MAKALELER / Elektrik Araç Kullanımını Artıran Norveç Çözümleri








Elektrik Araç Kullanımını Artıran Norveç Çözümleri:


1—Elektrikli araçlar fosil yakıtlı araçlara göre eğer yeşil elektrik kullanıyorsa Ekserji anlamında da doğru çözüm ancak elektriğini fosil yakıtlı santrallerden elde edip kullanıyorsa herhalde uygun çözüm olmaz.


1.1--Bu anlamda ülke elektriğini büyük oranda yenilenebilir-yeşil kaynaklardan sağlanıyorsa elektrikli araç kullanımı ciddi anlamda kamusal olarak desteklenebilir.Kısa elektrikli araçlar için ülke elektriğinin büyük oranda yeşil elektrikten üretilmesi daha sonra yeşil araçlara geçilmesi önemli.


1.2—Elektrikli oto anlamında bu öneriye karşı elektrikli bisiklet kullanımı için ülke elektriğinin büyük oranda yeşil olması şartı aranmayabilir.Zira elektrikli bisikletler fosil yakıt kullanan otomobil sayısını azaltarak  küresel karbondioksit emisyonunu azaltmakta faydalı olabilir.


1.2.1—Bu anlamda ülke olarak elektrikli-elektriksiz-sahipli-kiralık bisiklet kullanımı ciddi anlamda teşvik edilebilir.Elektrikli bisiklet yolları mevcut yollar içinde pay edilirken aynı zamanda elektrikli bisiklet şarj istasyonları ciddi anlamda yaygınlaştırılabilir.


2—Norveçte yollarda hareket eden araçların % 10 elektrikli otomobil. Almanyada elektrikli otomobil satışlarında % 43 lük ciddi artış sözkonusu.Buna karşın Almanyada genel araç içinde elektrikli otomobilin payı sadece %1.


3—Norveçlilerin elektrikli araçları yönelmesinde:


1—Hükümetin akaryakıtlı araçlara koyduğu çok yüksek vergiler


2—Elektrikli Volkswagenin fiyaı akaryakıtlı otomobilden çok daha ucuz.


3—Elektrikli araç sahibi  bir Norveçli  satış vergisi-katma değer vergis-yıllık yol vergisi ödemiyor.


4—Paralı yollarda-park yerlerinde-feribotlarda ücretlerin yarısını ödüyor.


5—Kısaca akaryakıtlı otolar Norveçte bir lüx haline geldi.


Kaynak:Para Dergisi-3-9 Mart 2019-s:93





Makalenin İzlenme Sayısı : 574

Eklenme Tarihi : 15.08.2020

Önceki sayfaya geri dön.