MAKALELER / Hava Kirliliği İyi Kolesterol Seviyesini Düşürüyor






Hava Kirliliği İyi Kolesterol Seviyesini Düşürüyor:


1--"Medical News Today" internet sitesinde ABD'de yapılan Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" dergisinde de yayımlanan bir araştırmaya yer verildi. Araştırma özellikle trafiğin neden olduğu hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde yaşayan yetişkinlerin HDL seviyesinin düşük olabileceğini ortaya çıkardı.


2--Havadaki zararlı parçacık oranı PM'ye ortalama 3 ay maruz kalan kişilerin, PM'ye daha az maruz kalanlara oranla HDL partikül sayılarının düşük olduğu görüldü.


2.1--PM bileşeni olan ve büyük oranda motorlu taşıtlardan kaynaklanan karbon siyahına bir yıldan uzun süre yüksek oranda maruz kalanların, karbon siyahına daha az maruz kalanlara göre düşük HDL seviyesine sahip olduğu belirlendi.


2.2--Hava kirliliğinin HDL seviyesini erkeklere nazaran kadınlarda daha çok düşürdüğü saptandı.


3—Yapılan bir araştırmaya göre  hava kirliliğine bağlı havadaki nano partiküller insan vücudunda hücrede enerji santrali olan mitokondrinin yapısına girerek hücrenin sağlıklı çalışmasını bozabiliyor.Kolesterolun bir görevide kanın akıcılığına etki etmek.Mitokondrinin enerji üretimi aksamaya başlayınca vücut bunu dengelemek için iyi kolesterolü düşürüyor olabilir.


Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik





Makalenin İzlenme Sayısı : 255

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.