MAKALELER / Sanayide Elektrik Enerjisi Tasarrufu-3







Sanayide Elektrik Enerjisi Tasarrufu-3:

 

1--Cam, demir, alüminyum, plâstik, kağıt gibi hurda malzemelerin yeniden kazanılması önemli bir enerji tasarrufu sağlayabilir. Örneğin eski cam ve şişe kullanarak cam üretiminde enerji tüketimi yaklaşık % 25 indirilebilir.

 

1.1--Cevher yerine hurdadan çelik üretildiğinde, enerji tüketimi dörtte bire düşer. 1 kg kağıt 4,1 kWh elektrik enerjisi, 36,2 kg karbon dioksidi tasarruf ettirir.

 

2--Süreç hatlarını, özellikle büyük miktarda enerji kullananları titizlikle inceleyerek ve gerekirse yeniden tasarlayarak, enerji tüketimi en alt düzeye çekilebilir.

 

2.1--Örneğin enerji yoğun bir süreç olan çimento üretiminde uygun bir teknoloji seçilerek, enerji tüketimi yarıya düşürülebilir. Yine ileri teknolojiler sayesinde 1 kg çelik üretimi için Japonya ve İsveç'te kullanılan enerji Hindistan ve Çin'de kullanılanın üçte biri olmaktadır.

 

3--Çevrim santrallerinde elektrik enerjisi ve ısının beraber üretilmesi verimi büyük miktarda yukarı çekmekte ve % 85 e kadar çıkarmaktadır. Oysa yalnız elektrik üretildiğinde verim düşük kalmaktadır. Bir fabrikada kurulacak böyle bir santral ayrıca yüksek maliyetli elektrik kesintilerinin olasılığını da azaltmaktadır.

 

3.1—Kojenarasyon-Çevrim Santralları ile Bölge ısıtması-Soğutması ve Sera ısıtması yapılabilir.

 

4--Eski sanayi donanımlarında verim genellikle düşük olduğundan, onların modernleştirilmesi veya yerlerine yeni modern donanımların alınması büyük enerji tasarrufunun yanında büyük üretim ve kalite artışı sağlayabilir, bir sanayi kuruluşunun rekabet gücünü arttırabilir, hatta batmasını önleyebilir.


5—Verimi yüksek Transformatör kullanarak enerji tasarrufu sağlanabilir.


5.1--AB'nde bir elektrik şebekesinin toplam kayıplarının % 40’ından fazlası transformatörlerde oluşmakta ve standart transformatör yerine az kayıplı transformatör kullanıldığında yılda 22 TWh enerji tasarruf edilebileceği hesaplanmaktadır


5.2-- Transformatörlerinde boşta kayıplara karşı uygulamada yaygın olarak kullanılan SiFe malzemeli transformatör nüveleri ile birlikte nüve malzemesi olarak amorphous malzemede kullanılması ile verim ciddi anlamda yükselmektedir.


5.2.1-- Yapılan ilk uygulamalarda amorphous alaşımlı nüveli transformatörler yüksüz durumda %80 oranında diğer nüve malzemelerine göre daha kazançlı olduğu ortaya çıkmıştır


5.2.2—Normal standart transformatörlerde yüksüz kayıp maliyetlerini 3$/W ile 7$/W arasında tutulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte amorphous nüveli transformatörlerde yükleme kaybı oranları 0.4$/watt ile 1$/watt arasında ortaya çıkmaktadır


6--Elektrik motörlerinde hız ayarı sistemleri kullanılarak enerji tasarrufu sağlanabilir


6.1-- Hız ayarı ortalama olarak % 40 enerji tasarrufu sağlamaktadır. O halde yalnız bu yöntem uygulanarak yıllık elektrikli tahrik tüketimi 133 TWh ve % 12 tasarruf oranı ile daha 133 TWh. 0,3.0,4= 133 TWh. % 12= 15,96 TWh enerji tasarruf edilebileceği görülür.


6.2--Bu miktar enerji 7 fosil yakıtlı elektrik santrali demektir. Elektrik enerjisinin birim fiyatı Almanya için 0,15 DM/kWh alınırsa, sağlanan enerji tasarrufunun parasal değeri 16 TWh. 0,15 DM/kWh= 2,4 G DM= 2,4 milyar DM= 1,23 milyar EUR olur.


Kaynak:Prof. Dr. Y. Müh. İlhami Çetin

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 268

Eklenme Tarihi : 25.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.