MAKALELER / İklime Uyum Çözümleri-Frankfurt








İklime Uyum Çözümleri-Frankfurt:

 

1--Frankfurt'un yüksek sıcaklıklara karşı çözümü yeşil çatılar ve havalandırma koridorları

 

1.1--Almanya'nın Frankfurt kenti, akıllı şehir planlamasıyla sıcak havalarla başa çıkmaya çalışıyor. Kentte bu kapsamda, binaların çatılarında yeşil alanlar oluşturuluyor ve "havalandırma koridorları" ile şehir merkezine serin ve temiz hava akışı sağlanıyor.

 

2--2020 yılının Haziran ayı kaydedilen en sıcak aylardan biriydi ve sıcaklıklar 1981-2010 ortalamasının 0,5 derece üzerindeydi.

 

3--Yüzey hava sıcaklığı anomalisi haritası, Afrika’nın bazı kısımlarında ve Amerika’nın birçok bölgesinde sıcaklıkların ortalamanın üzerinde olduğunu gösteriyor. Avrupa’nın güneyiyse ortalamadan daha serindi. İskandinavya ve Orta Avrupa’daysa geçen ay daha sıcak geçti.

 

4--Sibirya'nın geniş bölgesinde bazı kısımların geçen ay daha serin olduğu görülüyor ancak Sibirya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’nde sürekli bir sıcak hava dalgası vardı, Verkhoyansk şehrinde sıcaklık 38 derece olarak bildirildi.

 

5--Danimarka Meteoroloji Enstitüsü'nden Martin Stendel, Sibirya'da sıcaklık artışında rol oynayan faktörleri şöyle açıklıyor:

 

5.1--"Normalden daha sıcak bir bahar geçirdik. Sibirya’nın kuzey bölgesinde üst üste birkaç hafta tıkanmış bir yüksek basınç sistemi vardı. Haziran ve temmuz aylarında elbette gece yarısı güneşi var ve böylece güneş ışığı, bu yüksek basınç altında neredeyse 24 saat boyunca parlayabilir. Bu da çok yüksek sıcaklıklara yol açıyor."

 

6--Frankfurt, kırsaldan şehir merkezine daha serin hava akışını sağlamak için bilinçli olarak yüksek binalardan arındırılmış "havalandırma koridorları" oluşturuyor.

 

6.1--Bu, geçen yıl sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdığı kentte, iklim değişikliğine adapte olmak için sarf edilen bilinçli çabanın bir parçası.

 

6.2--Frankfurt'ta iklim - uyum birimi başkanı Hans Georg Dannert, kentteki iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını euronews'e anlattı:

 

1--"Tabii ki, öncelikle kentin tamamına bakmamız; soğuk ve temiz hava bölgelerini, burada gördüğümüz havalandırma koridorlarıyla kente bağlamamız gerekiyordu.

 

2--Sonra kentin içinde küçük yeşil adalar olmalıydı; parklar, ağaçlar, caddeler gibi…

 

3--Ve nokta atışı önlemler var, örneğin kente koyduğumuz içme suyu çeşmeleriyle içme suyuna ücretsiz erişim sağlamak istiyoruz."

 

4--Frankfurt’un yeşil adaları tam anlamıyla büyüyor. Kent şimdi bazı binalara yeşil çatı veya yeşil cephe zorunluluğu getiriyor ve özel mülklere yeşil çatılar için sübvansiyon veriyor.

 

5--Bitkiler çevrenin soğumasını sağlar. Bunu yapraklarıyla gerçekleştirdiği evapotranspirasyon (buharlaşma ve terleme) sonucu, ısıyı havadan alarak yapar.

 

6--Frankfurt ve çevresinin uydu görüntüsü 24 Haziran 2020'de yerel saatle 10.15'te alındı. Fotoğraf hava sıcaklığından biraz farklı olan yüzey sıcaklığını gösteriyor

 

6.1--Projenin yöneticisi Lara-Maria Mohr, yeşil çatıların etkisini şöyle açıklıyor:

 

1--"Yeşil çatıların çok sayıda olumlu etkisi var: Binayı korur, yalıtır ve soğuturlar. Bu, maliyetten de tasarruf sağlar.

 

2--Gürültü yutulur, bitkiler ince tozu filtreler ve yağmurun alt katman tarafından emilmesi sayesinde, şiddetli yağışların etkileri azalır.

 

3--Ayrıca binanın her sakini yeni bir yaşam alanı kazanır, böcekler ve kuşlar gibi."

 

7--Şehir merkezinde bu, buharlaşmanın sokakları soğutabilmesi için daha fazla gözenekli yüzey anlamına geliyor. Şehrin dışındaysa yağmur suyu toplamak için su yolları oluşturmak anlamına geliyor.

 

7.1--Hepsi küçük birer değişiklik ancak ortalama sıcaklıklar her yıl artıyor ve onlar, kenti rahat ve yaşanabilir tutmak istiyor.

 

8—Yorum:

 

1—Büyükşehir Belediyeleri-İstanbul-Ankara vs İBB-ABB şehrin hava akımlarını bir proje olarak ilgili üniversiteye protokol imzalayarak-ihale ederek bilgisayarda simule ettirerek çıkan sonuç rapora göre hava akımlarını normalize edilmesi için bir politika belirleyebilir.

 

2--Kentte termel kamera görüntüleri ile belirlenen ısı adalarına karşı hava koridorları oluşturabilir.

 

3—İlgili rapora göre hava akımlarını kesmeyen kat adedlerini bölgelere göre belirleyebilir.

 

4—Toplam İnşaat Alanı 3000 m2 üzeri binalar için yeşil çatı şartı getirebilir.

 

5—Kentte bulunan yeşil alanları ilçe belediyeleri ile işbirliğine girerek x katına çıkarabilir-bütün arterlere 1.5 m arayla kuşlarında yiyeceğinin sağlanması için  yemişli ağaçlar dikebilir.Buraların sulamasını ilgili esnafa zimmmetleyebilir.

 

6—Elektrikli motosiklet ve araçlar için şarj istasyonları kurabilir.Elektrikli bisiklet kiralama servisi belediye ortaklığıyla kurdurabilir.Orta mesafede Bisikletli ulaşımı-kısa mesafede scotter ile ulaşımı artırmak için Ana ve yan arterlerde yolun en sağ şeridine bisiklet yoludur yazısını yazabilir.Elektrikli araçların enerjisi için yeşil enerji kaynağı olarak belediye olarak rüzgar santrali-güneş enerjisi santralleri-biyogaz santralleri kurabilir.

 

7—Bütün binalarda enerji ve su tasarrufu için ücreti su faturasından kesilmek üzere bir ekip gönderip gereken gereken tedbirlerin(enerji-su tasarrufu sağlayan) alınmasını sağlayabilir.

 

8—Kent çevresinde yeni kent ormanlarının oluşturulmasına-kenti besleyen kooperatif tarzı çiftçiliğin yaygınlaşmasınına ciddi destek verebilir.

 

9—Binalarda atık suyu kazan büyüklüğünde paket arıtma üniteleri ile arıtabilinmesini zorunlu kılabilir.Bu sular İsrailde de uygulanan uygun  kurak bölgelerde açılan derin kuyulara basılarak toprağın kurmusına karşı etkinlik sağlanabilir.

 

10—Barajlara ekonomik olan kimyasal örtü ile örtülerek buharlaşma kayıpları en aza indirilebilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 506

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.