MAKALELER / TMU Tedavisiyle Depresyon-Takıntıda Ciddi Azalma Sağlanabilmekte








TMU Tedavisiyle  Depresyon-Takıntıda Ciddi Azalma Sağlanabilmekte:

 

1—TMU da bir psikiyatr başınızın üzerine metal bir bobin yerleştiriyor.Hızlı manyetik vuru-pulslar saçlı deri üzerinden beyne etki ederek sol prefrontal kortekste hafif bir elektrik akımı oluşturuyor.


1.1—Kısaca TMU—Trans Kraniyal manyetik uyarım tedavisi yaklaşık 40 dk sürüyor.4-6 hafta süreyle hergün uygulanıyor.Sizde majör depresyondaysanız birkaç hafta içinde kendinizi iyi hissetmeye başlıyorsunuz.


1.2—Bu tedavi ile mizaç-uyku-iştah-enerji düzeyinde düzelme olurken iyimserlik ve özgüven yerine gelmekte.Tırnak yeme vs bozuklukların en aza indiği saptanmıştır.


2—FDA en az bir antidepressana yanıt vermemiş hastaların tedavisinde Neurostar adındaki TMU sistemine onay verdi.


3—Yapılan bir tedavide 13 yıldır ilaç tedavisine dirençli  obsesif kompulsif  bozukluğu teşhisiyle tedavi alan bir hastaya 15 seans uygulandı.


3.1--TMU/r.Tms tedavisi sonrası temizlik takıntılarında 3 ay sonra depressif ruh halinde belirgin bir düzelme saptandı.


3.2--Başka bir çalışmada ise bir hastanın obsesyonunda %80 azalma olduğu izlendi.


4—ABD-Kanada-Avustralyada yapılan bir klinik çalışmada başka tedavilerden sonuç almamış  kişiler için yapılan çalışmada TMU uygulanan kişilerin sadece %24 ü düzeldi.Bu oran plasebonun 2 katıydı.


5—Bazı bilim adamları depresyonda düşünme ile ilişkili korteks alanları ile limbik sistemdeki emosyonel alanlar arasında bir dengesizlik olduğu tedavi ile bu dengesizliğin düzeldiği-TMU nun korteksi uyararak  dengeyi yeniden sağladığı şeklinde-Konuşma terapisi ile aynı işlevi sağladığını öne sürmekte.


Kaynak:CBT-1210-7—28.05.2010

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 422

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.