MAKALELER / Kuraklık İle Mücadelenin Ana Hatları-Türkiyede








Kuraklık İle Mücadelenin Ana Hatları-Türkiyede:


1-Kuraklık, atmosferik sistemler tarafından geçmişte hep oluşturulmuş ve gelecekte de oluşturulmaya devam edilecektir.


2-Kuraklık , sadece küresel iklim değişikliğine bağlı değildir. İklim değişikliğinin hiç gündemde olmadığı zamanlarda da dünyada çok büyük kuraklıklar yaşanmıştır.

 

a)-1907 yılında Çin’de 24 milyon,


b)-1921-22 yılları arasında Rusya’da 5 milyon,


c)-1900 yılında Hindistan’da 3 milyon insan     kuraklıktan dolayı hayatını kaybetmiştir.


3-Kuraklığın etkisi en fazla, suya talebin en yüksek olduğu zamanlar hissedilir, bu anlamda önceden önlem almak suretiyle kuraklığın etkilerinin minimuma indirilmesi hedef alınmalıdır


4-Kuraklıkla, ancak suyun tüketimini mevcut su kaynaklarının emniyet sınırı kadar tüketerek diğer bir deyişle su talebine göre arzını emniyet sınırı dahilinde eşitlemeye çalışarak mücadele edilebilir.


5-Kuraklıkla mücadelede  şehir,köy,kasaba,ülke bazında “Kuraklıkla mücadele  Planları” hazırlanıp uygulanmak suretiyle risk dahilinde yönetilebilir hale getirilebilir.


5.1--Bu planlarda meteorolojik veriler dahilinde su kaynaklarının durumu ve su tasarrufu için alınacak radikal tedbirler esas alınabilir.


5.2--ve bu planların köy,kasaba vs için ekonomik,tarımsal, sanayi için tedbir ve etkiler içeren talimatlar(askeri bir hiyerarşi bütünlüğü anlamında-sulandırılmadan) bütünü anlaşılmalıdır.


5.3--Yine büyük şehirler yaşanan su taşkınları ile mücadele,bu suların su havzalarına yağış anında aktarımı için yapılması gereken borulama ve donanımlarda önemlidir.


6-Türkiye’de kuraklık, sel ve benzeri meteorolojik afetler için ; kuraklık takibi ve risk analizleri yapmaktan sorumlu içinde Başbakanlığa bağlı özerk yapılı , üniversiteler, sanayi,tarım, yerel yönetim,merkezi idare ve ordudan  konusunun uzmanı ve teknik-kültürel perspektifi geniş yetkili kişilerden oluşan yönetim kurulu ve


6.1--bunu yönetebilir nitelikle uzun yıllar büyük ölçekteki projeleri yönetmiş öncelikle özel sektör kaynaklı bir başkan ve ona bağlı sözleşmeli personel den oluşan bir kurum oluşturulmalıdır.


6.2--Başkan yardımcısının ordudan gelen teknik personelin olması hiyerarşinin düzenlenmesine katkısı olacaktır.ve bu kurum tam yetkili olarak gereken talimatlar dizisini hazırlamak, uygulamak, yapılanları  meclise ve hükümete  raporlama yapmalıdır.


7—Yorum:


7.1—Küresel iklim değişiminin hızlandığı bu ortamda afet yönetimine bağlı kuraklıkla mücadele birimi kurulabilir ve bu birim üniversitelere araştırmalar yaptırarak ilgili birimlere raporlama yaptırabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 337

Eklenme Tarihi : 25.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.