MAKALELER / İstanbul İçin Araç Trafik Yoğunluğu Tahmin Sistemi Kurmak






İstanbul İçin Araç Trafik Yoğunluğu Tahmin Sistemi Kurmak:


1—İstanbul da vs hava güzel olunca ne kadar araç sahibi varsa trafiğe çıkabilmekte.Bu durumda yollarda araç yoğunluğuna bağlı akış hızı oldukça düşmekte.


2—Meteroloji Mühendisleri havanın nem,sıcaklık,basınç vs bağlı olarak hava tahmini yapmakta.Yapılan tahmin 3 günlük süreler için büyük ölçüde doğrulanabilmekte.


3—Büyük kentlerde benzer düşünceden yola çıkılarak ana arterler vs için araç yoğunluk tahmin sistemi geliştirilebilir.Havanın güneşli olması vs etkenler dikkate alınarak tıpkı hava tahmini yapılır gibi ilçe ve arter bazında trafik yoğunluğu tahmin sistemi geliştirilebilir.

 

3.1—Sistem için veri tabanı yandeks haritaları,ibb haritaları ve radyo trafikten geçmişe yönelik bilgiler alınıp yapay zeka ile oluşturulan sistem yoğun biçimde eğitildikten sonra uygulamaya geçilebilir.Bu sistem kurulduktan sonra yapılan tahminler Radyo trafik,yandeks,ibb trafik haritalarına dip not olarak düşülebilir.


3.1.1--Örneğin yandekste bir önceki gün …. Caddesinde …… saatleri arası trafik yoğunluğu %90 olacağı tahmin edilmekte olup araç sahiplerinin zorunlu haller dışında trafiğe çıkmamaları veya başka güzergah kullanmaları uygun olabilir şeklinde bir not geçilebilir.


3.2—Sistem İBB-Teknik Üniversite Meteroloji Bölümü(trafik akışı tahmini hava tahmini gibi düşünülebilir) ü ile işbirliği ile geliştirilip,İBB nin trafik Kontrol Merkezinde konumlanabilir.


4—İstanbul da çoğu yerde trafikteki akışın yavaşlamasına neden olan


1-yolun dar olması-yolun darlığına karşı İBB ya bağlı özel bir ekip dar yolları kendi ekibi ile genişletebilmeli (örneğin İstanbul Avcılar-K.Çekmece arası E5 te yol genişletilebilir)


2—Birbirini kesen yollar ve bunlara bağlı ışık olması.Bu probleme karşı en iyi çözüm ışığı kaldırmak için kesen yol için demirden tek araçlık köprü yapmak.Bu köprüleri ilçe belediyeleri herhalde rahatlıkla yapabilir.


3—Akşam saatlerinde E5 Haramideredeki yoğunluğun nedeni TEM e giren ve çıkan yolun aynı noktadan beslenmesi.Bu anlamda TEM giriş haramidereden daha geriden bir noktadan beslenmesi-kısaca aynı noktadan birkaç besleme yapılmaması varsa bunların dağıtılması-eğer aynı noktadan birkaç girş varsa yolu mümkün olduğunca genişletmek olabilir.


4--Kısaca öyle makro çözüm yerine her problem için özel çözüm üretmek söz konusu olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 343

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.