MAKALELER / Uzay Fiziği








1--Uzayda Yaşam-Gravitasyonun-Isının Ortadan Kaldırılması:


1--Uzay gemisi içinde insan organizmasının sağlıklı olarak barınabilmesi için gemi içinde bir gravıtasyon alanı olmak zorundadır ve bunun değeri dünya için geçerli olan yerçekimi ivmesi değeri olan 9.81 m/sne değeri sağlanmak zorundadır.


1.1--Geminin dünya veya bezeri gezegenden ayrılabilmesi için geminin altında gravitasyon alanın yok edilmesi  gerekir.ve bu şekilde  ancak gemi  gezegenden ayrılabilir.


1.2--Sonuçta gemi  tabanın yer tarafında antigravıtasyon alanı gerekirken geminin içinde 9.81 gravitasyon alanı gerekir


2--Çözüm1-gemi tabanı iç içe geçmiş tor olacak biçimde özel bir maden(alaşım) ve üzerinde. elektrik alanı(tel sarımı) bu özel maden gemi tabanının yer tarafında anti gravitik alan yaratırken geminin üstünde -ikinci tor tabakası sabit 9.81 gravitasyon alanı olusturcaktır.

2.1--Bu maden ancak sayısız deneme yanılma ile bulunabilir.ve gravitasyon ile ilgili yasalar daha sonra kuramsallaştırılabilir.


2.2--Önce temel fizik yasalarından yola çıkalım-bir bakır tel üzerinde manyetik alanın değişimi ile elektrik üretilir.buradan çıkan sonuç su olabilir. x madeni üzerinde yaratılan y(örneğin manyetik alan) alanının zamana göre değişimi ile gravıtasyon alan oluşur ve etrafındaki herşeyi çeker  altında ise antigravıtasyon alan oluşur ki hiçbir şeyi çekmez.


2.3--Uzay gemisinde gemi içinde 9.81 m/sne homojen gravite alanı oluşurken gemi dışında yine bir antıgravıtasyon alanı vardır.bu şekilde gemi gravıtasyon akımını gravıtasyon jeneratörü vasıtasyla gemi içine gravıtasyon taban panellerine bu akım girdiğinde tabanda oluşacak gravıtasyon alanı ve gemi dışındada tıpkı faraday kafesi gibi bir alan oluşacak ve gemi gezegenden rahatlıkla ayrılabilcektir.


2.4--Geminin uzayda yolculuğunda kullanacağı enerji hedeflenen gezegenin çekim kuvveti olacaktır.Gravıtasyon yasaları elektrik akımının temel yasaları ile benzerlik gösterebilir.Belkide ışık ve ısı yasaları ile benzerlik gösterebilir.


2.5--Bu şekilde gemi değişik gravitasyon alan ortamında ilerleyebildiği gibi aynı zamanda göktaşlarına karsı bu antigravitik alan bir koruyucu kalkan rolü oynayabilir.Antı gravitik alan ise bir nevi kütle itim alanı olup gemi derin uzayda ilerlerken bununla gemi göktaşlarından rahatlıkla korunabilir.


2.6—Bir yaklaşıma göre gravitasyon alanı için temel parçacıkların nötrinolardan daha küçük olması düşünülmekte.Bu anlamda çok ince enerjilerin ölçümü konusunda uygarlığımız belki çocukluk çağında olabilir.


2--Uzay Yaşamında Temel Fizik Problemleri-Isının Dalga Teorisi:


1--Uzay gemisi herhangi bir atmosfere girdiğinde karsımıza sürtünmeden kaynaklanan bir sıcaklık artışı ve buna bağlı geminin kavrulması tehlikesi söz konusu olabilir.


2--Bu probleme karşı gemi yüzeyi mümkün mertebe pürüzsüz hale getirilip sürtünmeden oluşacak ısı artışını kullanılabilecek en iyi malzemenin dayanacağı değerin altında tutmak.


3--Ayrıca gemi uzayda değişik sıcaklıktaki ortamlarda ilerlerken sırf ısı kalkanlarının malzeme dayanımı ile mi bu problemi çözeceğiz.


3.1--Burada bir yaklaşım yapabiliriz.ışık nasıl bir elektromanyetik dalga ise sıcaklıkta bir tür dalga hareketi olabilir.bunun kanıtı insana etki eden sıcaklık eğer dalga değil lineer bir fonksiyon olsa idi sıcaklık duyusu çalışmazdı.


3.2--Bu düşünceye dayanarak:


1-sıcaklık kaynağı bir tür elektromanyetik dalgaların x ışınlarından daha ince halleri-dalga hareketi  oluşturmakta ve bu dalgalar bir taşıyıcı kaynak ile(ısık/katı madde/akıskan) ile taşınabilmektedir.


2--Kaynağın sıcaklığı arttıkça kaynaktaki ısı dalgalarının frekansı da artar.Örnegin 5 C -sıcaklık farklı bir sıcaklığa göre göre frekansı düşük-dalga boyu çok uzundur.Frekansı ile cismin sıcaklığı  doğru orantılı yada sıcaklığı frekansxgenlık(amplıtud) fonksiyonu kabulü yapabiliriz.


3--Uzay gemisi uzayda ilerlerken karşındaki sıcaklık ortamının frekans ve genliğini her an ölçerek gemi  ısı kalkanında bu dış sıcaklık ortamına karsı tıpkı bir jamer gibi karşı-onu bütünleyen bir ısı dalgası üretmekte ve dış sıcaklık dalgası ile kalkanda üretilen aynı faz ve genliğe ve frekansa sahip karşı dalgalar ile ısı kalkanında karşılaşarak birbirini yok etmekte ve kalkan bu işlem süresince sadece belli bir alt limit sıcaklıkta bulunmaktadır.


4--Kalkanda dış sıcaklık dalgası ile üretilen dalganın karşılaşması olayı fizikte dalga girişimi olarak bilinir.


3--Uzayın  Geometrisi Üzerine Yaklaşım:


1--Matematikte geometrik yapılar form ve cebrik ifade olarak topoloji bilimi ile incelenmektedir.Kısaca Bir puro-bir simit-bir kürenin matematik araçlarla incelenmesi topolojinin konusudur.


2--19 yüzyıl Alman matematikçisi Bernhard Riemann herhangibir iki boyutlu uzayın yani böyle bir yüzeyin bir tür masajlamayla eğirliği her yerde aynı olacak  biçime dönüştürülebileceğini söylemişti.


3--Bu anlamda delik içermeyen(negatif eğrilik ile delik sayısı artar) yüzeyin eğriliği pozitif olmak zorundadır.Bu yüzey topolojik olarak küreye denktir.80 lerin başında Richard Hamilton ısının bir demir çubuktan aktığı gibi üç boyutlu uzayında kendini geometrikleştirmek için akmaya yönlendirilebileceğini ortaya attı.


4--Richard Hamilton 1988 de Riemann ın iki boyutlu yüzeyler için verdiği teoremi Ricci akışlarını kullanarak yeniden ispatladı.Yüzey aktıkça bir tür entropi ileriye doğru hareket eden uzayın geometrikleşmesine yardım ediyordu.


4.1--Aynı zamanda Ricci akışlarına yön kavramı getirdiği gibi çöken bölgelerin büyüklüğü  ve biçimini kontrol etme olanağı veriyordu.

Temel Varsayım:Uzay ,içini işgal ettiği mekan içinde  uygun bir şekilde masajlanarak ,bir çömlekçi ustasının kile şekil verdiği gibi şekillendirilebilir.


5--Daha da ileri gider isek,kainatta ,mekanda değişik uzaylar içinde bulundukları fizik yasalarına bağlı olarak oluşan masajlamayla değişik geometrilere sahip olabilirler.


6--Bu anlamda uzay gemisi,mekanda ilerleriken,hem içinde bulunduğu uzayın geometrisini oluşmasına neden olabilir,hemde örneğin küre formundaki bir uzaydan puro formunda bir uzaya geçebilir.Yani uzay tıpkı bir ısı akışı-su akışı gibi akmaktadır.


7--Uzay nehrinin bazı bölgeleri durgun bazı bölgeleri puro,bazı bölgeleri simit şeklinde olabilir ve içinde bulunduğunuz gemi simit şeklinde bir uzaydan,puro şeklindeki bir uzaya oradan da küre formundaki bir uzaya kurt deliklerinde geçerek ,geçilebilir.

Bu yaklaşım doğru ise ,uzay yolculularında karşımıza çıkacak problemlerin zorluğunuda ortaya çıkmaktadır.


8--Maddenin mekanda dağılımı(eski  bir deyişle uzayda dağılımı) ve ona bağlı oluşan uzay formları neler olabilir?Burada iki uzayın birbiri ile bağlandığı noktalara  ancak bir enerji akım ipçiği geçilebilir.Ve bu enerji akım ipçiği boyunca enerjini sabit olduğu öne sürülebilir.


9--Bu düşünce silsilesine bağlı olarak 4 boyutlu uzay ve zamanın topolojik olarak nasıl geometriler izleyeceği ayrı bir konu olacaktır.Burada uzayların içinde bulunduğu sonsuz büyük mekan içinde ,bir akış sistemi olduğunu ve form olarak yer işgal ettiğini alanı kabul etmekteyiz.

 


4--Uzay-Zaman Bükülmesi Üzerine Bir Kurgu:


1--Fenomeni: ABD de bir çiftçi tarlasında yürürken birden kayboluyor.Bunun üzerine ailesi kaybolduğu yeri çember içine alıyor.Çocukları hergün baba oradamısın diye soruyor.Babası Bir süre sonra ses vermeye başlıyor. Ancak zamanla sese gittikçe zayıflıyor ve sonunda yok oluyor.(kaynak:Zaman ve Evren,Johannes von BUTTLAR,Real yy, 1992)


2--Uzay-zaman çukuruna düşmüş yada yerin manyetik alanı nedeniyle zaman akış hızının sıfır olduğu noktada olan bir insan,orada olduğu halde, görünmez, olur.Eğer gemi dışında akış hızı sıfır ise gemi görünmez olur ve göktaşı(madde)çarpması sözkonusu olmaz. 


3--Zamanı kavram olarak değerledirilmeyip, kaynağı güneşler olan ve insanlara hayat enerjisi veren ,fıziksel -biyolojik sonuçları olan bir akış olarak kabul edersek, zamanın Yani zamansal yolun,iki bileşeni vardır 1-Bulunulan noktada zaman akış hızı ,2-süre ve bunların çarpımı zamansal yolu verir.


3.1--Formülü göreceli hale getirmek için(mutlak Koordinat diye bir şey yoktur) hız farkı ve süre farkının çarpımı olarak X,Y,Z doğrultusunda Yazılabilir. 3 mekan(uzay) boyutu,3 zamansal yol boyutu, toplam 6 boyut.X doğrultusunda Sx=(V2x-Vlx).(t2x-tlx) .

Uzayı=Lu,zamanı Lz vektör ile gösetrirsek Lu ile Lz in vektörel çarpımı L vektörünü yani bükülme fonksiyonunu verir.Bu anlamda uzay ile zaman vektörleri arasında açı vardır.


4--Uzay-zaman vektörü(L) eğrilirse(ki büyük kütle,yoğun magnetik alan, yüksek hız) bu noktada gravitasyon ortadan kalkar.


Eğer yeryüzünde bir trende gravitasyonu ortadan kaldırırsanız Çok yüksek hızlarda seyredebilir aynı anda uzayda foton jetleri ile ışık hızında (küçük itki Kuvvetleri ile)seyredebilir. 


Yapılması gereken gravitasyonu ortadan kaldırmak ve küçük itki kuvvetleri ile gemiye tepki vermek.


5--Geminin diğer bir problemide sürtünmeden dolayı oluşan ısıya karşı önlem almak.Burada ısının dalga teorisi önerilebilir.


Bu modele göre ısı tıpkı bir elektromanyetik dalga gibi dalga karakteine sahip temel kuarklar-parcacık boyutunda boyuta sahip pacacıkların akışıdır.


6--Bu modele göre böyle bir dalganın frekansı sıcaklık dalgasının titreş,im frekansını verirken,genliği ise bu dalganın sıcaklığını C olarak verir.Bu model doğru ise dalga girişi ile aynı genliğe ve frekansa sahip iki ısı dalgasının girişimi sonucu dgenlikler birbirini söndüreceği için mutlak sıfıra ulaşılır.


Gemi kalkanlarında eğer ısı ortadan kaldırılacaksa gelen ısı dalgaları gemi yüzeyinde girişime uğratılmalıdır.


Sonuçta ısı ile ilgili teoriler dalga teorisi çerçevesinde yeniden yorumlanabilir ve modellenebilir.


7—Öte yandan Nasıl magnetik alanda hapsedilmiş plazmada ısı korunamıyorsa Magnetik ayna yani magnetik alanda içinde kalan(tasarım) gemiye ısıl hiçbir kuvvet etki etmeyebilir.


Böylece geminin ısınması problemide çözülmüş olabilir. L=Lu+Lz= t(Vc+Vz)ters fonksiyonolarak magnetohidrodinamik vs benzer dif. denklemler kullanılarak 


1-gezegenin kütlesi ve hızı 


2-geminin magnetik alan yoğunluğu 


3-izafiyet teorisine bağlı olarak geminin hızı. Gemi uzaya çıktığnda Uzay-zaman bükülür ve gravitasyon ortadan kalkar. 


Gemi, küçük foton jet itki kuvvetleri ile ışık hızında seyretmeye başlar.


8--Temel varsayım:Zaman akış hızı,bulunulan noktadaki manyetik alan ile ters orantılı olarak Değişir. Aynı zamanda yoğun manyetik alan ile uzay-zaman bükülür ve gravitasyon. sıfıra yaklaşır. manyetik alanının zayıflamasının sonucu zaman akış hızı düşer ve Vz=0 olduğunda madde görünmez hale gelir. 


9--Örneğin gemi tıpkı faraday kafesi(yumurta gibi) dışında yoğun manyetik alan varsa Gemi görünmez hale gelir.Buna göre gemi içinde manyetik alan sıfır olup,zaman akış hızı çok yükselir ve zamansal yol artar.


10--Yukarıdaki fenomende çiftçinin bulunduğu noktada doğal manyetik alan çok yüksek olduğu varsayılıp, zaman akış hızı sıfır (yani zamansal yol sıfır) diğer Bir deyişle çiftçi mekanda aynı noktada olduğu halde zamansal koordinatta yok olur yani görünmez hale gelir.


11--Uzay -zaman huni gibi bükülürse bu noktada (uzay-zamanın çarşafa düşen top gibi eğrildiği noktada) gravitasyon sıfır olur. 


Ve gemiyi gezegene doğru ışık hızının üstünde görünmez olarak yol ahr.Uzay gemisinde telepatik olarak iletişim başlar.


12--Gemi ışık Hızı üstünde yol alırken bile evren çok(milyonlarca ışık yılı uzaklıkta galaksiler) geniş olduğu İçin ancak yakın gezegenlere ulaşılabilir. 


Öte yandan zamansal yolun ikinci bileşeni olan süre ise 1-hızın (gemi hızının-Rölativite teorisine göre(Einstein ın))la bağlantılı ve biyolojik faktörlerle bağlantılı bir parametredir. 


13--Işık hızında süre yavaşlar (zaman genişlemesi-süre genişlemesi,zaman geçmek bilmez)Gemi dışında yoğun gemi içinde zayıf manyetik alan bunlarla ters orantılı zaman akış hızları anlamına gelecektir. 


Gemi dışında zayıf zaman akışı Gemi içinde yüksek zaman akışı söz konusudur. 


14--Gemi içinde manyetik alana bağlı yüksek zaman Akış hızı ve ışık hızında kısalan süre birbirini dengeler ve zamansal yol yani ömür aynı kalır.


Uzay –zamanın  huni gibi bükülüğü noktada(uzay-zamanın çarşafa düşen top gibi eğrildiği noktada gravitasyon sıfır olur) gravitasyon sıfır olur.


15--Ve gemiyi gemi gezegene doğru ışık hızının üstünde görünmez olarak yol alır. Uzay ve zaman incelemek demek parçacık (plazma-magnetohidrodinamik) fiziği demek olabilir. 


Bu anlamda parçacığın yoğun magnetik alanda eğrilmesi neyse uzay-zamanında eğrilmesi aynı şey olabilir


16--Işık hızının sabit oluşu ve bu hızın üstüne çıkılamayışı teorisi eğer gerçek bir teori değilse ki sınamaya başladı ,insanın evreni anlama  yolunda önündeki düşünce engellerinden birisi de ortadan kalka ki herhalde ışık hızının üstünde hızlar olmalıdır ve mevcut bu sınır hava akışlarında ki ses hızı problemi öncesi duruma benzemektedir.Ses hızının aşılacağının teorik çözümlemesiyle ses üstü hızlar deneysel hale gelebilmiştir.


17--Öte yandan zamansal yolun ikinci bileşeni olan süre ise 1-hızın (gemi hızının-Rölativite teorisine göre(Einstein ın))la bağlantılı ve biyolojik faktörlerle bağlantılı bir parametredir. 


Işık hızında süre yavaşlar(zaman genişlemesi-süre genişlemesi,zaman geçmek bilmez). 


18--Gemi dışında yoğun,gemi içinde zayıf manyetik alan bunlarla ters orantılı zaman akışı hızlanmış anlamına gelecektir.


Gemi dışında zayıf zaman akışı Gemi içinde yüksek zaman akışı. Sonuçta gemi içinde manyetik alana bağlı yüksek zaman Akış hızı ve ışık hızında kısalan süre birbirini dengeler ve zamansal yol yani ömür aynı kalır.


19--Diğer bir deyişle gen modifikasyonu ile 1000 yıl ömür. Yakın gezegen gemilerinin tasarımı ile yakın gezegenlere gidip,kültür ve teknolojilerin tanımak ve inanç sistemlerini,ekonomik sistemlerini öğrenmek güzel olacaktır.


20--Ayrıca nasıl uygun bataklık şartlarında sivrisinek oluşuyorsa,uygun dünya(dünya şartlannına benzeyen) şartlarında yaşam ve organizmalar oluşur ve bu anlamda yaratılma edimi doğal bir olaydır. Önemli olan evrimin ilerlemesi yada gerileyip yok olmasıdır.


21--Bu konuda Yani dünyada insan evrimini,tarih sahnesinde bir var olan birden yok olan insansı ırkların Evrimini kim kontrol etti.Asıl bu sorunun cevabını vermek şimdilik zor.


Ancak inanç olarak Dinler cevap verebilir.Buna karşın türlerin evrimi değilde,türün kendi içinde evrimi sözkonusu olması daha doğru gibi geliyor, ancak türün kendi içinde evrimini,uygarlığın gelişimini kim kontrol etti.


22--Tüm türlerin ortak gen havuzu bakteri ise bakteriden insana doğrudan geçiş(yada mutasyon) nasıl oldu(yaratıcı tarafından kontrollü radyasyon+iklim ile mi?)


23--Temel yaklaşım: parcacığın yaratılması aynı anda onu çevreleyen mekan ve uzayıda aynı anda yaratır




5--Zaman-Uzay Üzerine Kurgusal Yaklaşımlar:

Puzzle nın Parçaları:


Genel Yaklaşım:P1


1-Zaman bir tür ince enerjidir.Kaynağı,  yıldız sisteminin güneşleri olabilir.


2-Bu enerji aynı zamanda DNA ya hayat verir ve yaşam enerjisi olarak da canlıların yaşamasını  saglar.Bu enerjiyi en iyi alan geometrik forma DNA sahiptir.Bu enerjinin belirli kritik degerin altında alınması kansere sebep olabilir.


2.1--Antioksidant maddelerde bu enerji yogun olabilir.Bu enerjinin uzay yolculuklarında büyük önemi olabilir.Bu enerjinin zayıf oldugu uzay bölgesinde gemide bu enerjinin normal alımını sağlayacak düzen olmalıdır.


3-Zaman enerjisinin uzayda hız dagılımı farklı olabilir.Hız gradyenleri(çizgileri) değişik değerler alabilir.


3.1--Güneş için önerilen  füzyondan enerji üretilmesi görüşü yerine yerine şu görüş te önerilebilir.Güneşin füzyon reaktör olması sonuçta kaynakları bitince sönecek yıldız olmasını gerektirir.


3.2--Öte yandan yaklaşıma göre Güneş bir çeşit çevrim motoru da olabilir.Güneş veya güneşler evreni kaplayan kara enerjiyi maddi parçacık enerjisine çeviren fırın motorlar olabilir.Bu anlamda güneş evren çökene kadar(çökeceği nerden belli) çalışma limiti sonuna kadar kara enerjiyi ışınım enerjisine çevirmeye devam edecektir.


3.3--Zira çevireceği kara enerji ile bütün evren kaplanmış durumda.Yine bun görüşe göre güneş hiçbir zaman bitmeyecek ve sürekli kara enerjiyi ışınıma çevirmeye devam edecektir.


3.4--Bu güç karşısında yaratıcının azametini bütün ihtişamına rağmen ancak bize verilen algı kadar hissedebiliyoruz.


4-Zamansal yol geçmişte gelecekte ve simdide hapsolmuştur.Yapacagınız şey hangi noktaya varmak istediginiz. Zamansal yol ile zaman yani yıl veya an kastedilmektedir.Zamansal yol

 zaman akıs hızı ile sürenin carpımına eşittir.


4.1--Zaman akıs hızı muhtemelen ışık hızı veya üstünde olabilir.Zaman akış hızını ışık hızı kabul edersek 1974 yılının zamansal yolu

1974 yılını süre olarak kabul edersek sanıyeye cevirip ışık hızıyla carparsak 1974 yılının km cinsinden zamansal yolunu bulmuş oluruz.


4.2--Şimdiki zamansal yol  ; geçmiş  zamansal yol ile gelecek zamansal yolun karelerinin toplamının kareköküne eşit     olarak  ifade edebiliriz.


4.3--Yani simdiki zamansal yolun(zamanın) iki bileşeni vardır .Bunlargeçmiş zamansal yol ile gelecek zamansal yoldur.Herhangibir cismin 3 uzay boyutu+geçmis-gelecek olmak üzere 2 zamansal boyutu ve sonuçta 5 boyutlu olarak tanımlanabilir. 


4.4--Tek zamansal boyut nokta ile ile ifade edilirken 2 zamansal boyut ile bir yüzey (gecmis ve gelecek boyutu olan) tanımlanabilir kısaca zamanı bir yüzey olarak tanımlayabiliriz. 


5-Hız-sure ilişkisi ve görelilik bagıntısı:Einstein hız ile zaman arasında (ki biz burada süre    olarak anlıyoruz) kurdugu bagıntıya göre cisim ısık hızına erismeye başladımı süre kısalır    sürenin kısalması sonuçta geminin aldıgı zamansal yolu kısaltır.


5.1--Bulunulan mekan   noktasında daha önceki zamansal yola erişilir.Örnegin pariste ışık hızına erişen bir     kabinde bulunan bir kişi zamansal yolun kısalması sonucu Fransız ihtilalinin içine girebilir.


6-Uzayın Yapısı:


Parmağımın ucunda bir evren var desem ne anlaşılır.Burada uzayın yapısı ile ilgili    varsayımlarda bulunacağız:


6.1-Küresel-Puro veya degisik biçimdeki uzaylar mekanda yer işgal etmiştir.Her yeni uzay     yeni bir yaşam alanı yeni bir evren demektir.


6.2-Bu uzaylar akış halindedir.Akışın yönüne muhtemelen dış cidarın etkisi olabilir.Ve bu uzayın muhtemelen bir hacmi vardır.


Kurgu: alfa centuride   uzay gemimizle ilerlerken  bir kurt deliğinden puro biçiminde bir uzaya geçtik.


6.2.1--Puro biçiminde bu uzayın özellikleri birden alfa centuri ortadan yok oldu. Anlamıştık ki bu uzayda alfa centuri yoktu.Tekrar   aynı kurt deliginden geri cıkıp alfa centuriye dogru yol  almaya başladık.


6.2.2--bunca yıllık gemi ile uzay yolculuklarında degişik uzaylarla karsılastım.Stabıl veya sürekli akan  uzaylar vardı.Ve bu uzaylar tıpkı caydanlık kaynarken suyun içinde olusan kabarcıklar gibiydi.Bir uzaya her zaman, zamanın yani sürenin sıfır oldugu kurt deliginden  giriyorduk.


6.2.3-Zamanın yanı sürenin sıfır olması ile başka bir evrene giden yollardan biridir.Diger yand. zaman akış hız dagılımında Vz:0 oldugu yani akış hızının sıfır oldugu noktaya    gidebilmek.


6.2.4--Eger Vz:0 akım cizgisine bir kelebek binebilirse(frekans eşleştirme)  zamasal yol sıfır olacagı için fiziksel yolda sıfır olur(s:v.t(t:0)) bu durmada bir anda  kelebek kendini istanbulda bir çayırda bulur.


7--Temel Yaklaşım-P2-Zaman-Uzay Akışı

Kullanılan semboller:

Vz:ortamda zaman akış hızı(km/s)       t:süre  Rx:zamanda geçmişe alınan yol(yıl)

 Ry:zamanda gelecege alınan yol(yıl)   R:şimdiki zaman(yıl)       Vg:uzay gemisinin hızı

FORMÜLLER:                            2   2    2

1-  Rx:Vz.t1       Ry:Vz.t2         R:Rx+Ry

 

7.1--TEMEL VARSAYIM:Zaman uzayda degisik hızlarda akan cok ince bir enerji türüdür.Ve bu enerji ile canlılar yaşamlarını sağlarlar.Bu enerjinin  bir yönü biyolojik yöndür.Öte yandan Ve bu  enerji diğer doğa enerjileri ile etkileşim halindedir.Diğer kontrol edilebilen doga enerjileri İle bu enerji kontrol edilebilir.


7.2--Örnegin elektromagnetik kuvvetleri kontrol ederek zaman Enerjisini kontrol edebiliriz.Muhtemelen bu enerjinin akış hızı ışık hızının üstünde olabilir.Uzayda degişik güneşler bu enerjinin muhtemel kaynakları olabilir.


7.3--Bu enerji metal telde akabildiği gibi değişik  ortamlar bu enerjiyi değişik oranda iletir.Aynı zamanda bu enerjinin kontrol edilebilmesiyle


1-geçmişe veya geleceğe gidilebilir ve olayların korunumu gereği geleceğe müdahale edilemez ancak geçmişe yönelik tarihsel ana akışı  yönlendirmek için Fedbek yapılabilir.


7.4--Bu enerji o kadar incedir ki hatta ışıktan bile incedir/ okyanusların dibinde hayatı mümkün kılar.Bu enerji derin kuantum mekaniği yasalarına baglı olarak kanunlanabilir.


7.5--DNA nın geometrik formu bu enerjiyi en iyi alacak biçimde tasarlanmıştır. Uzay yolculugunda  ; Bu enerjinin gradyenlerınin uzayda cok zayıfladığı yerde bu enerjinin aküleri ile yaşam mümkün kılınabilir.


7.5.1--Bu anlamda kök bitkiler/deniz suları kısaca her yiyecek ve içecek bu enerjiyi yoğun veya daha az yoğun olarak depo edebilir.


Yiyeceklerin pişirilmesi ile bu enerji  tıpkı bir üst yörüngeye  çıkmış elektron gibi enerjisi yükselir ve belirli bir süre sonra bu enerji bozunuma uğrar.Böylece Canlı çürümeye başlar.


7.6--Ortamda ısının çekilmesi ile bu enerjinin bozunma hızı düşürülebilir. Geçmişe ,ancak bu enerjinin mekandaki hızı ile oynayarak gidilebilir.Bu Bir nevi akışkanlar mekaniğinin kuantum mekaniği ile bereber matematik yorumuyla daha iyi anlaşılabilir.


7.7--Eğer bu enerjiyi üreten zaman pilinden elde edilen plazma bir dar kesitten geçirilirse akışın hızı yükselir.


Yada Zaman pilinin zaman plazması üretim debisi kontrol edilerek, Gemi ışık hızının üstünde ilerlerken aynı zaman koordinatları korunabilir.


7.8--Bu da Işık yılı uzaklıklarda aynı zaman koordınatlarına yaklasık gidilip gelinebilir.Bu durumda gemi ışık duvarını aşarken olusan sok dalgalarından da gemiyi koruyacak tasarımın var olması gemi içinde yasayanlar için gereklidir.


7.8.1--Ayrıca gemi zaman Enerjisine karşı çift cidarlı olmalıdır. cidar gemi icinde yaşam sınırı kadar Enerjinin akışına izin vermelidir.

Dışarıdaki cidar ise gemi için gereklidir.


7.9--Bu enerjinin özelligi geregi  güneşlere dogru ilerlerken gemi hızı ile zaman akışının Ters yönlü ilerlerken zaman akış hızı iki katına cıkar bu durumda gemi içinde hız düsürülmelidir.Aksi takdirde canlının yaşamı  mümkün olmaz ve bulunulan zaman Koordinatı degişir.


7.10--Zaman akış hızı ile bu degisimler olur iken  zamansal yolda İkinci degisken olan süreyi de degistiren kontrol faktörleri olabilir.Bunlar muhtemelen Biyolojik  yada ruhsal faktörlerdir. Ornegin süreyi aşağı çekerek zamansal yol yani bulundugunuz andan geçmişe gidebilir,zihin ekranında vecd halinde geçmişi yada gelecegi vizyon olarak algılayabilirsiniz


7.11--Bu anlamda  süre(t)  canlının ruhsal yapısının Fonksiyonu iken zaman akıs hızı(Vz) bulunulan teknolojiye yani kontrol edilebilen Fizik kuvvetlere baglıdır.Yukarıda Rx :zamanda X ekseninde geçmişi/Ry zamanda Y ekseninde gelecegi,bu iki degerin karekökü bulunulan yılı yani zamansal yolu temsilEder.


7.11.1--Yapılması gereken Vz ve t  yi degiştiren teknolojiyi ortya koymak olacaktır.Bu zaman sisteminde  Rx-Ry  izafi ekesen takımında kainatın ezelde ve ebede hep var oldugu bing-bangın evren icin varoldugu zamanında icinde bulundugu mekanı doldurdugu düsünülmelidir. 


8--Genel Yaklaşım-P3- Uzayın Masajlamayla Akışı


8.1--19,yüzyıl alman matematikçisi Bernhard Riemann herhangibir iki boyutlu uzayın yani yüzeyin bir tür masajlamayla,eğriliği her yerde aynı olacak biçime dönüştürülebileceğini söylemişti.

Delik içermeyen(negatif eğrilik ile delik sayısı artar) yüzeyin eğriliği pozitif  olmak zorundadır.


8.2--Bu yüzey topolojik olarak küreye denktir.Richard Hamilton ısının bir demir çubuktan katığı gibi üç boyutlu uzayında kendini geometrikleştirmek için akmaya yönlendirilebileceğini ortaya attı.


8.3--1988  de Riemanın iki boyutlu uzaylar için verdiği teorem  Ricci akışlarını kullanarak yeniden ispatladı.


Yüzey aktıkça bir tür entropi ile ileriye doğru hareket eden bir uzayın geometrikleştirilmesine yardım ediyordu.


Bu aynı zamanda Ricci akışlarına yön kavramı getirdiği gibi çöken bölgelerin büyüklüğünü ve biçimini kontrol etme Olanağı veriyordu.

 

8.4--Temel Varsayım:Uzay mekan içinde uygun şekilde masajlanarak bir çömlekçi ustasının  Kile şekil verdiği gibi şekillendirilebilir.


Daha da ileri gidersek kainattaki mekanda değişik Uzayların fizik kanunlarına bağlı olarak  uzaydaki enerjiye bağlı olarak ,enerjik masajlamalar ile değişik geometrilere sahip uzayların oluştuğu iddia edilebilir.


8.5--Örneğin uyaz yolcuğu yapan bir gemi,küresel bir uzaydan kurt deliği ile(iki uzayın birbirine bağlandığı delik-elma kurdunun elma içinde çekirdekten dış yüzeye oradan başka bir elmaya geçtiği yol) puro şeklindeki bir uzaya geçebilir.


8.6--Yani uzay tıpkı su akışı gibi mekanda akmaktadır.Uzay nehrinin bazı bölgeleri durgun akarken bazı bölgeleri hızlı akmaktadır.Bu yaklaşım uzay yolculukları iin önemli bir problemdir.


8.7--İki uzayın birbirine bağlandığı kurt deliklerini akışkanlardaki akım ipçiği boyunca nasıl eneji sabit kalıyorsa.kurt deliğinde de toplam enerjinin sabit kaldığı kabul edilebilir.Burada mekanın sınırsız olduğu ve sonlu uzaylara Sahip geometrilerin bu uzayı işgal ettiği kabul edilmektedir.


9--Temel Yaklaşım-P4:Topoloji ve Uzay

Uzay,Einstein ın genel görelilik teorisine göre aktif bir oyuncudur.


9.1--Temel Varsayım: Uzay ,mekanda 1-Akış halindedir 2-mekanda yer işgal eder 3-fizik kuvvetlere bağlı olarak topolojik anlamda bir geometriye sahiptir.


9.2--Bu geometri,topolojik olarak 3-küre olabilir.Tor şeklindeki uzaydan, Kurtdeliği(karadelik) yoluyla 3-küre uzayına geçen,bir uzay aracı için geometri tamamen farklılaşır.3 Boyutlu uzayın alabileceği, bütün Şekiller,Perelman ve Thurston un çalışmalarıyla  eksiksiz bir katalog haline gelmiştir.Bu anlamda içinde bulunduğumuz uzayın şekli 3-küre olabilir.


9.3--Farklı geometrilere sahip Uzayları,topoloğun  oyun hamurundan yapılma fincanı simite çevirdiği gibi,fiziksel Kuvvetlerde farklı geometriye sahip uzayları daha farklı geometrilere çevirebilir. KısacaUzay ,dinamik bir oyuncudur.


Alıntı:kaynak:Bilim ve Teknik,aralık2004-s:66:Uzayın Şekilleri


9.4--Uzay,sonlu yada sonsuzluğundan bağımsız olarak 3-manifold yani boyut ile temsil edilebilir.Manifoldları inceleyen matametik dalı topolojidir. 


9.5--Yapısı en basit 3 manifold nedir?.3-küre olarak adlandırılan uzay,en basit ve sonlu 3-manifolddur. 


Bundan 100 yıl önce Fransız matematikçi Henri Poincare ileri sürdüğü sav:3-manifoldlar arasında yer alan 3-küre  Benzersizdir ve başka hiçbir 3 manifoldun  bu denli basit özellikleri yoktur.


9.6--Poincare nin Savı,bu türden karmaşıklığı olmayan yegane 3-manifoldun 3-küre olduğunu Öne sürer Küreyle bu nitelikleri paylaşan herhangi üç boyutlu nesne,3-küreyle,aynı biçime sokulabilir.


9.7--Topologlar için bu nesne,3-kürenin bir başka kopyasıdır.3-küre,hepimizin bildiği 2-kürenin bir çok özelliklerini taşır.


Küre şeklindeki iki lastik balon,temas edecek şekilde birleştirilirse 3-küre oluşturur,yalnızca tek lastik balonun zarı yada lastiği 2-küre oluşturur.


9.8--2-küre de boyut 2 boyut(yüzey),3-kürede boyut 3 boyuttur.Bu lastiklerden biri güney kutbu, diğeri kuzey kutbu olup,kutup merkezi lastik balonun merkezidir.


9.9--N kürede boyut Ndir.3-kürede insan kendini,bildiğimiz 3 boyutlu uzaydaymış gibi algılar.1-küre ise tek 2boyutlu olan çemberdir.


9.10--Matematikçi için disk yüzey olup 2 boyutlu toptur.2-boyutlu   diski,oyun       hamurundan şekillendirerek 2 yarım küreye ve bunları birleştirerek 2-küreye dönüştürüp,bir yüzey elde edebiliriz.


9.11--Bu küre(2-küre)  üzerinde aynı doğrultuda yürüyen karınca sonunda bu yüzeyde aynı noktaya gelir.


9.12--Topolog ,oyun hamurundan bir nesneyi kesmeden,delik açmadan parçalamadan,yapıştırmadan sadece bastırıp ve yuvarlayarak şekil verebiliyorsa yeni geometri ile eski geometrik nesne aynı şeydir.


9.13--Bu anlamda bir fincan bu işlemlerle simite(tor) a dönüşebildiği için topolojik olarak fincanla simit aynı şeydir. 


9.14--Yine benzer şekilde tor(simit)  İle küre aynı şey değildir. Topolojik olarak yüzeyler arasındaki farklılık kulp sayısıyla belirlenir.


9.15--Küre pozitif eğriliğe her noktada sahiptir.


1--Tor ise(lastik tor kesilerek dikdörgen düzleme dönüştürülebildiğinden eğriliği sıfır,


2--çift simit ise eğere dönüştürülebildiğinden negatif eğriliğe sahiptir.


9.16--Bir manifoldu geometrikleştirerek ona uniform biçim verme amacıyla  Sıcaklık akışını düzenleyen Ricci akış denklemi kullanılabilir.


9.17--Bir silindirik tüple bağlanmış  İki kürede Ricci akışı anormal sonuçlar vermesi ve bu problemi kesme+tüpün ucuna Küre parçası ekleyerek çözen,


9.18--Perelman,bu tekillikleri çözerek,Poincare savını ispatlamıştır.

Sonuçta Ricci akışı ve ameliyat yönyemleri bütün 3-manifoldlara uygulandığında,mutlaka 3-küre gibi tek biçim elde edilecektir.


9.19--Fizikçiler Planck boyutunda(atomik boyutta),içinde yaşadığımız uzayın çok farklı görünebileceğini düşünüyor.Tıpkı ,bir sürü ilmeği ve kulpu olan bir köpük gibi.


9.20--Matematik-fizik,topolojik matematiğe benzer.Perleman ın teknikleri yeni bilgiler getirebileceği gibi ,içinde yaşadığımız uzayın şekli konusunda da bizi aydınlatmış olacaktır.


9.21--Yakın zamanda samanyolunun dışına çıkacak,uzay gemilerinde(gravitasyon probleminin çözülmesine bağlı olarak) uzay topolojisi önemli bir konudur.


9.22--Tıpkı yeni dünyayı keşfe çıkan gezginlerin coğrafya konusundaki bilgileri gibi.Kısaca,uzay topoloğu,uzay coğrafya araştırmacısı gibidir. 

 

10--Temel Yaklaşım-P5:Uzaydaki Sifonlar(Karadelikler)-Zaman Uzayı(sıvı gibi) Büküyor 

10.1--Uzay ve zaman Mekan evrenini(kabını) bir sıvı gibi doldurduğu ve karadeliklerin,bir kaptan(mekan evrenininden) diğer kaba geçen geçitler olduğu,


10.2--bu kapta gezegen ve diğer kütlelerinbu kabı dolduran sıvı(zaman ve uzay) içinde yüzdükleri,


10.3--karadelikler vasıtasyla evrenlerin birbiri ile uzay-zaman-enerji alış verişi yaptığı ve 


10.4--sonuçta tüm bu kaplar ile bir ekosistem oluşturduğu ve bununda ana mekanda yer aldığı iddia edilebilir. 


10.5--Bu sifonları kullanarak dünyadaki atıkları farklı uzaylara çöp kovası gibi depolayabilirmiyiz (yaşam yoksa)


11--Temel Yaklaşım-P6:Zaman Bir Kavram Değildir.


11.1--Süre ile zaman kavramı karıştırılmaktadır.Zaman çok ince bir enerji türü olabilir.


11.2--Herhangibir tarihi belirtmek için zamansal yol kavramı Kullanılabilir.


11.3--Zamansal yol süre ile zaman akış hızını çarpımı olarak ifade edersek bulunulan zaman yani zamansal yol geçmiş zamansal yol ile şimdiki zamansal yolun karelerinin karekoku gelecek zamansal yolu verir.   

Rg:şimdiki an(zamansal yol)                                                              Rf:Vzxt1     Rp:Vz2xt2       


Rf:gelecek zamansal yol(tarih)  

                                        

Rf:Rp+Rg      

Rp:geçmiş zamansal yol(tarih)                                

Vz1:geçmiş zaman akış hızı                   

t2:geşmişe yönelik süre

Vz2:gelecek zaman akış hızı                   

t2:gelecege yonelik süre


11.4--Örnek:


Rf:1998 olsun   Rg:1950 olsun  bu durumda Rp:435  olur Rp:435:300.000(km/s)x t2                                                                              buradan    t1:0.00145 sn


11.4.1--Bu örnekte  1950 yılında bir medyum t1:0.00145 sn de   435 yılına düşünce yoluyla gidebilmekte ve buradaki vizyonu izlemekte yada  t2:0.0066 sn de 1998 yılı vizyonunu

İzleyebilmektedir.


Burada zaman akış hızının ışık hızı oldugu varsayımına dayandırmaktayız.


11.5--Oysa geçmis ve gelecek ve de şimdi mutlak anlamda tektir.Kısaca geçmiş-gelecek-şimdi aynı anda hapsolmuştur yani saklanmıştır.


11.6--Bizi yapacagımız saklanan bu zamanlara teknik yada düşünce yoluyla erişebilmektir. Teknik yolla erişmek Vz yani zaman akış hızını degiştirebilmekten geçmektedir.Vecd yada Düşünce yoluyalda erişmek süreyi zihin yoluyla degiştirmekten geçmektedir.


11.7--Kainatta zaman Degişik mekanlarda degişik hızlarda akmaktadır.Bu akışa baglı olarak zaman akış hızları Farklıdır.


1--Akış hızının yüksek oldugu yerlerde zamansal yol  uzamaktadır kısaca gelecege Gitmekteyiz.Zaman akış hızının daha düsük oldugu yerlerde gecmişe gitmekteyiz.


2--Süre Zihinsel olarak kontrol edilebilecegi  (medyumlar) varsayılırken/zaman akış hızının fiziksel Parametrelere baglı oldugu öne sürülebilir.


11.8--Ortamda zaman akışının hızlandırılması yada  Yavaşlatılması organizmanın      ölümüne yol açabilir.


Bu nedenle organizmanın zamada gelecege veya geçmişe fiziksel olarak  uzanması  anında organizmanın zarar görmemesi için zaman akış hızı organizmanın dünyada deniz kıyısındaki degerlerinde olması sağlanmalıdır                                                                

11.9--Bunun için ya giysi içinde zaman akış hızını degiştiren donanım olmalıdır.Ancak uzayda Yakın tarıh yolculukları için zaman akülerine ihtiyaç oldugu düşünülebilir.


11.10--Zira insanda DNA Yeteri kadar  zaman akışı akısı(debisi) almaz ise organizma varlıgını devam ettiremez yada Kökeni DNA ya dayanan kansere yakalanacagı düşünülebilir.


11.11--Zaman akısını Ortamda ölçen cıhazların yardımıyla uzay giysisinde zaman akışına karşı yalıtım malzemeleri kullanılabilir.


11.12--Yada zaman akış hızı düşük ise organizmaya zaman enerjisi depo yiyecekler Verilebilir.Bu bitkiler muhtemelen kansere karşı savaşta kullanılan antioksidan kaynaklı yiyecekler olabilir.


11.13--Zaman enerjisince yogun yiyecekler muhtemelen kokü  Yumru olan  bitkiler ve enginar gibi bitkiler olabilir.Antioksidan bilesiklere sahip bitkiler aman enerjisince yogun bitkiler olabilir.


11.14--Bu enerji yani zaman enerjisi antioksidan moleküllerin geometrık formu bize ideal zaman akısını almanın yolunu gösterebilir 


11.15--Uzayın fethinde problemler adım adım çözülecektir.Bunlardan biride gravitasyon problemidir 


1--Zayıf kuvvet olan gravitasyon muhtemelen güçlü manyetik alanlardan etkilenebilir.


2--Cok güçlü Bir manyetik alana ile belli agırlıktaki  uzay gemisini çeken zayıf gravitasyon kuvveti perdelenebilir yada dengelenebilir .


3--Aynı zamanda zaman akış hızı elektrik veya manyetik Kuvvetlerle etkileşim içinde olabilir.


4--Eger ortamda zaman akış hızı artmış ise bitkilerin Büyüme hızı da artacaktır. 


5--Muhtemelen belirli zaman akış hızından sonra zamanda yer degiştirme gercekleşebilir.


12--Temel Yaklaşım-P7:Zaman ve Akışkanlar  Mekaniği-1:


12.1--TEMEL YAKLAŞIM:Zaman çoğu zaman kavram olarak kabul edilmektedir.Ancak zaman fiziksel ve biyolojik etkileri olan gizemli bir partikül akışı olarak kabul edilebilir kaynağı galaksinin güneşleri olabilir.


12.2--Fizikte zaman olarak kabul edilen zaman kavramı,Türkçe karşılık olarak süre anlamına gelecektir.Zaman akışının hızı var olup, zaman akış hızı ile sürenin çarpımı,geçen zamansal yolu verir ki buda ortamda ömür anlamına gelir.


12.3--Zaman biyolojik olarak DNA vasıtasıyla hücrenin hayatiyet kaynağı olabilir.Bu anlamda NASA nın deneylere aldığı bir Hintli mühendis sıvı+güneş ışığı ile yaşamaktadır.


12.4--Süre Einstein  ın ışık hızı yolculuklarında önem kazanır.Yüksek hızlarda süre kısaldığı için aynı zamansal yol(ömür) için zaman akış hızı uzay gemisi içinde düşürülmelidir.Bu zaman akış hızını gemi içinde düşüren üreteçler ile mümkündür.


12.5--Bu yaklaşımlar çerçevesinde,Ortamda zaman akışını incelemek amacıyla zaman akışı ile Akışkanlar Mekanigi arasında analoji  kurulmakta ortamda zaman akımı ile  su akışı arasında analoji kurulmakta ve su akışının dinamiğinden yararlanarak zaman akışı ,teoriyle uyumlu, yorumlanmaya çalışılmıştır.


12.6--Bilgi:Boru içinde akan bir su akışında 


1--akış hızı belli bir aralıkta kalırsa ve düşük ise akış boru cidarına parelel katmanlar halinde laminar akacaktır.


2--Akış hızı biraz artırılıp yada boru çapı büyütülürse akış karışmaya başlar ki bu akış durumu yarı türbülanslı yani kaotik akıştır.Tüm sağlıklı sistemler yarı türbülanslı yani kaotik akar.


3--Akış hızı biraz daha arttırılırsa akış tamamen karışır ve hiçbir katmanlılık gözlenmez.Bu durum tam türbülanslı akış olarak isimlendirilir.


4--Akışın durumunu belirleyen sayı Reynolds sayısı olup,Re..2000 in altında laminar,2000...4000 arası yarı türbülanslı. Re…4000 in üzerinde sıvı akışlarında tam türbülans gözlenir.


5--Akışkanlar mekaniğinde .bu matematik ifadeler,akışkanın sonsuz küçük bir parçacık olması haliyle çıkarılır.


12.7--Bu anlamda akışkanlar mekaniği kuralları ve ifadeleri tüm soyut ve somut akışlara uygulanabilir .


1--Laminar ve yarı türbülanslı akışta (C) direnç katsayısı(0..1) aralığında iken tam türbülansta C=1 dir ki tam türbülansta en fazla direnç oluşu                          


12.8--Temel Formüller ve gösterimler:  Re=Reynolds sayısı   V(m/sn)=zaman akımı hızı=I  m=zaman akımının akıcılıgı(vizkozitesi)   r=zaman akım yogunluğu  d:akım capı(mm)    C=direnc katsayısı    t=süre=akımın katetiği yol=L       R:zaman akımına karşı olusan direnc    H:Rxt:toplam direnc=V(volt)     Li:zaman akımı likiditesi =1/m


Güç=P=k1.QxHm=K2xIxV                                                                                                         -1/4                                    2

     Laminar akışta    C:64/Re      Türbülanslı akışta  C=0,316xRe         Q=debi=0,78xVxd

 

12.8--Akışkanlarda-                  2

1-Br.Direnç :………….R=CxV/d 

2-Reynolds sayısı:…….Re=VxdxrxLi 

3-Topl.Direnç:…………H=Rxt 

 

Elektrik tesisatı için:               2

1-Br.Direnç:……………R=CxI/d    

2-Reynolds sayısı:…......Re=IxdxrxLi   

3-Topl.Direnç=………..V=RxL 

4-Güç=………………...P=kxVxI

 

12.9--Akışkanlar Mekanigine gore:

Re:0…..2000 arası akış laminar

Re:2000….4000 arası yarı türb.,

Re=4000 den büyük tam türbülanslı akış   


12.10--Zaman akımı içinde,akım laminar kabul edilip,reynolds sayısı Re=2000 alınırsa Zaman Üreteçlerinde akım şiddeti arttıkça akımın yoğunluğu ile akıcılığı azalmaktadır. 


12.11--Teknolojinin gelişmesiyle beraber akımın yoğunluğu ile akıcılığı(vizkozitesi)ni değiştiren üreteçler Bulunabilir..Daha yoğun,daha akıcı zaman akımları üretilebilir.


12.12--Reynolds sayısı4000 nin üzerine çıktığında akım tam türbülansa yakalanmakta yani akım dağılmakta,direnç ısı olarak maksimuma çıkmaktadır.(C=1)Bu nedenle tam türbülans  devreler için önemli bir problemdir.ve de kaçınılması gereken bir problemdir.


12.13--Toplam direnç H=V=Rxl ifadesinden V(voltaj) azaldıkça R azalmakta I  ve d sabit ise C azalmakta,bu da sonuçta Re yi dolayısıyla rxLi yi azaltmaktadır.


12.14--Diğer bir deyişle voltaj,diğer değişkenler sabit ise akımınyoğunluğu ile akıcılığını azaltmaktadır.Zaman akım devrelerinde,tam türbülansa kaymadan,büyük güçler elde etmek büyük akım şiddetlerine ihtiyaç vardır.


12.15--Reynolds sayısı sabit olacağına göre rxLi (yoğunluk,akıcılık) düşürülmelidirtam türbülans hiçbir zaman yok olmaz.


12.16--Kısaca Reynolds sayısının laminar akım için sınır değeri değişmez.


13--Temel Yaklaşım-P7.1:Zaman ve Akışkanlar Mekaniği-2


13.1--Temel Yaklaşım : Uzayda zaman akışı ile Akışkanlar Mekaniği diğer bir deyişle su akışı arasında analoji kurulacaktır. Su akışının matematiksel anlamda dinamiğinden yararlanarak zaman akışı gözlemle uyumlu yorumlanacaktır.


13.2--Temel Formüller ve gösterimler:  Re:Reynolds sayısı   V(tl/sn):zaman akış hızı 


Q=zamansal debi m:zamanın akıcılıgı(vizkozitesi):1/Li   ,Li:zamanın likiditesi r:zaman akış yoğunluğu    d:zamanın işlendiği alanın çapı    C:direnc katsayısı    t:zamanın işlendigi süre,


R:zaman akışına karşı oluşan direnç yada zamanın basınç kaybı   H:Rxt:toplam direnc                

                           2

              Q=Vxd                   2       2   5                           

Laminar akışta….  C:64/Re       

                                R:CxV/d :CxQ/d                                                                                                                                                               Türbülanslı akışta  C:0.316xRe       


13.3--Akışkanlar Mekaniğine gore:                    

Vxdxr                     

1--Re:0…..2000 arası akış laminar    Reynolds Sayısı ve akışın durumu: Re:------- =VxdxLi       


2--Re:2000….4000 arası yarı türb.       

                                                                                     

3--Re:4000 den büyük türbülanslı


13.4--Bilgi:


1--Suyun akış durumları  akışın durumu hakkında en iyi bilgi veren sayı olan reynolds sayısı adı verilen bir sayıya bağlı olarak üçe   ayrılır.1-Akışın paralel katmanlar halinde aktığı laminar akış ki reynolds sayısı 0….2000 arasındadır.


2--Akış hızı reynolds sayısına bağlı olarak biraz daha artırılırsa akış karışmaya başlar bu durumda akış yarı türbülanslı yani kaotik akar.ki reynolds sayısı 2000…4000 arasındadır.


3--Yine akış hızı biraz daha artarsa yine reynolds sayısına bağlı olarak akışın tam karıştığı yani tam türbülanslı akışa geçilir.


4--Burada kayıplar(akışa karşı direnç) sadece akış hızının karesinin fonksiyonudur.


5--Genellikle karmaşa ile kaos çok karıştırılmaktadır.Sağlıklı akışlar kaotik akıştır.Karmaşada ,kaostaki gibi düzen yoktur ve olaylarda parametreler arasında hiçbir bağıntı bulunmaz.


6--Sağlıklı akış kaotik olup,kaosun Öngörülmezlik ve başlangıç şartlarına aşırı duyarlık kavramları sözkonusudur. Sağlıklı zaman akışı yani zaman makinası kaotik olup kaosun kurallarına uygun davranır.


7--Kaotik akışlar kaotik yani non-lineer diferansiyel denklem tarafından idare edilir

13.5--:m(vizkozite) acısından incelenirse:


1--zamanın akıcılığı(vizkozitesi) düştükçe yada likiditesi arttıkça, zaman akışlarında sistemin Reynolds   sayısı artacaktır.


2--Bu durumda akış laminar ise direnç düsecektir yani basınç kaybı azalacaktır.Bunlar normal zaman akışları için geçerlidir.


3--Ancak akış türbülanslı ise direnç artacak yani basınç kaybı daha da artacaktır.


4--Kısaca türbülanslı akışta likiditesi yüksek zaman akışı yerine likiditesi düşük zaman akışlarını sağlamak daha uygundur. 


5--likiditesi yüksek akışa ağırlık vermek, sistemin türbülansa kayma eğilimini daha da arttırır. ve bir kere sistem zamansal türbülansa kaydımı artık likidite ve çap,zamanın yoğunluğu önemini kaybeder


6--sadece zaman akış hızının karesine bağlı bir tam türbülanslı bir akış oluşur.


7--Kısaca  akıcı zaman normal laminara yakın kaotik akışlarda araçtır.. Sınırlarda direnci azaltıp  sağlıklı akışa katkı sağlar. 


8--Akıcılığı düşük  zaman akışları yani likiditesi zaman akışları sistemin Reynolds  Sayısını aşağı çekerek sistemin türbülansa kaymasını engeller.


9--Bu nedenle sağlıklı zaman akışında, türbülansa karşı likiditesi düşük akışlar önemlidir.Ancak reynolds sayısının  aşağı çekilmesi direnci yani zaman basınc kaybını arttırır. 


13.6--1.2-r:zaman akış yoğunluğu:


1--Zaman akış yogunluğu arttıkça reynolds sayısı artar.Laminar sınırlarda direnci(basınç kaybınıdüşürür) azaltır.


2--Ancak  akış türbülansa kaymıs  ise direnc(basınç kaybı) daha da artar,bu da zamansal türbülansı  derinleştirir.


13.7--d:zamanın işlendigi alanın capı:


1--zamanın işlendigi alanın capı arttıkça Reynolds sayısı artar.Bu durumda laminar   saglıklı sınırlarda direnci azaltır(basınç kaybını düşürücü etki yapar) ve sağlıklı akışa katkı sağlar.


2--Ancak türbülansta alanın çapının artması, reynolds sayısını arttırır bu da direnci daha da arttırarak  türbülansı derinleştirir.


3--Bu nedenle zamanın işlendiği alan çapı büyük ölçekli zaman uzay sistemleri bir kez türbülansa girerlerse ,türbülanstan kurtulma şansları daha zayıftır.


13.8---V:Zaman akıs hızı:(m/s):


1--Normal laminar sınırlarda  basınç kaybı akış hızı ile doğru türbülanslı durumlarda Akış hızının karesi ile doğru orantılıdır.Akış hızının artması herhalükarda zamansal alanın harcadığı zamansal enerjinin artması demektir.


2--Bu da zamansal alanın basınç kaybı ile doğru orantılıdır.sağlıklı zaman akışı ile sağlıklı olmayan zaman akışları  arasındaki sınırı akış hızı belirler.


3--sağlıklı zaman akışında,   zaman akış hızı  belirli aralıktadır(V:0….200.000 km/sn gibi) yada zamansal alanda basınç kaybı belirli aralıktadır.


4--Bu sınırı aşarsa önce yarı türbülanslı bir bölge ardından tam  türbülansın hakim olduğu  bölgeye kayılır..


5--Türbülansta direnç sadece akış hızının  karesi ile doğru orantılıdır.


6--Zamansal Akışın yogunlugu/akıcılıgı/işlem alanı çapından bağımsızdır.Bu nedenle  türbülansa karşı en önemli olan zaman akış hızı kontrolu yani zamansal debinin kontroludur.                                                                   

13.9--Akışın süresi:t:zaman akışında direnclere harcanan enerji,süre ile doğru orantılıdır.  


14--Genel Yaklaşım:P8-Zaman Aküleri


1--Bu enerjinin gradyenlerının uzayda cok zayıfladıgı yerde bu enerjinin aküleri ile yaşam Uzay yolculugunda mümkün kılınabilir.


2--kök bitkiler/deniz suları kısaca Her yiyecek ve içecek bu enerjiyi yogun veya daha az yogun olarak depo edebilir.Yiyeceklerin pişirilmesi ile bu enerji  tıpkı bir üst yörüngeye  cıkmış elektron gibi enerjisi yükselir ve belirli bir süre sonra bu enerji bozunuma ugrar.


2.1--Böylece Canlı çürümeye başlar.Ortamda ısının çekilmesi ile bu enerjinin bozunma hızı düşürülebilir.


3--Geçmişe bu enerjinin mekandaki hızı ile oynayarak gidilebilir.BuBir nevi akışkanlar mekaniginin kuantum mekanigi ile bereber matematik Yorumuyla daha iyi anlaşılabilir.


3.1--Eger bu enerjiyi üreten zaman pilinden Elde edilen plazma bir dar kesitten gecirilirse hızı yükselir.Yada Zaman pilinin zaman plazması üretım debisi kontrol edilerek Gemi ışık hızının üstünde ilerlerken aynı zaman koordinatları korunabilir.


3.2--Bu daIşık yılı uzaklıklarda aynı zaman koordınatlarında yaklasık gidilip gelinebilir.Bu durumda gemi ışık duvarını aşarken olusan sok dalgalarından da gemiyi koruyacak tasarımın var olması gemi içinde yasayanlar için gereklidir.


4--Ayrıca gemi zaman enerjisine karşı çift cidarlı olmalıdır. cidar gemi icinde yaşam sınırı kadar enerjinin akışına izin vermelidir.Dışarıdaki cidar ise gemi için gereklidir.


5--Bu enerjinin özelligi geregi  güneşlere dogru ilerlerken gemi hızı ile zaman akışının ters yönlü ilerlerken zaman akış hızı iki katına cıkar bu durumda gemi içinde hız düsürülmelidir.Aksi takdirde canlının yaşamı  mümkün olmaz ve bulunulan zaman  Koordinatı degişir.


6--Zaman akış hızı ile bu degisimler olur iken  zamansal yolda İkinci degisken olan süreyide degistiren kontrol faktörleri olabilir.


6.1--Bunlar muhtemelen Biyolojik  yada ruhsal faktörlerdir.Ornegin süreyi aşagı çekerek zamansal yol yani bulundugunuz andan geçmişe gidebilir,zihin ekranında vecd halinde geçmişi yada   Gelecegi vizyon olarak algılayabilirsiniz. 


7--Süre(t)  canlının ruhsal yapısının Fonksiyonu iken zaman akıs hızı(Vz) bulunulan teknolojiye yani kontrol edilebilenFizik kuvvetlere baglıdır.


15--Temel Yaklaşım-P9:Zaman Zindanı


1--Fenomen1:ABD de bir çiftçi  tarlasında yürürken birden kayboluyor.Bunun üzerine ailesi kaybolduğu yeri çember içine alıyor.


1.1--Çocukları hergün baba oradamısın diye soruyor.Babası

Bir süre sonra ses vermeye başlıyor.Ancak zamanla sese gittikçe zayıflıyor ve sonunda yok oluyor.(kaynak:Zaman ve Evren,Johannes von BUTTLAR,Real yy,1992)


2--Bu olay uzay-zaman çukuruna düşmüş bir insanın durumudur.Zamanı kavram olarak değerledirilmeyip, kaynağı güneşler olan ve insanlara hayat enerjisi veren ,fiziksel ve biyolojik sonuçları olan bir akışın sonucudur.


3--Zamanın yani zamansal yolun,iki bileşeni vardır

1-Bulunulan noktada zaman akış hızı 

2-süre ve 

bunların çarpımı zamansal yolu verir.


4--Formülü göreceli hale getirmek için(mutlak Koordinat diye bir şey yoktur) hız farkı ve süre farkının çarpımı olarak X,Y,Z  doğrultusundaYazarsak 3 mekan(uzay) boyutu,3 zamansal yol boyutu,toplam 6 boyut.X doğrultusunda Sx=(V2x-V1x).(t2x-t1x) benzer şekilde Y ve Z doğrultusunda da yazılabilir.


5--Temel varsayım:Zaman akış hızı,bulunulan noktadaki manyetik alan ile ters orantılı olarak değişir.Aynı zamanda yoğun manyetik alan ile uzay-zaman bükülür ve gravitasyon sıfıra yaklaşır(Gravitasyon arttıkça ruhlar yere iner mi?).


6--Yine aynı zamanda yoğun manyetik alan ile ters orantılı(çok düşük manyetik alanlarda) telepatik  yetenekler çalışmaya başlar.


7--Belli bir noktada manyetik alan şiddeti artıkça(yağmurlu havalarda olabilir mi-parapsikolojik görüntüler gravitasyonun artması,doğal manyetik alanının  zayıflamasının sonucu olabilir mi)) zaman akış hızı düşer ve Vz=0 olduğunda madde görünmez hale gelir.


8--Örneğin gemi tıpkı faraday kafesi(yumurta gibi) dışında yoğun manyetik alan varsa Gemi görünmez hale gelir.Buna göre gemi içinde manyetik alan sıfır olup,zaman akış hızı çok yükselir ve zamansal yol artar.


9--Yukarıdaki fenomende çiftçinin bulunduğu noktada doğal manyetik alan çok yüksek olduğu varsayılıp,zaman akış hızı sıfır yani zamansal yol sıfır diğer Bir deyişle çiftçi mekanda aynı noktada olduğu halde zamansal koordinatta yok olur yani görünmez hale gelir.


10--Uzay –zaman huni gibi bükülürse bu noktada(uzay-zamanın çarşafa düşen top gibi eğrildiği noktada gravitasyon sıfır olur) gravitasyon sıfır olurVe gemiyi gemi gezegene doğru ışık hızının üstünde görünmez olarak yol alır.


11--Uzay gemisinde telepatik olarak iletişim başlar.Gemi ışıkHızı üstünde yol alırken bile evren çok(milyonlarca ışık yılı uzaklıkta galaksiler) geniş olduğuİçin ancak yakın gezegenlere ulaşılabilir.


12--Ayrıca gemi içinde ve yenidünyada insan ömrüGenler modifiye edilerek 1000 yıla çıkarılmıştır.Üretim yer altında tamamen robotik olarak yapılmaktadır.Yaşam alanı doğal olarak tasarlanıp,oluşturulmuştur.


13--Öte yandan zamansal yolun ikinci bileşeni olan süre ise 1-hızın (gemi hızının-Rölativite teorisine göre(Einstein ın))la bağlantılı ve biyolojik faktörlerle bağlantılı bir parametredir.


14--Işık hızında süre yavaşlar(zaman genişlemesi-süre genişlemesi,zaman geçmek bilmez).Gemi dışında yoğun,gemi içinde zayıf manyetik alan bunlarla ters orantılı zaman akış hızları anlamına gelecektir.


15--Gemi dışında zayıf zaman akışı Gemi içinde yüksek zaman akışı.Sonuçta gemi içinde manyetik alana bağlı yüksek zaman Akış hızı ve ışık hızında kısalan süre birbirini dengeler ve zamansal yol yani ömür aynı kalır.


15.1--Diğer bir deyişle gen modifikasyonu ile 1000 yıl ömür.Yakın gezegen gemilerinin tasarımı ile yakın gezegenlere gidip,kültür ve teknolojilerin tanımak ve inanç sistemlerini,ekonomik sistemlerini öğrenmek güzel olacaktır.


16--Nasıl uygun bataklık şartlarında sivrisinek oluşuyorsa,uygun dünya(dünya şartlarınına benzeyen) şartlarında yaşam ve organizmalar oluşur ve bu yaratılma edimi Doğal bir olaydır.Önemli olan evrimin ilerlemesi yada gerileyip yok olmasıdır.


17--Bu konuda Yani dünyada insan evrimini,tarih sahnesinde bir var olan birden yok olan insansı ırkların Evrimini kim kontrol etti.Asıl bu sorunun cevabını vermek şimdilik zor.Ancak inanç olarak  Dinler cevap verebilir.


17.1--Buna karşın türlerin evrimi değilde,türün kendi içinde evrimi söz konusu olması daha doğru gibi geliyor.ancak türün kendi içinde evrimini,uygarlığın Gelişimini kim kontrol etti.Tüm türlerin ortak gen havuzu bakteri ise bakteriden insana doğrudan geçiş(yada mutasyon) nasıl oldu(kontrollü radyasyon+iklim ile mi?)                    

 

16--Temel Yaklaşım-P10:Uzay-Zaman Bükülmesi:


1--Uzay-zaman çukuruna düşmüş yada yerin manyetik alanı nedeniyle zaman akış hızının sıfır olduğu noktada olan bir insan,orada olduğu halde, görünmez. olur.Eğer gemi dışında akış hızı sıfır ise gemi görünmez olur ve göktaşı(madde)çarpması sözkonusu olmaz.


2--Zamanı kavram olarak değerledirilmeyip, kaynağı güneşler olan ve insanlara hayat enerjisi veren ,fiziksel -biyolojik sonuçları olan bir akış olarak kabul edersek, zamanın Yani zamansal yolun,iki bileşeni vardır


1-Bulunulan noktada zaman akış hızı ,


2-süre ve bunların çarpımı zamansal yolu verir.Formülü göreceli hale getirmek için(mutlak Koordinat diye bir şey yoktur) hız farkı ve süre farkının çarpımı olarak X,Y,Z  doğrultusundaYazılabilir.


3 mekan(uzay) boyutu,3 zamansal yol boyutu, toplam 6 boyut.X doğrultusunda Sx=(V2x-V1x).(t2x-t1x) .


3--Temel varsayım:Zaman akış hızı,bulunulan noktadaki manyetik alan ile ters orantılı olarak Değişir. Aynı zamanda yoğun manyetik alan ile uzay-zaman bükülür ve gravitasyon. sıfıra yaklaşır. manyetik alanının  zayıflamasının sonucu zaman akış hızı düşer ve Vz=0 olduğunda madde görünmez hale gelir.


4--Örneğin gemi tıpkı faraday kafesi(yumurta gibi) dışında yoğun manyetik alan varsa Gemi görünmez hale gelir.Buna göre gemi içinde manyetik alan sıfır olup,zaman akış hızı çok yükselir ve zamansal yol artar.


5--Yukarıdaki fenomende çiftçinin bulunduğu noktada doğal manyetik alan çok yüksek olduğu varsayılıp,zaman akış hızı sıfır (yani zamansal yol sıfır) diğer Bir deyişle çiftçi mekanda aynı noktada olduğu halde zamansal koordinatta yok olur yani görünmez hale gelir.


6--Uzay –zaman huni gibi bükülürse bu noktada (uzay-zamanın çarşafa düşen top gibi eğrildiği noktada) gravitasyon sıfır olur. Ve gemiyi gezegene doğru ışık hızının üstünde görünmez olarak yol alır.Uzay gemisinde telepatik olarak iletişim başlar.


7--Gemi ışık Hızı üstünde yol alırken bile evren çok(milyonlarca ışık yılı uzaklıkta galaksiler) geniş olduğu İçin ancak yakın gezegenlere ulaşılabilir.Ayrıca gemi içinde ve yeni dünyada insan ömrü Genler modifiye edilerek 1000 yıla çıkarılmış olsun. 


8--Öte yandan zamansal yolun ikinci bileşeni olan süre ise 1-hızın (gemi hızının-Rölativite teorisine göre(Einstein ın))la bağlantılı ve biyolojik faktörlerle bağlantılı bir parametredir.Işık hızında süre yavaşlar (zaman genişlemesi-süre genişlemesi,zaman geçmek bilmez)Gemi dışında yoğun gemi içinde zayıf manyetik alan bunlarla ters orantılı zaman akış hızları anlamına gelecektir. 


9--Gemi dışında zayıf zaman akışı Gemi içinde yüksek zaman akışı sözkonusudur. Gemi içinde manyetik alana bağlı yüksek zaman Akış hızı ve ışık hızında kısalan süre birbirini dengeler ve zamansal yol yani ömür aynı kalır.


10--Diğer bir deyişle gen modifikasyonu ile 1000 yıl ömür yakın gezegen gemilerinin tasarımı ile yakın gezegenlere gidip,kültür ve teknolojiler tanımak inanç ve  ekonomik sistemlerini öğrenmek güzel olacaktır


11--Temel yaklaşım2-parcacığın  yaratılması aynı anda onu çevreleyen mekan ve uzayıda yaratır Uzay ve zaman incelemek demek parçacık (plazma-magnetohidrodinamik) fiziği demek olabilir. Bu anlamda parcacığın yoğun magnetik alanda eğrilmesi neyse uzay-zamanında eğrilmesi aynı şey olabilir 


12--Uzayı=Lu,zamanı Lz vektör ile gösetrirsek Lu ile Lz in vektörel çarpımı L vektörünü  yani bükülme fonksiyonunu verir.Bu anlamda uzay ile zaman vektörleri arasında açı vardır.Uzay-zaman vektörü(L) eğrilirse(ki büyük kütle,yoğun magnetik alan, yüksek hız)  bu noktada Gravitasyon ortadan kalkar.


12.1--Eğer yeryüzünde bir trende gravisayonu ortadan kaldırırsanız  Çok yüksek hızlarda seyredebilir aynı anda uzayda foton jetleri ile ışık hızında (küçük itki Kuvvetleri ile)seyredebilir.Yapılması gereken gravitasyonu ortadan kaldırmak  ve küçük itki kuvvetleri ile gemiye tepki vermek. Geminin diğer bir problemide sürtünmeden dolayı oluşan ısıya karşı önlem almak.


12.2--Nasıl  magnetik alanda hapsedilmiş plazmada ısı korunuyorsa Magnetik ayna  yani magnetik alanda içinde kalan(tasarım) gemiye ısıl hiçbir kuvvet etki etmeyebilir.Böylece  geminin ısınması problemide çözülmüş olabilir. L=Lu+Lz= t(Vc+Vz)ters fonksiyonolarak magnetohidrodinamik  denklemler kullanılarak 


1-gezegenin kütlesi ve hızı  

2-gemininMagnetik alan yoğunluğu 

3-izafiyet teorisine bağlı olarak geminin hızı.


Gemi uzaya çıktığındaUzay-zaman bükülür ve gravitasyon ortadan kalkar.Gemi, küçük foton jet itki kuvvetleri ile ışık hızında seyretmeye başlar.


17--Genel Yaklaşım:P11=Biyolojik Ömür:


1--Temel Yaklaşım:Biyolojik Ömür Biyolojik ömür için aşağıdaki formül önerilebilir:

S=  .t/Vz.T   Burada S=Biyolojik ömür ,t=süre ,Vz=zaman akış hızı,T=sıcaklık


2--Buna göre biyolojik ömür,

1-süre ile doğru,

2-hücrenin zaman enerjsini alan DNA veriminin küpü ile doğru ,

3-Zaman akış hızı ile ters 4-Ortam sıcaklığı ile ters orantılıdır.Yüksek ömür için DNA verimi yüksek,süre uzun,zaman akış hızı düşük,sıcaklık düşük olmalı.


3--Örnek1-Işık hızına yakın hızlarda süre(t) kısalır bu durumda ömür çok kısalır bunu dengelemek için 1-gemi içi zaman akış hızı ve ısısı düşürülmelidir.


4--Örnek 2-Bir dünyalı uzay gemisi ile seyahat ederken,bir limana iniyor.10 dk içinde 3 günlük

Sakalla geri dönüyor.Burada süre oranı,t1/t2=10 dk/3.24.60 dk limanda Vz1.T1=Vz2,T2 oranı değişmiş diğer bir deyişle ömür kısalmıştır.Buna göreVz.T değeri artmıştır yani limanda gemiye göre 3.24.60/10=432 kat armıştır 


5--Eğer sıcaklıkta sabit ise gemi içi  zaman akış hızı limandaki zaman akış hızınından 432 kat daha yavaş olduğu ortaya çıkar.Bu insan sürekli gemide yaşıyorsa  şu anda dünyada ortalama insan ömrü 80 yıl kabul edilirse bu insanın ömrü 432x80=34560 yıl diye ortaya çıkar.Kainatı tanımak ve araştırmak için iyi bir ömür

 

18--Genel Yaklaşım:P12:Kuantum Dünyasında Zaman:


1--Mikroskopik Parçacıkların fiziği yani davranışlarını kanun bazında araştıran bilim dalı kuantum fiziğidir.

Kuantum dünyasında zamanın öncesi veya sonrası diye bir şey yoktur.


2--Zamanda önce ,zamanda sonra kavramı makroskopik sistemler ve Einstein yani rölativite dünyasında anlamlı.


3--Kısaca zamanın kuantum dünyasında bir anlamı yok.Önce ve sonra diye bir şey olmayacağı için neden ve sonuç ilişkiside sözkonusu değildir.


4--Ayrıca belki enerjinin sakınımı sadece makroskopik sistemler için geçerlidir.Bu anlamda kuantum dünyasında yoktan enerji

Oluşabileceği gibi varolan enerjide yok olabilir. Davranışın yasaları anlamında:

 

1-Zaman Konusu:Kuantum dünyasında zamanın öncesi veya sonrası diye bir şey yoktur.Zamanda önce ve sonra kavramları makroskopik sistemler ve Einstein dünyasında rölativite teorisinde anlamlı..Kısaca zamanın kuantum dünyasında  bir anlamı yok.


1.1--Önce ve sonra olamayacağına göre  herhalde zamansal anlamda  neden ve sonuç ilişkisi de yok.Bu anlamda kuantum dünyasında yaşayan bir varlık(ışık-enerjik varlık) ile ,herhalde fiziki bir ilişki kurulamaz.


2-İletişim:Kuantum dünyasında parçacıklar arasında  ışık hızından daha hızlı bir iletişim vardır.Bir foton,kainatın diğer ucunda bulunan ikizinden her an haberdardır.Bu iletişim parçacıkların birbiri ile örüntülü davranışını ortaya koyar.


3-Kuantum dünyasında parçacıkların,kendi düzeylerine uygun bir bilinç ve akıla sahip oldukları iddia edilebilir.


4-Heisenbergin belirsizlik prensibi,kuantum dünyasında parçacıkların konum ve momentumunu veya enerji ile zamanı aynı anda ölçmenin kesin olarak mümkün olmadığını ifade eder.


4.1--Bu anlamda ,Ölçmede sınırlar kesinleştikçe ,ölçmede netlik belirsizleşir. Yani kesinliğini kaybeder.Diğer bir deyişle belirli bir olasılıkla orada bulunduğunu veya ölçülebildiğini ifade eder.


5-Parçacıkların dalga veya paçacık karakterli olması,ölçme yapılan deney düzeni-yada gözlemlenen deney düzenine bağlıdır.Yani deney şartlarına göre  bu iki karakterden hangisi uygunsa onunla ilgili davranış biçimine girer(Elbise mi değiştiriyor) 


6-Parçacıklar enerji seviyeleri-bantları içinde yer alır.Parçacık dış etki ile rezonansa girerek,eğer enerji yutuyorsa-enerji kazanıyorsa  bir üst banda ,eğer enerji kaybediyor ise kendisi fazla enerjisini ışıma yaparak bir alt enerji seviyesine geçer.


7-Atomların dış uyaranlara karşı bir belleği olduğu kanıtlanmıştır.Buna dayanarak kuantum parçacıkların bir hafızası olduğu söylenebilir mi.


8-Malzemelerin belli dinamik etkilerle yoruldukları(malzemenin kırılması) bilinmektedir.Buna dayanarak atomlarında sürekli dış uyarıma bağlı olarak yorgun düştükleri söylenebilir mi.


9-Kauntum süreçler içinde ,dışarıdan etki edilmesi,sürecin evrimini durdurur ve başlangıçtaki durumuna geri döner.buna dayanarak atomların bizim utanmak dediğimiz duygunun ilkel bir biçimi-yada çok utangaç olduğu söylenebilir mi.


10--Kuantum dünyasında zamanın öncesi veya sonrası diye bir şey yoktur.Zamanda önce ,zamanda sonra kavramı makroskopik sistemler ve Einstein yani rölativite dünyasında anlamlı.Kısaca zamanın kunatum dünyasında bir anlamı yok.


11--Önce ve sonra diye bir şey olmayacağı için neden ve sonuç ilişkiside sözkonusu değildir.Ayrıca belki enerjinin sakınımı sadece makroskopik sistemler için geçerlidir.Bu anlamda kuantum dünyasında yoktan enerji

Oluşabileceği gibi varolan enerjide yok olabilir mi.

 

19--Genel Yaklaşım:P13:Boyut Kavramı ve Uzayda


1--Parmağımın ucunda 10 ayrı evren var dersem,ne dersiniz?Olaya şöyle  yaklaşalım:Düzlemsel bir evren olsun.Bu düzlemsel evrende farklı 2 nokta bir şekilde birbirini bulabilir.


2--Ancak bu düzlemin dışında üçüncü bir noktadan, hiçbir şekilde bu noktaya,bu düzlemde yaşayanlar varamaz,çünkü tanımlı değildir. Benzer şekilde 4 boyutlu bir evrende bir nokta,3 boyutlu bir

Evrende tanımlanamaz ,algılanamaz ve farkına varılamaz.Bu şekilde üst boyutlu evrenler


3--Alt boyutlu evrenlerin farkında iken,alt boyutlu evrenler ,üst boyutlu evrenlerin farkına varamaz.Yine başa dönersek parmagımın ucunda 10 farklı evren var olsa bile ve ben bunların hiçbir zaman farkına varmayacagım taki onlar evrenlerinden beni ziyarate gelemediği sürece.


4--Buna göre aynı mekanı dolduran farklı evrenler var olabilir.Peki bu evrenler aynı mekanı işgal ettiği halde neden birbirleri ile temasta değiller.Bunun nedeni 3 boyuta ilave olarak 4. boyutun değişken olmasından kaynaklanmaktadır.


5--Olayı basitleştirirsek 3 boyutlu uzay+farklı zaman akış hızlarına sahip evrenler mekanda aynı yeri işgal etseler bile birbirlerinin hiçbir zaman farkına varamazlar ta ki bir uzay gemisi ile gelinen evrenin zaman akış hızına girerse.


6--Biz burada şu yaklaşımı yaptık:farklı evrenler  uzayın 3 boyutu+farklı zaman akış hızları ile mekanda aynı yeri işgal edebilir.Ve biz bu uzay gemisi ile seyahat ederken farklı zaman akış hızlarına sahip evrenlerden geçebiliriz.Burada zaman akış hızının her evren için yada yaşama alanı için farklı hızlarda aktığını kabul ettik.


7--Atom altı taneciklerle yapılan deneyler bunlar için zaman kavramın olmadığını göstermektedir.Bu da mikro taneciklerin bulunduğu uzayda zaman  için sürenin sıfıra yaklaştığını göstermektedir.Ömürü yada yaşlanma yı zaman akış hızı ile sürenin çarpımının tersi ile doğru orantılı kabul edersek atom altı dünyadaki yaşam sınırsızdır.


8--Uzay gemisinin mekanda ilerlerken farklı zaman akış hızlarına sahip evrenler ile karşılaşacak zamanda aldığı yol yani zamansal yol zaman akış hızı ile sürenin çarpımı ile doğru orantılı olacağına göre vede uzay gemisi yüksek hızlarda hareket ettiği varsayılırsa göreli olarak zaman akış hızı zayıflayacak,süre uzayacaktır. 


9--Konuyu toparlarsak ışık hızına yakın ışın püskürtmeli uzaygemileri ile seyahatlar bir çok olaya gebedir.Farklı zaman hızlarına sahip bu evrenler birbiri ile kurt delikleri ile bağlı olabilir.Ve bu evrenlerde yaşam dünya yaşamına göre göreli olarak zaman akış hızlarının farklı olması nedeniyle daha uzun veya daha kısa olacaktır,ve tüm canlılık zaman akış hızına baglı olduğu için  canlılık değişecektir.


10--Ancak sınırsız canlılık herhalde olmayacaktır.Bu farklı zaman akış hızlarına bağlı evrenlere ancak kurt deliği ile girilip çıkılacığı varsayılırsa,farklı evrenlere giden kurt deliklerinin giriş ve çıkiş yerlerinin koordinatları ve şartlarının bilinmesi gerekir.


11--Kısaca dünyadan atılan yüksek hızlı bir uzay gemisine binilip seyahat edilirken,vega yıldızınaGiderken girilen bir kurt deliği ile Afrika da bir şehrin sınırında olan farklı bir evrene girilebilir.Kısaca bir Afrikalı ancak trans ile zihinsel olarak bu evrene girerken,uzay gemisi Fiziksel olarak vega yıldızı yakınıdaki kurt deliğinden girebilmektedir.ve buradaki yaşamı Gemi ile ziyaret edebilmektedir.



20--Kütle Çekim Dalgaları Kanıtlandı:

1--Olay 4 Ocak 2017’de tam olarak Orta Avrupa saati ile 12.11 ’de yaşandı: 


1.1--Birbirinden uzak iki detektörden oluşan Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi Ligo’dayerçe- kim dalgalarına işaret eden sinyaller alındı. (GVV170104: Observation of a 50-Solar-Mass Binary Black Hole Co- alescense at Redschift 0.2, PhysicalRevievvLetters 1.06.2017).


2--Yerçekim dalgaları, uzay zamanı, tıpkı suya atılan bir taşın suyun yüzeyini titretmesine benzer şekilde büker. 


2.1--Görelilik teorisine göre bu dalgalar büyük kütleli objelerin hareket etmeleri sırasında oluşur. 


2.2--Kütle ne kadar büyük, hareket ne derece hızlı olursa dalga da o kadar güçlü olur


3--Hannover’deki Max-Planck Yerçekim Fiziği Enstitüsünde , enstitü müdürü Karsten Danzmann, daha birçok yeni bilgiler edineceklerini ve çok heyecanlı bir zamanda olduklarını söylüyor.


3.1--Yerçekimi Dalgaları Astrofizik Çağı 14 Eylül 2015’te iki Ligo enstrümanıyla yerçekim dalgalarının ilk kez kanıtlanmasıyla başlamıştı. 


3.2--Yerçekimi dalgalarıyla ilgili kanıtın Fizik Nobel ödülü alması beklenebilir diyor uzmanlar.


4—Yorum:Kütle Çekim-Yerçekim dalgalarının iyice anlaşılması ile muhtemelen ileri yıllarda bu dalgaları dalga girişimi yöntemiyle nötralize edecek uygulamalar-kütle çekim jamerleri  uygulama girebilir.


4.1--Bu yöntem ile dünyadan uzaya ayrılış problemleri-koca yakıt tankları dönemi sona erip uzaya çok ucuza gitme dönemine girilebilir mi.


Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran Dede -nilodede@hotmail.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 627

Eklenme Tarihi : 25.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.