MAKALELER / İhracatta Yapılan Hatalar








İhracatta Yapılan Hatalar:


1—İhracatçı birliklerinin hedef pazarlar ile fiyat analizlerinin yetersiz olması.Net bilgiler verememesi.Bu nedenle gidilecek ülkeyle ilgili ürünlerin fiyat analizlerinin yapılması-internet üzerinden yayınlanması.


2—Fiyat rekabeti bir yere kadar.Markanız yoksa bir şey yapamazsınız.


2.1--Çinde dünyaca ünlü markaların yüzlerce mağazası var. Çinde her şey ucuz algısı yanlış.Çinde aylık geliri 10000 doların üzerinde olan Çin malı almayan 65 milyon nüfus var.


3—Bizim turizmmizde deniz,kum,güneş.Oysaki Çinliler yanmayı sevmez.Bu nedenle Çin turizmine hitap edilecekse kültür turizmi ve onun tanıtımı önemli.


4—Türkiye ile Çin gıda güvenliği anlaşmasının altı doldurulamadı ve Çine gıda ürünleri ihraç edilememekte.Markalı zeytinyağı-markalı yoğurt vs ürün ihraç edilebileceği halde Çinliler Almanyadan markalı zeytinyağı almakta.Ucuz fiyatla olsaydı pazardan İspanyollar ve yunanlıları silip süpürürdük.


4.1—Tanıtım-piar en önemli konulardan bir.


5—Bizim ihracatçı gideceği ülke ile ilgili kitap okumaz-internet tüm videoları izlemez.Bu nedenle ihracatta en önemli şey gidilecek ülke ile ilgili yoğun araştırma yapılmasıdır.


6—Dış ticaret kontrat demektir.Verilen ürünün markalı olması ve rakasında durulmasıdır.Proforma invoice-fatura değildir.


Kaynak:Dünya Gazetesi-Dış Ticaret Dünyası-Taylan Büyükşahin.





Makalenin İzlenme Sayısı : 392

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.