MAKALELER / Bilgi Teorisi






Bilgi Teorisi:


1--Teknolojimiz bugün oldukça ileri seviyelere gelmiştir.bugün en son teknoloji ile beyin ameliyatları yapılmaktadır.ve bu ameliyatlara bağlı  hasta kaybı  geçmişe göre çok azalmıştır.


1.1--Ancak geçmişte de bu tür ameliyatlar yapılabiliyordu.Yapılan gözlemler teknolojik gelişmeye paralel erişilen bilgi alanın artarken aynı anda örtülü yani erişilemeyen bilgi alanında arttığını göstermektedir o halde(erişilen bilgi  alanı/örtülü bilgi  alanı oranı sabittir.Eğer bu oran sabit ise erişilen bilgi alanı arttıkça örtülü bilgi alanı da genişleyecek yeni bilinmeyen yeni yapılar ortaya çıkacaktır.


1.2--Kısaca yaradan her an yeniden her şeyi tasarlamakta ve yeniden yaratmaktadır.Bu yaratım süresince yaratımın bilişiminide yeniden tasarlamakta ve yaratılmaktadır


2—Gözlemlere göre-Bilgide kesinliğin-bilgide belirsizliğe oranında sabit olduğu şeklinde bir  yargıya  varılabilir.Bu yargı doğru ise bilgide ölçme araçlarının gelişimine bağlı kesinlik arttıkça aynı anda bu ölçmeye bağlı belirsizlikte artacaktır.


2.1--Dolaysıyla eğer bir hastalıkla ilgili ölçme araçlarıyla yapılan değerlendirmede ölçmenin , gelişkinliğinin getirdiği belirsizlik dikkate alınmalıdır.


2.2--Yukarıda sözü edilen 1-erişilen bilgi alanı/örtülü bilgi alanı oranın sabitliği ve ölçme araçlarına bağlı  teşhis ve tedavide bilgide kesinliğin/bilgideki belirsizliğe  oranın sabitliği  görüşleri  dünyaca ünlü beyin cerrahı  Gazi Yaşargilin bir beyin cerrahının anıları ve düşünceleri- adlı türkçe yayınlanmış kitabından alınmıştır.yazar bu iki görüşe 3. bir katkı yapacaktır


3—Matematik ifade:

erişilen bilgi alanıxörtülü bilgi alanı=k1   

bilgide kesinlikxbilgide belirsizlik=k2

 

3.1--k1 ve k2 zamana bağlı olarak kaotik olarak değiştiği iddia edilebilir.Eğer bu yargı doğru ise bazan k1 sabiti azalacak buna bağlı örtülü bilgi alanına daha az nüfuz edilecek bazan da k sabiti yükselecek örtülü bilgi alanına daha fazla nüfuz edilebilecek.


3.2--benzer şekilde k2 nın değişimine bağlı  bazan  bilgide kesinliğin artması  ile aynı  anda belirsizlik büyüyecek bazanda k2 daha küçük değerlerinde bilgide kesinlik azalırken belirsizlikte azalacaktır.


3.3--Şu anda erislen bilgi alanı genişlemiştir aynı anda örtülü bilgi alanı da genişlemiş ve bu alana ilgi duyan insanlar (medyum/vs)bu alanda pay kapmak için mücadele etmektedir.


3.4—Bu örtülü bilgi alanı bilimsel disiplinle erişilen bilgi alanına katıldıkça aynı  katılım oranında örtülü bilgi alanı da daha da genişleyecektir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 547

Eklenme Tarihi : 25.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.