının diğerlerine göre yarı yarıya daha düşük olduğunu belirledi.

 

8.1--Araştırma ilerletildiğinde, bütün depresyon ilaçları olmasada, Prozac adıyla bilinen ve fluoksetinin de aralarında olduğu içeriğindeki 5 molekül sayesinde, bazı depresyon ilaçlarını alanların, Kovid-19’u sert bir şekilde geçirmelerinin önüne geçildiği tespit edildi.



6.2--Soğuk Algınlığı Virusu Kovidi Vücuttan Kovuyor:

 

1--İskoç bilim insanları soğuk algınlığına yol açan rinovirüsün, Covid-19 hastalığına neden olan yeni tip koronavirüsü vücut hücrelerinden çıkarabildiğini açıkladı.

 

1.1--Bazı virüslerin birbirleriyle rekabet halinde oldukları biliniyor ve Glasgow Üniversitesi uzmanları, bu mücadelede soğuk algınlığı virüsünün koronavirüsü yendiğini söylüyor.

 

1.2--Bununla birlikte, rinovirüsün çok yaygın olmasının Covid'in baskı altına alınmasına yardımcı olabileceğine dikkat çekiliyor.

 

1.3--Virüs içeri girdiğinde kapıyı ya başka virüslerin de girmesine izin vermek için açık bırakır ya da evde tek başına olabilmek için sıkı sıkıya kapatır.

 

1.4--Bu virüs çok bencil bir virüs ve neredeyse her zaman insanları tek başına enfekte ediyor.

 

2--Glasgow Virüs Araştırmaları Merkezi'nde yapılan çalışmanın sonuçları Journal of Infectious Diseases Dergisi'nde yayımlandı.

 

2.1--Araştırmada kullanılan solunum yolları çeperi, hem Sars-CoV-2 hem de rinovirüsle enfekte edildi ve mücadeleden soğuk algınlığı virüsünün galip çıktığı görüldü.

 

2.2--Koronavirüsün vücuda 24 saat önce girmesi durumunda bile rinovirüs tarafından uzaklaştırıldığı tespit edildi.

 

2.3--Denemelerde rinovirüsün enfekte olmuş hücrelerde bağışıklık sistemini tetiklediği ve bunun da Sars-CoV-2'nin çoğalmasını engellediği görüldü.

 

2.4--Soğuk algınlığının geçmesi ve bağışıklık sisteminin eski haline dönmesinden sonra Covid'in yeniden insanları enfekte etmeye devam edebileceği anlamına geliyor.

 

2.5--Uzmanlara göre koronavirüs muhtemelen var olmaya devam edecek ve pandemi sırasında baskılanan tüm diğer enfeksiyonlar bağışıklığın zayıflamasıyla geri gelebilir. 



6.3--Nar Özütleri Koronavirusa Karşı Etkili:

 

1--Nar kabuğu özütü, zencefil ve zerdeçal içeren formülün son olarak koronavirüs varyantları üzerinde etkinliğinin araştırıldığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada “İlk çalışmada orijinal koronavirüs üzerindeki etkinlik araştırılmıştı. Burada etkili olduğu 120 saatlik ölçüm süresi içerisinde belirli bir seyreltileme durumunda koronavirüsün gelişmesini 42 saat engellediği görülmüştü.

 

2--Geçtiğimiz ay tamamlanan İngiliz varyantı üzerinde yapılan laboratuvar çalışmasında, bu üçlü formülasyonun virüsün hücre içerisine girmesini engellediği görüldü” dedi.

 

3—Çözüm zencefil-zerdaçal-ıhlamur çayı ve portakal-nar soğuk sıkma suyunu çıkarıp içme yada narı tane tane kaşıkla yemek.

 


7—Koronavirus-Yemek Yeme Alışkanlıkları:

 

 

7.1--Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında daha fazla sebze-meyve satın alındığı, hazır yemeklerden uzak durulduğu ve daha az gıda israf edildiği gözlendi.

 

7.2--Hindustan Times'ın haberine göre, Belçika'da Antwerp Üniversitesinde görevli Charlotte De Backer'in koordine ettiği proje araştırması çerçevesinde 11 ülkede çoğu kadın yaklaşık 11 bin müşteri ile çalışma yürütüldü.

 

7.3--Araştırmanın ilk bulguları, Kovid-19 salgını sırasında uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle insanların evlerinde yeni yemek tarifleri denemeye mecbur kaldığını ve daha az gıdanın çöpe atıldığını ortaya koydu.

 

7.4--Müşterilerin hazır gıda harcamalarını kestiği, alışverişlerde daha fazla sebze-meyve satın aldığı ve sağlıklı beslenmeye çalıştığı görüldü.

 

7.5--Avustralya, Belçika, Şili, Uganda, Hollanda, Fransa, Avusturya, Yunanistan, Kanada, Brezilya ve İrlanda'da yürütülen araştırmada, bu ülkelerin neredeyse yarısında müşterilerin daha az tuzlu ya da tatlı atıştırmalıklar satın aldığı da gözlendi.

 

7.6--Örneğin Şili'de atıştırmalık satışında büyük düşüş, un ve maya satışlarında önemli artış meydana geldi.

 

7.7--Bu dönemde et, balık ve alkollü içecek tüketiminde ise değişiklik gözlenmedi.

 

7.8--Charlotte De Backer, "Sokağa çıkma yasaklarında insanlar daha sağlıklı besleniyor, kendi yemeklerini pişiriyor, daha fazla sebze-meyve tüketiyor." değerlendirmesini yaptı.

 

7.9--De Backer, süpermarketlerde harcanacak zamanı azaltmak için iyi bir planlama yapmanın bu duruma katkısı olduğunu belirterek, "Bir alışveriş listeniz varsa, önceden yiyeceklerinizi planladıysanız, bu listeye sağlıksız gıdaları ekleme olasılığınız azalır." diye konuştu.

 

 

8—Bağışıklığı Güçlendiren Takviyeler:

 

8.1--Dr. Turanşah Tümer, “Koronavirüsün kesin tedavi noktasında henüz bir sonuç almamış olsa da Kovid-19 ve benzeri pek çok kronik hastalıklara karşı vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirici alternatif tedavi yöntemleri belirlenmiştir.

 

8.2--Keza bizler de pandemi dönemi öncesinde yüksek doz C vitamini(soğuk sıkım-nar-portakal suyu,C vitamini balgam söktürücü evervesan tabletler-- ozon terapi ve glutatyon(glutatyon kaynakları bknz) uygulamaları yaptığımız hastalarımızın bu dönemi daha az hasarla atlattıklarını söyleyebiliriz.

 

8.3--Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici takviye karışımlar ile hastalık aşaması ve sonrasında vücudun tedavilere daha hızlı ve olumlu yanıt verdiğini söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

 

8.4--Koronavirüs tedavisindeki etkilerinin yanı sıra C vitamininin günlük olarak vücuda alınması gerektiğine de dikkat çeken Dr Turanşah Tümer, “Önemli bir antioksidan olan C vitamini, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

 

8.5--Ne var ki vücutta depolanmadığından her gün vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda tüketilmesi gerekir. Bu noktada C vitamini kaynağı olan besinlerin günlük beslenme planının içerisine mutlaka dahil edilmesi önerilir.

 

8.6--Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek, limon, domates, kırmızı ve yeşil biber, roka, maydanoz, marul, taze kuşburnu, ıspanak, brokoli ve lahana başlıca C vitamini kaynakları olarak düzenli tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.ve sarmısaklı yoğurt-yemekte yarım baş kuru soğan

 

8.7—Ayrıca C Vitamini açısından güçlü

 

1—Limonlu Kırmızı Biber ekilmiş Maydanozlu Kuru Soğan salatası çok iyidir.

2—Sağlığınız elverdiği ölçüde Çiğ sarmısağı yemek uygun olabilir.

3--Aspirin(örneğin bebe aspirini alınabilir) koronavirusta %30-%40 riski azaltmakta.

 

 

9—Gribal(Covid-19 da bu grupta) Hastalık Durumunda:

 

Hastalık ciğere inmeden hemen-Sağlık açısından uygun iseniz

 

1—Soğan salatası

2—çiğ sarımsak

3—1 ad kök zencefil+1 ad kök zerdeçal+yarım limon sıcak suda demle sıcak sıcak iç

4—Ardından yarım saat sonra  1 ad tylohot iç

 

 

10—Koronavirus-Pıhtılaşma:

 

10.1--İngiliz bilim adamları, virüsün nefessiz bırakarak değil, kan pıhtılaşmasına yol açarak öldürdüğünü tespit etti.

 

10.2--Ancak araştırmanın başkanlığını yapan Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Profesör Graham Cooke, bunun herkes için geçerli olmayabileceğini dile getirdi. Cooke “Vardığımız sonuçlara göre Covid-19 damara çok zarar veriyor.

 

10.3--Hangi hastada ve hangi damarlarda pıhtılaşma görüleceğini tam olarak bilemiyoruz. Şimdi, kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların işe yarayıp yaramadığını araştırıyoruz” diye konuştu.

 

10.4--Bilim insanları, Covid-19'un temelde bir solunum yolları hastalığı olsa da ilerlemiş vak'alarda kalp, beyin, böbrek gibi organların zarar gördüğünü belirtti. ACE-2 adı verilen enzime yapışarak hücreye giren Covid-19, hastalarının kanlarının kalınlaşmasına ve pıhtılaşmaya sebep oluyor.

 

10.5--Bu pıhtılaşma ise kalp krizi ya da felç gibi ölümcül sonuçlara yol açıyor. Koronavirüsün neden pıhtılaşmaya yol açtığını açıklayan Northwestern Üniversitesi kardiyoloji uzmanı Dr Robert Bonow, Covid-19 virüsünün hücre reseptörlerine yapıştığı gibi kan damarlarına da yapışabildiğini söyledi. Dr. Bonow bu nedenle virüsün hem damarlara hem de kalp kasına zarar verdiğini belirtti.

 

10.6--Öte yandan koronavirüs ölümlerinde şimdiye kadarki en büyük sebep olarak bilinen akciğer iltihabının engellenemediği durumda, hastaların solunum yetmezliği sebebiyle hayatlarını kaybettiği biliniyordu. Bu önemli araştırmanın sonucuna göre bilim insanları Covid-19 nedeniyle ölen hastaların kan pıhtılaşması nedeni ile hayatlarını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

10.7--yorum:doktor önersiyle akciğer tomografisine binaen pıhtılaşmaya karşı ilaç tüketmek.

 

 10--Koronavirusa Karşı Kırmızı Soğan:

 

1--Yeni tip koronovirüse ( Kovid-19) karşı mücadele devam ederken bağışıklık sistemini güçlendirecek gıda takviyeleri konusunda araştırmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, "İspanya ve Brezilya araştırma laboratuvarlarından çalışma grupları, Quercetin'in Kovid-19 hastalığına yakalanan yaşlı ve obez kişilerde koruyuculuk etkisini gösterdi. Bu etken madde, geniş bir antiviral yelpazesine sahip" dedi. Arıca, Quercetin'in en çok kırmızı soğanda bulunduğunu belirtti.

 

2--Yeni tip koronovirüse (Kovid-19) karşı mücadelede maske, mesafe ve hijyenin olmazsa olmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, "Kendimizi bulaştan uzak tutmak için bu üç kuralın yanında bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bağışıklık sistemimizi salgına karşı güçlendirmenin yolu özellikle bazı molekülleri yapısında bulunduran besinleri tüketmekten geçiyor. Bu maddelerin başında da Quercetin geliyor. Antik çağ insanları sağlık iksiri olarak Quercetin açısından zengin besinlere büyük bir önem vermişlerdir" diye konuştu.

 

2.1--Quercetin’in yeşil yapraklılar, soğan, elma, domates, bazı meyveler ve brokoli de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan çok güçlü bir antioksidan olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıca, şöyle konuştu:

 

1--" İnsan diyetinde en zengin antioksidanlardan biri olarak kabul edilen Quercetin; serbest radikal hasarına, yaşlanmanın ve iltihaplanmanın etkilerine karşı savaşmada önemli bir rol oynamaktadır.

 

2--Bu güçlü antioksidan bileşiğin özellikle de anti-inflamatuar bir enzim olan ananasın içinde bulunan bromelain ile birleştiğinde etkisi artmaktadır.

 

3--Quercetin’in en çok kırmızı soğanda olmak üzere biber, çilek, kuşkonmaz, narenciyeler, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kırmızı marul, kızılcık, yaban mersini, ahududu ve çayda bulunmaktadır.



11--Koronavirus Sonrası Koku Kaybına Karşı Gül Koklamak:


1—Koronavirus sonrası oluşan Koku kaybında; koku egzersizi olarak adlandırdığımız, karanfil, limon, gül, okaliptüs gibi keskin ve belirgin kokuları gün içinde fırsat buldukça koklayarak koku merkezimizin uyarılmasını ve koku duyusunun geri gelmesini kolaylaştırmaya çalışmak gerek.


2-- ilaç olarak, ileri vakalarda sistemik ,steroid, hafif vakalarda alerjik rinit’te kullandığımız .buruna topikal steroid spreyleri, inflamasyonu gidermek için kullanılırken  B ve D vitamini gibi sinir iyileşmesini hızlandıran vitaminleri gıda takviyesi olarak önerilebilmekte.


3—Ayrıca sigara içmek iyileşmeyi geciktiriyor.



12-Kovide yakalanıldığında tedavi süreci-yorum ve öneriler:


1--pcr testi yaptırıp pozitif ise hem hastalığın başında hemde örneğin 10 gün sonra tekrar akciğer tomografisi çektirmek

2--pıhtı atımına karşı doktor önerisiyle ilaç almak

3--Hastaneye gidip dahiliye doktoruna tam muayene olmak

4--solunum zorluğuna karşı doktorlar tarafından ağızdan fısfıs vs verilebilmekte

4.1--akciğeri güçlendirmek için çam kozalak macunu tüketilebilir.

5--balgam çıkartmak için eczaneden mukovit c veya asist verilebilmekte.

5.1--doktor önerisiyle 2-3 kere serum bağlatmak-ileri yaşta ayaktan tedavi hastaları için özellikle.

6--doktor tarafından kovidin bloke olması için piravirli ilaç verilmekte.doktor önerisiyle 2 hafta kullanılabilir.

7--dahiliye doktoru soğuk algınlığına karşı ve zatüre riskine karşı ilaç verebilmekte.

6--alınan ilaçlara karşı mideyi korumak için mide koruyucu ilaç doktor tarafından verilebilmekte.


7--vucudu kuvvetlendirmek için

1--hafif sarmısaklı yoğurt tüketmek-sarmısak tansiyon düşürebilir.dikkat edilmeli.Her halükarda doktorunuza danışılmalı.

2--soğuk sıkım nar ve portakal suyu karışımını devamlı tüketmek

3--işkembe-tarhana çorbası-ıspanak yemeği-kuru fasulye gibi kuvvetli yemek tüketmek-

4--ızgara balık-sumaklı soğan ve roka tüketmek

4--kanı tazelemek için siyah üzüm-badem tüketmek

8--konu hakkında bilgilenmek.-sosyal medya-youtube-gazeteler-hastalığı geçirmiş kişiler vs.herhalükarda doktorunuzun programına uymak.


 

Kaynak: 

1--https://www.milligazete.com.tr/

2--www.turkiyegazetesi.com.tr-İHA

3--www.milligazete.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 1237

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.