MAKALELER / Yeraltında Sıkıştırılmış Gaz Depolama








Yeraltında Sıkıştırılmış Gaz Depolama:


1-Yenilenebilir alternatif enerji (rüzgar, güneş vs) uygulamalarına süreklilik kazandırmak için Yeraltında sıkıştırılmış gaz depolama sistemi kurulmasını esas alır. Bu sistem daha çok basınçlı hava sistemine dayanmakta olup özellikle pik yüklerin karşılanmasında biriktirmeli HES  ler kadar uygun olabilir.


2-Çalışma Sistemi:Burada konvansiyonel gaz türbini, türbin ve kompresör olarak çalışmakta, hava akımı kontrol vanalarıyla yönlendirilmekte, basınçlı havanın geri kazanımı yeraltındaki boşlukla bağlantılı bir su kolonunun potansiyel enerjisi ile sağlanmaktadır.


2.1--Basınçlı hava depolama ortamının jeolojik yapısının uygun sızdırmazlıkta olması gerekir.


3--Türetici enerji talebi az olduğu zamanda kompresör çalıştırılarak yer altına basınçlı hava görderilmekte, havanın boşluğu doldurması ile rezervuardaki su yükselmekte ve basınçlı hava sıkışmış biçimde kalmaktadır.


4--Tüketici enerji talebinin arttığı pik yük anında ise vana açılarak, basınçlı hava türbine yollanmakta, basınçlı hava türbinde genleşip iş üretirken, havanın boşalttığı ortamı rezervuardaki su doldurmaktadır. Bu depolama için doğal boşluklardan yararlanılabileceği gibi, patlama ile boşluk da açılmaktadır.


5-Söz konusu depolama sistemleri 200-500 MW’lık puant yük santralları için kurulmaktadır.


6-İlk Kurulum Maliyeti , 35-40 ABD dolar/kW arasında bulunmaktadır.Elektriğin satış fiyatı bugün 5.5 sent/kWh  civarına düşebilmektedir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 430

Eklenme Tarihi : 25.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.