MAKALELER / Tansiyon-Kolesterol-Kalp Hastalıklarına Karşı Bitkisel Tedavi





Tansiyon-Kolesterol-Kalp Hastalıklarına Karşı Bitkisel Tedavi:

 

1—Tansiyon:

 

1.1--Böğürtlen-Ahududu-Armut, yüksek tansiyonu düşürür.

 

1.2--Adaçayı,tansiyon düşüklüğünde kullanılabilir.

 

1.3--Balık ,Kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür.Şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riski grubuna giren insanların daha fazla balık yemelidirler

 

1.4--Tansiyon-Düşüklüğü Tedavisi İçin…………….biberiye çayı yada  fesleğen çayını su ile seyrleterek iç

 

1.5--Tansiyon-Yüksekliği Tedavisi İçin…………….(yeşil anason yaprağı+sarımsak) çayını ¾  su ile iç—(Şahtere+nane) çayını ¾  su ile içmek

 

1.6--Ispanak, kansızlığa iyi gelir.Yalnız yoğurtla birlikte değil portakal suyu ile birlikte alınmalıdır.Yüksek tansiyona karşı faydalıdır.

 

1.7—Kereviz -yemeği Şeker, yüksek tansiyon ve romatizmada faydalıdır.

 

1.8—Maydanoz, Yüksek tansiyonu düşürür.Maydanoz kişiyi zayıflatır(kaynatılıp suyu içilirse).Kalbin yorulmasını önler. Kansızlığı giderir. Damar sertliğine etkilidir.

 

1.9—Özellikle kadınlarda kişniş çayı Kalbi de kuvvetlendirip, kan basıncını düzenliyor. Bu sayede hipertansiyon hastalarının faydalı.Ayrıca kolesterolü düşürüyor. Kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.

 

1.10—Kivi, Kan basıncını dengeler.Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür.Tansiyon hastalarının özellikle kivi kullanması uygun olur.

 

1.11—Armut,yüksek tansiyonu düşürüyor.Kansızlığı ve kabızlığı önlüyor.

 

1.12--Karpuz çekirdeği-kan basıncısı dengeleme-yüksek tansiyona karşı faydalı.kalbi enfarktüsten koruma fonksiyonuna sahip.

 

1.13-- Mor soğan kan basıncını (tansiyonu) düşürücü etkiye sahiptir.1 porsiyon Izgara hamsi yanında sumaklı-kırmızı biberli mor soğanlı-rokalı-tereli salata ve 2 dilim ekşi maya ekmek iyi gider.

 

1.14--Şalgam Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.

 

1.15—Pancar suyu-İngiltere'deki Barts ve Londra Tıp Fakültesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde bir bardak pancar suyu (250 ml) içenlerin yüksek tansiyonunun normal seviyeye indiğini gösterdi.

 

1.16—Zeytinyaprağı,Greyfurt,Portakal,Limon tansiyonu düşürür.Kekik çayı ani yükselen tansiyonu düşürür.

 

1.17—Ayva-Kalp ve damarları korur. Potasyum açısından zengin olması nedeniyle de kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olur.Kolesterolü dengeler.

 

1.18--İncir İçerdiği potasyum ile yüksek tansiyonu dengeler.

 

1.19--Kabak çekirdeğinde bulunan yüksek magnezyum oranı sayesinde kalp ritmini düzenler ve yüksek tansiyonu düşürür. Bir avuç kabak çekirdeği tüketmek günlük magnezyum ihtiyacınızın % 20'sini karşılar. Düzenli olarak bir avuç tüketmek yüksek tansiyonu normal seviyeye indirir.

 

1.20—Kereviz-Kabızlığa ve hipertansiyona karşı kereviz sapı faydalıdır.Yemeği zeytin yağlı yapılabilir.

 

1.21—Kırmızı pancar-Yapılan bazı çalışmalarda pancarda bulunan nitrat denilen maddenin vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı,yüksek  tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.

 

1.22—Lahana(kapuska vs),Kalp sağlığını destekler.Tansiyonu dengeler.

 

1.23—Lavanta-Yastıkların içine yerleştirilen lavantalar uyku üzerine olumlu etki yapmakta.Yapılan bir araştırmada lavanta kokusunun nabız ve kan basıncını düşürdüğü ve beyin dalgalarında derin uyku evrelerinin uzadığı saptandı.Stersli bir durumda lavanta esansı çok işe yarayabilir.

 

1.24—Nane, kalp krizi riskini azaltır.Tansiyonu dengeler.

 

1.25--Patates iyi bir potasyum kaynağı olarak yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.

 

1.26—Sarımsak-Büyük tansiyonu 4.6(mmHg) azalttığı-Yüksek tansiyon hastalarında 8.4-7,3(mmHg) azalttığı

 

1.26.1--Yüksek tansiyon hastaları için kullanılan:beta blokerler ile 5(mmHg)-ACEI ilaç grubu ile 8(mmHg)--Anjiotensin 2 blokerleri ile 10,3(mmHg) düşüş sağlanmakta.

 

1.26.2--Büyük tansiyon değerinde 3-5 mmHg,küçük tansiyonda 2-3 mmHg lik düşüş kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı sakatlık ve ölüm riskini % 20 oranında azaltmakta.

 

1.27--Tansiyonu olan hastalar için de süt içilmesi önerilmektedir. Çünkü süt tansiyonun düşmesinde etkilidir.

 

1.28-- Üzümün suyu kalbi kuvvetlendirir. Suyunda bolca bulunan potasyum kalp kaslarını güçlendirir.Yüksek tansiyon ve diğer nedenlerle yorulan kalp, yapılacak üzüm suyu kürü ile normale döner. Üzüm, yüksek miktarda içerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürür.

 

1.29—Zeytin-Zeytinyağı-Kalbin, koroner, kan damarlarını besleyen zeytin yaprağı özünün, insanlar üzerinde de kan basıncını düşürücü etkisi olduğu tespit edildi.Günde 1000 mg zeytin yağı özü alan kişilerde, kan basıncının 3-4 mm düştüğü görüldü.


2—Kolesterol:

2.1--Araştırmacılar, günlük en az 1 elma tüketiminin, özellikle, kalp-damar rahatsızlıkları riskine daha açık olan 50 yaş üstü kişiler için faydalı olduğunu ifade etti.

 

2.2--Günde bir doz alınan kolesterol düşürücü ilaçlar, İngiltere’de 9 bin 400 kalp krizi  ve felç vakasını önleyebilecek etkiye sahipken, günde 1  elma, 8 bin 500 vakanın önüne geçiyor.

 

2.3---Ayva ,içerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olur.Ayrıca,Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur.

 

2.4--Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü %10 oranında azalttığı saptanmıştır.

 

2.5—Çilek,toplam kolesterol miktarının % 9 oranında düşürürken,kandaki LDL oranında %13,72 ve trigiliseritlerin miktarında da %21’lik azalma olduğu oluşturmakta.Çilek mevsiminde mayıs başı-taze çilek tüketmek-çilek hoşafı içmek önemli.

 

2.6--Alıç sirkesi Kolesterolü vücuttan atıyor, kalp ve damarları temizliyor.

 

2.7-- **nar suyu kötü kolesterolün neden olduğu damar tıkanıklığını % 44 oranında geriletir.Mevsiminde taze ner suyu içmek-dolmalarda vs nar çekirdeği-sumak kullanmak.

 

2.8-- Portakal , Kolesterolü düşürüyor.Kan şekerini düzenliyor.**Portakalın iç kabuğununda bolca bulunan pektin kolesterolü % 30,atardamarplağını ve damar daralmasını % 85 oranında azaltmaktadır.Portakalı bıçak ile beyaz kısmı üstünde kalacak biçimde soyularak yenmesi önemli.

 

2.9—Karnabaharda bulunan potasyum kişide tansiyonu dengeler. Beynin çalışmasını destek verir. Kolestrolü düşürür.

 

2.11—Enginar, Kolesterol üzerinde de etkili olan enginar, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcıdır.

 

2.12—Yulaf: Kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, yulaflı yiyeceklerle beslenenlerin HDL-iyi kolesterol seviyesinin % 11 artırdığı belirtiliyor.

 

2.13--Kuru bakliyat ve mercimek:düşük yağ içeren gıdalarla beslenmenin LDL kolesterol seviyesini düşürdüğü gözleniyor.

 

2.14--Arpanın LDL-kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü belirtiliyor.Akşam yemeği niyetine hindi etli arpa şehriye çorbası iyi gider.

 

2.15--Kolesterol Düşüren Statin grubu ilaçlar 1-- demans/bunaklık-parkinson-ALS gibi hastalıkları etkileyebilmekte-yol açabilmekte,2-- iskemik inmelerin riskini azaltırken hemorajik inmelerin riskini artırmakta.3-- kas belirtileri-yorgunluk ve bilişsel bozukluklara yol açabilmekte.

 

2.16-Avakado, kötü kolesterol LDL'yi düşürüp iyi kolesterol HDL'yi yükseltiyor

 

2.17—Kuruyemiş:Antep fıstığında kolesterol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür.Antep fıstığı Kroner kalp hastalığı riskini azaltır.Fındık yüksek kolestrolün düşürülmesinde faydalıdır.Ayçekirdeğinin içeriğindeki yağ damar sertliğini giderir.

 

2.18—Mercimek-Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için çok iyi bir besin kaynağıdır. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür. Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür; Böylece kalp krizi geçirme olasılığını azaltır.Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.

 

2.19---Sarımsak, damar sertliğine karşı koyup, kolesterol miktarını ayarlıyor.

 

2.20--Sirke ve balla hazırlanan karışımlar kolesterolü düşürüyor.

 

2.21--Yoğurdun kolesterolü düşürücü etkileri bulunmakta.

 

2.22--Acı biber, sindirime yardım eder, iştah açıcıdır ayrıca kanda şeker ve kolesterolü azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller (kanı inceltir).

 

2.23--Pırasa:Pırasada bulunan vitamin-yüksek lifli yapısıyla K vitamini ile parkinsona iyi gelirken,pankreastan insulin salınımını uyararak kan şekerini ve kolesterolü düşürmekte.Pırasa , buharda az yağllı-zeytinyağlı olarak pişirilebilir.

 

2.24—Armut-Yüksek pektin içeriği kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcıdır. Pektin suda çözünen bir liftir, sindirim sisteminde yağlı maddelere bağlanıp, atılmasını sağlar.

 

2.25--Bal kabağı toksinlerin atılmasına ve kolesterolün düşmesine de yardımcı olur

 

2.26—Bamya kandaki kolesterol seviyesini düzenler.

 

2.27—Ceviz-Sağlıklı bir kalp için en çok tüketilen besinlerin başında gelen ceviz, içerdiği yağ asitleri ile kötü kolesterolü düşürüyor. Kan pıhtılaşmasını engelliyor. Kalp krizi riskini azaltıyor.Ceviz, Kan şekerini düşürüyor.Düzenli olarak ceviz tüketmek kolesterolü önemli ölçüde düşürüyor.Ceviz damar tıkanıklığında oldukça faydalıdır. Ceviz, damarların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde devam etmesini sağlar. Böylece tansiyonun yükselmesini önler. Bunun için uzmanlar her gün 3-4 tane ceviz ve haftada 3-4 yemek kaşığı ceviz yağı tüketilmesini öneriliyor.

 

2.28--Çay kolesterolü ve kalp ritmini dengeler.Tansiyonu düşürür.

 

2.29—Karnabahar, potasyumu sayesinde tansiyonu dengeler. Beynin çalışmasını destek verir. Kolestrolü düşürür.

 

2.30—Keçiboynuzu-Yapılana araştırmalara göre kan kolesterolünü dengeleyici bir etkiye sahip olan keçiboynuzu tozunu 2 ay boyunca süt, su ve yoğurt ile birlikte tüketildiğinde kan kolesterol değerlerini normale indiriyor.

 

2.31—Leblebi-Nohut(baharatlı haşlanmış-nohut yemeği) kötü kolesterolü düşürüyor.

 

2.32--Limon suyunda erimiş sarımsak suyu , tüm damar iltihapları (vaskülir) tedavi ediyor, tıkanan damarları açıyor, damar sertliklerini ve hipertansiyonu önlüyor.Kollestrol ve lipidi düşürüyor zararlı yağların yakılmasını sağlıyor,kilo verdiriyor.

 

4.33-Pirinç, kolesterolü düşürücü ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır.

 

4.34--Soğan İçerdiği sülfür kolesterol ve trigiliserid seviyesini düşürüyor, kanın pıhtılaşmasını engelliyor; dolayısıyla kalp sağlığına yararı bulunuyor. çiğ soğan HDL-iyi kolesterolü yükseltir.Haşlanmış soğan kani temizler-pıhtılaşmayı düzelterek damar tıkanıklığını tedavi eder.

 

4.35--Tarçın,Kolesterolü düşürür.Kan şekerini düzenler.Kalp sağlığını korur.

 

4.36--Tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor.

 

4.37—Turp, Kalp sağlığını korur.Tansiyonu düşürür.Kolesterolü düzenler.

 

4.38--2002 yılında 93.000 kadınının katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre  haftada 3 veya 4 defa yaban mersini ve çilek yiyen katılımcılarda  bu meyveleri ender olarak tüketenlere göre kalp krizi geçirme riski % 32 daha düşük olduğu saptandı.

 

4.39--Kolesterolünüzü düzenler. İçinde bulunan yağlar sayesinde kötü kolesterolün önüne geçmenize yardımcı olur. İyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürür.

 

4.40—Yeşil çayda bulunan , Kateşin, Kolesterole karşı savaşçı bir etkisi vardır.

 

4.41---Zahter , Kolesterolü-kötü kolesterolü düşürür.Kalp çarpıntısını giderir.Sabah kahvaltıda zeytinyağına katılmış zahter i ekmeğe bandırıp yemek iyi gider.

 

3—Kalpte Ritim Bozukluğu-Aritmi:

 

3.1--Kalp Çarpıntısında aritmide ,bir bardak sıcak suya çay kışı kimyon tozu koyup demlendikten sonra içmek-ağızda tarçın çiğnemek,ayak altına karına gaz gidermek için sıcak su torbası koymak,Karanfil çiğnemek kalp çarpıntısına iyi geliyor.

 

3.2--Kalpte ritim bozukluğuna karşı **alıç,C vitamini,magnezyum,karnitin,koenzimQ10,ton-som-sardalya balıkları,hünnap,**potasyum(tatlı patates-incir-kavun),**üzüm kullanılabilir

 

4—Genel Kalp Sağlığı:

 

4.1--Nefes Darlığı Tedavisi İçin…………….(Nane+kekik çayı+arı sütü)şerbetini içmek

 

4.2—Fesleğen-Reyhan, kalbi korur. Yemeklere fesleğen katmak önemli.Kalp ile dost bir bitkidir.Kan şekerini dengeler.

 

4.3—Havuç, kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini % 68 oranında azaltıyor.

 

4.4--Karahindiba  kökleri kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir.

 

4.5--Isırgan, Kalbi güçlendirir. Isırganotu, en başta gelen kan temizleyici ve aynı zamanda kan yaptırıcı bir bitkidir. Sinirsel kalp çarpıntılarını giderir. Ve kalp işlevini düzene sokar. Kalp yetmezliğine, ayak şişmelerine (ödem) ve toplardamar yetmezliğinde faydalıdır. Yüksek tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Güzel bir ısırganlı rokalı tereli domatesli zeytinyağlı limonlu salata iyi gider.

 

4.6--Alıç Kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukça yararlı bir etkidir.Yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre alıçtan elde edilen hap şeklindeki ekstrelerin, oldukça kalp koruyucu ve kalp kasını güçlendirici etkileri söz konusu.

 

4.7—Alıç-Orta derecedeki kalp yetersizliğinde tedavi edici boyutu, tıpta kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur. Kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü bir şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukça yararlı bir etkidir.

 

4.8--Yeşil veya normal çay  kalp damarlarından damarları genişletir. somon balığı omega-3 yağ asidi ile kalbinizi korur.

 

4.9—Kalbi güçlendirmek için ,potasyum kaynakları(kaysı ),soya,kaysı pekmezi, domates, bezelye,günde bir defa bitter(siyah) çikolta, karpuz,salatalık, kiraz,balık yağı,ardıç yağı,*armut ve özellikle Alıç(meyvesi-salatalarda sirkesi) kullanılabilir.

 

4.10-- kalp damarlarını açmak için ,limon yağı kullanmak,

 

4.11—Kalp için meyve olarak özellikle üzüm yemek.

 

4.12-- **Yapılan bir araştırmada kalp krizi sonrası günde 1 gr balık yağı-özellikle kril balık yağı verilen hastalarda ölüm oranı%20-ani ölümlerde ise % 40 azalma olduğu saptanmış.

 

4.13--**kalp için en iyi sporlar haftada 3 gün 20 dk yürümek(%50 riski düşürme)

 

4.14--kalp yetmezliğine bağlı el-ayak şişmesi için kuşkonmaz çayı içilebilir.

 

4.15—Sarımsak, Arteroskleroz, kardiyovasküler hastalıklar, dolaşım bozuklukları, yüksek kolestrol, hipertansiyon kullanılabilir.

 

4.16--Kavun uykusuzluğa iyi gelirken aynı zamanda damar tıkanıklığı ve kansızlık için önerilmekte.

 

4.17--Bilya Kekik Suyu:1--kan kanserinde, kanı temizlemede, 2--damar açıcı olarak kolestrol için, 3-- yüksek tansiyona karşı limonlu  çayı kullanılabilir.

 

4.18--Kestanenin içeriğinde bulunan potasyum tansiyon üzerinde de düşürücü etki sağlıyor ve kas yorgunluğunu gideriyor.

 

4.19—Çikolata yemek, kalp krizi geçirme riskini azaltıyor.

 

4.20—Hardal, Kalp krizi riskini azaltır, akut miyokard ve enfarktüsü engeller.Omega 3 yağ asitleri ile kalp, damar ve arter sağlığı için idealdir.

 

4.21--Tarçın kolesterolü ve şekeri dengeler.Tatlı yapıldığında hafif yapı üstünde tarçın tozu ekilerek yenilebilir.Uygulamada içilen 1 bardak çayın içine  tarçın kabuğu koymak-sütlü tatlılarda tarçın tozu-tarçınlı sakız kullanılabilir.

 

4.22-İncir--Kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardım ediyor.Şeker hastalarında kan şekerinin hızlı yükselmesinin önlendiği için faydalı.

 

4.23—İşkembe(paça) çorbası-Bir yetişkinin alabileceği sağlıklı maksimum kolesterol miktarı ise 300 mg’dır. İşkembe tüketerek alacağınız sağlıklı kolesterolün % 67’si kalp sağlığı için gerekli D vitamini ve seks hormonlarının üretiminde kullanılmaktadır.Bu yüzden işkembe çorbası tüketirken miktarına dikkat ettiğiniz sürece kolesterol ile ilgili hiçbir problem yaşamazsınız.

 

4.23.1--İşkembede bulunan B12 vitamini ve kobalamin sadece sinir sistemi üzerinde değil kardiyovasküler sistem üzerinde de etkilidir.B12 vitamini başta olmak üzere tüm B grubu vitaminler vücutta toksik etki gösteren homosistein üretimini baskılayarak kalp hastalıkları riskini azaltır.Ayıca işkembe, B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan pernisiyöz anemi ile mücadelede tüketilmesi önerilen besinlerden biridir.

 

 

4.24—Kaysı, kalp krizi riskini en aza indirmekte.Yapılan deneyde kayısı yiyen grupta yemeyen gruba göre ritm bozukluğunun daha az olduğu belirlendi.Kaysıda bulunan kalbin ihtiyacı olan potasyum içeriği çok fazla. Kayısının şeker miktarı gerçekten çok güzel bir düzeyde.Antioksidan içeren kayısı, damar tıkandığı zaman oluşan hipopsiyi (beslenme bozukluğu) en aza indirecek özelliğe sahip.

 

4.25--Kereviz, kalp krizi riskini önleme ve kalp ritimlerini düzenleme konusunda yardımcıdır. Kan basıncı ve damar yapısı üzerinde de olumlu etkilidir.

 

4.25--Fesleğen, kalbi korur. Kalp ile dost bir bitkidir.Kan şekerini dengeler. Organik pirinçli reyhan-fesleğenli çorba sağlıklı bir çorbadır.

 

4.26--Karalahanaki potasyum , vazadilatör etkisiyle kan damarlarını açarak, kanın akışını kolaylaştırmaktadır.Bu nedenle kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır. Yüksek kan basıncına karşı koruyucu etki göstermektedir.Potasyum,kırmızı kan hücreleri arttırır. Demirin vücutta kullanılmasını ve depolanmasını sağlar.

 

4.27—Karabiber, kandaki yağ oranını düşürür.Bu anlamda karaciğer ve kalbi destekler. Damar sertliği, yüksek tansiyona faydalıdır.

 

4.28--Karpuzda kabuğa yakın beyaz kısımlarda bulunan sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar.

 

4.29---Kereviz-Kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.Kan basıncını kontrol ediyor.

 

4.30—Maden suyu , içeriğindeki magnezyum sayesinde, kalbe bağlı ani ölüm riskini azaltıp içeriğindeki  kalsiyum ile magnezyum, damar ve kasların düzenli çalışmalarına yardımcı oluyor.Ayrıca içeriğinde bulunan magnezyum , kalbi destekliyor. magnezyum eksikliğine bağlı kramplarda faydalı olabilir.

 

4.31—Mandalina-1 adet mandalina günlük C vitamini ihtiyacının % 50 sini karşılar. C vitamini kalp hastalık riskini azaltır.

 

4.32-- Marul, kalp sağlığını korur.Kan şekerini dengeler.Kanı temizler. damarları güçlendirir.Kan basıncını düzenler. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalı olabilir.

 

4.33—Maydanoz , folik asit içeriği sayesinde  kalp krizi riskini artıran homosisteinmiktarının azalmasında yardımcı oluyor.

 

4.34--Muzda yoğun bulunan potasyum kalp sağlığı için gereklidir.Potasyum, tansiyonu düşürür.

 

4.35--Nar,kalp sağlığını korur , damar sertliğini gideriyor.

 

4.36--Pancarda, kalp sağlığını destekleyen doğal bir antienflamatuar ajan olan 'betain'in yanı sıra B1, B2, B12 ve C vitaminleri ile bakır, magnezyum, potasyum, demir, fosfor ve iyodin mineralleri gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur.Pancar kan akışını hızlandırır, kolestrol seviyelerini düzenler ve  yağlı karaciğer hastalığına karşı da korur.Yapılan bilimsel araştırmalar, potasyum açısından zengin gıdaların tüketmenin ve sodyumu kesmenin, kalp hastalıkları ve inme riskini % 21 düşürebileceğini gösteriyor.

 

4.37--Danimarkalı uzmanlara göre tam yağlı peynir, vücutta iyi kolesterol olarak da bilinen HDL seviyesinin yükselmesine sebep oluyor.Deney sonunda tam yağlı peynir tüketen kişilerin hem kalp sağlığını korudukları hem de metabolizma hastalıklarına yakalanma risklerini azalttıkları tespit edildi.Ayrıca Kötü kolesterol seviyesinde de hiçbir artış kaydedilmedi.

 

4.38--Soğanda bulunan adenozin pıhtı oluşumunu önleyerek kalp krizi riskini azaltıyor. Ayrıca Soğan iyi kolesterolü artırdığı-yüksek kan basıncını önlemeye yardımcı oluyor.

 

4.39--Yeşil Çay kişiyi kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur.Gün içerisinde 2-3 fincan yeşil çay tüketmek kişiyi daha sağlıklı ve enerjik yapar.

 

Kaynak:arge7.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 1124

Eklenme Tarihi : 30.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.