MAKALELER / Enerji Tasarrufu Uygulamaları-İşyerlerinde-Öneriler








Enerji Tasarrufu Uygulamaları- İşyerlerinde -Öneriler:

 

1--Gece de çalışan işletmelerde daha az insanın girip çıktığı bölümlerdeki  iklimlendirme ünitelerini ayarlayın.

 

2--Gerekmediği zamanlarda egzost fanlarını, fırınları, motorları vb. kapatın.Yada zaman saatine-otomasyon ile çalıştırın.

 

3--Kompresör hava girişlerini-odalarını sıcak ekipman odaları yerine daha soğuk yerlerden olmasını sağlayın. Verim iyileştirmeleri ve geri ödemeler ilgi çekicidir.

 

4--Buhar ve basınçlı hava kaçaklarının işletmeye maliyeti çok pahalıdır. Düzenli auditlerle ortaya çıkarılmalıdır.

 

5--Yanma havasının kalbi olan hava fazlalık katsayısının dikkatli kontrolü, önemli enerji tasarrufu sağlar.Peryodik kazan teknik ölçümleri yaptırmak önemli.

 

6--İşletme tarife yapısına ve güç faktörüne göre güç faktörü iyileştirmesi ile büyük tasarruflara ulaşılabilir.Bunun için kompanzasyon panosu yaptırılabilir.

 

7--Proses hatları ve tankların ısı yalıtımı ile önemli tasarruflar elde edilebilir.

 

8--Özellikle yeni uygulamalar söz konusu olduğu zaman enerji verimli motorların kullanılması-eski motorlara inverter takılması ile  kendini kısa sürede amorti eder.

 

9—Pnömatik hatlarda eğer basınçlar fazla tasarlarımışsa, basıncın azaltması ile büyük tasarruflar söz konusudur.

 

10--Endüstriyel tesisler genellikle yetersiz olarak yalıtılır. Uygun yalıtım büyük kazanç demektir.Binanın ısı yalıtımı(çatının-dış duvarın-pencerelerin-döşemenin yalıtımı) ile ciddi kazanç sağlanabilir.

 

11--Büyük kompresörlerde hava veya su soğutmasıyla atılan ısıyı uygun tasarımla özellikle kışın mahal ısıtmalarında kullanmak mümkündür.

 

12--Plastik şeritler, kapı tamponları ve hava perdeleri büyük giriş kapılarından enfiltrasyonun bloke edilmesine yardımcı olur.Enfiltarsyon yalıtımı ile en az

% 25 ısı kaybı-yakıt tasarrufu sağlanabilir.

 

13--Ekonomizerler, dış havanın optimum kullanımını sağlarlar. Kullanımları ile elde edilen tasarruflar büyüktür.Bu nedenle kazan ile baca arasına konulan ekonomizer ile kazana giren ısıtma suyunun ön ısıtması baca gazı atık ısısı ile sağlanarak enerji tasarrufu sağlanabilir.

 

13.1—Pompa-motor kullanmayan sistemin bir parçası olan ekonomizerler ile enerjide geri dönüşüm-tasarruf sağlanabilir.Zira sisteme bağlanacak ekonomizer için pompa-motor hattı-ilave enerji kullanılmaması gerekir

 

14--Tüm alanları ısıtmak yerine kısmi ısıtma yapmak-mahaller arasında ısı yalıtımı yapmak vede bunun için kullanılan radyant ısıtıcıların geri ödemesi ilgi çekicidir.

 

15—Isıtılan açık tankların kapatılması-ısı yalıtımın yapılması büyük enerji tasarruflarına yol açar.

 

16--Fırında pişirme yaparken pişme süresi dolmadan fırın kapağını açarsanız %20 oranında enerji kaybına sebep olursunuz.Bu nedenle fırın içi ısısını kontrol etmek-otomasyona bağlamak önemli.

 

17--Pişmekte olan yiyecekler kaynar kaynamaz ocağın altını en kısık ayara getirin. Yüksek ateş pişirmeyi hızlandırmaz, sadece enerji kaybına sebep olur.

 

18--Düdüklü tencere ile yemeklerinizi daha kısa sürede, daha az enerji tüketerek pişirebilirsiniz.

 

19--Ocakta yemek pişirmek, fırında pişirmekten dana ekonomiktir.

 

20--Çay demlerken, kaç kişilik çay hazırlıyorsanız, çaydanlığınızda o kadar su kaynatın.

 

21--Çok gerekli değilse, fırında ön ısıtma yapmayın.

 

22--Satın alırken çamaşır makinesi kapasitesini genellikle Kollandığınız aralıkta seçin. Örneğin piyasaya yeni çıkan 10 kg kapasiteli makineler A sınıfı olsalar bile birkaç kişilik küçük aileler ve çok sık çamaşır yıkama ihtiyacı olan aileler için uygun değildir.

 

23--Çamaşır makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın. Ancak kapasitesinin üstünde çalışmasına zorlamayın. Eğer makinenize az miktarda çamaşır koyuyorsanız, daha az su almasını sağlayacak programı seçin.

 

24--Çok kirli ve lekeli çamaşırları önceden ıslatın. Bu durumda çamaşır makinesine daha az iş bırakıp tek yıkama ile çamaşırlarınızı temizlersiniz.

 

25--Çamaşır makinenize, el kitabında önerilenden daha fazla ve aşırı köpüren deterjan koymayın. Düşük sıcaklıkta yıkama yapabileceğiniz deterjanları tercih edin.

 

26--Çamaşır kurutma makineleri enerji tüketimi yüksek cihazlardır.Çamaşırınızı asarak kurutunuz.

 

27--Ütüler evlerde enerji tüketim kapasitesi en yüksek cihazlardandır. Ütü kapasiteleri 2200 W'a kadar çıkmıştır.

 

28--Ütü kullanırken fişi işiniz bitmeden çekerseniz, mevcut ısıyı bir süre daha kullanabilirsiniz.

 

29--Çamaşırlarınızı kuruturken çok fazla kırıştırmayın.

 

30--Çamaşırlarınızı nemli iken ütüleyin.

 

31--Cihaz alırken "A" ve "A +" işaretli olanlarının en verimli olanlar olduğunu hatırlayınız. Yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında % 60'in üzerinde enerji tüketim farkı vardır.

 

32--Kullanmadığınız zamanlarda DVD oynatıcı, radyo, televizyon, bilgisayar gibi elektrikli cihazlarınızı düğmesinden kapatın.

 

33-İşyerinizdeki-Evinizdeki prizleri akıllı priz ile değiştirin.Akıllı prizler cihaz çalışmadığında devam eden sızıntı elektriği kapatarak elektrik tasarrufu sağlar.

 

34--Elektrikli cihazlarınızı, kullanma klavuzlarında yazılı talimatlar doğrultusunda ve uygun ortamlarda kullanın. Uygun kullanım, cihazın enerji tüketimini azaltacağı gibi ömrünü de arttırır.

 

35--Elektrikli cihazlarınızı üretildikleri amaç doğrultusunda kullanın. Örneğin; ekmeği fırında kızartmanız, ekmek kızartma makinesinde kızartmanızdan en az üç kat daha fazla enerji harcamanıza neden olur.

 

36--Buzdolabınızı mutfağın en soğuk yerine, ocak ve radyatörden uzağa yerleştirin. Böylece buzdolabınız %15 daha az enerji tüketir.

 

37--Dolabın çevresinde havanın yeterince hareket edebileceği 10 cm boşluk bırakılmalıdır. Dolap etrafında dolaşan hava soğumadıkça tüketim 2-3 kat artacaktır.

 

38--Buzdolabı +5 oC ve derin dondurucu -18 oC de tutmak gereklidir. Daha düşük değerler enerji israfı anlamına gelir.

 

39--Dolaba konacak yiyecekleri oda sıcaklığına kadar soğuttuktan sonra koyunuz. Sıcak konulan yiyecekler daha fazla enerji tüketimine sebep olurlar.

 

40--Buzdolabı ve derindondunjcu kapaklarının hava sızdırmaz olması gerekir. Sızdırmazlık kontrolü için temiz bir kâğıdı contaların arasına sıkıştırarak kapağı kapatın. Kapak kapalıyken kâğıdı kolayca çekebiliyorsanız, buzdolabı hava alıyor demektir. Contaların değiştirilmesi gerekir.

 

41--Buzluktan çıkartılan yiyecekleri dolapta çözdürün. Böylece soğumaya yardımcı olacağınız için dolabınız daha az enerji tüketir.

 

42--Dolaba koyduğunuz sulu yiyeceklerin ağzım sıkıca kapatın. Ağzı açık bırakılan kaplar nedeniyle dolapta nem oranı artar ve dolap bu nemi alabilmek için daha fazla enerji tüketir.

 

43--Buzdolabının kapağını sık sık açmayınız. Daha fazla enerji tüketimine sebep olursunuz.

 

44--Fanlı fırınlarda ısıtılmış hava sürekli fırın içinde dolaşacağı için pişirme süresi ve pişirmek için gereken sıcaklık azalır. Ortalama %20 daha az enerji harcanır.(Pişirme süresi 10-15 dakika. ısıtma 2-3 dakika )

 

45--Pişireceğiniz malzeme boyutuna göre pişirme cihazınızı seçin. Bir tostu bir fırında pişirmeyim

 

46--Ocağın altındaki alevin büyüklüğü tencere altının büyüklüğünü aşmamalıdır. Büyük bir ateşe küçük bir tencere koyarsanızrenerjı israfına sebep olursunuz.

 

47--Altı düz olan tencere ve tava kullanın. Altı eğri olan kaplar %50 daha fazla eneri i tüketirler.

 

48--Yüksek iletkenlik değerine sahip malzeme kullanın. Fırında cam veya seramik kaplar kullanırsanız, metal kaplara göre daha iyi sonuç alırsınız. Cam ve seramik kaplarda diğerlerine göre 15 derece daha düşük sıcaklıklarda pişirme yapabilirsiniz. Cam ve seramik kaplar metal kaplara gör^sıyı daha uzun süre korurlar.

 

49--Altı kirlenmiş tencere ve ravalar ısıyı emerler, pişirme verimini azaltır. Pişirme kaplarınızın altını temiz ve parlak tutun.

 

50-- Öncelikle doğal günışığından faydalanın. Mobilyalarınızı günışığının içeri girişini kolaylaştıracak şekilde yerleştirin. Duvarlarınızı açık renge boyayın.

 

51--Aydınlık seviyelerini düşürün. İhtiyaç olmadan ışıklarınızı yakmayın.

 

52--Tavandan aydınlatma yerine, daha küçük ve çalışma mekânını aydınlatan tasarımları tercih edin.

 

53—Yüksek verimli olan kompakt gün ışıklı-beyaz ışıklı değil flüoresan lambaları kullanın. 100 W'lık bir akkor flamanlı lamba yerine 25 W'lık kompakt flüoresan lamba kullanılabilir.

 

54--En çok kullanılan mekanlardaki ampulleri enerji verimli ampuller ile değiştirin.

 

55--Tasarımın müsait olduğu mekânlar için tüp flüoresan lambaları tercih edin.

 

56--Qdadan çıkarken ışıkları kapatın.İşyerlerinde hareket sensörleri ile ışık kontrol edilebildiği gibi sensörlü lambalar ilede kontrol edilebilir.

 

57--Lambalarınız temiz tutun; kirli, tozlu lambalar %25 daha fazla enerji tüketirler

 

58--Radyatör sıcaklığını ayarlayan termostatik radyatör vanaları yılda %15-20 oranında enerji tasarrufu sağlar.

 

59--Radyatörlerin önünü uzun perdelerle kapatmayın. Mobilya koymayın. Sıcak hava hareketine engel olmayın.                              

 

60--Kışın kuzeye bakan pencere perdelerini ve varsa, panjurları kapalı tutun.

 

61--Kalorifer kazanı veya kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.

 

62--Ortam sıcaklığını 1 derece azaltarak enerji tüketimini %6 azaltabilirsiniz. Kışın ortam sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmeyin. Oturma odaları 19 ile 21 oC ve yatak odalarını 16-18 oC arasında ısıtmak uygundur.

 

63--Apartman giriş kapılarını kapalı tutun. Çift kapı veya otomatik kapama ısı korunumuna yardımcı olur.


64--Güneşli kış günlerinde ısıtıcınızı kapatın.Kombiye dış ortam termostadı bağlatın.Sıcaklığını 15 C ayarlatın.15 C altında sistem çalışsın.

 

65--Kapı ve pencere boşlukların kontrol ederek sızıntıları önleyin. Bunun için pencere yalıtım bantları kullanın.

 

66--Yalıtımlı camlar kullanın. Standart camlardan daha pahalıdır ama konfor ve enerji tasarrufu sağlarlar. 12 mm çift cam kullanılması durumunda camlardan kaybedilecek ısı %50 oranında azalır. Low-e camlar kullanılması ısı kayıplarını daha da düşürecektir

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 333

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.