MAKALELER / GDO lu Yemle Beslenen Hayvanların Sütlerinde GDO lu DNA ya Rastlandı








GDO lu Yemle Beslenen Hayvanların Sütlerinde GDO lu DNA ya Rastlandı:


1—Biyogüvenlik Kanunun değiştirilmesi ile 13 farklı GDO(genetiği değiştirilmiş organizma) içeren yemin Türkiye ye girişine izin verildi.Bu 13 GDO lu ürün hayvancılık sektöründe yem hammadesi olarak kullanılıyor.


2—İtalya Catania Üniversitesi Biyomedikal Bilimleri Bölümünce yapılan bir araştırmada marketlerden alınan 12 markaya ait 60 farklı süt örneğinin analiz sonuçlarına göre sütelrin % 25 inde GDO lu DNA parçalarına rastlanmış.Rapora göre pastörasyon işlemi dahi bu GDO lu DNA parçalarını parçalayamamış.


2.1—İtalyada Cattolica S.Cuore Üniversitesinden Raffaelle Mazza ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada GDO lu yemle beslenen hayvanların kanında,karaciğerinde,dalağında ve böbreğinde GDO lu DNA parçaları tespit edilmiş.


2.2—Yapılan bir başka araştırma-Phipps,Deabille ve Madison un yaptığı araştırmada süt ineklerinin sütlerinde,kan ve dışkılarında onikiparmak bağırsaklarında transgenetik bitki DNA sına rastlanmış.


3—Sonuç olarak GDO lu ürünle beslenen hayvanların kan yapısının bozulduğu-bağışıklık sistemi-üreme sistemi vs bozukluklar geliştiği-üreme yeteniğinin kısırlaştığı üzerine vs yayınlar bulunmakta.


4—GDO lu tohum üzerine çalışan şirketler geliştirdikleri ürünün patentini alıyorlar.Patentini alıkları tohum üzerine araştırma yapılmasına izin vermiyorlar.


5—GDO lu yemle beslenen hayvanların sütünü içen insanlar için GDO nu zararları sözkonusu olabilir mi.


6—Yorum:GDO lu Tohum şirketlerinin patent şemsiyesi altında ürünlerinin araştırılmasına izin vermemeleri bir soru işareti.Ayrıca yapılan çalışmalar GDO lu yemle beslenen hayvanların vucut dokularında GDO lu DNA parçalarına rastlanması bunların bu hayvanların ürünlerini tüketen insanlar için bir risk olduğunu ifade edebilir mi.


6.1--Zira GDO lu DNA parçası  bir vucuda girdiğinde hücre bunu yabancı bir varlık olarak kabul etmekte hücre onarım mekanizmalarını çalıştırmakta.Bu çalıştırma hayvanın sütü vs sürekli içildiğinde sürekli çalışmakta ama nereye kadar bir noktada kanser oluşabilir mi.Zira hayvan deneyleri bunun böyle olabileceği  ifade edebilir mi.


6.2—Nufus artışına bağlı Küresel açlık problemine karşı geliştirildiği söylenen ancak şirketlerin kar etme amacı haline gelmiş bulunan GDO teknolojisinin yerine küresel gıda arzı sorunu için:


1—Gelişmiş ülkelerin çöpe atma yerine modern saklama teknikleri ile çöp atmayı en aza indirip gıda arzına katkı yapmaları


1.1—paylaşmasyı mümkün kılan Gıda bankalarının kurulması


2—İnsanların çok yemek yemesi yerine günde 2 öğün beslenmesi


3—Kaynakları daha fazla tüketen et üretimi yerine daha fazla ürün veren bitkisel ürünlerin üretilmesi


4—Aquaponik  çiftlikler ile hem bitki hemde balık yetiştirilmesi


5—Protein arzında yenebilir böceklere yönelilmesi


6—Tarımda verimi maksimum kılan damlama sulama teknikleri-sensörler ile modern tarım teknolojileri-doğal saklama-ambalaj teknikleri-doğal ıslah metotları ile daha verimli tohumların üretimi vs konularda ilerleme sağlanması ve bunların yaygınlaştırılması..


Kaynak:Para Dergisi-8-14.01.2013-S:3





Makalenin İzlenme Sayısı : 779

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.