MAKALELER / Ulaşımda -Demiryollarında Enerji Verimliliği








Ulaşımda -Demiryollarında Enerji Verimliliği:

 

1--Yolcu Ulaştırma Modlarına Göre Türkiye’de Yurtiçi Taşımacılık:

Karayolu………………%95

Demiryolu……………..%2,8

Havayolu……………...%1.7

 

1.1--AB’de ise:

 

Karayolu………………%44.5

Demiryolu……………..%9.6

Havayolu……………...%6.6

 

2—Kayıplar:

2.1-- Trafo merkezlerinden araçlara enerjinin iletildiği katener sistemleri ve dönüş iletkenlerindeki kayıplar ise ortalama olarak %4 civarındadır.

 

2.2-- Trafo merkezlerinde trenlerin işletimini sağlayan cer trafoları sıcak yedekli olarak çalıştırılmaktadır. Güvenlik ve hizmetin sürekliliği bakımından tercih edilen bu durum, Hindistan Demiryollarındaki ölçümlerde trafonun sıcak çalıştırılmasının, trafonun toplam kaybının %33’ne denk geldiği tespit edilmiştir.Sıcak yedekli  olarak çalıştırılan cer trafolarının soğuk yedekli kullanılması için fizibilite çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

 

2.2.1--Ayrıca geleneksel trafo yerine süper iletken trafolar kullanıldığında enerji tüketimini trafo için %90, trenin toplam enerji tüketimi için %30 azalmaktadır. Cer için harcanan enerjinin yaklaşık %3’ü trafo merkezlerinde dönüşüm ve transmisyon sırasında kaybedilir

 

3-- Tren kütlesindeki %10 oranında bir artış, araç enerji tüketimini %6-8 oranında arttırmaktadır

3.1--Ağırlığı azaltarak enerji tasarrufu yapabilmek için alüminyum-paslanmaz çelik teknolojisinden, çelik çerçeve konstriksüyonundan   ve   sandviç   konstriksüyonundan   faydalanılabilir.  

 

4-- Aerodinamik sürtünme gibi viskoz karakterde sayılır fakat hızın küpü ile doğru orantılıdır.


4.1--Fakat kent içinde kullanılan raylı sistem taşımacılığında aerodinamik sürtünmenin etkisi yok denecek kadar azdır.


5-- Cer ve yardımcı konverterin soğutulması için merkezileştirilmiş soğutma sistemlerinin kullanımının hem araç kütlesini azaltacağı hem de sistem verimini arttıracağı öngörülmektedir.


6--Araçların stand by konumunda kalmalarıyla her yıl 1,3 GWh enerjinin kurtarıldığı gözlemlenmiştir.


6.1--Hannover’da bulunan ulaşım uzmanı ÜSTRA düzenlemelerle enerji tüketimini düşürmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Düşük sıcaklıklarda tüm gece araçlar stand by modunda bırakılmıştır.


6.2--Sonuçta araçlarda bulunan ısıtıcı sitemler tüm gece boyunca açık kalmıştır. Yüksek sıcaklıklarda ise araçlar tamamen kapatılmıştır.


7--Tasarım kriterlerine göre trafo ile araç arasındaki gerilim düşümü en_fazla %30 olmalıdır. Teorik olarak 750 V yerine 1500 V kullanılırsa gerilim düşümü yarı yarıya azalmakta ve trafolar arası mesafe 4 katına çıkabilmektedir. 750 V için tipik trafolar arası mesafe 1,5 km iken 1500 V için bu değer 6 km. olabilmektedir.

 

7.1--İstanbul’un Anadolu yakasında yapılması planlanan Üsküdar - Ümraniye metro hattının cer gücü besleme sisteminin ön boyutlandırılması gerçekleştirilmiş ve bu hatta ilişkin veriler ile yapılan çalışmada besleme sisteminin 750 V DC yerine 1500 V DC seçilmesi durumunda elde edilecek tasarrufun %10 mertebelerinde olacağı belirlenmiştir


7.2--Benzer şekilde, Kadıköy - Kartal metro hattına ilişkin veriler ile yapılan çalışmada da 2025 yılı işletme şartlarında yıllık tasarrufun 12,5 Milyon kWh olarak gerçekleşeceği bulunmuştur.


7.3--İBB yeni metro hatlarında 1500 V DC besleme seviyesinin kullanılmasını kararlaştırmış ve Kadıköy-Kartal, Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyat, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hatlarında 1500 V DC sisteminin kurulmasını istemiştir.


8--DC gerilim ile beslenen çift hatlı sistemlerde her iki yola ait katener sistemleri yalıtkan kablolar ile paralellenebilmektedir.


8.1--Paralelleme kablolarının sıklığının enerji tüketimi üzerine etkisi araştırılmış ve sonuçları [23] sunulmuştur. Çalışmada, TM’ler arasında yapılacak 1 veya 2 adet paralelleme ile %2,5 civarında, paralelleme noktalarının arttırılması ile %5’e kadar enerji tasarrufu sağlanabileceği gösterilmiştir.


8.2--Paralellemenin başlıca avantajları:Enerji kayıplarını azaltır.-Akım bölüşümünü arttırarak sistemin rahatlamasını sağlar.


8.3-- Yoğun tren işletmeciliğinin yapıldığı sistemlerde yapılacak sık paralelleme ile enerji tüketimi %5 seviyelerinde azaltılabilmektedir.


9-- Araçlar tükettiği enerjinin yaklaşık %40’nı frenleme sırasında üretebilmektedir. Fakat bu %40’lık frenleme enerjisi ancak bir tren frenleme yaparken ve diğer trende ivmelenme yapması ve aynı zamanda bu iki trenin 1 km’lik bir alanda bulunması ile mümkündür .


9.1--Frenleme sırasında geri kazanılacak enerji her raylı sistemi kendine özgü şartlarına ve elektrifikasyon altyapısına bağlı olmakla birlikte, uygulamada %10 oranları seviyesinde veya daha düşük değerlerde kalmaktadır.


9.2--Rejeneratif frenleme sistemi ile geri kazanılan faydalı enerji, kalkmak üzere olan başka bir aracın kullanması için enerjiyi hatta geri verir.

 

9.2.1--Elektrik güç kaynağı tersinir kapasitede tasarlanmamışsa, frenlemeden dolayı katenerde yükselen gerilim, araç çatısına yerleştirilmiş rezistanslarda harcanır


10-- Enerji etkin sürüş, raylı sistem işletmeciliğinde enerji tasarrufu için en umut vadeden stratejidir. Bunun için treni kullanan kişilere verimli sürüş eğitimleri verilmeli ve DAS hayata geçirilmelidir.


10.1--DAS (elektronik sürücü uyarı sistemleri) bu alanda kullanılabilir. Sürücüler süzülme uygulaması konusunda eğitilmelidir. Araçların spesifik tüketimi azaltılabilir.


10.2-- Enerji etkin sürüş ile ilgili dünyada yapılan çalışmalarda tüm trafik tipleri için %10 tasarruf potansiyeli öngörülmüştür.


10.3--Enerji ölçerler, simülasyon ile üretilen tüketim verilerinden çok daha güvenilir enerji tüketim verisi sağlarlar, bu yüzden enerji tasarruf tedbirlerini ortaya çıkarmak için de iyi bir vasıtadırlar.


11--Yapılan çalışmalar göstermektedir ki, teorik olarak, hatta kullanılan toplam enerjinin tren işletme sıklığına bağlı olarak yaklaşık %40’ı frenleme enerjisinin geri kazanımından sağlanabilir


11.1--Bu açığa çıkan frenleme enerjisi hatta bulunan diğer trenler tarafından kullanılır veya frenleme dirençlerinde yakılarak harcanır.


12--Enerji depolama teknolojileri aracılığı ile işletme maliyetlerine ilişkin önemli ölçüde enerji tasarrufu gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Birkaç enerji depolama sisteminin yerleştirilmesi ile bir depolama sisteminin senede 340.000 kWh enerji tasarrufu yaptığı gözlemlenmiştir.


12.1--Enerji depolama sistemleri-Enerji depolama sistemleri, güç talebi düşükken depolama ile güç talebi fazla iken de deşarj olma yolu ile kullanıcıya bir esneklik sağlamaktadır. Enerji depolama elemanları araç üstü veya hat boyunda istasyon olarak uygun bir yere monte edilebilir.


12.1.1--Bununla birlikte hat iletkenlerindeki kayıplar eğer düşük katener voltajlı sistemlerde ise (600 V veya 750 V) enerji depolama sistemleri daha verimli olacaktır.

 

12.1.2-- Sistem eğer araçların direk birbirleri arasındaki enerji alışverişlerini sağlayacaksa depolama sisteminin boyutu küçülmektedir


12.1.3--Bataryalar (Akümülatörler)-çok   yüksek   bir   enerji    yoğunluğuna    sahiptirler.    Ancak, düşük   güç yoğunluğundan dolayı şarj olma süreleri yüksektir. Demiryolu taşımacılığı uygulamalarını göz önünde bulundurduğumuzda günümüz bataryaları, volan ve süperkapasitörlerin gerisinde kalmıştır.


12.2—Ultrakapasitörler-Frenleme enerjisinin geri kazanılmasında olduğu gibi, trenlerin ivmelenme anında ve eğim çıkışlarında da güç desteği sağlamak için birincil enerji kaynağı olarak geliştirilmektedirler.


12.2.1--Çift katmanlı kapasitörler diğer kapasitörlere nazaran çok yüksek bir enerji yoğunluğu için geliştirilmişlerdir.Bunlardan seçilecek olan ultrakapasitöre bazı simülasyon çalışmaları yapıldıktan sonra karar verilir


12.2.3--Süperkapasitörlerin yükü arttırdığı bir gerçektir fakat yapılan bir çalışmada yükü arttırmasına rağmen yine de enerji tasarrufu sağladığı görülmüştür. Bu değer kullanılan ultrakapasitör çeşidine ve kişi sayısına bağlı olarak %23 ila %26 değerleri arasında değişmektedir


12.2.4--Çift katmanlı kapasitörler DC trafoya step -up/step- down konvertörle bağlıdır. Bu konvertör aynı zamanda gerilim sabitleyici rol oynar . Süperkapasitörler kontrol amaçlı bir ek donanıma ihtiyaç duyarlar.   


12.2.5--Bu kontrol ünitesi pik güç noktalarını tespit ederek daha fazla gücü trene verir, gerilimi sabit tutar ve ne zaman şarj ve deşarj olacağını süperkapasitöre bildirir.


12.2.6--Düşük yük zamanlarında iki tren arasında depolama sistemi düşük akımda şarj olur. Yüksek yükte ise kontrol ünitesi kullanılan gerilim seviyesine göre eşik seviyeyi fark eder. Bu eşik seviyesinin altında deşarj olarak sistemin geriliminin sabit kalmasını sağlar.


12.3--(Volan)-Flywheel, dönen kütle üzerine temellenen bir elektromekanik enerji depolama sistemidirr.Flywheel sistemleri yüksek enerji ve yüksek güç yoğunluğuna sahip karakteristiktedirler ve bu durum bunları demiryolu araçları için frenleme enerjisinin depolanmasında çekici bir teknoloji haline getirmiştir.


12.3.1--Ultrakapasitörlerle kıyaslandığında da onlara göre daha uzun bir çevrim ve kullanım ömrüne sahiptirler. Şarj ve deşarj olma süresi bakımından Ultrakapasitörler ile Bataryalar arasında bir yerdedir. %90’dan fazla verimliliği vardır.


12.3.2--Piyasada var olan volanların yatırım maliyetleri oldukça yüksektir. Bir araştırmaya göre bunların amortisman süreleri 17-30 yıl olarak hesaplanmıştır.


12.4—Tren üstü enerji depolama sistemi uygulamalarında sadece elektrokimyasal piller ve süper kapasitörler pratik bir uygulama alanına sahiptir. Elektrokimyasal piller ve süper kapasitörlerin birbirlerine göre artıları eksileri de olsa süper kapasitörler gücün pik yaptığı noktalarını karşılamada daha elverişlidir.


12.4.1--Araç üstü enerji depolama İçin ilk çözüm Bombardier Ulaşım tarafından Manheim’de bir prototip araçta yapılmıştır. Prototip modern bir hafif raylı araçtır ve depolama cihazı enerji içeriği 1kWh ve ağırlığı 450 kg olan süperkapasitörler kümesidir. Önemli dezavantajları trenin ağırlığını yaklaşık %2 yükseltmesi, ek yere ve çift yönlü yükselticiye konvertör ve yüksek maliyete ihtiyaç duymasıdır.


12.4.2--Bu sisteme Bombardier  firması   tarafından  MİTRAC   ismi   verilmiştir.   Bu   sistemin   enerji depolaması dışında da birçok avantajı da mevcuttur. (enerji verimliliği, ivmeleme sırasında pik güç ihtiyacını karşılama, altyapı kayıplarını düşürme ve gerilim stabilizasyonu)


12.5--İstasyon tipi enerji depolanma sistemlerinin kurulumları hat boyunca gerilim düşümlerinin fazla olduğu ve çekilen net gücün fazla olduğu yerlerde olmalıdır.


12.5.1--Depolanan enerji aynı veya farklı trenlerde kullanılabilir. Enerji tasarrufundan başka istasyon tipi depolama, zamanla güç talebini yumuşak bir şekle sokar ve katener geriliminde sabitleyici bir etki yapar.


12.5.2--Bununla birlikte yatırım maliyetleri de yüksektir. Bu yüzden ölçü olarak sistemdeki önemli noktalar belirlenerek kullanımı buralarla sınırlandırılabilir.


12.6--Araç üstü enerji depolama da hat kayıpları düşer ve gerilim stabilizasyonu sağlanır.


12.6.1--Ayrıca İstasyon tipi enerji depolama sistemlerinin maliyeti, diğer sisteme göre oldukça yüksektir.


12.6.2--İstasyon tipi enerji depolama sistemlerinden alınan verimin yüksek olması için trafik yoğunluğunun az olduğu yerlerde kullanılması gerekir


13--Teorik bir bakış noktası ile enerji tüketimi açısından en verimli seyir; düşük hızda ve aradaki duruşların olmadığı bir seyirdir. Verimli bir sürüş yöntemiyle enerji tüketimin ortalama bir sürüşe göre %12 düşebileceği yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir.


13.1--Hesaplanmış bir hız profili ile bir sonraki istasyona %10’luk küçük bir zaman uzamasıyla bile %25’lik bir enerji kazancı olabilmektedir.


13.2--Yokuş aşağı olan yerlerde %45-50’lik bir enerji tasarrufu mümkündür.


13.3--Zaman öncelikli sürüş yerine enerji tüketimini minimize edecek şekilde sürüş/kontrol teknikleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. En basit şekli ile tren maksimum hızda belli bir sürede gittikten sonra boşta çalışma rejimine alınmakta ve araç karşı kuvvetlerin etkisinde yavaşlamaya bırakılmaktadır.


13.3.1--Maksimum hız limitlerinin, inşaat limitlerinin altına çekilmesi de önerilen yöntemlerden biridir. Bu yöntemlerle elde edilecek enerji tasarrufunun en fazla %15 civarında olacağı belirtilmektedir.


14—Karbondioksit Emisyonları:

1--Motorinin litre başına ürettiği CO2 miktarı 2,65 kg/lt’dir.


2-- Elektrik Üretim Şekillerine Göre kg/MWh Cinsinden CO2 Salınım Miktarları-CRIEPI, Japon göre:

Kömür……………..990

Gaz………………..653

Solar PV…………..59

Nükleer……………21

Rüzgar…………….37

Hidroelektrik……….18


3-- İETT Kullanılarak Yapılan Ulaşımda Kişi Başına Düşen CO2 Miktarı-257,5 gr

 

4—Kaynağa göre raylı sistemlerde kişi başına CO2 Miktarı-gr:

Kömür……………..12.9 gr

Gaz………………..0.9

Nükleer……………0.08

Rüzgar…………….0.2

Hidroelektrik……….0.04


4.1-- Raylı sistem kullanımı her durumda CO2 salımı açısından oldukça düşük değerdedir. Çünkü tercih edilen yakıt tipi kömür dahi olsa kişi başına düşen CO2 miktarı 244,6 gr azalmaktadır.


15--Tramvay ve Şehir içi Otobüs Yolcu Taşıma Şekillerinin Enerji Verimliliği Açısından Kıyaslanması-Yapılan maliyet analizleri sonucunda tramvay için kişi başı maliyet 1,71 kuruş iken bu değer şehir içi otobüs için 7,49 kuruştur, yani 4,38 katıdır. (Alt yapı üst yapı maliyetleri inşaat mühendisliğinin alanına girmesi sebebiyle hesaba dâhil edilememiştir.)


15.1- SimuX simülasyon programı kullanılarak yapılan çalışmada eğim değerinin -%5’den %5’e çıkması durumunda yani eğimdeki %10’luk artışta enerji tüketimi değeri 18,62 kat arttığı görülmüştür. Rejeneratif frenleme enerjisinin etkisinin ise test eğim değerlerinde %14-15 gibi bir kazanç sağladığı hesaplanmıştır.


15.2--Eğimin %3-6 olduğu bir yolda katenerin cer gücü besleme sistemine uzaklığına ve direncine bağlı olarak trafo merkezindeki kayıpların %2 ila %10,4 arasında değiştiği gözlemlenmiştir


Kaynak:Rayli Sistemlerde Enerji Verimliliği-Mine Sertsöz-Kocaeli 2012-Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü-Elektrik Mühendisliği Anabilim Dali-Yüksek Lisans Tezi





Makalenin İzlenme Sayısı : 437

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.