MAKALELER / Böbrek Dostları-Taş Oluşumuna Karşı Kavun-Limonata








Böbrek Dostları-Kavun-Limonata

 

1--Toplumun % 15’inde görülmekte olan böbrek taşları , Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrardaki yoğunluğunun normalden daha yüksek değerlere ulaşması sonucu oluşur.

 

1.1--Böbrek taşları idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Fakat idrar kanalı boyunca herhangi bir yerde takılarak idrar akışını engellenmesi durumunda şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar.

 

2--Böbrek taşlarından korunmada beslenmenin rolü olup, yaz aylarında aşırı çay ve kahve tüketimi, az su tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin ve hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınmasının taş oluşumuna yol açabilir.

 

3--Sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesi ve tüketilirken yanında yoğurt, peynir, süt gibi  vs olması uygun olabilir.

 

4--Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği limonata ve portakal suyu ve kavun böbrek dostu içecekler-gıdalar olup  ,taş oluşumuna karşı  oksalattan zengin yağlı tohumların-fındık, yer fıstığı, badem gibi yiyeceklerin azaltılması, kakao ve kakaolu içecekler ile kafeinin-kolanın az tüketilmesi önemlidir.

 

5—Taş oluşumuna karşı yaz aylarında terlemeye bağlı olarak sıvı ihtiyacının artacak olup günlük su tüketiminin en az 2-2, 5 litre (yaklaşık 8-10 bardak su) olarak ayarlanması ve alınan tuz miktarının kısıtlanması böbrek taşlarının oluşumuna karşı önerilebilir.

 

6—Çocuklarda Cips, kraker, çerez gibi hazır gıdalar, çocuklarda taş oluşumuna zemin hazırlıyor. Çikolata, çay ve kahve gibi çocuk beslenmesinde olmaması gereken şeyler yerine sebze-meyveye ağırlık verilmelidir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 436

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.